Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Nie 13:24, 09 Maj 2010 Temat postu: Pierogi |
|
|
Od rana szaleję z farszami, gdyż jutro masowo będę wyrabiać pierogi.
To jest topik przeznaczony do łączenia sie w bólu wszystkich tych, którzy dają się omamić namowom rodziny i lepią.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Wto 14:50, 11 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
wlasnie niedawno przeczytalam w ksiazce o PRL, ze kiedys lepilo sie pierogi z farszem kaszankowym. boom na taki farsz to lata miesa na kartki i niedoborow w aprowizacji, ale byc moze jest to dobry pomysl - jednoczenie wariacja nt. pierogow z miesem i wspomnienie dawnych czasow...
EDIT: oczywiscie pomyslu konkretnego na wyrobienie takiego farszu nie mam, ale mniemam, ze potrzebna jest kaszanka, cebulka, przyprawy... moze jakies grzybki i duzo czochu! 
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez slepa i brzydka dnia Wto 14:52, 11 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 15:50, 11 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Pierogi kaszankowe? Coś mi się o uszy obiło ale raczej w formie żartu - nie wiedziałem, że to na serio ktoś produkował.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 16:57, 11 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
slepa i brzydka napisał: | wlasnie niedawno przeczytalam w ksiazce o PRL, ze kiedys lepilo sie pierogi z farszem kaszankowym. boom na taki farsz to lata miesa na kartki i niedoborow w aprowizacji, ale byc moze jest to dobry pomysl - jednoczenie wariacja nt. pierogow z miesem i wspomnienie dawnych czasow...
EDIT: oczywiscie pomyslu konkretnego na wyrobienie takiego farszu nie mam, ale mniemam, ze potrzebna jest kaszanka, cebulka, przyprawy... moze jakies grzybki i duzo czochu!  |
Miło Cię widzieć Ślepa, nawet z tą kaszanką ( ja słyszałam o farszu z pasztetowej )
czekamy na salceson 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
sebastian43210 wolframowy żarnik
Dołączył: 11 Cze 2010 Posty: 88 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:39, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
z kaszanką bleee..ja najbardziej lubie z mięskiem:)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:14, 14 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
U mnie większość lubi z kapustą i grzybami, czyli niedługo się mocno najedzą, a także z serem i jagodami.
Mogę siedzieć pół dnia w kuchni i je przygotowywać. Totalny relaks, a później i przyjemność. Nie dość, że smakuje domownikom i mnie, to jeszcze stos zamówień od rodziny, która nigdy takiej potrawy nie odmawia. Baaardzo lubią pierogi 
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Śro 22:14, 14 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 11:53, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
W sobotę lepiłam pierogi z jagodami, ależ cudnie się je jadło patrząc na leżący na polu śnieg 
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 12:32, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | W sobotę lepiłam pierogi z jagodami, ależ cudnie się je jadło patrząc na leżący na polu śnieg  |
Wszelki duch Pana Boga chwali....jak miło Cię czytać 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:06, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | W sobotę lepiłam pierogi z jagodami, ależ cudnie się je jadło patrząc na leżący na polu śnieg  |
Z jagodami...mniam. Teraz to powoli przymierzam się do kapusty i grzybów. Już pytają i składają zamówienia.
Co dajecie do farszu oprócz wspomnianych elementów ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 19:16, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Farsz na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nieco modyfikuję.
Najpierw, dzień wcześniej namaczam suszone grzybki. Stoją w wodzie całą noc i nie trzeba ich potem gotować długo, bo robią się miekkie tak czy inaczej. Następnego dnia grzybki gotuję( góra 5 minut) W osobnym garze nastawiam kapustę ( nie przelewam jej wcześniej wodą, chyba, że kapusta jest wyjątko kwaśna). Grzybki odsączam, kroję w drobną kostkę. Kiedy kapusta mięknie dodaję wywar z grzybków i podgotowuję jeszcze z 5 minut całość. Odsączam kapustę, drobno kroję. Na rozgrzaną olejem patelnię rzucam pokrojoną cebulę- albo i dwie ( czekam aż się lekko poddusi), rzucam pokrojone grzybki, na koniec pokrojoną kapustę. Dodaję liśc laurowy, ziele angielskie, solę, mocno pieprzę, mieszam( i mieszam, i mieszam, i mieszam) Dodaję pół szklanki czerwonego wina, nie przykrywam. Jak odparuje dodaję dwa całe jajka i mieszam.
Farsz z winem nie nadaje się do długiego przechowywania, ani do mrożenia. Pierogi są jednak o niebo lepsze od tradycyjnych.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:33, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Wysmażanie farszu jest absolutna podstawa jego smaku .
Trzeba tylko uważać, bo kapusta ma tendencje do przypalania sie , szczegolnie na brzegach patelni.
Myslę , ze dodatek jajek jest opcjonalny.
Przepis z mojego domu różni tylko to, że u mnie cebulke przysmaża się na lekko złoto ( nie daj Bóg jej zesmażyć całkiem, bo cukier karmelizuje i robi się gorzka )
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 19:44, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Lekko złota to ona mi się robi (ta cebula) akuratnie jak się grzybki podsmażą. Jak rzucałam grzybki na złotą, to się brązowiła zanim grzybki były gotowe na kapustę.
Jajka daję głównie, żeby się farsz nie rozlatał.
Najśmieszniejsze jest to, że u mnie w domu nikt nie lubi specjalnie pierogów z kapustą i grzybami. ( znaczy mąz i Potworynki) Zajada się za to nimi moja Mama, Siostra i Szwagier. Wigilię zawsze spędzamy razem toteż muszę te pierogi robić.
Oprócz pierogów normalnych robię jeszcze pierogi drożdzowe ( zamiast pasztecików)- też z kapustą i grzybkami i z samymi grzybkami. Robię też jedną partię ze szpinakiem i bryndzą, ale to na pozostałe dni świąt.
Daniem obowiązkowym są u mnie pierogi ruskie, które zawsze przygotowuje Mama. Pierogi ruskie wzięły się stąd, że kiedyś było to jedyne postne danie, które chętnie jadły dzieciaki. Teraz jedzą wszystko, ale te ruskie wrosły nam w krajobraz. 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:49, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | Oprócz pierogów normalnych robię jeszcze pierogi drożdzowe ( zamiast pasztecików)- też z kapustą i grzybkami i z samymi grzybkami.
|
smażone później na glębokim tłuszczu ? mmmm....
Seeni napisał: |
Robię też jedną partię ze szpinakiem i bryndzą, ale to na pozostałe dni świąt.
|
No nie.... pierogi z bryndzą w Gdańsku ... świat się wali
Dodaj kostke bryndzy i do ruskich, beda bardziej pikantne i bardziej wyraziste w smaku, ( skądinąd PRAWDZIWE pierogi ruskie to mieszanina wlaśnie bryndzy, ziemniaków, cebuli i przypraw - twaróg to pomysł tych, którzy do bryndzy dostepu nie mieli )
A do szpinaku możesz dodać i trochę sera bleu ( może być i nasz polski ) 
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 19:52, 03 Gru 2012, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:05, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Nie dodaję wina i żadnych trunków, ale spotkałam się z dodawaniem do farszu kaszy. Ponoć dla smaku i pełności. Nie powiem. Smakowało mi.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
flykiller Gość
|
Wysłany: Pon 20:19, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Jajek do farszu nie dodaję. I nigdy - czy to do farszu, kapuśniaku czy bigosu - nie obgotowywuję i nie płuczę kapusty kiszonej. Kapusta jest kwaśna i ma być kwaśna. |
|
Powrót do góry |
|
 |
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:23, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Jesli masz dostęp do prawdziwej kapusty kiszonej.. nigdy nie ejst za kwaśna. Niestety kupowana w sklepach bywa często-gęsto faszerowana octem ( dla zapobiegania pleśnieniu ) i jest bez lekkiego choćby przepłukania - niejadalna. Zwroć też uwagę , ze z kapusty na pierogi odparowujesz większość wody.. a kwas zostaje ...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:38, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
flykiller napisał: | Jajek do farszu nie dodaję. I nigdy - czy to do farszu, kapuśniaku czy bigosu - nie obgotowywuję i nie płuczę kapusty kiszonej. Kapusta jest kwaśna i ma być kwaśna. |
te jajka Seeni wpędziły mnie w głęboką zadumę...pierwsze słyszę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 20:42, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Jajko dodane do gorącego farszu i sprawnie rozmieszane nie zrobi ( widocznej) jajecznicy, a spowoduje, ze farsz będzie bardziej zwięzły. latwiej sklejac 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:45, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Tę rolę w innym rejonie Polski pełni kasza.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Juli* dnia Pon 20:46, 03 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:07, 03 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
kasza wydaje się jednak bardziej neutralna.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|