|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 8:46, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Czy ma ktoś pomysł na ciekawe danie, którego podstawą będą brukselki?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:49, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
A na kiedy potrzebujesz przepisu?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:50, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Marudzisz Ferdek
Obgotuj ja lekko , a potem zapicz pod beszamelem i ostrym tartym serem
Pychota
Sos beszamelowy znajdziesz w kazdej kuchni
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 8:52, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Szopie na najbliższe dni.
Kasiek ja marudzę? pytam tylko
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 8:56, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Jak mozna pytac o brukselke jak stymulacja w glowie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:59, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Fedrus wpiszę jak dotrę do domowego kajecika. Mam kilka, ale nie pamiętam za bardzo, bo rodzina nie chce jeść, więc dawno nie robiłam. Ale mam na pewno i na takie zapiekane, jak mówi Kasia i na takie np. obtaczane w cieście i smażone jak pączki w głębokim oleju.
Wrzucę z domku.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:02, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
takie coś znalazłam...
a przy okazji bardzo polecam to forum [link widoczny dla zalogowanych]
sporo fajnych rzeczy m0ozna znaleźć...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 9:02, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Dzięki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:04, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Z PATELNI
3/4 kg brukselki
3 łyżki masła
1 szkl. jogurtu naturalnego
Brukselkę dokładnie umyj, osusz i obierz z wierzchnich liści, jeżeli są zwiędnięte. Każdą przekrój wzdłuż na pół, większe sztuki na ćwiartki.
Na dużej teflonowej patelni rozgrzej masło. Kiedy się zrumieni, wrzuć brukselkę i smaż ją 5 - 7 minut. Brukselka powinna się zrumienić, a nawet w niektórych miejscach przypalić. Wtedy wlej do niej 1/4 szklanki wody i natychmiast przykryj. Zmniejsz ogień i duś brukselkę 10 minut lub do czasu, kiedy będzie miękka, ale nie rozgotowana. W razie potrzeby, uzupełniaj wodę, żeby brukselka się nie przypaliła. Gdyby brukselka była już gotowa, a na patelni została jeszcze woda, odparuj ją.
Posól brukselkę do smaku i podawaj natychmiast z małą miseczką jogurtu. Jogurt złagodzi jej smak. Można go z brukselką wymieszać lub maczać w nim pojedyncze kapustki.
Zamiast jogurtu można podać kromki świeżego białego pieczywa posmarowane masłem.
ZAPIEKANKA
1/2 kg malutkiej brukselki
1/2 mrożonej zielonej fasolki
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1 szkl. makaronu (świderki)
1 szkl. gęstej śmietany kremowej
1szkl. utartego ementalera
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka masła
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, uważaj, aby go nie rozgotować.
Brukselkę umyj, osusz, oczyść ze zwiędłych, żółtych liści, obetnij końcówki, a główki ponacinaj na krzyż, do połowy wysokości, dzięki czemu goryczka wypłynie podczas gotowania. Wrzuć brukselkę do lekko osolonej wody i gotuj pod przykryciem 4 minuty od chwili, gdy zawrze.
Dorzuć mrożoną fasolkę gotuj około 10 minut i od ponownego zawrzenia. Warzywa powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane. Odcedź je na sitku.
Na suchej patelni upraż na złoto ziarna słonecznika. Gdy przestygną, połowę zmiel w młynku elektrycznym lub ubij w moździerzu na proszek.
Śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką, białym pieprzem, połową utartego sera, 1 łyżeczką oregano, proszkiem z ziaren słonecznika i 1płaską łyżeczką soli.
Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Żaroodporne naczynie wysmaruj obficie masłem.
Wymieszaj warzywa z makaronem i pozostałymi ziarnami słonecznika. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej sosem śmietanowym, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Na wierzchu rozsyp resztę sera wymieszanego z oregano. Zapiekaj 20 minut.
Podawaj jako danie główne na obiad lub kolacje z sałatką ze świeżych warzyw.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:04, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Brukselka z wędzonym boczkiem
40 dag brukselki
10 dag wędzonego boczku
30 dag parówek
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag białej części pora
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu z kostki
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka mąki pszennej
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Brukselkę oczyścić i opłukać.
Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem.
Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować.
Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła.
Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.
Podawać z pieczywem.
BRUKSELKA Z PIECZARKAMI
Składniki:
800 g brukselki,
150 g pieczarek,
łyżka masła,
3/4 szklanki śmietany,
łyżka mąki (płaska),
sól i pieprz,
cukier,
przyprawa curry do smaku
Wykonanie:
Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 10-15 minut. Miękką brukselkę odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z brukselką, śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę podgotować i doprawić.
Brukselka duszona z cebulą
3/4 kg brukselki
1 duża cebula
1/2 szklanki chudego mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2/ pęczka natki pietruszki
sól
Sposób wykonania :
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
Brukselkę ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, dodać do cebuli, podlać mlekiem i dusić ok. 15 minut.
Przed podaniem obficie posypać posiekaną pietruszką.
Brukselka po wrocławsku
Składniki:
70 dkg brukselki, 10 dkg cebuli (dymki lub szalotki), 5 dkg szynki wędzonej, 2 dkg suszonych grzybów, 100 ml śmietany, 5 dkg ketchupu, 6-8 dkg żółtego sera, sól, pieprz i cukier do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na 10-15 minut i dogotować pod przykryciem, odcedzić. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, posypać cukrem pudrem, zrumienić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i posiekać, połączyć z brukselką, cebulą i szynką pokrajaną w paseczki, polać śmietaną wymieszaną z ketchupem, doprawić do smaku, posypać startym serem i zapiec.
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:05, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Jak wyprobujesz to napisz ktory byl najlepszy
Aaaaaaaaaaaaaaaaa, brukselke gotuje sie bez przykrywania gara
Wtedy nie jest gorzka !!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 9:13, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
kasiek66 napisał: | Brukselka z wędzonym boczkiem
40 dag brukselki
10 dag wędzonego boczku
30 dag parówek
4 ziemniaki
2 cebule
15 dag białej części pora
ząbek czosnku
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu z kostki
szklanka białego wytrawnego wina
łyżka mąki pszennej
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Brukselkę oczyścić i opłukać.
Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić.
Cebule obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju wraz z cebulą, czosnkiem oraz porem.
Dodać bulion i wino, zagotować, włożyć ziemniaki oraz brukselkę, wymieszać i gotować około 20 minut.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w jednocentymetrowe plasterki i włożyć do potrawy.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki wody, dodać do potrawy i zagotować.
Pod koniec gotowania wsypać pokruszone zioła.
Przyprawić papryką, pieprzem oraz solą i posypać natką.
Podawać z pieczywem.
|
Ten jest tak ciekawy, że trzeba go wypróbować, bo połączenie m.in. brukselki z parówami i wytrawnym winem musi dać interesujący efekt.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez fedrus dnia Pon 9:13, 23 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
olasz kolos z bitej piany
Dołączył: 08 Sty 2007 Posty: 187 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 16:23, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
jej, lubicie brukselke? chyle czola - to jedna z niewielu rzeczy. ktorych nie tkne.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:53, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Kasiek wkleił już sporo, to ja tylko jedno, ale za to z obrazkiem
"Szaszłyki" z brukselki
50 dag brukselki
15 dag wędzonego boczku
1 cebula
30 dag czerwonej papryki
15 dag sera żółtego (najlepiej cheddar, albomozarella)
2 łyżeczki papryki,sól,pieprz
.............................................
Umytą brukselkę obgotować w osolonej wodzie 5-7 min.Wyjąć. Osączyć na sitku.
Boczek pokroić w cienkie plasterki
Cebulę obrać, pokroić w krążki
Paprykę umyć, wyjąć ziarenka, a paprykę pokroić w szerokie paski.
Główki brukselki owijać paskami boczku i nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką i cebulą.
Ułożyć szaszłyki na ruszcie lub blaszce do pieczenia. Piec 15 min w piekarniku w temp. 180 stopni.
Po wyjęciu posypać papryką, pieprzem i startym serem.
Podawać gorące z pieczywem.
(ilość dla ok 6 osób)
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:05, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Ten przepis mi się podoba, w sobotę wrzucę Wam fotki.
Taka ilość jest dla 6 osób?
Czyli jednego Fedrusa
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:08, 23 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Wszystko zależne od ...możliwości pożerczych
To ja poproszę o dokumentację PRZED zjedzeniem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 15:52, 24 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Nie ma jeszcze świeżych brukselek
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:20, 25 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
To Ty kucharzysz Ferdek ....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
fedrus ...
Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6266 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 14:24, 25 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
Tutaj nie bleblamy [-X
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 21:35, 25 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
fedrus napisał: |
Tutaj nie bleblamy [-X |
Idealny kandydat na admina. Wie kiedy pogrozić
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|