Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:53, 04 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
narobiłaś mi takiego smaka, że chyba jutro wyślę męża po baraninkę i lamb curry będzie u nas w niedzielę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:09, 04 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
no u nas tez w niedziele
moj maz tak sie zapalil do tego curry, ze wyciagna SWOJA KSIAZKE kucharska o curry i ja teraz wlasnie studiuje!!!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pią 21:10, 04 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:39, 04 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
hiihihi może ma tę samą co ja
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:11, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ja tak wlasnie porownalam i prawie taki sam przepis!!!
tylko bez tego ghee! za to z koriander i cos tam jeszcze!
ale tak do konca nie wiem , czy rzeczywiscie bedzie ten, a nie jeszcze inny przepis, bo wczoraj poszlam juz spac, a teraz maz poszedl na zakupy i widzialam na jego karteczce pod tym curry jeszcze jogurt
ale mam przynajmniej gotowanie w niedziele z glowy
uff!
a Twoj przepis wykorzystam kiedys najpierw sama, czyli bez stresu z goscmi.
bo tu maz ma racje, ze trzeba sie najpierw nauczyc, czyli najpierw samemu przyzradzic.
a dopiero jak sie to uda, mozna robic dla gosci.
tak czy tak dziekuje, a przede wzstykim za to, ze w niedziele nie musze gotowac
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 8:49, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jak jogurt to może tandori- też pychotka! Mnie niestety czeka gotowanie, ale będzie po hindusku miam miam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:08, 05 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
nie mam pojecia
najwazniejsze, ze ja nie musze
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:15, 07 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
odrobinę curry lub kurkumy dodaje do gotowania ryżu, szczególnie tego przeznaczonego do sałatek- smak nabiera charakterku a ryż ma piękny żółciutki kolor...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
l maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Paź 2011 Posty: 6165 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 97 razy Ostrzeżeń: 1/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 21:57, 02 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
moja ulubiona to kurkuma i pieprz
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:37, 03 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
dodajcie SZAFRAN (szczypte rozpuszcona w pol kieliszku wody) do lodow waniliowych i 2 lyzki wody rozanej (na 1 litr), a lody beda mialy niepsotykany i egzotyczny smak
mozna posypc pistacjami.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pon 11:38, 03 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:30, 14 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Co do przypraw - nie lubię zbyt wielkiej ilości pieprzu. Dla mnie ta przyprawa psuje większość potraw. Oczywiście częściej o przesadę chodzi.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Diabelsky Gość
|
Wysłany: Nie 6:19, 16 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
powiadaja że kuchnia Polska jest najubozszą na swiecie w przyprawy.
To prawda.
Faktycznie na rynku nie ma wiele przypraw. Ogromą ilość trzeba zdobywać różnymi drogami. Przywozić z wyjazdów lub fatygować znajomych na świecie.
Ja czasami korzystam z sklepów zielarskich w których znajduję co chcę, lub wysyłkowych portali.
Mam tez w zanadrzu stronę internetową gdzie wspaniale opisane są zioła i przyprawy. Ich zastosowanie a nawet ,,obrazowo,, smaki.
Polecam: [link widoczny dla zalogowanych]
Warto tez dodać że z ziołami i przyprawami nie należy przesadzać , gdyż mają działania pożądane ale i te uboczne.
Np; taki niby niewinny lubczyk o którym można poczytać na tej stronce.
Ostatnio zmieniony przez Diabelsky dnia Nie 6:26, 16 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:18, 23 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Mr.Ogoniasty napisał: | powiadaja że kuchnia Polska jest najubozszą na swiecie w przyprawy.
To prawda. |
Mogłoby w niej nie być kminku. Za bardzo by nie ucierpiała, jak dla mnie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|