Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:10, 31 Sie 2009 Temat postu: Przetwory. Co szykujemy na zimę. |
|
|
Czy mrozicie, kisicie, weckujecie? I co, i jak?
W tym roku wypróbuję ten przepis z netu:
Pomidory na zime
(by edziak)
Kupujemy duzo pomidorow.
Ok. 10 kg
Dobrze by bylo zeby byly mocno dojrzałe.
Myjemy kroimy na pół i wciskamy do sloika tak mocno jak się da.Aż puszcza swój sok.
Zakręcamy mocno i wekujemy ok30/40 min.
Bez soli, bez cukru,bez niczego.I mam świeżutkie pomidory całą zimę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:19, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
o rany.....właśnie buraczki z papryczką miałam zmajstrować ....
ale zamknęli mi do 5 września mój ulubiony jarzyniak i muszę teraz czekać ....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:27, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
agnierka napisał: | o rany.....właśnie buraczki z papryczką miałam zmajstrować ....
ale zamknęli mi do 5 września mój ulubiony jarzyniak i muszę teraz czekać .... |
a wrzućże przepis
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:56, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
aaa noo - - musiałam znaleźć
Sałatka z buraczków
* 3kg buraków
* 3 duże papryki
* 4 duże cebule
* 1 szklanka octu 10%
* 2 szkalnki wody
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka soli
Buraki ugotować (najlepiej na półmiękko) i zetrzeć na tarce .
Wodę , ocet, cukier, sól - zagotować . Do tej zalewy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
Gotować 5 minut. Następnie włożyć utarte buraczki i zagotować .
Gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minet
Przyznam się ,że to cudo zjadam w domciu wyłącznie ja !( reszta ma dłuugie zęby na papryczkę )
...najbardziej lubię je z plackami ziemniaczanymi
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:19, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Super
Jutro wrzucę przepis na sałatkę.
Najwięcej potrzeba mi sałatek, dodatków do drugich dań. Od groma tego pochłaniamy.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 20:42, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Oczywiście nie przygotowuję, bo nic nie umiem. Ale zjadać to bardzo chętnie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:49, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Aproxymat napisał: | Oczywiście nie przygotowuję, bo nic nie umiem. Ale zjadać to bardzo chętnie. |
Kapustę udeptać to raczej umiesz?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 20:54, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
ja też raczej szykuję kasę do Biedronki i tam kupuję jedzenie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 20:59, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Też robię pomidory, najbardziej lubię Limę bo ma dużo miąższu, ale wcześniej je parzę, obieram ze skóry i zalewam lekko osoloną wodą, zimą dodaję je do duszonego mięsa z warzywami.
Kiedyś robiłam masę przetworów, najwięcej sałatek, od jakiegoś czasu zaniechałam rękodzielnictwa, ale jak przypomnę sobie przepisy to je wrzucę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:01, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
bobro napisał: | ja też raczej szykuję kasę do Biedronki i tam kupuję jedzenie |
na szynkę z biedronki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:03, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | Też robię pomidory, najbardziej lubię Limę bo ma dużo miąższu, ale wcześniej je parzę, obieram ze skóry i zalewam lekko osoloną wodą, zimą dodaję je do duszonego mięsa z warzywami.
Kiedyś robiłam masę przetworów, najwięcej sałatek, od jakiegoś czasu zaniechałam rękodzielnictwa, ale jak przypomnę sobie przepisy to je wrzucę. |
a mnie wzięło na przetwory...nie znoszę pustej piwnicy. Mam tam wejść, mieć wybór i móc przetrwać wojnę .... no lokalną
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 21:23, 31 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Paprykę w miodzie.
Wiśniówki nie zrobiłam. Znajomi będą nie pocieszeni.
Przegapiłam wiśnie.
Przepis na paprykę jutro. |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 7:30, 01 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA
1 kg marchwi
1 kg ogórków
1 kg cebuli
1 kg pomidorów
1 kg kapusty białej
3 papryki
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
2 łyżki soli
3/4 szklanki oleju
pieprz, gorczyca, ziele, angielskie
Warzywa pokroić, wrzucić do gara, dodać pozostałe składniki i gotować około 20 minut.
Poprzekładać do słoików i pasteryzować około 20 minut.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Wto 7:43, 01 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 7:35, 01 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Ja to bardzo chętnie przyjmę próbkę każdej sałatki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 7:43, 01 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:49, 01 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | Też robię pomidory, najbardziej lubię Limę bo ma dużo miąższu, ale wcześniej je parzę, obieram ze skóry i zalewam lekko osoloną wodą, zimą dodaję je do duszonego mięsa z warzywami.
Kiedyś robiłam masę przetworów, najwięcej sałatek, od jakiegoś czasu zaniechałam rękodzielnictwa, ale jak przypomnę sobie przepisy to je wrzucę. |
Czekam właśnie na takie sprawdzone przepisy.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
mailo maszynista z Melbourne
Dołączył: 21 Lip 2011 Posty: 2406 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 103 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: inąd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 15:39, 14 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Zaraz robię ogórki małosolne. Mam Liście chrzanu, czosnek, koper mniam mniam. Do zimy nie dotrwają bo by się ukisiły, najwyżej ze 2 dni będą
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:40, 14 Cze 2012 Temat postu: Re: Przetwory. Co szykujemy na zimę. |
|
|
ribka_pilka napisał: |
Zakręcamy mocno i wekujemy ok30/40 min.
|
co to znaczy wekujemy 30/40 minut?
wekujemy = ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:44, 14 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
3 kg ( juz obranych) truskawek zmiksowac w garczku, dodac 1 kg cukru zelujacego (3:1), gotowac na max. 4 minuty.
wlewac do sloikow i po zakreceniu odwrocic denkiem do gory.
mi wyszlo 16 sloikow konfitury truskawkowej. pysznej! dwa sloiki juz zjedzone
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Jayin mistress of chaos
Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 5958 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 987 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: pogranicze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:45, 14 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
gotować w słoikach (wekach) w wodzie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|