Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 19:14, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | Np pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami
[link widoczny dla zalogowanych][link widoczny dla zalogowanych] |
Ty jesteś hurtownik...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:32, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Oszszsz.....zazdrość mnie zeżarła (żeru żeru)
Seeeni jak się robi takie falbanki na pierogach? Widziałam kiedyś w telewizorni, ale babeczka tak szybko to robiła,że nie wiem w końcu jak
A ja dziś zrobiłam próbną partię witrażyków. Dla dziecków do szkoły na kiermasz przedświąteczny. Takie są
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:10, 09 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Jak tam Dziewczyny, pierniczymy w tym roku? Podoba mi się ten witrażyk co wyżej. Landrynki?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 17:02, 09 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
W tym roku będę pierniczyć 13 raz z tą sama ekipą. Mam nowe foremki ( w tym 17-centrymetrowego Mikołaja.) Pierniczę 8 grudnia.
Poza typowymi wytworami światecznymi pierniczymy w tym roku dinozaury. Akcja pod hasłem Park Jurajski
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:37, 09 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Park Jurajski! Czad! Oczywiście będzie fotorelacja? Ja muszę chyba wcześniej zacząć, bo potem pochłonie mnie praca Ale chyba zostaniemy przy tradycyjnych gwiazdkach i choinkach...kusi mnie zrobić piernikowy domek...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
jesien trzypiętrowe liczydło
Dołączył: 06 Paź 2012 Posty: 3 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 19:14, 10 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Kiedyś zmajstrowałam taki domek, ciężko go było później skonsumować ....
W tym roku, to może takie Muminkowe pierniczenie ,
Foremki już znalazłam .
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:09, 01 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Ostatni dzwonek
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 16:50, 10 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Wypierniczyłam. Park jurajski niestety nie specjalnie wyszedł. Dinusie z racji braku zielonych polew zdobi się niezwykle trudno. Za to całkiem udana produkcja reniferów, Mikołajów, prezentów i innych. Nawet mamy piernika antywojennego- czołg Rudy 102- niestety w trakcie transportu odpadła mu lufa.
Obfotografuję, rzecz jasna, i zamieszczę. Ale później.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:23, 10 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Moje pierniczki (klasyczne w kształtach serduszka, gwiazdki, domki i takie tam) czekają na polukrowanie...
Wrzucę tym, co spóźnieni przepis na pierniczki, co miękkie są od razu i przez dłuuuugo (z ostatniej gwiazdki skończyliśmy w marcu chyba, bo ilość była mega hurtowa )
-3 szklanki mąki
-1 jajo
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 czubata łyżka miodu
-3 łyżki przyprawy korzennej
-2 łyżeczki sody
-kostka smalcu
-saszetka suszonych drożdży
Mąkę i cukier przesiekać ze smalcem, jajem, drożdżami. Miód rozpuścić z przyprawą korzenną i sodą, dodać do mąki. Wyrobić dokładnie. Wałkować, wycinać, piec w temp 190 stopni 7-10 min. w zależności od grubości. Wystarczy gdy upieką się na złoto.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 13:44, 09 Sty 2013, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 23:28, 18 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Kupiłam gotowce w małej cukierence. Jak się nie ma małych dzieci, to nie ma się motywacji. Zresztą maluchy więcej pierniczków jedzą, a starsi, w każdym bądź razie u nas tyle o ile.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 19:40, 27 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Tegoroczne pierniczki
[link widoczny dla zalogowanych]
i ciasteczka serowe
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 19:43, 27 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
oraz radosna pierogarnia
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
klementyna syndrom sztokholmski
Dołączył: 12 Mar 2009 Posty: 3630 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1062 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:48, 28 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
w trakcie pracy...
wiewióry zostały pożarte, dosyć szybko.. zanim zdążyłam je polukrować
[link widoczny dla zalogowanych]
w tym roku zamiast czekoladowania postawiłam na lukier, a zamiast rodzynek - dałam żurawinę
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
flykiller Gość
|
Wysłany: Pią 21:11, 28 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | oraz radosna pierogarnia
|
Jezu, jak czysto. Przy pierogach mam w kuchni sajgon nie do ogarnięcia.
Bardzo piękne są te Wasze osiągnięcia. Szczególnie ujęły mnie wiewiórki Klementyny. |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:47, 28 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]
mało obfotografowałam, ale coś tam widać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Sob 11:07, 29 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
Już je widziałam i strasznie, strasznie mi się podobają. Do lukru dodajesz barwników spożywczych, czy jak
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 21:38, 30 Gru 2012 Temat postu: |
|
|
tak, dodaję barwników spożywczych, takie olejki koleżanka mi z Anglii przywiozła...super sprawa...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 22:32, 19 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Pierniczę prawdopodobnie w Mikołajki. Mąż dorwał gdzieś foremki dinozaurów. Nadal nie wiem jak rozwiązać problem zielonego lukru. Gotowy jest słabo zielony a barwniki bardzo szybko stężają lukier, wiec po rozrobieniu natychmiast trzeba lać. Stygnie w locie i do dupy taka robota.
Strasznie, strasznie cieszę się na te święta. Pakowanie zamierzam porzucić już 18 grudnia. 19- stego wchodzę do kuchni i wychodzę w wigilię.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
flykiller Gość
|
Wysłany: Czw 19:37, 20 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | Nadal nie wiem jak rozwiązać problem zielonego lukru. Gotowy jest słabo zielony a barwniki bardzo szybko stężają lukier, wiec po rozrobieniu natychmiast trzeba lać. |
Do niegotowego dodać szpinak.
Szpinak, jak wiadomo, dodaje się do wielu wiktuałów,
w celu nadania zielonego zabarwienia (kopytka, ziemniaki, kluski),
a jako, że smak ma nieewidentny, jest szansa,
że w tym lukrze, w tym zmasowanym cukrze,
nikt go nie wyczuje.
Ostatnio zmieniony przez flykiller dnia Czw 19:38, 20 Lis 2014, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 23:01, 20 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Bardzo nowatorsko...pierniki ze szpinakiem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|