 |
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiolinowa maszynista z Melbourne
Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1809 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 44 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z innej bajki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:45, 05 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
A śmietana? Dotąd przekonywałam wszystkich do używania zamiast śmietany jogurtu naturalnego, ale teraz mam wątpliwości... co lepsze? Małżonek nigdy nie dał się przekonać i mimo moich nalegań prosił (o zgrozo!) o śmietanę. Mówił, że mu lepiej smakuje. Teraz triumfuje, bo z artykułu "Nudziarza" wynika, że wcale nie jest taka zła, jak mu usiłowałam wmówić. A może jednak lepszy jogurt naturalny? 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiolinowa maszynista z Melbourne
Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1809 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 44 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z innej bajki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:55, 05 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Kewa napisał: | Najbardziej mnie bawi, gdy mówi z przekonaniem: ja nie jestem taki wymagający, ale...
|
Z moim małżem jest podobnie. Ostro protestuje, gdy mówię, że jest bardzo wymagający. Ja natomiast nie znam faceta równie wymagającego i wybrednego. Ale- może mało znam facetów.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
flykiller Gość
|
Wysłany: Śro 20:40, 23 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Post o charakterze reklamy.
Jak wspominałam, optuję za masłem, bo margaryny zawierają zwykle niskiej jakości, tanie, utwardzone tłuszcze roślinne (typu olej palmowy), posiadające w składzie rakotwórcze tłuszcze trans (wysokość tłuszczów trans, przezornie, nie jest podawana praktycznie na żadnych margarynach - po częstym marznięciu przed półkami chłodniczymi z nabiałem chyba tylko raz natrafiłam na opakowanie z informacją o zawartości tłuszczów trans).
Dlatego polecam polskie miękkie masło Turek o obniżonej zawartości tłuszczu, dzięki czemu, w odróżnieniu od innych masełek, omija nas konieczność pamiętania o wcześniejszym wyjęciu go w lodówki.
Bardzo smaczny jest również miks masła i tłuszczów roślinnych Finuu (z "fińskiego mleka"), podobnie miękki i łatwy do smarowania. Do miksów podchodzę raczej nieufnie (informacji o tłuszczach trans opakowanie Finuu nie posiada), ale tutaj jako tłuszcze roślinne wymieniono olej rzepakowy (a zatem, znacznie lepszy od słonecznikowego czy palmowego) oraz lniankę (tj. olej z licznika siewnego zawierający wyjątkowo dużo tłuszczów omega-3. Wikipedia wskazuje także, że lnianka jest odporna na jełczenie i posiada wysokie właściwości antyoksydacyjne). Przede wszystkim jednak, ten miks jest smaczny i łatwy do smarowania.
Zarówno Finuu, jak i masło miękkie Turek występują w odmianach: klasycznej i solonej. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 20:52, 23 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Jedz normalne masło
Duża grupa witamin rozpuszcza się wyłacznie w tłuszczach zwierzecych, więc niedobór ich w diecie przenosi się czesto na niedobór niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu elementów.
I nie wierz, ze spozywanie tłuszczy przenosi się wprost na poziom trójglicerydów, holesterolu etc.
Dodam jeszce, ze trawienie tłuszczy zużywa porównywalną ilość energii, jaką dają one w procesie trawienia.
A wszelkie miksy - to samo zło. Serio. Praktycznie ta sama ilośc Twoich tłuszczów trans, zamaskowana smakiem masła.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|