Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze kulinarne eksperymenty.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:37, 22 Paź 2009    Temat postu:

Przepraszam już poprawiłem

A tu strona z obrazkami i instrukcją krok po kroku [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez STALKER dnia Czw 20:42, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Akcent
pełnomocnik fitoplanktonu


Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:43, 22 Paź 2009    Temat postu:

Mii napisał:
W mojej wsi nie ma


Myślę, że gotowe przetwory z pigwy są dostępne w delikatesach typu Bomi czy Alma, na pewno są w Twojej wsi, bo tam chyba można kupić wszystko, chociaż jest drożej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 21:04, 22 Paź 2009    Temat postu:

Moją wieś zabito dechami placz pod hasłem Alma występuje szkoła językowa i zakład foto Anxious
Bomi jest!

Niedługo tu psy zaczną szczekać dupami Kwasny


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:16, 22 Paź 2009    Temat postu:

Co za "ohydny" awatarek ?

Mii ja chyba oskarżę Cię o ... ( no właśnie jak się to nazywa ? Molestowanie w pracy to - Mobbing , a molestowanie kulinarne - ? )
Ile można znęcać się nad słabym umysłem i wolą uzależnionego od ciast i wypieków staruszka ?!

Serca nie masz kobieto placz placz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pią 8:44, 23 Paź 2009    Temat postu:

nudziarz napisał:
Akcent napisał:
Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. Think

W Krakowie taką konfiturę ( a i pigwówkę) oferują sklepy sprzedające wyroby pod logo "Krakowski kredens"

W Lublinie kredensu nie ma
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:11, 25 Paź 2009    Temat postu:

Moja siostra będzie robić wino z pigwy, o efektach powiadomię w stosownym czasie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:55, 25 Paź 2009    Temat postu:

animavilis napisał:
nudziarz napisał:
Akcent napisał:
Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. Think

W Krakowie taką konfiturę ( a i pigwówkę) oferują sklepy sprzedające wyroby pod logo "Krakowski kredens"

W Lublinie kredensu nie ma


Teraz piszesz ???
Przed pół godzina wróciłem z Lublina, byłem na grobie mamy.. przecie bym Ci podrzucił butelczynę


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Nie 19:02, 25 Paź 2009    Temat postu:

A ktoś jadł tatara z awokado.
No to robi się tak jak tatara, tylko zamiast pysznego mięsa jest awokado
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 19:06, 25 Paź 2009    Temat postu:

rose napisał:
A ktoś jadł tatara z awokado.
No to robi się tak jak tatara, tylko zamiast pysznego mięsa jest awokado


wegetariański tatar ?
trochę to brzmi, jak bezalkoholowa wódka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Nie 20:31, 25 Paź 2009    Temat postu:

Z awokado? Hmmm, czego to ludzie nie wymyślą Not talking
Z łososia to jadłam, ale warzywny tatar?
Może Animie by pasował, daj przepis


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Nie 15:17, 01 Lis 2009    Temat postu:

Mii napisał:
Nie eee, śląskie są mieszaniną mąki ziemniaczanej i zmielonych ziemniaków, natomiast szare, to odsączona masa tartych (jak na placki) zagęszczona mąką pszenną i jajami (ma mieć konsystęcję pulpy rzuca się je jak lane kluski na gotującą wodę.... no mówię Ci niebo w gębie [znowu żółw Senni]


olak napisał:
W moich okolicach mówi się na nie "żelazne kluski"


Pozwoliłam sobie pociągnąć wątek "szarych" na innym topiku, żeby nie psuć ślepej naleśników, zresztą był to mój kulinarny eksperyment, niestety, nieudany.

Czy one nazywają się "żelazne" dlatego, że są takie twarde?? Brick wall

Nie wiem, co zrobiłam nie tak, chyba nie była to konsystencja "pulpy", ale pracowicie ulepiłam z uzyskanej masy dość ładne nawet kuleczki, które po ugotowaniu okazały się raczej nieciekawe wizualnie (może nawet nie szare, tylko jakieś takie brudno żółte), zdecydowanie twardawe i pozbawione wyrazistego smaku, mimo że posolona była tak masa, jak gotująca się woda.
Zjadliwe to-to nawet może i było, ale bez zachwytów i biorąc pod uwagę nakład pracy, nie warta skórka wyprawki placz
Powrót do góry
rosegreta
Gość





PostWysłany: Nie 20:02, 01 Lis 2009    Temat postu:

kluski : można zrobić : biały ser kostka 25 dag, szkl. mąki pszennej, szkl. mąki krupczatki, żółtko ( czasem jedno jajko całe), sól, trochę mleka do wyrobienia ciasta. Kłaść na wrzątek. To jest tez dobre ciasto na knedle z owocami.
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 14:17, 02 Lis 2009    Temat postu:

Rolada serowa z farszem grzybowym.- podawana jako przekąseczka

Farsz grzybowy- suszone grzybki obgotować, drobniutko pokroić albo przemielić przez maszynkę, przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, posolić, popieprzyć. Jak wystygnie dodać fety( na oko) , rozgnieśc na jednolitą masę
Ser- 20-25 dag(miekki, łatwo rozpuszczalny) w kawałku wrzucić do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i wrzucić na wrzątek- ser musi zrobić się w woreczku półpłynny.( można chwile pogotować ale na małym ogniu
Wyciągnąc, rozciąć woreczek, wylać zawartość na deskę do krojenia dużą, lub stolnicę, rozwałkować na prostokat( 20 cm na 10 około) Na rozwałkowany ser nałozyć równomiernie farsz grzybowy i zwijać razem jak roladę. Po zwinięciu wsadzić w folię aluminiowa i na 2 godziny do lodówki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 14:18, 02 Lis 2009    Temat postu:

Acha... jak się już wyciągnie z lodówki to się to ładniutko kroi na plasterki, układa na półmisku i przesypuje oliwkami lub orzechami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 15:28, 02 Lis 2009    Temat postu:

[obśliniony żółwik Seeni]
ale roboty dużo
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 16:20, 02 Lis 2009    Temat postu:

A skąd- trochę pieprzenia z grzybkami. Not talking
Zasadniczo można przygotować inny farsz- ale grzyby z serem mi się dobrze komponują.
Poza tym ja te suszone grzyby to obgotowuję hurtem i przemielam oraz zamrażam. Potem tylko wyciągam z zamrażarki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Garfield
normalny inaczej


Dołączył: 01 Gru 2006
Posty: 22718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 368 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: w nas takie zezwierzęcenie?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:31, 02 Lis 2009    Temat postu:

Seeni napisał:
Rolada serowa z farszem grzybowym.- podawana jako przekąseczka

Farsz grzybowy- suszone grzybki obgotować, drobniutko pokroić albo przemielić przez maszynkę, przesmażyć z drobno pokrojoną cebulą, posolić, popieprzyć. Jak wystygnie dodać fety( na oko) , rozgnieśc na jednolitą masę
Ser- 20-25 dag(miekki, łatwo rozpuszczalny) w kawałku wrzucić do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i wrzucić na wrzątek- ser musi zrobić się w woreczku półpłynny.( można chwile pogotować ale na małym ogniu
Wyciągnąc, rozciąć woreczek, wylać zawartość na deskę do krojenia dużą, lub stolnicę, rozwałkować na prostokat( 20 cm na 10 około) Na rozwałkowany ser nałozyć równomiernie farsz grzybowy i zwijać razem jak roladę. Po zwinięciu wsadzić w folię aluminiowa i na 2 godziny do lodówki.



... no i narobiłaś mi smaka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 21:19, 02 Lis 2009    Temat postu:

Robię taką roladę, ale z innym nadzieniem, warzywno wędlinowym, też jest doskonała, ale na pewno spróbuję tego przepisu Królewny, wygląda na smakowity.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:21, 21 Sty 2010    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

może ten się nada


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:48, 21 Sty 2010    Temat postu:

letnisztorm napisał:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cotta.html

może ten się nada


Gdybym to ja wiedziała , jak ta smakuje Think ....
rum , wanilia , wino ???

Hmm .. tamta miała "podkład" jeżynowy ( a bywa , że malinowy , jagodowy , truskawkowy ..) , to coś białe ( najsmaczniejsze Angel) , galaretkę i polewę truskawkową ..... - była pyyyszna !

Prawdopodobnie, owy deserek bardzo szybciutko się robi ...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 3 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin