Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wielkanocne smakołyki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 22:43, 26 Mar 2006    Temat postu: Wielkanocne smakołyki

Wielkimi krokami się zbliża Wielkanoc może pochwalicie się swoim menu wielkanocnym .
Ja podam bardzo prosty a zarazem smaczny przepis na tak zwaną mieszaninę.
Jajka w zależności od ilości osób ale co najmniej 10 ,ugotować wystudzić i pokrajać w ósemki i jeszcze raz na pół.
wszystkie wędliny jakie macie z każdej po około 10 dkg pokroić w kostkę na to wszystko zestrugać chrzan to znaczy łaskę chrzanu strugać nożem na wiórka .
Przeprawić solą pieprzem i octem , wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około pół godziny by się smaki wymieszały .
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:32, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Pasztet wieprzowo-wołowy



70 dkg wołowego
1 kg wieprzowego
1/2 kg podgardla
15 dkg watroby
5 cebul
lisc laurowy 4 szt
ziarna pieprzu

Wszystko to ugotowac i skrecic 2 razy (bez tych przypraw) dodajac 4 bułki namoczone w wodzie z miesa.

Do tej masy
5 całych jaj
sól,
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa

Piec w wąskich blachach około 1 godziny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 11:26, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Pasztet "Mój"

50 dkg wieprzowiny
50 dkg boczku
jedno serce wieprzowe
2 ozory wieprzowe
50 dkg wątróbki wieprzowej
3 duże marchwie
2 duże pietruszki
pół średniego selera
2 duże cebule
kilka ząbków czosnku
ziele ang. liść laurowy, sól, pieprz w ziarnach.

Mięso (oprócz wątróbki) dusić na maleńkim ogniu razem z warzywami i przyprawami, gdy wszystko będzie bardzo miękkie przelać przez cedzak...
W wywarze sparzyć wątróbkę..około 10 minut
Zmielić wszystko dwa razy(oprócz liścia laurowego)
dodać 4 czubate łyżki stołowe kaszy manny...dolać wywar tak..aby masa była w miarę luźna...można dodać 3 jaja...doprawić do smaku...
Polecam...Smacznego...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Janek znowu nadaje
pszemondżały wykształciuch


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 6437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:46, 04 Kwi 2007    Temat postu:

bigos na winie
obgotowywujemy kapustę kisozną i z główki w proporacjach poł na pół. w kostkach rosołowych przegotowywyujemy gzrybki, zesmaża się cebulkę dodoaje zgniecionych 4-6 ząbków czosnku a potem z wędlin mięs i tp co się anwinie pod rękę do gara
na sam konioec można dodać majeranek tymianek lubczyk tudzież inne zioła i przyparawy
na sam koniec dodać 5-6 szklanek czerwonego wytrawnego wina.
podawać ze zmrożoną wódeczką


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 16:10, 04 Kwi 2007    Temat postu:

To ja mam propozycje na barszcz, do którego potrzebny jest kwas z tej obgotowanej kapusty kiszonej.

BARSZCZ RÓŻOWY WIELKANOCNY (PRZEPIS MOJEJ PRABABCI)

wywar z miesa i warzyw (jak na inne zupy)
3 buraki (ugotowane w łupinach, a potem starte na grubej jarzynowej tarce)
10 jaj na twardo (w plastry)
kilka plastrów pieczonego miesa (w kostke)
peto kiełbasy (w półplasterki)
śmietana

Do takiego wywaru dodajemy starte buraki, pokrojone mieso, kiełbasę i jaja.
Dolewamy kwas z kapusty (musicie próbowac ile, bo ja zawsze robie to na oko)
Doprawiamy pieprzem i tartym chrzanem ze słoika.
Na koniec zaprawiamy smietana.

PYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO BARSZCZ NAD BARSZCZAMI !!!!!!!!!!!!!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 12:03, 09 Kwi 2007    Temat postu: drobna uwaga !

Proszę mi wybaczyć, ale w powyższych postach użyto słowa "ZMIELIĆ".
W języku polskim nie istnieje takie słowo, a prawidłowo ta czynność nazywa się "ZEMLEĆ". Jest to forma dokonana od słowa "MLEĆ". Nie mówi się "mieliłem", tylko "mełłem"!
Jeśli ktoś nie wierzy - odsyłam do encyklopedii PWN.
A tak na marginesie - starajmy się mówić i pisać prawidłowo po polsku, bo inaczej nasz ojczysty język stanie się jakimś potworkiem, nie tylko pełnym obcojęzycznych naleciałości (germanizmów, rusycyzmów i obecnie - angielszczyzny!) ale dziwolągów pochodzących z braku dbałości o prawidłowość posługiwania się słownictwem rdzennie polskim !
I na koniec:
MIELI MY KIEDYŚ UMIEJĘTNOŚĆ POSŁUGIWANIA SIĘ OJCZYSTYM JĘZYKIEM, OJ MIELI...

Wesołego Alleluja! I smacznego !

marc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 12:25, 09 Kwi 2007    Temat postu:

Oj, marconi...
Mełłam ozorem (?)
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 13:21, 09 Kwi 2007    Temat postu:

Mełł mułła maliny na mule
Muł mułły rozmemłał się czule.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto 17:05, 10 Kwi 2007    Temat postu:

Okazuje się, że nasi specjaliści językoznawcy ustalają dopuszczalne zmiany w stosowaniu zwrotów i wyrazów mniej więcej tak często, jak nasi politycy - zmiany obowiązującego prawa, uchwalający w odstępach najwyżej miesięcznych kolejne poprawki wydanych ustaw.
Mniej więcej w połowie XX wieku wybitny polski językoznawca prof.Witold Doroszewski wyraził pogląd, że należy uznawać zmiany w języku, jeżeli forma jakiegoś wyrazu stała się w języku potocznym powszechna (oczywiście mówię to w uproszczeniu) ponieważ język jest żywy i podlega określonym zmianom. Jest to pogląd słuszny, ale stosowanie takiej zasady powinno w praktyce być bardzo ostrożne.
To co napisałem w sprawie słów "mielić" i "mleć" - było oparte o Złotą Encyklopedię PWN wydaną w 2002/2003 roku, w której nie umieszczono w ogóle (jako nieprawidłowe) słowa "mielić". Natomiast w "Słowniku poprawnej polszczyzny"PWN, wyd. 2006r. - stosowanie obu form: mielić i mleć stało się dopuszczalne...
Sądzę więc, że w najbliższym czasie mogę być zaskoczony tym, że w kolejnej wersji opisywania poprawnej polszczyzny nie znajdę np. słowa "oczywiście", czy też "tak", a zamiast nich będzie nowe słowo "okej", zamiast "pieniądze" - "kasa", a także znajdę nowotwory nowej mowy w rodzaju "spoko", "ściema" etc.
Przepraszam więc za mój poprzedni post - ale chyba już nie nadążam za naszymi językoznawcami...

marc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:41, 18 Mar 2008    Temat postu:

Chcę upiec mazurek. Ale jedyny jaki potrafię, to ten z gotowaną puszką. Czy macie jaiś inny przepis? Bo tak czytam i czytam te portale kulinarne i jakoś...co drugi to bakaliowy, a bakalii u mnie nikt jeść nie chce ( orzechy chlubnym wyjątkiem).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bea.ta
apiratka


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 3801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 219 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:22, 18 Mar 2008    Temat postu:

il możesz nie dodawać bakalii

Propozycja :
Cygański mazurek.
4 jaja
1 szklanka mąki
1 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek ( możesz rodzynki zmiksować na masę)
1/2 szklanki migdałów ( może być zamiast migdałów zapach migdałowy )
1/2 szklanki orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja całe ubić z cukrem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenie. Orzechy rozwałkować wałkiem.
Do ubitych jaj dodać wszystkie składniki . Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30-40 minut.

Po upieczeniu ciasta rozpuścić gorzką czekoladę. Dodać 3-4łyżki mleka i wylać na ciasto.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bea.ta dnia Śro 15:40, 19 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:30, 19 Mar 2008    Temat postu:

Proste i genialne. Dziękuję Beatko Zrobię, bo składniki już mam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:48, 19 Mar 2008    Temat postu:

beata napisał:
il możesz nie dodawać bakalii

Propozycja :
Cygański mazurek.
4 jaja
1 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek ( możesz rodzynki zmiksować na masę)
1/2 szklanki migdałów ( może być zamiast migdałów zapach migdałowy )
1/2 szklanki orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jaja całe ubić z cukrem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenie. Orzechy rozwałkować wałkiem.
Do ubitych jaj dodać wszystkie składniki . Piec w temperaturze 160 stopni ok. 30-40 minut.

Po upieczeniu ciasta rozpuścić gorzką czekoladę. Dodać 3-4łyżki mleka i wylać na ciasto.


Piknie Będe robić, tylko ile tej mąki potrzeba? I jakie orzechy włoskie czy laskowe?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zazula
maszynista z Melbourne


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 6809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 10:31, 19 Mar 2008    Temat postu:

Mamusia mi dała ten przepis, ale przyznaję bez bicia, że jeszcze go nie wypróbowywałam oops

Mazurek makowy
400g masła
400g mąki
400g cukru-pudru
400g masy makowej lub maku (lepiej chyba ten mak, ale wygodniej by było skorzystać z tych gotowych mas - słodkie są potwornie!!!)
3 jajka
cukier waniliowy

Mak zalać wrzątkiem, odsączyć i zmielić co najmniej 2 razy. Utrzeć masło z żółtkami i cukrem na pianę. Dodać przesianą mąkę, mak, ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (przy białkach ostrożnie), posmarować formę masłem (no i chyba bułką tartą wysypać, ale tego w przepisie nie znalazłam - niech sie ktoś kompetentny wypowie, czy to taki zwyczaj - bez bułki). Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni C.
Po przestygnięciu polać polewą. Ozdobić wg uznania.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zazula dnia Śro 17:00, 19 Mar 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bea.ta
apiratka


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 3801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 219 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:44, 19 Mar 2008    Temat postu:

ribka_pilka napisał:

Piknie Będe robić, tylko ile tej mąki potrzeba? I jakie orzechy włoskie czy laskowe?



Poprawiłam się ( jest potrzebna 1 szkl. mąki) a orzechy najlepiej pistacjowe Pani dociekliwa .
A serio, to takie jakie lubisz najbardziej ( wybór między laskowymi a włoskimi )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:43, 19 Mar 2008    Temat postu:

Mazurek w wersji makowcowej! Dobre Chcę. Ale mak sama, bo ten z puszki, to kupa konserwantów i różnaych takich E...ilestam.

Ribka, ja bym upiekła bez mąki Wydawało mi się,że te migdały wystarczą, bo mam taki przepis na tort, gdzie blaty robi się bez mąki, ale ze zmielonymi migdałami i orzechami
Dobrze,że zapytałąś
Beata, już sobie poprawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zazula
maszynista z Melbourne


Dołączył: 13 Sty 2007
Posty: 6809
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 16:59, 19 Mar 2008    Temat postu:

No... nie tylko konserwantów ale i bakalii i cukru, że aż mgli

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 6:16, 20 Mar 2008    Temat postu:

beata napisał:
ribka_pilka napisał:

Piknie Będe robić, tylko ile tej mąki potrzeba? I jakie orzechy włoskie czy laskowe?



Poprawiłam się ( jest potrzebna 1 szkl. mąki) a orzechy najlepiej pistacjowe Pani dociekliwa .
A serio, to takie jakie lubisz najbardziej ( wybór między laskowymi a włoskimi )


050 Wici w pracy o tym mazurku rozpuściłam i .... molestują mnie baby o precyzję


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bea.ta
apiratka


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 3801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 219 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:57, 27 Mar 2008    Temat postu:

Robiłyście "tego" mazurka?

I bardzo duży żal macie do mnie ????? oops


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:07, 28 Mar 2008    Temat postu:

Mazurka zrobiłam. I tego od Ciebie i od Cici i...z gotowaną puszką .
Wszystkie są już przetworzone w oponki dookoła mej osoby jak również rodziny ( chyba,że im uda się szybciej spalić )

I będę go robić, bo jest szybki i efektowny. A takie przepisy, to skarb


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin