|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lulka Ewa chce spać
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 11227 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1364 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 0:07, 24 Lis 2005 Temat postu: Receptury z klasztornej piwniczki |
|
|
Miodówka żołądkowa
- 1 litr spirytusu
- 5 dkg kawy
- 1/2 litra miodu
- 1/4 litra dobrego rumu
Miód zrumień z lekka, aby woni i barwy zacniejszej nabrał. Ćwiercią litra wody go zalawszy, zagotuj, z ognia zestaw, przestudź, a spirytusu,rumu i kawy ćwierć litra czarnej dolej, poczym do karafki pospołu wszystko zlej;
w kilka tygodni, jak się ustoi, czystą wódkę do butelek daj, osady przez bibułę przesączywszy.
Cztery tygodnie muszą wystarczyć.
Pod przepisem jest jeszcze wierszyk:
"Dobry na wszystko środek,
ze spirytusem miodek"
A.M. Fredro
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
lulka Ewa chce spać
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 11227 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1364 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 18:07, 24 Lis 2005 Temat postu: |
|
|
Krupnik korzenny
- 1 litr spirytusu
- 1/2 litra miodu
- 1/2 litra wody
- kawałek cynamonu
- 5 goździków
- kilka piórek muszkatułowych
- pięć ziaren pieprzu angielskiego
- 1/2 laski wanilii
- szczypta skórek pomarańczowych
Miód w rondlu z korzeniami przyrumień, ale bez pomarańczowej skórki. Zatym wodą miód zachlupnij, zagotuj. Jak z ognia zestawisz, spirytusu koniecznie dolej, a już Boże broń więcej nie gotuj, boby się z gorącem wywiał. Bez zwlekania zatem do dużej karafy z pomarańczową skórką wlej, zatkaj co siła, żeby szpar nie było. Odstaw na dzień jeden, poczym do butli czysty krupnik zlej, a męty bibułką przesączywszy, wszystko razem gosciom podaj, jak wedle woli będzie: Na chłodno albo na zimno.
"Krupniczek dobrodzieje,
zbójca to nader srogi:
kiedy ja go w pysk leję,
on mi podcina nogi"
S. Kuflik
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:49, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Anyżówka
1/4 szklanki anyżówki;
1/2 laski cynamonu;
5 goździków;
Skórka z 1/2 cytryny;
1 l czystej wódki 40-procentowej.
Skórkę z cytryny drobno pokroić, włożyć do słoja wraz z cynamonem, goździkami, zalać anyżówką i wódką, szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 miesiąc (w tym czasie należy często wstrząsać słojem).
Po miesiącu przelać nalewkę do butelki i odstawić na kolejny miesiąc, im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:54, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Krupnik
20 dag miodu;
0,5 l spirytusu 96-procentowego;
2 goździki;
Kawałek cynamonu (3 cm);
Suszona skórka z 1/2 cytryny;
1/4 laski wanilii;
1 ziarno ziela angielskiego.
Miód i przyprawy zalać 2 szklankami wody i kilkakrotnie zagotować. Następnie postawić z dala od ognia i ostrożnie wlać spirytus. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, pod przykryciem, aż do zagotowania. Przecedzić i podawać na zimno lub na gorąco. Do każdej porcji krupniku podawanego na gorąco włożyć kawałek twardej czekolady i odrobinę masła.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|