|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 12:34, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
hhihihi mam mase szuflad , szafeczek i wlaściwie 80 % tam sobie siedzi, ale te 20 jest pod ręką, zwlaszcza kiedy rano szybko wybiegam do pracy, bo znow budzik zadzwonił o godzinę za późno ...nie ma trzaskania szufladami i drzwiczkami od szafek. Pozostali moga spać dalej |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Śro 12:39, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
chyba nie wmowisz mi, ze nie budzi ich gwizdek czajnika... HA!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 12:57, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Ściagam mu ten dzióbek |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 13:04, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Jestem w stanie zidentyfikować 4, może 5 rodzajów grzybów, w tym moje ukochane kanie. Kania przyrządzona na patelni a la kotlet schabowy jest przepyszna i wielokroć lepsza od kotleta Uwielbiam też opieńki w occie. Ciekawi mnie natomiast, może wiecie, aaa....niech to, zapomniałam takie coś co ma blaszki, rodzaj żeński, jedni jedzą, inni twierdzą, że truje i niszczy wątrobę... może później...
W kwestii przypraw wykazuję daleko posuniętą ostrożność oraz alergię na gałkę muszkatołową i kminek
Cukier tylko dla gości. |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 13:08, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Chyba chodzi Ci o olszówkę - niektore jej gatunki są trujace, inne niby nie, ale ja ich nie zbieram.
też nie cierpię kminku |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 13:10, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
krowiak podwinięty, zwany olszówką?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 13:16, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Skoro padła ta sama nazwa dwa razy to chyba tak . W kazdym bądź razie mnie inny grzyb nie przychodzi do glowy. |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 13:17, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Tak, właśnie o to!
Czyli z rezerwą? |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 13:19, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Najlepiej przygotować sobie innego grzybka |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 13:28, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
W małych dawkach są ponoć nieszkodliwe, ale robienie sobie ich w większej ilości to niezbyt mądry pomysł. Babcia zbierała je kiedyś, więc pewnie parę zjadłem, nie pamiętam sensacji, tym niemniej zaleca się ostrożność. Najlepiej w ogóle nie ruszać grzybów, co do których ma się jakiekolwiek wątpliwości.
PS> No, kanie jako kotlety mogą być.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 13:33, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Ponadto jest wiele gatunkow olszowek, więc lepiej nie ryzykować. co do kani - zjem, ale jak w przypadku pozostałych grzybow - nie jestem smakoszem.
Wiecie co. Kiedyś jadlam mintaja w cieście piwnym, cos ala nalesnikowe ciasto i dodawało sie do tego piwa, tak mi się kojarzy. Czy ktoś może jadł cos podobnego ? Chodzi mi o to ciasto, w ktorym obtacza się rybke |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 16:05, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Ślepa... napisałaś:
"piszesz tak, jakby te ludy ten czosnek tak tego wedle swojej naukowej wiedzy... a to byla kwestia przypadku ja bym raczej napisala, ze czosnek uzywany mogl byc uzywany nagminnie dlatego, ze owczesnemu czlowiekowi smierdzial lepiej niz padlina..."
Nadzwyczaj wiele zjawisk było stosowanych w praktycznym życiu w odległej przeszłości na naszej planecie zanim je odkryto w wyniku badań naukowych, a właściwie trzebaby powiedzieć, że przeprowadzono bardzo wiele prac naukowych dla zbadania, jakie przesłanki decydowały o powszechnym stosowaniu np. określonych roślin w tzw medycynie ludowej. I nie tylko po to, ale dlatego aby móc odkryte naturalne substancje wykonywać sztucznie dla powszechnego stosowania w lecznictwie współczesnym. Masz rację, że prawdopodobnie działanie czosnku zostało odkryte przez przypadek, podobnie jak przez przypadek wrzucony do szuflady klucz przyczynił się do odkrycia radu przez Marię Skłodowską ...
Przypuszczam też, że stosowanie na wsi owijania w liść chrzanu osełek masła dla przedłużenia jego świeżości także nie musiało wynikać z badań naukowych, i tylko dziś może być problemem ustalenie, czy tenże liść chrzanu najpierw był używany do masła, czy też do kiszenia ogórków aby nie gniły...
A przecież liść chrzanu nie śmierdzi...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 17:06, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
znana ktośka napisał: | Kiedyś jadlam mintaja w cieście piwnym, cos ala nalesnikowe ciasto i dodawało sie do tego piwa, tak mi się kojarzy. Czy ktoś może jadł cos podobnego ? Chodzi mi o to ciasto, w ktorym obtacza się rybke |
Proponowano mi kiedyś taką potrawę ale chyba nie byłem głodny, zresztą piwne smaki/aromaty niespecjalnie mi odpowiadają. Mogę jednak zapytać jak to się robi.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Śro 18:29, 01 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Bedę wdzięczna. Ja tez nie lubię piwa, ale w tym cieście sa jego znikome ilosci i powodują, że jest ono takie "puszyste". Kiedy jesz rybke w ogole piwa nie czuć. Dlatego są mi potrzebne proporcje, tak mniej lub więcej |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Czw 6:13, 02 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
marconi, przypadek rzadzi naszym zyciem. wiadomo, o ile sie cos sprawdzi wykorzystywane jest celowo, a pozniej o ile to mozliwe zjawiska sa doglebniej badane.
a skomentowalam Twojego posta tylko dlatego, ze zabrzmialo mi to tak jakby te dawne prapraludy stosowaly czosnek swiadomie.
"czosnek, używany powszechnie z uwagi na jego działanie bakteriobójcze przez południowe ludy do konserwacji i zapobiegania psuciu..."
rozbawilo mnie po prostu zestawienie dawnych praludow z dzialaniem bakteriobojczym.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez slepa i brzydka dnia Czw 8:37, 02 Sie 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 8:34, 02 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
A propos piwa [choć może to raczej kategoria praktycznych porad kosmetycznych z wykorzystaniem produktów kulinarnych] - warto płukać piwem włosy słabe [bo wzmacnia], wiotkie [bo usztywnia i nadaje objętość] i przetłuszczające się [bo lekko wysusza]. Wypróbowane, choć, jako że włosy mam w ogóle raczej rozpirzone, tylko sobie krzywdę wyrządziłam |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 10:34, 02 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Miła Ślepotko, napisałaś:
rozbawilo mnie po prostu zestawienie dawnych praludow z dzialaniem bakteriobojczym.
Święta racja, ponieważ ci praludzie byli dzicy i prymitywni, nie znali co to bakterie i różne inne rzeczy, które odkryli znacznie później naukowcy, a więc ciekawe jest, skąd mogli czerpać wiedzę i kształtować doświadczenie... Pewnikiem jakiś duch święty ichnich bogów musiał nimi kierować aby np. na swoje rany przykładali akurat liście takich roślin, które miały gojące działanie, bo oni sami z pewnością nie potrafili świadomie ani rozpoznać, ani nazwać tych roślin...
A tak poważnie, czy zawsze śmieszy Cię kiedy ktoś stosuje skróty myślowe?
pozdrawiam
marc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Czw 10:45, 02 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
nie skrot myslowy jest smieszny, a zestawienie to raz!
pytasz skad wiedzieli? lata obserwacji. nie mieli do obserwowania licznika postow na forum, to obserwowali wplyw natury na ich zycie... no i oczywiscie... przypadek
to dwa!
do milego gotowania
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 13:39, 02 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
To ciekawe... że nigdy o tym, Ślepotko, nie pomyślałem! Jak mawiali starożytni Rzymianie: "wiek żywi, wiek uczyś', a tak i durakom pamriosz..." Dzięki!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pią 11:03, 03 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
drwina, teatralne podziekowanie i zdrabnianie nicka, ktorego nawet zal komentowac..
po jednym niewinnym spostrzezeniu...
ladny popis
nie, marconi, to ja Tobie dziekuje
i to tyle w temacie praludow, ktore wykorzystywaly antyseptyczne wlasciwosci czosnku... chociaz czosnek w kuchni jest taaaki praktyczny.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|