Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:11, 05 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
wiedziałam,że ten przepis gdzieś mieć muszę...odnalazłam...przy okazji nieco uporzadkowałam moje przepisowe zbiory ...wiem,że go raz kiedys robiłam...i że było łatwo...i wyszło pysznie...
KEKS
50 dkg mąki
25 dkg masła
30 dkg cukru
4 jaja
cukier waniliowy
mały proszek do pieczenia
ćwierć szklanki mleka
10 dkg posiekanych orzechów włoskich
10 dkg owoców kandyzowanych pokrojonych w kostkę
po łyżce siekanych daktyli i smażonej skórki pomarańczowej
3-4 figi pokrojone w kostkę
masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wciąż ucierając dodawać stopniowo jaja, mąkę i mleko.dodać posypane mąką bakalie, wymieszać. 2 blaszki keksówki wysmarowac tłuszczem i wysypać bułka tartą.piec w temp 180-200 stopni.
proporcje są na dwie keksówki, więc jakby co mozna ciachnąć na pół. a bakalie można kupic np gotową mieszankę keksową, gotową skórkę pomarańczowa.
keks mozna polac polewą czekoladową gotową albo zrobić lukier cytrynowy(sok z dwóch cytryn utrzeć z cukrem pudrem)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 9:37, 06 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 12:58, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Może ktoś wie jak zrobić zakwas do pieczenia chleba...może jakieś sprawdzone przepisy...w necie jest ich sporo, ale może ktoś już jakieś wypróbował i może mi polecić...za kilka dni będę się bawiła w piekarza
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:10, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Mii, no to podziwiam za odwagę. Ja się przeraziłam, kiedy przeczytałam o tej kilkudniowej fermentacji, w odpowiedniej temperaturze, o odpowiednich godzinach mieszania...
Chleb upiekłam juz kilkakrotnie, ale korzystałam z gotowych mieszanek chlebowych, które kupuje się w sklepie. Nie mam niestety maszyny do chleba, choć marzy mi się bardzo (szczególnie ta opcja wyrabiania ciasta mnie by interesowała ).
Mii skąd pomysł?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 13:16, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Bo mii odwala na stare lata staram się odzywiać zdrowo (bez przegięć) i wpadłam na pomysł kupna tej maszyny ...już jest w drodze do mnie...więc zaczynam zbierać przepisy...a jako "zosia samosia" wolałabym własnoręcznie robić .to ciasto...bo kto wie co oni do tych mieszanek dodają a chleb na zakwasie na pewno jest lepszy od drożdżowego.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:20, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Aaaa... jak maszyna w drodze, to faktycznie jest możliwość
Poczekaj chwilkę, zaraz poszukam linku do dziewczyny, która piecze chleby już od dawna. Powinnam go gdzieś mieć w tym komputerze
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:26, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Już
[link widoczny dla zalogowanych]
Albo tu [link widoczny dla zalogowanych]
To jest blog tej samej babeczki
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Wto 13:28, 06 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 13:42, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Dziekuję Ci Illa już skopiowałam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:05, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Mii, a znasz ten sklep?
[link widoczny dla zalogowanych]
Oni mają bardzo fajne mąki chlebowe. Różne. I mnóstwo innych dobrych rzeczy.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 14:09, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Znam....zamawiam u nich orkisz i własnie miałam zamiar zamowić mąkę orkiszową
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 14:13, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
To jak upieczesz, to koniecznie...bardzo koniecznie, powiedz (albo pokaż) co wyjdzie
Ja u nich kupowałam kiedyś makarony, bo mają bardzo ciekawe dodatki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 14:18, 06 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ok...wkleję zdjęcie i napiszę jak smakuje....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:30, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Mii, powiem Ci, że tak mnie nakręciłaś tym chlebkiem,że też postanowiłam coś zrobić w sobotę. Wg. tego przepisu:
Chleb wieloziarnisty
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki krupczatki
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek łuskanego słonecznika
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
1,5 łyżki soli
5 łyżek cukru
5 dag świeżych drożdży
1 litr wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia. Po ok. 20-25 min. jest już do pieczenia.
Piec około 1 godziny w temperaturze 230 stopni.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 10:53, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Illa skorzystam z Twojego przepisu
Mam nadzieje, że do weekendu maszyna do mnie dotrze, zamówiłam w "Młynie" mąkę orkiszową, mieszankę żytnią i zakwas.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:59, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Mii, a jaka ma być ta maszyna? Bo ja kiedyś ogladałam ( tak pod kątem prezentu gwiazdkowego dla się ) to widziałam,że np. Moulinex miał taką, która oprócz tych wszystkich funkcji związanych z przygotowaniem ciasta, miała jeszcze opcje " przyrządzanie dżemów". To musi być fajny bajer Myślę,że to sie opiera na tym wysmażaniu czy wypiekaniu w wysokiej temperaturze i stąd ta dodatkowa funkcja. Ale przyznaję-bajerna
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 11:45, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ten ma też tę funkcję ...i przyznam, że ona mi się podoba ciekawe jak się sprawdzi w praktyce.
Do zakupu tego modelu zachęciła mnie rozpiętość gramatury.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 11:58, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:53, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Oj bardzo fajny sprzęcior Rzeczywiście ta pojemność jest spora, ale w końcu jak robić to nie ćwierćkilogramowe chlebki, tylko coś konkretniejszego. Dużo różnych możliwości. Dobre jest to,że wrzucasz i to ci wymiesza co potrza i do takiej jak potrza konsystencji. I można wyjąć i zrobić np. małe bułeczki jagodzianki, w normalnym piekarniku. Odpada to całe babranie się z zagniataniem i wyrastaniem....
Mam ochotę na to Ale następna okazja, to ...dopiero w maju moje urodziny No chyba, że wcześniej będzie jakiś "cudowny acz niespodziewany dopływ gotówki, którą można rozpylić "
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Czw 14:10, 08 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Pochodzenie O-Ren Ishii maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Maj 2008 Posty: 5578 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 363 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum PL Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:59, 08 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | Mii, a jaka ma być ta maszyna? Bo ja kiedyś ogladałam ( tak pod kątem prezentu gwiazdkowego dla się ) to widziałam,że np. Moulinex miał taką, która oprócz tych wszystkich funkcji związanych z przygotowaniem ciasta, miała jeszcze opcje " przyrządzanie dżemów". To musi być fajny bajer Myślę,że to sie opiera na tym wysmażaniu czy wypiekaniu w wysokiej temperaturze i stąd ta dodatkowa funkcja. Ale przyznaję-bajerna |
ja mam tą maszynkę, jest w porząsiu chociaż przepisy przepisami a praktyka jest wymagana - jeszcze nie osiągnąłem zadowalającego mnie wyniku a użytkuję maszynkę od 3-4 miesięcy.... nie zmienia to faktu że tego syfu który w sklepach mają opis "chleb" lub "bułki" już więcej nie kupiłem.... poza tym, jak ktoś wspomniał, możesz się odżywiać zdrowo - mnie akurat to rybka ale może dla Ciebie być interesujące, są też opcje na dżemy, marmolady, makarony, bagietki (sprzęt jest razem ze stojaczkiem i akcesoriami do bagietek)... no i jest TIMER (!!!) - ustawiasz chlebek na 8 rano i idziesz spać fajna rzecz
ps
bagietkim mi jeszcze NIGDY nie wyszły (znaczy nigdy z dwóch prób )
ps 2
jak im wyślesz załączoną karteczkę z kuponem to Ci przyślą książeczkę z przepisami (właśnie jestem na etapie wypróbowywania jednego za drugim)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:34, 09 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
No i znowu będzie...osiołkowi w żłoby dano Czytam i czytam i myślę,że jak przyjdzie do wyboru urządzenia, to znowu będę płakać, że nie wiem co wybrać. Bo i to nęci i tamto kusi .
Ale z tym, że do urządzenia trzeba przywyknąć, to masz rację PORI. Wszyscy, którzy mają te chlebowniki o tym mówią. Pewnie z czasem sprawa staje się bardziej intuicyjna niż techniczna, ale.... Mnie udało się spalić bezpieczniki w zwykłej "żyrafie", zanim dotarło do mnie,że nie wszystko i nie wszystkim można zmiksować
Za Moulinexem przemawia mi zawsze przywiązanie do marki, bo jakoś tak się złożyło,że kuchennie, to większość rzeczy mam właśnie od nich. Ale, jak to zwykle bywa, połowy rzeczy się zwyczajnie nie zna. Teraz mam ochotę na taki profesjonalny mixer z miską, jakie mają osoby, które prowadzą programy kulinarne ( i u nas i na świecie , bo i u Pascala widziałam i u Nigelli też) Ale na chwilę obecną odstrasza mnie cena i...brak miejsca w kuchni
Bo ja zwyczajnie lubię takie różne wyspecjalizowane Cosie do czegoś (patrz: słynny wyciskacz do cytrusów P.Starka- takie moje estetyczne marzenie)
PS. A karteczka bez kupnu załączonego nie wystarczy?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 20:02, 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Maszynę już mam...co prawda z dostawą było trochę nie tak, ale wreszcie do mnie dotarła, piekłam dwa razy chleb...jeden orkiszowy drugi pszenno-żytni z zamówionych w Bogutyn Młynie mieszanek, nie zdążyłam go sfotografować...bo został wchłonięty w tempie iście mistrzowskim.
Praca własna ogranicza się do odmierzenia i wsypania składników...resztę przez 3 i 1/2 godziny wykonuje automat.
Może uda mi się kiedyś zrobić zdjęcie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:49, 26 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Podoba mi się ta wizja "Lekko zasugeruję" rodzinie w ramach majowych urodzin
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|