Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:21, 10 Sty 2017 Temat postu: Potrawy, które uwielbiam |
|
|
Lubimy jeść to i tamto. Ale wśród potraw są takie, które wręcz uwielbiamy i tak naprawdę nigdy nam się nie nudzą. Najczęściej są to posiłki obiadowe, ale nie tylko. U mnie jest kilka takich, a jak z tym u Was ?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Wto 21:15, 10 Sty 2017, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Wto 21:07, 10 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Ruskie. Kocham pierogi ruskie. Potrafię też je robić i to w ilościach hurtowych.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:13, 10 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Potrawy z makaronem. Od zup, po drugie dania czy sałatki. Nigdy mi się nie nudzą. Nie ma tez dla mnie znaczenia, czy sama je przygotowuję, czy też robi to ktoś inny. Jestem w stanie nawet późnym wieczorem coś z makaronu sobie przygotować, bo tak. Mam gdzieś dietę, figurę i sama nie wiem co jeszcze. Makaron i już. Teraz, zaraz, natychmiast. Gorzej byłoby z zupą pomidorową z makaronem, którą też uwielbiam. Prędzej cienki barszcz, by się z nim udało przygotować. Zdecydowanie szybciej, jak na np. 23:00.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 18:40, 11 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Makaronu nie znoszę. Podobnie ryżu. Oraz wszystkiego co jest z makaronem i ryżem.
Od dziecka nie lubię i nie jadam albo jadam okazjonalnie. Głównie w sałatkach. Za to przepadam za rybami pod każdą postacią.
I uwielbiam zupy ( jak jesteśmy przy pomidorowej i barszczu), z tym, ze wolę czysto warzywne i pod postacią kremu. Pomidorówkę robię tak: kroję czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, podsmażam na łyżce oliwy. Potem zalewam wywarem warzywnym( może być kostka ale eko) Zagotowuje. Daje pomidory w puszce ( w sezonie świeże). Jak się trochę pogotuje wrzucam bazylię. Jak ostygnie miksuję, znowu podgrzewam, dodaje mozarellę w plasterkach.
Pychota. Chociaż równie chętnie jadam tradycyjną pomidorówkę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 19:19, 11 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Ryz da się zjesc.
Tylko trzeba go przygotować mniej więcej jak na pilaw.
Ryz przesmażamy w patelni ,na oliwie z oliwek ż się zeszkli. Wczesniej przygotowujemy wywar ( lub kostka , uwazając na ilość soli w rozpuszczonej kostce ).
Dodajemy po trochę wywaru, mieszając i czekając aż się wchlonie.. i znow dolewamy... i znow...
Jak zabraknie wywaru , dolewamy wody... i tak az do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( zwyczajnie ryż ma być miękki, ale w zadnym wypadku się nie kleić ) ) .
Mozna dodawać przerózne dodatki np. posiekane suszone pomidory w oliwie, czarne oliwki, natka z pietruszki ( można dac sporo ), czy inne ziola.
Tak przygotowany ryż staje się samodzielną potrawą, w tym sensie, ze ma wlasny , dośc intensywny aromat i smak, nie mniej dobrze komponuje się z przerożnymi sosami, mięsami, czy warzywami ( nawet z burgerami - oczywiści z wolowiny i oczywiście samodzielnie zrobionymi ).
Przede wszystkim nie zatyka !
P.S Jesli ktoś lubi do wywaru można dodać świezych , czy suszonych grzybow nawet.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Śro 19:23, 11 Sty 2017, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 20:07, 11 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | Pomidorówkę robię tak: kroję czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, |
Na pewno jest bardzo dobra, ale nie dla mnie. Właśnie ze względu na te składniki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 22:06, 11 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Łączę Wasze upodobania, bo kocham pierogi (jednako ruskie oraz z kapustą i grzybami, mniej z soczewicą, a na słodko w ogóle niechetnie) i wszelkie dania mączne (kopytka, pyzy, kluski śląskie, makarony pod każdą postacią).
Natomiast zupy zawsze miałam w lekkiej pogardzie (jako to "gorsze", mniej atrakcyjne danie obiadowe) i nie umiem się przekonać do kasz (praktycznie wszystkich) oraz ryżu (co ciekawe, ryż w sushi nie przeszkadza mi zupelnie). Dlatego też nie porafię się przełamać i całkowicie zrezygnować z mięsa, bo ryż i kasze są b. istotnym składnikiem ograniczonej wszak diety wegetariańskiej.
e> co to jest eko kostka??
Ostatnio zmieniony przez animavilis dnia Śro 22:07, 11 Sty 2017, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:27, 11 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Wszelkie kluchy - mniam... Co do pierogów - tylko nie ruskie. Reszta może być. Uwielbiam zwłaszcza ze szpinakiem.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 23:54, 11 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
ja lubie pierogi z avocado i ruskie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 10:57, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Z kluch tylko te ruskie. To jest smak dzieciństwa. Robiła je moja babcia. To jest w ogóle pierwsza potrawa, którą zrobiłam samodzielnie. Stąd podwójny sentyment.
Kasze lubię właśnie w zupach. Jaglaną i komosę, bo fajnie zagęszczają.
Eko kostka to kostka bez glutaminianu- można kupić np w Rosmanie.
Szpinak bardzo lubię i wszystkie potrawy ze szpinakiem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:25, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
corsaire napisał: | ja lubie pierogi z avocado. |
Nie jadłam
Seeni napisał: |
Szpinak bardzo lubię i wszystkie potrawy ze szpinakiem |
Mam tak samo jak Ty.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 18:08, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Ostatnio popełniłam polędwiczki wieprzowe typu roladki, nadziewane szpinakiem i fetą, podsmażone na krótko a następnie podduszone w sosie serowym. Niezłe.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 18:50, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Ja lubię rolady, albo de volaille.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 19:12, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: |
Pomidorówkę robię tak: kroję czerwoną paprykę, czosnek, cebulę, podsmażam na łyżce oliwy. Potem zalewam wywarem warzywnym( może być kostka ale eko) Zagotowuje. Daje pomidory w puszce ( w sezonie świeże). Jak się trochę pogotuje wrzucam bazylię. Jak ostygnie miksuję, znowu podgrzewam, dodaje mozarellę w plasterkach.
Pychota. |
Brzmiało to tak zachęcająco, że po powrocie do domu zabrałam się za tę zupę, z lekkimi modyfikacjami. Baza jest już zrobiona (choć kostka była zgoła nie eko - myślałam, że to jakaś pomyłka z tym Rossmannem, ale sprawdziłam w necie, że faktycznie coś takiego tam sprzedają), bardzo smaczna i dość pikantna, bo pomidory w puszce były a la arrabiata. Dodam mozarellę w mini kulkach i udekoruję rukolą (bardzo odpowiada mi dość wyrazisty smak tego zielska).
Juli* napisał: | corsaire napisał: | ja lubie pierogi z avocado. |
Nie jadłam
|
Ja też nie. Brzmi dziwnie, ale odkąd nauczyłam się robić guacamole, nie patrzę już z taką awersją na ten tłustawy i mdławy owoc.
Juli* napisał: |
Seeni napisał: |
Szpinak bardzo lubię i wszystkie potrawy ze szpinakiem |
Mam tak samo jak Ty. |
Co za nadzwyczajna i jakże rzadko spotykana na tym forum zgodność opinii
Ja też lubię szpinak w każdej wersji.
Juli* napisał: | Ja lubię rolady, albo de volaille. |
"Odświeżyłam" trochę przepis na de volaille, poprzez owijanie ich w szynkę parmeńską. Zdecydowanie zyskują w smaku (do samej szynki też musiałam się długo przekonywać, bo te lepsze gatunkowo wędliny mają zwykle to do siebie, że paskudnie wyglądają). |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 19:47, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Pierś z kurczaka owijam parmeńską i wypycham szpinakiem. Szynką parmeńska albo dowolna jamonką owijam też nadziewane polędwiczki wieprzowe ( w całości). Zasadniczo szynki długodojrzewające to jedyna wędlina jaka spożywam.
W kuchni używam tez dużo grzybów suszonych. Nadziewam, co popadnie farszem grzybowym, fajnie komponuje się taki suszony grzyb z fetą albo serem owczym szopskim ( albo z bryndzą).
Dzisiaj robiłam zupę krem z zielonego groszku. Rzecz jasna na kostce eko.
Podsmażony na łyżeczce masła klarowanego por, zalany kostką, pietrucha korzeń, seler, ziemniaczki dwa małe, na koniec mrożony zielony groszek. na sam koniec sól, pieprz i utarty ząbek czosnku. Zmiksowane. Z łyżką jogurtu łowicz bez laktozy 4%, posypane kolendrą.
Jedna z ulubionych zup, chociaż na niemrożonym groszku dużo lepsza.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 22:15, 12 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | . Rzecz jasna na kostce eko... |
wylaczny dystrybutor kostek eko ma z Toba umowe, czy co
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 9:18, 13 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Nie...dietetyczka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 11:32, 13 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
Jest już pierwsza ofiara marketingu szeptanego - nawet bez trudu znalazłam dziś tę kostkę. |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 11:33, 13 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
dlaczego akurat kostki?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 13:04, 13 Sty 2017 Temat postu: |
|
|
żeby zupa była smaczniejsza
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|