Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wielkanocne smakołyki
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:12, 28 Mar 2008    Temat postu:

beata napisał:
Robiłyście "tego" mazurka?

I bardzo duży żal macie do mnie ????? oops


TAK!!!!!!!!!!!!!! o nazwę powinien się nazywać: keks cygański
Dobry


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 12:14, 28 Mar 2008    Temat postu:

illunga napisał:
Mazurka zrobiłam. I tego od Ciebie i od Cici i...z gotowaną puszką .
Wszystkie są już przetworzone w oponki dookoła mej osoby jak również rodziny ( chyba,że im uda się szybciej spalić )

I będę go robić, bo jest szybki i efektowny. A takie przepisy, to skarb


A gdzie przepis na tego z puszką?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:51, 28 Mar 2008    Temat postu:

A nie wpisywałam, bo to taki trochę oszukiwany kajmak
Robi się ciasto kruche (jaki kto ma przepis na ciasto mazurkowe, nie ma jakiegoś specjalnego). Piecze w piekarniki na złoto. I zostawia do ostygnięcia.

Puszkę mleka skondensowanego ( słodzonego) wsadza się w całości do garnka, zalewa wodą, tak żeby cała była przykryta i gotuje się to ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Cały czas trzeba tylko zaglądać czy woda nie wygotowała się, bo puszka powinna być ciągle cała pod wodą.
Po tych 2 godzinach wyłącza się całość i zostawia do ostygnięcia
(ja to robię wieczorem i zostawiam do stygnięcia do rana)
Jak wystygnie to otwiera się puszkę. W środku jest coś na kształt krówek-ciągutek. Nakłada się toto na upieczony spód i dekoruje np. orzechami. I po robocie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 12:57, 28 Mar 2008    Temat postu:

Na jakimś topicku podawałam ten puszkowy przepis....ja do tych ciągutek wmiksowuję masło...to po to aby te oponki urosły wieksze i pulchniejsze Anxious

Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 13:28, 28 Mar 2008    Temat postu:

Mii, a próbowałaś zrobić kiedyś z niesłodzonego mleka? Bo ja próbowałam i zwykle kończyło się tym,że musiałam dosypywać jeszcze mleko w proszku i miksować, bo nie chciało się jednak zrobić takie karmelowe.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 13:53, 28 Mar 2008    Temat postu:

Nie Illa, nie próbowałam, przecież karmel robi się z cukru....więc nie ma szans, aby to bezcukrowe chciało się ciągutkować..

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin