Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
emma. space mona
Dołączył: 30 Sie 2005 Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 18:58, 17 Sty 2006 Temat postu: Tarta |
|
|
Przepis i pomysł „sprzedała” mi moja mama,
Tarte lubię z trzech powodów;
- jest bardzo łatwa w wykonaniu
- smaczna
- można dowolnie komponować skład nadzienia,
często służy, jako „wymiatacz” resztek z lodówki.
CIASTO
25dkg mąki (szklanka i trochę)
1/2 kostki masła
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki wody
wyrobić ciasto => włożyć do lodówki
FARSZ SEROWY
3 jaja
30-40 dkg białego sera
1 łyżka śmietany
natka, szczypiorek lub koperek według upodobania – dużo
ewentualnie troszkę cebulki
sól
wszystko wymieszać i zalać tym ciasto.
=> piec 40 min w temp. 200 st. C.
Jeśli decydujemy się na farsz mięsno – wędlinowy,
można go zalać beszamelem lub żółtym serem,
jeśli na owocowy,
to należy pamiętać, aby owoce kłaść cienką warstwę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:01, 17 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Tarta Tatin
Przepis ten pochodzi z programu Pascal poprostu gotuj ,po pierwszym wykonaniu wszedł do stałego menu wszyscy domownicy sie tym speciałem zajadają że nieraz jedna forma jest mało .
A oto przepis.
10 twardych zielonych w miarę jednakowych jabłek
5 łyżek cukru
10 g masła
Kruche ciasto:
250 g mąki
1 żółtko
125 g masła
1 łyżka cukru
1 szklanka wody
Ciasto:
Mąkę wymieszać w misce z cukrem.
W osobnej miseczce roztrzepać żółtko z odrobiną wody i wleć do mąki.
Dodać masło i zmiksować
Powoli, cały czas miksując, dolewajć do ciasta szklankę wody.
Włożyć ciasto do lodówki na ok. 45 min. (lub na 10 min. do zamrażalnika.)
Jabłka:
Obierać jabłka. Każdy owoc przekroić na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wszystkie kawałki przekrój jeszcze raz wzdłuż na pół (staraj się uzyskać równe kawałki).
Na patelni (najlepsza jest taka, którą potem można włożyć do piekarnika) rozpuść cukier na karmel, dodaj masło i wymieszaj drewnianą szpatułką. (Nie dotykać placami i nie próbować karmelu – jest bardzo gorący.)
Na karmelu ułóżyć jedną warstwę jabłek (kawałki powinny leżeć płasko, ściśle przy sobie), tak żeby całkowicie pokryły dno. Na wierzchu połóż drugą warstwę jabłek. Staraj się uzyskać jak najbardziej płaską powierzchnię owoców.
Podgrzać patelnię, żeby spieniony karmel dostał się do górnej warstwy jabłek. Odstawić z ognia.
Tarta:
10. Rozwałkować ciasto na cienki (1/2 centymetrowy) placek trochę większy niż patelnia, która jest użyta i przykryć nim naczynie z jabłkami. Brzegi ciasta, które zwisają, zawinąć do środka na kształt plecionki.
11. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20-30 min.
12. Przed podaniem odwróć ostrożnie tartę do góry nogami (jabłka powinny być na cieście).
Naprawdę przepyszne niespodziewałem się że ten karmel wejdzie we wszystkie jabłka ale tak jest co za smak .
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
emma. space mona
Dołączył: 30 Sie 2005 Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:17, 17 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
zaraz, zaraz,
jednego nie rozumiem,
to rozwalkowane ciasto kładzie sie na jabłka, ktore są na patelni???
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 6:37, 18 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
TAK mnie sie też to wydawało dziwne ale tak jest ,pewnie dlatego by cały karmel wszedł w jabłka a nie w ciasto .Bo gdy wsztstko jest w piekarniku to karmel cały czas wrze i przenika do owoców.Najlepsza do tego jest nie forma do tarty tylko patelnia z grubszym dnem bez uchwytów.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
emma. space mona
Dołączył: 30 Sie 2005 Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:29, 18 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
dosc oryginalny sposób,
a jednoczesnie wydaje sie latwy i w miare szybki w wykonaniu.
Pewnie wyprobuje w najblizszym czasie.
a fotka Twojej tarty, czy przyklejona?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:23, 18 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Nie to nie jest moja tarta ,fotka jest z serwisu Pascala. Jeszcze jedno jak będziesz układała jabłka na karmelu to uważaj trzymaj za górę jabłka bo można bardzo łatwo sparzyć opuszki karmelem .Poznałem ten smak dotknąłem wrzątku i odruchowo włożyłem palec do ust nie dość że sparzyłem palec to jeszcze język. [-X
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
emma. space mona
Dołączył: 30 Sie 2005 Posty: 569 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 12:26, 22 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
zrobilam Twoja tarte grzechu
Mialam zaledwie 3 duze jablka w domu,
wiec pokroilam je w talarki,
ciasto wyszlo mi o konsystencji gumy do żucia,
tak wiec nei rozwalkowalam,
tylko wylalam na jablka.
zalosc zapieklam i zjadlam.
ps.
oczywiscie nie sama zjadlam,
zeby nie bylo, ze emma jest obżartuchem,
i jeszcze na usprawiedliwienei dodam,
ze moja patelenka byla bardzo malusia.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 15:37, 22 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Och najmocniej wszystkich przepraszam za nie dopisanie .Ja dodaję zawsze troche wiecej mąki do takiej konsystencji by mozna było rozwałkować ale żeby nie było za twarde bo poto sie wkłada do lodówki by ciasto stwardniało ja nie mieszam mikserem bo niemam takiego do ciasta tylko recznie .Ale nie napisałaś jak wam smakowało ?A może jest lepsze to ciasto twojego wykonania?ale wg.mnie najważniejsze są jabłka w karmelu ciasto to jest tylko podstawa bo czegoś musi sie to trzymać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|