Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Potworski klon Kościarza
Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Czw 11:42, 08 Gru 2011 Temat postu: Najbardziej kontrowersyjny wątek na tym forum= |
|
|
Dorsz=
Nie wiem czy wiecie, ale dorsze mają bardzo ciekawe właściwości=
1. Otóż po wrzuceniu do wody nie toną jak opony samochodowe, lecz potrafią manewrować w wodzie=pływać w górę lub w dół bądź w prawo lub w lewo. Stąd znane polskie powiedzenie="zwrotny jak dorsz"
2. Dorsze nie płacą czynszu
3. Dorsze mają świetny wzrok=potrafią dojrzeć mysz z wysokości 1 km i zaatakować ją pikując pionowo w dół z prędkością 160 km/h
4. Martwy dorsz wykazuje mniejszą ruchliwość od żywego
5. Dorsz zazwyczaj śmierdzi rybą
6. Podobno podczas okupacji warszawskie tramwaje miały specjalne wagony "nur fur dorsze".
A dla niewtajemniczonych dorsz wygląda tak=
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:47, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Znalazłam przepis na dorsza
Słonina po ukraińsku z dorszem
Składniki:
0,25 dag dorsza surowego,
0,5 czystej wódki gatunkowej ostatecznie zwykłej,
0,7 kg słoniny grubej na 5-6 cm, może być ewentualnie 2 - 3 cm a wtedy należy ją podwójnie złożyć,
dwie łyżeczki pieprzu białego (ostatecznie może być czarny),
jedna łyżeczka pieprzu czerwonego,
mała ostra papryczka ewentualnie chilli,
sól gruba kamienna,
dwie - cztery główki czosnku (jak kto lubi),
łupiny z jednej - dwóch cebul.
Sposób przygotowania:(najlepiej rozpocząć wieczorem)
Dorsza dajesz kotu niech się nie pęta po kuchni i idzie won.
Nalewasz setkę wódki, przykrawasz słoninkę tak, by pasowała do gara.
Wypijasz setkę, by nie mieć problemu ze ścisłym dawkowaniem soli.
Solisz obficie słoninkę.
Nacierasz dokładnie i równomiernie słoninę przeciśniętym czosnkiem z praski lub drobno pokrojonym nożem.
Zawijasz ścisło w pergamin (rękaw piekarniczy) i chowasz do lodówki na około 3-5 dni. Wypijasz drugą setkę wódki. W zasadzie nie masz nic więcej dziś do roboty, wiec pora się zamartwić czy pozostałe 3 setki wystarczą na resztę wieczoru.
Po pięciu dniach gotujesz wodę w naczyniu, w takiej ilości by słonina była w nim równomiernie zanurzona,
Wkładasz na wrzątek pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, można odrobinę małej ostrej papryczki (chilli) gotujesz 10-15 minut.
Wrzucasz łupiny cebuli.
Wkładasz słoninę nie otrzepując jej z soli. Trzymasz we wrzącej wodzie 10- 15 minut ( w zależności do grubości słoniny).
Wyjmujesz, studzisz, zawijasz ponownie w pergamin, chowasz do zamrażalnika na tydzień.
Planujesz termin zaproszenia kolegów na planowaną degustację oraz ilość wódki.
Po tygodniu rozmrażasz. Słonina powinna być konsystencji lekko jakby zaparowana, koloru brązowego (imitacja wędzenia i tak to należy wmawiać kolegom) po wierzchu z wyczuwalnym zapachem czosnku. Powinna dać się łatwo rozsmarowywać.
Wkładasz słoninę do słoika mocno ubijasz i zamykasz go.
Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut).
Kupujesz wódkę
Zapraszasz kolegów.
[link widoczny dla zalogowanych]
A tak na marginesie, na kaszaloty z tym dorszem i pasztetową.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Czw 15:10, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Najlepsza z dorsza jest jajecznica.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kilo OK maszynista z Melbourne
Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 19237 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 494 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Czw 16:24, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
A ja wole Łosia Norweskiego wędzonego lub z pateli.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 17:08, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Przed wojną popularne były tzw. dorszożki, czyli czterokołowe wozy zaprzężone w dorsze, kursujące ulicami miast.
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
baca350 oprawca moreli
Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 374 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Przemyśl Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 18:06, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Potworski, w jakiej wodzie???
Jeżeli w słonej, morskiej to odpada solenie w późniejszych kulinarnych etapach. Ważne , bo dorsz bywa w wodach słodkich, w przeciwieństwie do śledzia pospolitego , który to ze swej błogiej natury jest zawsze słony, z beczki czy ze słoika! I kocha wręcz gorzałę!
Hej!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 18:59, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Kilo OK napisał: | A ja wole Łosia Norweskiego wędzonego lub z pateli. |
może to jest łosoś norweski, a nie łoś?
z tym wędzeniem się nie pytam |
|
Powrót do góry |
|
|
baca350 oprawca moreli
Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 374 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Przemyśl Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:18, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
łoś w sosie= łosoś! Capito???
Hej!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 19:48, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
baca350 napisał: | łoś w sosie= łosoś! Capito???
Hej! |
jeśli jest z pateli to capito |
|
Powrót do góry |
|
|
Hower Johnnie Walker
Dołączył: 05 Lut 2006 Posty: 4817 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 437 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jaaa???
|
Wysłany: Czw 20:04, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Potworski nie wiem co bierzesz, ale odstaw to.
>Moim skromnym zdaniem ten temat się w kibel nadaje.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Hower dnia Czw 20:06, 08 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Kilo OK maszynista z Melbourne
Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 19237 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 494 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Czw 23:03, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
baca350 napisał: | który to ze swej błogiej natury jest zawsze słony, z beczki czy ze słoika! I kocha wręcz gorzałę!
Hej! |
Nie zawsze, nie zawsze.
Ale jak piszesz zawsze lubi C2H5OH.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pochodzenie O-Ren Ishii maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Maj 2008 Posty: 5578 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 363 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum PL Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:07, 08 Gru 2011 Temat postu: Re: Najbardziej kontrowersyjny wątek na tym forum= |
|
|
Potworski napisał: |
Nie wiem czy wiecie, ale dorsze mają bardzo ciekawe właściwości=
1. Otóż po wrzuceniu do wody nie toną jak opony samochodowe, lecz potrafią manewrować w wodzie=pływać w górę lub w dół bądź w prawo lub w lewo. Stąd znane polskie powiedzenie="zwrotny jak dorsz"
|
To jest chyba najlepsze polskojęzyczne zdanie jakie padło w internecie w roku 2011
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
baca350 oprawca moreli
Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 374 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Przemyśl Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:20, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Janusz. napisał: | baca350 napisał: | łoś w sosie= łosoś! Capito???
Hej! |
jeśli jest z pateli to capito | -- to decapito!
Cycu!
Hej!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
baca350 oprawca moreli
Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 374 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Przemyśl Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 23:23, 08 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Kilo OK napisał: | baca350 napisał: | który to ze swej błogiej natury jest zawsze słony, z beczki czy ze słoika! I kocha wręcz gorzałę!
Hej! |
Nie zawsze, nie zawsze.
Ale jak piszesz zawsze lubi C2H5OH.
| -- ło Jezu!
To pij wino pod śledzia morskiego! Albo piwto!!
To cie skręci albo przesra!
Co poeta miał na myśli??
A potworski-- no czyms sie najarał!
Hej!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 9:42, 09 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Hower napisał: | Potworski nie wiem co bierzesz, ale odstaw to.
>Moim skromnym zdaniem ten temat się w kibel nadaje. |
Temat jak temat, mądry nie jest ale można właściwie na nim się trochę powygłupiać. Tylko ciężko go zaszufladkować.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 13:11, 09 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
baca350 napisał: | Janusz. napisał: | baca350 napisał: | łoś w sosie= łosoś! Capito???
Hej! |
jeśli jest z pateli to capito | -- to decapito!
Cycu!
Hej! |
Cyca to sobie w rodzinie poszukaj, a nie tu na forum
i nie hej! |
|
Powrót do góry |
|
|
baca350 oprawca moreli
Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 374 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 17 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Przemyśl Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 13:38, 09 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Janusz! Pierwszy smutas! Uśmiechnij się!
A u mnie to wszyscy cyce: ja jestem cyc wielki, syn "cycek" córka z żona "cycoliny" a kolesie łyczki i gamonie.
I jakos to nikomu nie przeszkadza.
A tobie nawet "hej " szkodzi.
Uśmiechnij się!
Hej!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 15:10, 09 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
baca350 napisał: | Janusz! Pierwszy smutas! Uśmiechnij się!
A u mnie to wszyscy cyce: ja jestem cyc wielki, syn "cycek" córka z żona "cycoliny" a kolesie łyczki i gamonie.
I jakos to nikomu nie przeszkadza.
A tobie nawet "hej " szkodzi.
Uśmiechnij się!
Hej! | |
|
Powrót do góry |
|
|
jedendwa wskazujący palec Speedy Gonzalez'a
Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 317 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: lublin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:54, 09 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Kiedyś słyszałam takie hasło "Jedzcie dorsze bo śledzie gorsz"
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kilo OK maszynista z Melbourne
Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 19237 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 494 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 18:56, 09 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Raz zamordowałem dorsza, śledzie lepsiejsze.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|