Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
STALKER drzewo morelowe
Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 4098 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 346 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:37, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Przepraszam już poprawiłem
A tu strona z obrazkami i instrukcją krok po kroku [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez STALKER dnia Czw 20:42, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Akcent pełnomocnik fitoplanktonu
Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 196 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:43, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | W mojej wsi nie ma |
Myślę, że gotowe przetwory z pigwy są dostępne w delikatesach typu Bomi czy Alma, na pewno są w Twojej wsi, bo tam chyba można kupić wszystko, chociaż jest drożej.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 21:04, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Moją wieś zabito dechami pod hasłem Alma występuje szkoła językowa i zakład foto
Bomi jest!
Niedługo tu psy zaczną szczekać dupami
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
STALKER drzewo morelowe
Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 4098 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 346 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 21:16, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Co za "ohydny" awatarek ?
Mii ja chyba oskarżę Cię o ... ( no właśnie jak się to nazywa ? Molestowanie w pracy to - Mobbing , a molestowanie kulinarne - ? )
Ile można znęcać się nad słabym umysłem i wolą uzależnionego od ciast i wypieków staruszka ?!
Serca nie masz kobieto
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 8:44, 23 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
nudziarz napisał: | Akcent napisał: | Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. |
W Krakowie taką konfiturę ( a i pigwówkę) oferują sklepy sprzedające wyroby pod logo "Krakowski kredens" |
W Lublinie kredensu nie ma |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:11, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Moja siostra będzie robić wino z pigwy, o efektach powiadomię w stosownym czasie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 18:55, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
animavilis napisał: | nudziarz napisał: | Akcent napisał: | Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. |
W Krakowie taką konfiturę ( a i pigwówkę) oferują sklepy sprzedające wyroby pod logo "Krakowski kredens" |
W Lublinie kredensu nie ma |
Teraz piszesz ???
Przed pół godzina wróciłem z Lublina, byłem na grobie mamy.. przecie bym Ci podrzucił butelczynę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Nie 19:02, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
A ktoś jadł tatara z awokado.
No to robi się tak jak tatara, tylko zamiast pysznego mięsa jest awokado |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 19:06, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
rose napisał: | A ktoś jadł tatara z awokado.
No to robi się tak jak tatara, tylko zamiast pysznego mięsa jest awokado |
wegetariański tatar ?
trochę to brzmi, jak bezalkoholowa wódka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Nie 20:31, 25 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Z awokado? Hmmm, czego to ludzie nie wymyślą
Z łososia to jadłam, ale warzywny tatar?
Może Animie by pasował, daj przepis
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Nie 15:17, 01 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | Nie eee, śląskie są mieszaniną mąki ziemniaczanej i zmielonych ziemniaków, natomiast szare, to odsączona masa tartych (jak na placki) zagęszczona mąką pszenną i jajami (ma mieć konsystęcję pulpy rzuca się je jak lane kluski na gotującą wodę.... no mówię Ci niebo w gębie [znowu żółw Senni] |
olak napisał: | W moich okolicach mówi się na nie "żelazne kluski" |
Pozwoliłam sobie pociągnąć wątek "szarych" na innym topiku, żeby nie psuć ślepej naleśników, zresztą był to mój kulinarny eksperyment, niestety, nieudany.
Czy one nazywają się "żelazne" dlatego, że są takie twarde??
Nie wiem, co zrobiłam nie tak, chyba nie była to konsystencja "pulpy", ale pracowicie ulepiłam z uzyskanej masy dość ładne nawet kuleczki, które po ugotowaniu okazały się raczej nieciekawe wizualnie (może nawet nie szare, tylko jakieś takie brudno żółte), zdecydowanie twardawe i pozbawione wyrazistego smaku, mimo że posolona była tak masa, jak gotująca się woda.
Zjadliwe to-to nawet może i było, ale bez zachwytów i biorąc pod uwagę nakład pracy, nie warta skórka wyprawki |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Nie 20:02, 01 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
kluski : można zrobić : biały ser kostka 25 dag, szkl. mąki pszennej, szkl. mąki krupczatki, żółtko ( czasem jedno jajko całe), sól, trochę mleka do wyrobienia ciasta. Kłaść na wrzątek. To jest tez dobre ciasto na knedle z owocami. |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 14:17, 02 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Rolada serowa z farszem grzybowym.- podawana jako przekąseczka
Farsz grzybowy- suszone grzybki obgotować, drobniutko pokroić albo przemielić przez maszynkę, przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, posolić, popieprzyć. Jak wystygnie dodać fety( na oko) , rozgnieśc na jednolitą masę
Ser- 20-25 dag(miekki, łatwo rozpuszczalny) w kawałku wrzucić do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i wrzucić na wrzątek- ser musi zrobić się w woreczku półpłynny.( można chwile pogotować ale na małym ogniu
Wyciągnąc, rozciąć woreczek, wylać zawartość na deskę do krojenia dużą, lub stolnicę, rozwałkować na prostokat( 20 cm na 10 około) Na rozwałkowany ser nałozyć równomiernie farsz grzybowy i zwijać razem jak roladę. Po zwinięciu wsadzić w folię aluminiowa i na 2 godziny do lodówki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 14:18, 02 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Acha... jak się już wyciągnie z lodówki to się to ładniutko kroi na plasterki, układa na półmisku i przesypuje oliwkami lub orzechami.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pon 15:28, 02 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
[obśliniony żółwik Seeni]
ale roboty dużo |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pon 16:20, 02 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
A skąd- trochę pieprzenia z grzybkami.
Zasadniczo można przygotować inny farsz- ale grzyby z serem mi się dobrze komponują.
Poza tym ja te suszone grzyby to obgotowuję hurtem i przemielam oraz zamrażam. Potem tylko wyciągam z zamrażarki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Garfield normalny inaczej
Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 22718 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 368 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: w nas takie zezwierzęcenie? Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 16:31, 02 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Seeni napisał: | Rolada serowa z farszem grzybowym.- podawana jako przekąseczka
Farsz grzybowy- suszone grzybki obgotować, drobniutko pokroić albo przemielić przez maszynkę, przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, posolić, popieprzyć. Jak wystygnie dodać fety( na oko) , rozgnieśc na jednolitą masę
Ser- 20-25 dag(miekki, łatwo rozpuszczalny) w kawałku wrzucić do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i wrzucić na wrzątek- ser musi zrobić się w woreczku półpłynny.( można chwile pogotować ale na małym ogniu
Wyciągnąc, rozciąć woreczek, wylać zawartość na deskę do krojenia dużą, lub stolnicę, rozwałkować na prostokat( 20 cm na 10 około) Na rozwałkowany ser nałozyć równomiernie farsz grzybowy i zwijać razem jak roladę. Po zwinięciu wsadzić w folię aluminiowa i na 2 godziny do lodówki. |
... no i narobiłaś mi smaka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 21:19, 02 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Robię taką roladę, ale z innym nadzieniem, warzywno wędlinowym, też jest doskonała, ale na pewno spróbuję tego przepisu Królewny, wygląda na smakowity.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:21, 21 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
może ten się nada
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 13:48, 21 Sty 2010 Temat postu: |
|
|
letnisztorm napisał: | http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cotta.html
może ten się nada |
Gdybym to ja wiedziała , jak ta smakuje ....
rum , wanilia , wino ???
Hmm .. tamta miała "podkład" jeżynowy ( a bywa , że malinowy , jagodowy , truskawkowy ..) , to coś białe ( najsmaczniejsze ) , galaretkę i polewę truskawkową ..... - była pyyyszna !
Prawdopodobnie, owy deserek bardzo szybciutko się robi ...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|