Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:15, 15 Sty 2007 Temat postu: TUŃCZYK..... |
|
|
muszę Wam cos wyznać: ja kocham tuńczyka...
pizzę robie zawsze z tuńczykiem...
tosty
sałatki
proszę o wszelkie możliwe przepisy, w których skład wchodzi tuńczyk...
a może ktos podziela moje uwielbienie?
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 20:23, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
ja też lubię tuńczyka, a w gazecie ostatnio oczywiście wyczytałem, że w tuńczykach najwięcej rtęci się odkłada...
tak więc lubię też rtęć
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:26, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
hmmmmm...no skoro tak...to ja też tę rtęć lubię [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo oprawca moreli
Dołączył: 25 Gru 2006 Posty: 377 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:44, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Lubię tuńczyka ale jeszcze bardziej lubię makaron więc przepis na penne z tuńczykiem:
50 dag makaronu penne (grube rurki z końcami ściętymi pod kątem ostrym),
1-2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów
puszka tuńczyka w oleju
oliwa z oliwek, pieprz, sól
Czosnek i natkę drobno posiekac. Dodać otarta skórkę z cytryny (oczywiście wczesniej wyszorowanej) , oliwki zmiksowane z kilkoma łyżkami oliwy i wszystko starannie wymieszać. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, starannie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszac tę masę z ugotowanym al dente i bardzo staranie odcedzonym makaronem.
No to miłego wciagania
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo oprawca moreli
Dołączył: 25 Gru 2006 Posty: 377 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:58, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Tym razem spaghetti:
sos: 1 duża cebula, 1 puszka tunczyka w sosie własnym, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, 1 ząbek czosnku, oregano, cząber, sól, pieprz, suszona natka pietruszki (ziół ma byc dużo) świeża bazylia
oraz makaron apaghetti ok. 40 dag
Ugotować makaron oczywiście al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Posiekac cebule i zeszklic ją w rondlu. Dodać czosnek, zioła i wymieszać. Potem dodać rozdrobnionego widelcem osączonego tuńczyka oraz koncentrat. Ponownie wymieszać, a gdy sos będzie gotowy polać nim odcedzone spaghetti. Posiekac bazylię i posypac potrawę. Uwaga: cały sekret polega na dodaniu do sosu potraw na początku a nie na końcu (tak jak się to zwykle robi)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo oprawca moreli
Dołączył: 25 Gru 2006 Posty: 377 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:07, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
No to jeszcze kokardki:
50 dag makaronu kokardek oczywiście , 1/2 szkl. oliwy, 2 posiekane cebule, 3 posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 puszki tuńczyka w oleju, 2-3 łyżki osączonych kaparów, 3/4 szkl. rodzynek najlepiej dużych sułtańskich, garść posiekanej natki pietruszki.
Makaron ugotować w ososlonej wodzie i z dodatkiem oliwy, odcedzając i przekładając do garnka (pozostawiamy szklanke wody z gotowania). W czasie kiedy makaon się gotuje, w rondlu rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebule i czosnek, dodajemy sól i pieprz i smazymy ok 6-8 min na złoty kolorek. następnie dodajemy osączonego tuńczyka, kapary, rodzynki i natkę i wlewamy wody z gotowania makaronu, aby sos miał dobrą konsystencję. Sosem polewamy makaron, lekko możemy zamieszać i podajemy głodomorom, którzy tylko czekaja na wyżerkę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dżeska maszynista z Melbourne
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 4648 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miedzianej krainy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:57, 15 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
malenstwo napisał: | Lubię tuńczyka ale jeszcze bardziej lubię makaron więc przepis na penne z tuńczykiem:
50 dag makaronu penne (grube rurki z końcami ściętymi pod kątem ostrym),
1-2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów
puszka tuńczyka w oleju
oliwa z oliwek, pieprz, sól
Czosnek i natkę drobno posiekac. Dodać otarta skórkę z cytryny (oczywiście wczesniej wyszorowanej) , oliwki zmiksowane z kilkoma łyżkami oliwy i wszystko starannie wymieszać. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, starannie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszac tę masę z ugotowanym al dente i bardzo staranie odcedzonym makaronem.
No to miłego wciagania |
o kurza twarz, to musi być dobre
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 11:40, 16 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
mhmm..mniam...
ja kocham tuńczyka, mój mąż makarony...oboje będziemy happy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo oprawca moreli
Dołączył: 25 Gru 2006 Posty: 377 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:57, 16 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
to moze jeszcze wspolne gotowanie? dajcie znac jak smakowało
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Janek znowu nadaje pszemondżały wykształciuch
Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 6437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:07, 17 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
to może sprobujcie zestaw- makaron farfella tunczyk w sosie własnym, pieczarki, oliwki ząbek czosnku, małą dymke oplus oliwa z oliwek
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:24, 12 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Sałatka z tunczykiem (warstwowa)
6 jaj na twardo
kawałek zółtego , twardego sera
cebula
puszka tunczyta
majonez
1 warstwa- do salaterki białko starte na grubej terce jarzynowej
2 warstwa- ser starty na drobnej tarce
3 warstwa- majonez
4 warstwa- pół puszki rozdrobnionego tunczyka
5 warstwa- cebula w kosteczke
6 warstwa- poł puszki rozdrobnionego tunczyka
7 warstwa- majonez
8 warrstwa- żółtko starte na drobnej tarce
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 7:36, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Kasiu..ostatnio zmieniłam kolejność jaja...znaczy żółtko poszło na dół..białko na wierzch...zrobiłam tak ponieważ ..żółtko szybko wysychało...a w ogóle to jest jedna z moich ulubionych sałatek...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 8:41, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Kocham tuńczyka.
Bobro jest beznadziejny
Sałatka dla wyjątkowo leniwych:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym [w kawałkach]
2 puszki groszku
mały słoik zielonych oliwek
pół dużego pora skrojonego w ćwierćtalarki
Wrzucić na sitko, poczekać aż obcieknie, wymieszać z majonezem.
W wersji dla pracowitych:
j.w. +
dodać 3-4 pokrojone jajka
trochę pokrojonych, podsmażonych na patelni pieczarek |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:34, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
To ja też dorzucę sałatkę z tuńczykiem.
Dla makabrycznie zapracowanych
puszka tuńczyka w oleju (ale nie rozdrobnionego)
1-2 woreczki ryżu (ja kupuję Sonko, ale to wg.uznania)
puszka kukurydzy (każda, byle nie pakowana próżniowo, tylko z wodą)
majonez
przyprawy (dowolnie, ale ja ostatnio zakochałam się w kosteczkach cebulowych Knoora i tę polecam)
Puszki otworzyć, osączyć (tuńczyka trochę rozdziabać widelcem, ale nia na miazgę). Ryż ugotować i wystudzić (koniecznie!)
Wymieszać, dodać majonez, przyprawić. I już.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:04, 13 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
bobro napisał: | ja też lubię tuńczyka, a w gazecie ostatnio oczywiście wyczytałem, że w tuńczykach najwięcej rtęci się odkłada...
tak więc lubię też rtęć |
anima, pierdoło, jestem mężczyzną i w moich postach nie ma nic napisanego między wierszami
za to w twoim animavilis napisał: |
| aż się roi od dziwnych podtekstów
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
olasz kolos z bitej piany
Dołączył: 08 Sty 2007 Posty: 187 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 22:18, 15 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Najszybszy na swiecie makaron z tunczykiem.
Nie wiem skad to znam, wiec przepraszam za ew. plagiat.
Makaron kokardki, tyle ile Ci potrzeba, wrzucasz na osolony wrzatek, zadnego oleju do wody wcale nie trzeba, to przesad jest. Na jakies 2 minuty przed koncem gotowania makaronu dorzucasz do tego samego garnka mrozony groszek, wedle uznania. Po onych + - 2 minutach odcedzasz makaron z groszkiem na durszlaku, nie za ambitnie, niech one sobie beda wilgotne. Znow do garnka, kilka lyzek smietany, sol, pieprz z mlynka, tunczyk w oleju, bez lub z czescia oleju, zalezy od fazy odchudzania. Jeszcze tylko szczypiorek, szczodrze i juz na talerze
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|