Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
klementyna syndrom sztokholmski
Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 3630 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1062 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:42, 05 Cze 2011 Temat postu: smakowitości |
|
|
czyli przepisy i oceny naszych kulinarnych zapędów - w jednym temacie,
żeby nie trzeba było ganiać za kaszalotami aż po całej Grecji..
Z racji, że sezon grillowy trwa, przedstawiam przepis na niezłego ananasa.
[link widoczny dla zalogowanych]
Składniki na 4 porcje:
• 4 plastry ananasa
• 4 duże gałki lodów śmietankowych lub jogurtowych
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sos karmelowy (125 g masła, 125 g brązowego cukru, 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%)
Ananasa pokroić na plastry, wyciąć rdzeń ze środka i grillować aż pokryje się ciemnymi paskami i będzie miękki,
przez około 3 minuty z każdej strony. Na gorącego ananasa układać lody i polewać ciepłą polewą karmelową.
Posypać pieprzem.
Sos karmelowy: do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień
i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby sos nieco stężał.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
klementyna syndrom sztokholmski
Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 3630 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1062 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:11, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
na podwieczorek: ciasto truskawkowe z kruszonką
[link widoczny dla zalogowanych]
składniki wyważone, choć ciasta robię na oko
800 g truskawek
200 g miękkiego masła
(do wypieków polecam Masło Wiejskie Ekstra prod.: osmkolo.pl)
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem
(można użyć też prostokątnej blachy).
Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, ostudzić.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (najlepiej pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, zdjąć obręcz ciasta i pokroić.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez klementyna dnia Nie 11:14, 05 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 11:13, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Kruszonkowe ciacho - uwielbiam i jak nic , przepis wykorzystam .
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
klementyna syndrom sztokholmski
Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 3630 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1062 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 11:25, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
aguśka napisał: | Kruszonkowe ciacho - uwielbiam i jak nic , przepis wykorzystam . |
Aguś kruszonkę z owocami można tez zrobić na podkładzie drożdżowym, równie smaczne, ale to już inna bajka
i dłuższa robota... Jedno jest pewne, że najprostsze ciacha smakują jednak najlepiej
póki co zabieram kruche i lecę na ogród
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Nie 15:33, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
a ja gupi zaczałem się zastanawiać nad grillowaniem lodów...
(dostałem od siostry 30 cm średnicy blachę sernika na zimno z truskawkami..to chyba odszkodowanie za zajmowanie się chrześnicą)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
hachiko Gość
|
Wysłany: Nie 17:47, 05 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Wczoraj popełniłam gołąbki i kruche z truskawkami i kleksami bitej śmietany,ale nie ma już śladu. Zostały nędzne okruchy...
Lubię też ciasta z przypieczonym na skorupkę białkiem,ale w czasie upałów, jeśli komuś życie miłe, nie polecam. No chyba,że zostanie zjedzone na pniu |
|
Powrót do góry |
|
|
klementyna syndrom sztokholmski
Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 3630 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1062 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 9:12, 09 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
mini serniczki z truskawkami
Składniki, 12 sztuk:
• 150 g ciasteczek owsianych (lub mix kruche + owsiane)
• 500 g dobrze zmielonego twarogu
• 1/2 - 3/4 szklanki cukru
• 1 pełna łyżka mąki pszennej
• 1 białko jajka (lub całe jajko)
• 6 dużych truskawek
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć pergaminowymi papilotkami. Ciasteczka owsiane pokruszyć, wyłożyć do papilotek, lekko zgnieść. Twaróg wymieszać z cukrem, mąką i białkiem lub całym jajkiem (całe jajko sprawi że masa nie będzie idealnie biała). Opcjonalnie dodać aromaty (do masy serowej można dodać ekstrakt z wanilii, startą laskę wanilii ewentualnie ekstrakt z pomarańczy lub skórkę z pomarańczy, czy skórkę z cytryny). Masę wyłożyć na ciasteczka, w środek wcisnąć połówkę truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można jeść po wystudzeniu lub po schłodzeniu w lodówce (wówczas masa będzie bardziej kremowa).
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
źródło:blog kwestia smaku
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
olak Krówka-wciągutka
Dołączył: 17 Paź 2009 Posty: 2158 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 279 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 8:17, 10 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Nie jestem specjalną fanka wiśni, ale w [link widoczny dla zalogowanych] połączenie to mistrzostwo świata. Już od dawna mam ochotę "naładować się" czekoladą a to ciasto jest w sam raz na lato!
Mam ochotę spróbować jeszcze klasycznego brownies.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 9:01, 10 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
A śledzie gdzie ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Nie 9:38, 10 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
No właśnie Sztormi rzuć jakis przepis
tylko nie na slodko |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 10:43, 10 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Najlepiej jak ktoś zrobi albo kupuję w sklepie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:49, 22 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Jak wiem , sos śmietanowy jest baardzo smaczny ... i mam teraz na niego ogromną chęć
Macie może swój własny , sprawdzony przepis ? A podzielicie się ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
mailo maszynista z Melbourne
Dołączył: 21 Lip 2011 Posty: 2406 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 103 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: inąd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 12:37, 23 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Ostatnio jest sezon na różne letnie warzywa, więc polecam Leczo z cukinii. Bardzo proste w przygotowaniu. Prawie wszystkiego jest po 2 :
2 małe cukinie (albo 1 duża)
2 papryki
2 cebule
2 kiełbasy (może być np śląska albo inna)
1 pomidory w puszce
papryka łagodna w proszku
papryka ostra w proszku
Vegeta, Kucharek lub cos w tym stylu
zioła prowansalskie
olej
Jeśli cukinia jest duża to trzeba łyżką wyrdążyć z niej pestki, jeśli młoda to nie. Kroimi cukinię w "półksiężyce", paprykę w paski, cebulę w "piórka", kiełbasę w plasterki. Na dno garnka lub rondla nalewamy trochę oleju i podsmażamy najpierw kiełbasę dodając do niej słodką paprykę. Jak już się podsmaży dodajemy wszystkie warzywa oraz ostrą paprykę, vegetę i zioła prowansalskie. Mieszamy i dusimy na małym ogniu. Gdzieś tak w połowie duszenia dodajemy pomidory w puszce (żeby miały czas się rozpuścić) i jeszcze troche słodkiej papryki i ziół. Jak wszystko będzie mękkie to jest gotowe do zjedzenia.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 20:30, 03 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Leczo z cukinii robię bez kiełbasek i ze świeżymi pomidorami, daję także czosnek i pieczarki oraz świeże oregano i bazylię. Nie podsmażam warzyw tylko duszę je z odrobiną wody. Lekko pieprzę ( zamiast papryki w proszku) a jak warzywa są pół miekkie, dodaje fetę, która rozpuszcza się i nadaje charakterystyczny smak całemu leczo.
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
mailo maszynista z Melbourne
Dołączył: 21 Lip 2011 Posty: 2406 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 103 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: inąd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 6:37, 04 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Fajny pomysł z tą fetą następnym razem spróbuję
Co do innych smakowitości sezonowych to ostatnio robie ciągle ogórki małosolne. Lubi ktoś? Zaprwiłem też właśnie cukinię, paprykę, ogórki kiszone mniam.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 7:29, 04 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Mam przepis na pasztet z cukinii. Może się porwę w weekend.
Ogórki małosolne bardzo lubię i jako że dostałam w prezencie specjalny garnek do kiszenia, uskuteczniam w tym sezonie. Nawet zrobiłam jakieś słoiki na zimę, ale trudno przewidzieć efekt (nigdy nie robię żadnych przetworów). |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 11:33, 04 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Leczo robię z kabaczka, cukiniowe jakoś mi nie leży, nie daję do niego kiełbasy bo nie lubię kiełas w daniach na ciepło, dodaję mięso które wczesniej podsmażam razem z dużą ilością cebuli, do tego wszelką zieleninę, typu nać pietruszki, lubczyk, liście selera, pokrojoną marchew, czasami wrzucam pieczarki, ale najczęściej nie dodaję ich, właściwie to moje leczo jest bardziej bigosowe niż leczowe.
Feta mnie zaintersowała, na pewno wypróbuję tę opcję.
Pasztet z cukinii? czego to ludzie nie wymyślą
Ogórki malosolne letnią porą to obowiązkowa przegryzka w moim domu, robię je na okrągło, po dwóch daniach są wyjmowane z kamiennego garnka i umieszczane w lodówce a w garnek wkładam kolejną porcję.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 11:34, 04 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 11:49, 04 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: |
Pasztet z cukinii? czego to ludzie nie wymyślą
|
Ciasto z cukinii jeszcze wymyślili
Próbowałam jednego i drugiego. Ciasto przypomina wyglądem piernik, jest ciemnawe i bardzo smaczne (takie piernikowate właśnie trochę), a pasztet pyszny, delikatny w smaku. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 11:54, 04 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
To poproszę o przepis gdyż cukinie mi bardzo obrodziły i nie wiem już co z nimi robić
Jadłam kiedyś placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, nie powiem, nawet mi smakowały.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 12:01, 04 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Przepis na pasztet mam w domu, później napiszę.
Na ciasto nie mam, bo nie piec nie umiem i nie chcę się nauczyć. |
|
Powrót do góry |
|
|
|