Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 23:08, 28 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Dostaniesz poradę praktyczną o tym jaką kaszę gryczaną należy wybierać, brokuły będą 26 sierpnia
Otóż w sklepie spotykamy dwa rodzaje kaszy gryczanej: paloną, ciemniejszą, o drobnych ziarenkach i gruboziarnistą, jasną. Kupując, wybieramy zawsze niepaloną, gdyż chociaż mniej smaczna, jest ona lżej strawna oraz bardziej zasobna w witaminy z grupy B, niezbędne do przebiegu wielu procesów przemiany materii.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 0:10, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
fedrus napisał: | Dostaniesz poradę praktyczną o tym jaką kaszę gryczaną należy wybierać, brokuły będą 26 sierpnia
Otóż w sklepie spotykamy dwa rodzaje kaszy gryczanej: paloną, ciemniejszą, o drobnych ziarenkach i gruboziarnistą, jasną. Kupując, wybieramy zawsze niepaloną, gdyż chociaż mniej smaczna, jest ona lżej strawna oraz bardziej zasobna w witaminy z grupy B, niezbędne do przebiegu wielu procesów przemiany materii. |
bogata w kaszową wiedzę, proszę o przesunięcie tematu brokułów na dzień 27 sierpnia...moje urodziny
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 6:56, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
ribka_pilka napisał: | Czuję, że Anima oparami octu się zatruła. Inaczej poinformołaby nas co z garnkiem |
Garnek przeżył, ale się nie wybielił ani w ząb.
Następnym razem ocet będzie gotowany, więc jest jeszcze szansa na zatrucie oparami.
A teraz o brokułach poproszę |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:00, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja też chcę o brokułach, lekarz mi kazał jeść
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 7:08, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ja chcę, bo lubię. I ostatnio czytałam, że zielone warzywa są bardzo dobre na coś tam, ale zapomniałam na co. |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:12, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
animavilis napisał: | Ja chcę, bo lubię. I ostatnio czytałam, że zielone warzywa są bardzo dobre na coś tam, ale zapomniałam na co. |
na krew
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 7:53, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Nie jestem pewna czy ocet był szczęśliwym pomysłem, pamiętam, że kiedyś, kiedy jeszcze bawiono się w farbowanie odzieży używano go po nim, już w fazie płukania jako utrwalacz koloru
Z tego co wiem, to brokuł jest warzywem bardzo bogatym w witaminy i przeciwutleniacze, a te mają właściwości antyrakowe, jak większość zielonych warzyw.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 8:18, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Pod datą 25 sierpnia są zapisane takie mądrości:
Brokuły zawierają cały zestaw substancji antyrakowych, od naturalnych przeciwutleniaczy (witamina C i karotenoidy), poprzez błonnik (włókno roślinne) oraz substancje oczyszczające organizm z różnego typu związków, które sprzyjają powstawaniu nowotworów. Są także bogatym źródłem potasu i wapnia (coś dla tych, którzy nie lubią mleka)
Ze względu na wrażliwość witaminy C na wysokie temperatury i utlenianie, najbardziej wartościowe są brokuły surowe. Gotować je należy w naczyniach próżniowych, w których obróbka cieplna przebiega w niższych temperaturach i jest krótsza. Wartościowsze od gotowanych tradycyjnie są przyrządzane na parze.
Kupując te warzywa wybieramy intensywnie zielone, bez żółtych przebarwień. Różyczki muszą być zwarte, a głąb jędrny, bez wewnętrznych pustych powierzchni. Najlepiej przechowywać je w lodówce, w perforowanej plastikowej torebce. Zachowują wówczas trwałość przez 3 do 5 dni.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 9:15, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Brokuły są bardzo smaczne i bardzo je lubię, miały też swój zadziwiający udział w historii moich nicków na o2.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 9:18, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 9:29, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Aproxymat napisał: | Brokuły są bardzo smaczne i bardzo je lubię, miały też swój zadziwiający udział w historii moich nicków na o2. |
Jaki? jaki? |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 9:35, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Były wspólnym dla kilku osób hasłem do wspólnych nicków. Ale to już nie działa Nie mam pojęcia dlaczego akurat brokuły ale jakoś tak pasowały.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:16, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
I rozgotowałam brokuła. Zjadliwy w sałatce.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 20:35, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:40, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | |
Mii kontrolowałam sytuacje, cały czas był twardy i nagle w jednej sekundzie zrobił się taki miękki..........
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 20:44, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Czy aby na pewno to był brokuł? Chyba się jednak powstrzymam i nie napiszę jakie mam skojarzenie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 20:53, 29 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
no właśnie, pewnie za długo był twardy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 7:03, 30 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Warzywa godne większej uwagi (konsumpcji)
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
papryka, fasolka szparagowa (zielona) cebula, marchew
A tak w ogóle, warzywa powinny mieć pierwsze miejsce w codziennej diecie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 7:05, 30 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Widziałam w sklepie czarną fasolkę szparagową, trochę mnie kusi.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 7:28, 30 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Ona po ugotowaniu robi się zielona i właściwie nie różni się od niej smakiem
edit... właściwie to jest ciemno fioletowa
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 7:29, 30 Lip 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|