Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

TUŃCZYK.....

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:15, 15 Sty 2007    Temat postu: TUŃCZYK.....

muszę Wam cos wyznać: ja kocham tuńczyka...
pizzę robie zawsze z tuńczykiem...
tosty
sałatki
proszę o wszelkie możliwe przepisy, w których skład wchodzi tuńczyk...
a może ktos podziela moje uwielbienie?


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:23, 15 Sty 2007    Temat postu:

ja też lubię tuńczyka, a w gazecie ostatnio oczywiście wyczytałem, że w tuńczykach najwięcej rtęci się odkłada...
tak więc lubię też rtęć


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:26, 15 Sty 2007    Temat postu:

hmmmmm...no skoro tak...to ja też tę rtęć lubię [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malenstwo
oprawca moreli


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:44, 15 Sty 2007    Temat postu:

Lubię tuńczyka ale jeszcze bardziej lubię makaron więc przepis na penne z tuńczykiem:
50 dag makaronu penne (grube rurki z końcami ściętymi pod kątem ostrym),
1-2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów
puszka tuńczyka w oleju
oliwa z oliwek, pieprz, sól

Czosnek i natkę drobno posiekac. Dodać otarta skórkę z cytryny (oczywiście wczesniej wyszorowanej) , oliwki zmiksowane z kilkoma łyżkami oliwy i wszystko starannie wymieszać. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, starannie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszac tę masę z ugotowanym al dente i bardzo staranie odcedzonym makaronem.

No to miłego wciagania Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malenstwo
oprawca moreli


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 20:58, 15 Sty 2007    Temat postu:

Tym razem spaghetti:
sos: 1 duża cebula, 1 puszka tunczyka w sosie własnym, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, oliwa, 1 ząbek czosnku, oregano, cząber, sól, pieprz, suszona natka pietruszki (ziół ma byc dużo) świeża bazylia
oraz makaron apaghetti ok. 40 dag

Ugotować makaron oczywiście al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Posiekac cebule i zeszklic ją w rondlu. Dodać czosnek, zioła i wymieszać. Potem dodać rozdrobnionego widelcem osączonego tuńczyka oraz koncentrat. Ponownie wymieszać, a gdy sos będzie gotowy polać nim odcedzone spaghetti. Posiekac bazylię i posypac potrawę. Uwaga: cały sekret polega na dodaniu do sosu potraw na początku a nie na końcu (tak jak się to zwykle robi)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malenstwo
oprawca moreli


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 21:07, 15 Sty 2007    Temat postu:

No to jeszcze kokardki:
50 dag makaronu kokardek oczywiście , 1/2 szkl. oliwy, 2 posiekane cebule, 3 posiekane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 puszki tuńczyka w oleju, 2-3 łyżki osączonych kaparów, 3/4 szkl. rodzynek najlepiej dużych sułtańskich, garść posiekanej natki pietruszki.

Makaron ugotować w ososlonej wodzie i z dodatkiem oliwy, odcedzając i przekładając do garnka (pozostawiamy szklanke wody z gotowania). W czasie kiedy makaon się gotuje, w rondlu rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebule i czosnek, dodajemy sól i pieprz i smazymy ok 6-8 min na złoty kolorek. następnie dodajemy osączonego tuńczyka, kapary, rodzynki i natkę i wlewamy wody z gotowania makaronu, aby sos miał dobrą konsystencję. Sosem polewamy makaron, lekko możemy zamieszać i podajemy głodomorom, którzy tylko czekaja na wyżerkę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dżeska
maszynista z Melbourne


Dołączył: 14 Lis 2006
Posty: 4648
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z miedzianej krainy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:57, 15 Sty 2007    Temat postu:

malenstwo napisał:
Lubię tuńczyka ale jeszcze bardziej lubię makaron więc przepis na penne z tuńczykiem:
50 dag makaronu penne (grube rurki z końcami ściętymi pod kątem ostrym),
1-2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
skórka otarta z jednej cytryny
2-3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów
puszka tuńczyka w oleju
oliwa z oliwek, pieprz, sól

Czosnek i natkę drobno posiekac. Dodać otarta skórkę z cytryny (oczywiście wczesniej wyszorowanej) , oliwki zmiksowane z kilkoma łyżkami oliwy i wszystko starannie wymieszać. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, starannie wymieszać i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Wymieszac tę masę z ugotowanym al dente i bardzo staranie odcedzonym makaronem.

No to miłego wciagania Blue_Light_Colorz_PDT_02





o kurza twarz, to musi być dobre


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 11:40, 16 Sty 2007    Temat postu:

mhmm..mniam...
ja kocham tuńczyka, mój mąż makarony...oboje będziemy happy 050


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malenstwo
oprawca moreli


Dołączył: 25 Gru 2006
Posty: 377
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:57, 16 Sty 2007    Temat postu:

to moze jeszcze wspolne gotowanie? dajcie znac jak smakowało

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Janek znowu nadaje
pszemondżały wykształciuch


Dołączył: 15 Sty 2007
Posty: 6437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 12:07, 17 Sty 2007    Temat postu:

to może sprobujcie zestaw- makaron farfella tunczyk w sosie własnym, pieczarki, oliwki ząbek czosnku, małą dymke oplus oliwa z oliwek

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 23:24, 12 Kwi 2007    Temat postu:

Sałatka z tunczykiem (warstwowa)

6 jaj na twardo
kawałek zółtego , twardego sera
cebula
puszka tunczyta
majonez

1 warstwa- do salaterki białko starte na grubej terce jarzynowej
2 warstwa- ser starty na drobnej tarce
3 warstwa- majonez
4 warstwa- pół puszki rozdrobnionego tunczyka
5 warstwa- cebula w kosteczke
6 warstwa- poł puszki rozdrobnionego tunczyka
7 warstwa- majonez
8 warrstwa- żółtko starte na drobnej tarce

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 7:36, 13 Kwi 2007    Temat postu:

Kasiu..ostatnio zmieniłam kolejność jaja...znaczy żółtko poszło na dół..białko na wierzch...zrobiłam tak ponieważ ..żółtko szybko wysychało...a w ogóle to jest jedna z moich ulubionych sałatek...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 8:41, 13 Kwi 2007    Temat postu:

Kocham tuńczyka.
Bobro jest beznadziejny Blue_Light_Colorz_PDT_02

Sałatka dla wyjątkowo leniwych:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym [w kawałkach]
2 puszki groszku
mały słoik zielonych oliwek
pół dużego pora skrojonego w ćwierćtalarki

Wrzucić na sitko, poczekać aż obcieknie, wymieszać z majonezem.

W wersji dla pracowitych:
j.w. +
dodać 3-4 pokrojone jajka
trochę pokrojonych, podsmażonych na patelni pieczarek
Powrót do góry
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 9:34, 13 Kwi 2007    Temat postu:

To ja też dorzucę sałatkę z tuńczykiem.
Dla makabrycznie zapracowanych

puszka tuńczyka w oleju (ale nie rozdrobnionego)
1-2 woreczki ryżu (ja kupuję Sonko, ale to wg.uznania)
puszka kukurydzy (każda, byle nie pakowana próżniowo, tylko z wodą)
majonez
przyprawy (dowolnie, ale ja ostatnio zakochałam się w kosteczkach cebulowych Knoora i tę polecam)

Puszki otworzyć, osączyć (tuńczyka trochę rozdziabać widelcem, ale nia na miazgę). Ryż ugotować i wystudzić (koniecznie!)
Wymieszać, dodać majonez, przyprawić. I już.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:04, 13 Kwi 2007    Temat postu:

bobro napisał:
ja też lubię tuńczyka, a w gazecie ostatnio oczywiście wyczytałem, że w tuńczykach najwięcej rtęci się odkłada...
tak więc lubię też rtęć

Tongue out (1)

anima, pierdoło, jestem mężczyzną i w moich postach nie ma nic napisanego między wierszami
za to w twoim
animavilis napisał:
Blue_Light_Colorz_PDT_02
aż się roi od dziwnych podtekstów


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olasz
kolos z bitej piany


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 187
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 22:18, 15 Kwi 2007    Temat postu:

Najszybszy na swiecie makaron z tunczykiem.

Nie wiem skad to znam, wiec przepraszam za ew. plagiat.

Makaron kokardki, tyle ile Ci potrzeba, wrzucasz na osolony wrzatek, zadnego oleju do wody wcale nie trzeba, to przesad jest. Na jakies 2 minuty przed koncem gotowania makaronu dorzucasz do tego samego garnka mrozony groszek, wedle uznania. Po onych + - 2 minutach odcedzasz makaron z groszkiem na durszlaku, nie za ambitnie, niech one sobie beda wilgotne. Znow do garnka, kilka lyzek smietany, sol, pieprz z mlynka, tunczyk w oleju, bez lub z czescia oleju, zalezy od fazy odchudzania. Jeszcze tylko szczypiorek, szczodrze i juz na talerze


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin