Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 22:53, 30 Paź 2008 Temat postu: PIEROGARNIA |
|
|
CZY JA MOGŁABYM PROSIĆ O JAKIEŚ FAJNE PRZEPISY NA FARSZ DO PIEROŻKÓW?
mam chęc coś polepić
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 23:03, 30 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Najbardziej lubię te z mięsnym farszem.
Najchętniej gotowana wołowina, ale z wieprzowiny też robię.. mielę ją, przyprawiam solą i pieprzem, dodaję sporo podsmażonej cebuli i ot cała mecyja....czasami robię takie z dodatkiem gotowanej kapuchy kiszonej i suszone ugotowane grzyby....paluchy lizać.
Ruskie...gotowane, zmielone ziemniaki pół na pół z twarogiem i smażoną cebulą plus przyprawy.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 23:04, 30 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 23:08, 30 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
ja robie z miesem i kasza gryczana
albo takie z kapusta i grzybami
albo tak jak mii ruskie
albo z ciecierzyca
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
king karuzela na szynach
Dołączył: 30 Maj 2008 Posty: 730 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 120 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 10:28, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
szpinak z kozim serem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
scar gastronauta
Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: skądinąd Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:33, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
U mnie robi się jeszcze z kaszą i z serem białym.
A poza tym jak wyżej, mięcho, ruskie, szpinakowe.
Ja mam wielką ochotę na domowe z kapuchą i grzybkami, ale u mnie takie tylko raz do roku na wigilię
Więc zostaje mi czekać 2 miesiące, ale potem będzie wyżerka
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez scar dnia Pią 10:34, 31 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 10:39, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Scar...a co stoi na przeszkodzie by je zrobić teraz?
Przyznam, że jeszcze nie jadłam ze szpinakiem...chyba będę musiała je zrobić, tylko czy z mrożonym się da?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
scar gastronauta
Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: skądinąd Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 10:47, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Da się z mrożonym, tylko trzeba go dobrze odparować, żeby się nie rozciapkały pierogi.
Tradycją jest po prostu, że u mnie pierogi z kapuchą raz do roku.
Choć w sumie można by odstąpić od tego, jak mnie przypili ochota, to wezmę się za nie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 10:58, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
U mnie tak było z racuchami z grzybami...strasznie je lubię i kiedyś stwierdziłam, że przecież mogę je po prostu zrobić w ciągu roku co też czynię.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
scar gastronauta
Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: skądinąd Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:04, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Racuchy z grzybami?
A tego to ja nie znałam...
U mnie jak mowa o racuch to takich z jabłkami, ewentualnie rodzynkami i na słodko.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 11:10, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ehe...to jedna z potraw wigilijnych na moim stole.
Obgotowane kapelusze suszonych grzybów obtaczane w takim cieście jak na to z jabłkami tylko posolonym lekko i smażone identycznie...paluchy lizać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
scar gastronauta
Dołączył: 17 Paź 2008 Posty: 815 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 159 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: skądinąd Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:28, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
O, to muszę to wypróbować, bo może być dobre. Zwłaszcza, że smażone
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:04, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Indi, już ten przepis podawałam kiedyś jako danie wegetariańskie. Ale jest to naprawdę dobrza rzecz. I sprawdzona.
Pierożki z soczewicą i pieczarkami
Ciasto pierogowe:
60 dag mąki
300 ml letniej wody
łyżka oliwy
żółtko
sól
Mąkę przesiać dodać żółtko i sół. Wyrabiać ciasto dolewająć stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą dodać tłuszcz. Kiedy ciasto zrobi się gładkie, rozwałkować cieniutko. Wykrawać szklanką koła (ok.5 cm średnicy).Nakładać farsz i sklejać.
Farsz
30 dag pieczarek
20 dag soczewicy
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
sól i pieprz
Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Ugotować. Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce masła. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do pieczarek i dusić razem kilka minut. Wymieszać z soczewicą i przepuścić przez maszynkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tartą bułkę, jajko i sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać na krążki z ciasta. Formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną. Podawać gorące z usmażoną na złoto cebulką.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
zwyroll3 nielegalny plemnik
Dołączył: 27 Cze 2008 Posty: 2417 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 328 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 19:24, 31 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Ciasto z mięsem ala rollka
[link widoczny dla zalogowanych]
patrzec i sie uczyc młode damy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
livia kijek od klawikordu
Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1226 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 12:22, 01 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
A ja uwielbiam pierogi pieczone, robię je z różnym farszem a ciasto robi się nastepujaco:
-500g mąki
-250g masła
-2 jajka (jedno do ciasta a drugie do smarowania)
-50g świeżych drożdży
-75ml mleka
-szczypta soli
-płaska łyżeczka cukru (lub dwie czubate jesli pierogi będą na słodko)
Rozrobić rożczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyzeczki mąki i cukru.
Ciasto wyrobić dodajac resztę składników do wyrośnietych drożdży, a następnie wyrobione umieścić w lodówce na co najmniej godzinę.
Wyrabiać pierożki-technika dowolna. Osobiście robię długi wałek jak na kopytka, kroję na 2 centymetrowe kawałki i każdy z osobna rozwałkowuję na grubość 5 mm. Każdy pierożek z wierzchu pomalować rostrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20 - 30 min. Piec na złory kolor.
Pyyyyychooooooota
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez livia dnia Sob 12:28, 01 Lis 2008, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|