Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 19:56, 06 Sie 2010 Temat postu: szósty smak |
|
|
Hmmm... właśnie ogłoszono, że ludzie wyczuwają smak numer sześć, smak tłuszczu.
Prawdę mówiąc, to nie daje się chyba już dojść ile tak naprawdę jest tych smaków.
Słodki, słony, gorzki i kwaśny - są podstawowe. Ale potem dodano glutaminian sodu, a tak naprawdę wyczuwamy podobno jeszcze smak metaliczny i smak czystej wody.
Wracając do tego nieszczęsnego tłuszczu. Odkrycie polega też na tym, że niektórzy ludzie są podobno nań nadwrażliwi (na smak ów) i dlatego spożywają mniej tłustych potraw, zaś na innych nie robi to wcale żadnego wrażenia.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 20:18, 06 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Myślałam, że glutaminian sodu jest, po prostu, słony.
Wszystkie przyprawy zawierające glutaminian są, przede wszystkim, bardzo słone.
Mogłabym przypuszczać, że mam naturalny wstręt do tłuszczu (tłuste mięsa i wędliny wywołują we mnie odruch wymiotny), ale uwielbiam np. opychać się czipsami, które są mocno nasączone tłuszczem, kocham słodycze, które często zawierają masę tłuszczu, więc chyba ta niechęć do niego nie jest taka oczywista. |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 20:21, 06 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Może bardziej odstręcza wygląd tłustych potraw? Wyglądają po prostu czasem nieapetycznie - mam tu na myśli głównie tłuste mięsiwo.
Glutaminian też mi się kojarzy z czymś bliższym słonego. Odcieniem słonawości. Nie jakimś oddzielnym wyraźnym smakiem.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 21:10, 06 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
A ja tam chyba mam ten szósty smak. Nie lubię i nie jadam słodyczy ( z wyjątkiem lodów ale i tutaj wolę sorbetowe) Ostatni raz chipsa jadłam w 92 roku i to tylko dlatego, że byłam głodna a nie bylo nic do żarcia. Nie jadam tłustych mięs i żadnych panierek( blee ohyda), żadnych smarowideł maślanych i nawet do sałatek wolę ocet balsamiczny soute bez oliwki z oliwek.
Chociaż sledzia w oleju zjem. No i kocham oliwki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Arth mumia barmana z Gliwic
Dołączył: 08 Sty 2008 Posty: 981 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 229 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 21:19, 06 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
To oczywiste. NP. szynka bez tłuszczu smakuje jak drewno.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 8:07, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Ale przerośnięta tłuszczem z kolei wygląda mało apetycznie. Hmm.. Pewnie jak zwykle złoty środek jest najlepszy.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 8:42, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Aproxymat napisał: | Ale przerośnięta tłuszczem z kolei |
z kolei to może być coś przerośnięte rdzą albo nalotem z miedzianych drutów skrobanych przez odbieraki prądu
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 8:46, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo. Już drugi raz w tym tygodniu ktoś mi zwrócił uwagę na niepoprawnie użyty zwrot "z kolei".
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 8:49, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
jakoś tak zawsze zwracam uwagę na ten zwrot
zwłaszcza kiedy ktoś mówi, że ktoś "jest z kolei..."
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bobro dnia Sob 8:49, 07 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
pocalujmniewPUPE wolframowy żarnik
Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 87 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 68 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:40, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | Nie lubię i nie jadam słodyczy |
SŁODKI JEZU!!!!
JA BYM MOGŁA OD RANA DO WIECZORA CZEKOLADY, BATONY, WAFELKI...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez pocalujmniewPUPE dnia Sob 11:41, 07 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:57, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
A wóda jaki to smak ?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Sob 12:00, 07 Sie 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:50, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
pocalujmniewPUPE napisał: | Seeni napisał: | Nie lubię i nie jadam słodyczy |
SŁODKI JEZU!!!!
JA BYM MOGŁA OD RANA DO WIECZORA CZEKOLADY, BATONY, WAFELKI... |
Następna z termojądrową przemianą materii
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 19:04, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
letnisztorm napisał: | A wóda jaki to smak ? |
Jak na mój gust - gorzki. Ale dla niektórych to pewnie niewysłowiona słodycz.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Sob 21:21, 07 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Wódka jest tylko bardzo dobra i dobra. Innej nie ma.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:15, 05 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
wodka piecze i jest gorzka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Wto 22:40, 05 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
tina napisał: | wodka piecze i jest gorzka
|
Bossssssssssssssz z kim ja pracuję
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:45, 06 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Nikt napisał: | tina napisał: | wodka piecze i jest gorzka
|
Bossssssssssssssz z kim ja pracuję
|
a co?
bo ja wole szampana, albo sekta, albo prosecco!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Śro 10:52, 06 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
tina napisał: | Nikt napisał: | tina napisał: | wodka piecze i jest gorzka
|
Bossssssssssssssz z kim ja pracuję
|
a co?
bo ja wole szampana, albo sekta, albo prosecco!
|
yyyyyyyyyyyy
Nie wiem o czym piszesz do mnie kobieto.
Aaaaa to niemieckie oznaczenia?
Znaczy, że trzeba odnaleźć się gdzieś tutaj, tak:
Brut intégral, Brut zéro - bardzo wytrawny
Brut - wytrawny
Sec - półwytrawny
Demi sec - półsłodki
Doux - słodki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:15, 06 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Nikt napisał: |
yyyyyyyyyyyy
Nie wiem o czym piszesz do mnie kobieto.
Aaaaa to niemieckie oznaczenia?
Znaczy, że trzeba odnaleźć się gdzieś tutaj, tak:
Brut intégral, Brut zéro - bardzo wytrawny
Brut - wytrawny
Sec - półwytrawny
Demi sec - półsłodki
Doux - słodki |
no nie, choc te okreslnia sa do win.
no to ja tak wyjasnie po swojemu:
szampan - to wino musujace z Szampanii - chyba nie musze wiecej pisac o Szampanie, bo kazdy wie.
sekt - to wysokogatunkowe wino musujaca z Niemiec, albo Austrii.
prosecco - to wloskie wino musujace z gron proseccoo o lekko gorzkim smaku z nuta orzecha. Ze wzgledu na sposob produkcji (nie ma tyle pracy recznej) jest TANSZE od szampana, co zapewnilo mu sukces na rynku.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Śro 11:43, 06 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
No ja toże szampnaskoje krepkoje czystoje i kawjor.
Czyli wódka i kaszanka.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|