Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:12, 28 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
beata napisał: | Robiłyście "tego" mazurka?
I bardzo duży żal macie do mnie ????? |
TAK!!!!!!!!!!!!!! o nazwę powinien się nazywać: keks cygański
Dobry
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 12:14, 28 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | Mazurka zrobiłam. I tego od Ciebie i od Cici i...z gotowaną puszką .
Wszystkie są już przetworzone w oponki dookoła mej osoby jak również rodziny ( chyba,że im uda się szybciej spalić )
I będę go robić, bo jest szybki i efektowny. A takie przepisy, to skarb |
A gdzie przepis na tego z puszką?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:51, 28 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
A nie wpisywałam, bo to taki trochę oszukiwany kajmak
Robi się ciasto kruche (jaki kto ma przepis na ciasto mazurkowe, nie ma jakiegoś specjalnego). Piecze w piekarniki na złoto. I zostawia do ostygnięcia.
Puszkę mleka skondensowanego ( słodzonego) wsadza się w całości do garnka, zalewa wodą, tak żeby cała była przykryta i gotuje się to ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Cały czas trzeba tylko zaglądać czy woda nie wygotowała się, bo puszka powinna być ciągle cała pod wodą.
Po tych 2 godzinach wyłącza się całość i zostawia do ostygnięcia
(ja to robię wieczorem i zostawiam do stygnięcia do rana)
Jak wystygnie to otwiera się puszkę. W środku jest coś na kształt krówek-ciągutek. Nakłada się toto na upieczony spód i dekoruje np. orzechami. I po robocie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 12:57, 28 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Na jakimś topicku podawałam ten puszkowy przepis....ja do tych ciągutek wmiksowuję masło...to po to aby te oponki urosły wieksze i pulchniejsze
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:28, 28 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Mii, a próbowałaś zrobić kiedyś z niesłodzonego mleka? Bo ja próbowałam i zwykle kończyło się tym,że musiałam dosypywać jeszcze mleko w proszku i miksować, bo nie chciało się jednak zrobić takie karmelowe.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 13:53, 28 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Nie Illa, nie próbowałam, przecież karmel robi się z cukru....więc nie ma szans, aby to bezcukrowe chciało się ciągutkować..
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|