Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
teraz maksymalna dawka powietrza
Dołączył: 22 Wrz 2006 Posty: 456 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:49, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pasztet Gość
|
Wysłany: Pon 9:56, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Jak moglem zapomniec
jak sie do niej zabiore, to z reguly dla nikogo innego nie wystarczy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 10:50, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
to szczaw?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
stara_reklama Gość
|
Wysłany: Pon 10:56, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Pią 14:02, 04 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 11:08, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ja także... to jest zdaje się rukolla i jest gorzka
Z sałat najbardziej mi smakuje lodowa i ewentualnie ta strzępiasta...
Ale bardzo lubię szpinak...jako "sam" i dodatek do makaronów...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Pon 11:13, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pasztet Gość
|
Wysłany: Pon 11:18, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
rukola, oczywiscie
pysznosci |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pon 11:21, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Rukola to bajka! Z parmezanem i octem balsamicznym... Mniam!
Uwielbiam włoską kuchnię i wszystko co tam jest!
Ja mam to szczęście, ze miewam dostawy prosto z Włoch jedzonka pysznego. Parmezanu, szyneczki....
Oj kurcze... głodna się zrobiam!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Biedrona dnia Pon 11:21, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 11:23, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Pasztet...a może ja ją źle przyrządzam?
Czy są jakieś specjalne wytyczne...czy tradycyjnie jak inne sałaty?
Rzymskiej też nie lubię
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pon 11:33, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Lubię tą:
250 g rukoli
15 pomidorków koktajlowych
1 kula sera mozarella
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrzadzanie: Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.
albo tą:
1 opakowanie rukoli około 250 g
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
mały słoiczek czarnych oliwek
3-4 łyżki parmezanu
5-6 kromek pieczywa pszennego
oliwa
sok z cytryny
sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Jeżeli rukolę trzeba podzielić na mniejsze części . Pomidory odcedzam z zalewy i siekam na mniejsze części, oliwki dzielę na połówki. Na suchej patelni zrumieniam pszenny chlebek, na koniec smazenia dolewam nieco oliwy i obtaczam w niej pieczywko. Chlebek kroję w kostkę. Łączę rukolę z oliwkami, pomidorami i parmezanem. Dodaję sok z cytryny, kilka łyżek oliwy z zalewy pomidorowej, lub zwykłą oliwę. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję grzanki.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Biedrona dnia Pon 11:37, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Pasztet Gość
|
Wysłany: Pon 11:36, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Wlasciwie nie ma nic do przyrzadzania. To pewnie kwestia smaku, rukola ma gorzki smak, ktory kryje jeszcze ciepka nute swiezych orzechow wloskich. Wystarczy troche dobrej oliwy i kilka kropel balsamico, zamieszac i zamienic sie w krolika. I trzeba jesc wlasciwie natychmiast, bo blyskawicznie nasiaka i po 10 min. zaczyna przypominac zielona, nieapetyczna papke.
Pare listkow grana padano albo parmezanu (rzecz gustu, wole ten pierwszy) dodaje jeszcze dodatkowego posmaku. Podobnie jak paski suszonych pomidorow albo marynowanych w oliwie opienkow ze sloiczka made in Italy.
A rzymska salate polecam jako podklad pod cieple potrawy, jest dosc odporna na nasiakanie wiec np. kaski lososia przysmazonego na oliwie mozna spokojnie na niej ulozyc, pozniej do goracej oliwy wrzucic na moment orzeszki pinii, lyzke musztarydy dijon, troche pieprzu, zamieszac i takim goracym sosem mozna polac nasza salatke - palce lizac (jesli sie je rekoma) |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pon 11:39, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ja zdecydowanie wolę parmezan. I konieczne Parmigano Reggiano. Nie lubię tych które kupuje się u nas w sklepach. Tartych i niedobrych.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 11:44, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Zachęciliście mnie jeszcze raz spróbuję...podoba mi się przepis z suszonymi pomidorami ktore uwielbiam...
Chyba okażę się ignorantką...ale zupełnie nie wiem co to jest grana
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pasztet Gość
|
Wysłany: Pon 11:46, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
twardy, wloski ser
nie tak kwasny jak parmezan, do kupienia chyba w Piotrze i Pawle, czy Almie
czesto spotykany jest [link widoczny dla zalogowanych] |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 11:49, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Domyślałam się ..że to ser.. tyle, że u mnie nie ma takich sklepów ale nic to...poszukam gdzieś indziej...dzięki
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Pon 11:50, 17 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Pasztet Gość
|
Wysłany: Pon 12:00, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Zadzwon do NorthCoast, byc moze obsluguja jakas knajpke w Twojej okolicy, to zamowione produkty dowiaza Ci za darmo
[link widoczny dla zalogowanych] |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 18:24, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Jeszcze raz dziekuję Ci Pasztet
Właśnie wróciłam z zakupów wszystko mogę robić...sprzątać...gotować...piec..ale zakupy ..a jeszcze przed świętami to istne katusze ale powracając do meritum...namierzyłam grana .. jest w Realu
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Sabina maszynista z Melbourne
Dołączył: 28 Wrz 2005 Posty: 2122 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:03, 17 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Jak mam chyba mało wysublimowany smak, bo mam ochotę na kaszankę z grilla. Koniecznie z cebulką
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bo ja anty-Titanick
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 1672 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 121 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Śnieżycowego Jaru ;-)
|
Wysłany: Wto 8:50, 18 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
pokusa... i nawet uleganie jej nie jest straszne
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 8:56, 18 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
O tak, owoce to też dla mnie pokusa nie do odparcia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bo ja anty-Titanick
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 1672 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 121 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Śnieżycowego Jaru ;-)
|
Wysłany: Wto 9:09, 18 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ale to Aro nie są zwykłe owoce tylko leśnie poziomki własnoręcznie uzbierane i zjadane prosto z dłoni.
i jeszcze jedna pokusa nie do odparcia
[link widoczny dla zalogowanych]
koniecznie młode wielkości maksymalnie orzecha włskiego, najlepiej nie obierane tylko umyte dokładnie, z dużą ilością koperku i masełka, a do tego kefir. Tylko pierwsze mi tak smakują - potrafię zjeść sama kilogram. Następne to już nie to samo.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|