Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 19:15, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
wlasciwie to co sie dzieje z farszem w pierogach..
jest gotowany na parze?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 20:59, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Przygotowuje się go wcześniej. Później dodajesz do pierogów, lepisz i wrzucasz do wrzątku. Trochę gotujesz. Wypłyną sobie na wierzch i możesz wyławiać smakołyki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 21:17, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Juli* napisał: | Przygotowuje się go wcześniej. Później dodajesz do pierogów, lepisz i wrzucasz do wrzątku. Trochę gotujesz. Wypłyną sobie na wierzch i możesz wyławiać smakołyki |
Ty chyba wogole nie jestes obznajomiona z reakcja malliarda..
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:20, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
corsaire napisał: | Juli* napisał: | Przygotowuje się go wcześniej. Później dodajesz do pierogów, lepisz i wrzucasz do wrzątku. Trochę gotujesz. Wypłyną sobie na wierzch i możesz wyławiać smakołyki |
Ty chyba wogole nie jestes obznajomiona z reakcja malliarda.. |
A Ty z kuchnią, ale mi to nie przeszkadza.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 21:25, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
masz asertywnosc na dosyc wysokim poziomie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:33, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Podobnie, jak cierpliwośc i dystans. Ale są wyjątki. Pierogom rzadko się opieram i mówię "nie". Chyba, że ruskim - obrzydlistwo.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 21:41, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Juli* napisał: | Podobnie, jak cierpliwośc i dystans. Ale są wyjątki. Pierogom rzadko się opieram i mówię "nie". Chyba, że ruskim - obrzydlistwo. |
ruskie sa super!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:53, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Skoro lubisz. Nie ma sprawy. Dla mnie wszystkie oprócz nich.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:24, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
twarog + ziemniak...
to Cie przeraza?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:28, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Lepsze jest ciasto i twaróg. Zdecydowanie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:31, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Juli* napisał: | Lepsze jest ciasto i twaróg. Zdecydowanie. |
chyba masz jakies uprzedzenia--
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:40, 06 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Raczej inne walory smakowe mi odpowiadają.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 22:52, 12 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Juli* napisał: | Raczej inne walory smakowe mi odpowiadają. |
czyli jedyne weglowodany, to te w ciescie
a nie wpadlas na to, ze reakcja malliarda przy uzyciu weglowodanow na zewnatrz(czyli z ciasta) moze roznic sie od tej przy uzyciu weglowodanow wewnatrz-czyli ziemniakow
bialka z twarogu po prostu maja 2 sasiadow, zamiast jednego
i
biorac to pod uwage, stwierzam, ze : NIE MA DOBRYCH "RUSKICH" BEZ KARTOFLA.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 11:49, 13 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
I podsmażanej cebulki.
Też kocham ruskie, podobnie jak cała moja rodzina. Jak byłam mała zawsze w środy chodziliśmy do babci na ruskie. To był mój ulubiony dzień tygodnia. Ruskie to również pierwsza potrawa jaką przygotowałam samodzielnie. Nie miałam wałka i ciasto rozwałkowywałam wyszorowaną butelką po piwie.
Ruskie to moje sztandarowe pierogi. Podobno robię dobre także te mięsne i postne z kapustą i grzybami.
Ruskie kocham właśnie za farsz- ziemniak z twarogiem i podsmażaną cebulką, koniecznie mocno pieprzne.
Czasami robię pierogi na słodko- właśnie z twarogiem, albo z owocami( królują te z jagodami) Ale rodzina nie traktuje ich jako danie obiadowe tylko deserowo i jada w ograniczonych ilościach.
W sumie to całkiem normalne, że każdemu smakuje coś innego.
A jedliście kiedyś drożdżowe pierogi z łososiem, fetą i szpinakiem ?
Palce lizać...
Nota bene dzisiaj mam właśnie pierogi, ale na cieście francuskim ze szpinakiem i ricottą. Do tego duża ilość sosu czosnkowo ogórkowego. A na przystawkę pieczone papryczki nadziewane mięsem, komosą i warzywami, podawane z peperonatą. Mała kończy dzisiaj 20 lat i robimy uroczystą kolację uwieńczoną tortem i świeczkami
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 14:16, 13 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | I podsmażanej cebulki.
Też kocham ruskie, podobnie jak cała moja rodzina. Jak byłam mała zawsze w środy chodziliśmy do babci na ruskie. To był mój ulubiony dzień tygodnia. Ruskie to również pierwsza potrawa jaką przygotowałam samodzielnie. Nie miałam wałka i ciasto rozwałkowywałam wyszorowaną butelką po piwie.
Ruskie to moje sztandarowe pierogi. Podobno robię dobre także te mięsne i postne z kapustą i grzybami.
Ruskie kocham właśnie za farsz- ziemniak z twarogiem i podsmażaną cebulką, koniecznie mocno pieprzne.
Czasami robię pierogi na słodko- właśnie z twarogiem, albo z owocami( królują te z jagodami) Ale rodzina nie traktuje ich jako danie obiadowe tylko deserowo i jada w ograniczonych ilościach.
W sumie to całkiem normalne, że każdemu smakuje coś innego.
A jedliście kiedyś drożdżowe pierogi z łososiem, fetą i szpinakiem ?
Palce lizać...
Nota bene dzisiaj mam właśnie pierogi, ale na cieście francuskim ze szpinakiem i ricottą. Do tego duża ilość sosu czosnkowo ogórkowego. A na przystawkę pieczone papryczki nadziewane mięsem, komosą i warzywami, podawane z peperonatą. Mała kończy dzisiaj 20 lat i robimy uroczystą kolację uwieńczoną tortem i świeczkami |
sugerujesz, ze karmelizacja jest wazniejsza w tym przypadku od malliarda?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 16:36, 13 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Sugeruję, że to właśnie podsmażana cebulka i duża ilość pieprzu nadaje farszowi ruskich niepowatrzalny smak i aromat.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 23:02, 13 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
a jak pierogoi, to z czym?
wino wytrawne? czy moze bardziej pasuje szampan?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Wto 13:45, 14 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Nie wiem. Ja generalnie nie piję w trakcie posiłku ani bezpośrednio po posiłku. Sugerowałabym jakieś pół godziny po zjedzeniu pierogów zrobić sobie herbatkę ekologiczną albo kubek czystka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Wto 18:52, 14 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
sir Francis Drake napisał: | a jak pierogoi, to z czym?
wino wytrawne? czy moze bardziej pasuje szampan? |
Z kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką
Prawdę mówiąc, popijanie ruskich alkoholem wydaje mi się profanacją - zarówno pierogów, jak i tego alkoholu.
Jeśli zaś chodzi o ww. produkty mleczne, to ja popijam nimi praktycznie każde drugie danie, czyli pijam je stale i myślę, że ta stała dawka bakterii mlekowych ratuje mnie przed całkowitą dewastacją układu pokarmowego (kandydozami, drożdżycami, etc.), której niewątpliwie powinnam się już dorobić po latach nieustającego zasładzania organizmu oraz katowania go "wykwintnymi" daniami w rodzaju tzw. zupek chińskich.
Seeni napisał: | Sugeruję, że to właśnie podsmażana cebulka i duża ilość pieprzu nadaje farszowi ruskich niepowatrzalny smak i aromat. |
Spotkałam się z ruskimi bez cebulki, gdyż ta jest "ciężka i źle działa na żołądek". Nie negując, oczywiście, że podsmażana cebulka nie jest szczególnie zdrowa, ruskie bez cebulki nie zasługują na miano ruskich. |
|
Powrót do góry |
|
|
sir Francis Drake maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Wrz 2015 Posty: 8190 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 22:58, 14 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | ...Ja generalnie nie piję w trakcie posiłku ani bezpośrednio po posiłku. ... |
to tak troche, jak jakis pustelnik
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|