Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:41, 11 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
nudziarz napisał: | kurki na pewno . rydze sa charakterystycznie chrupiace... ale przede wszystkim daja piekny pomarańczowy akcent kolorystyczny .
Wazne zeby nie byly to np maślaki, które sa klejace i miekknie, bo po drobnym zsiekaniu po prostu zrobi sie klej |
Dzięki Te Twoje przepisy takie wszystkie zdecydowanie....zakąskowe
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz Gość
|
Wysłany: Czw 21:42, 11 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
no masz....
kto stawia napitki ? |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:47, 11 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
nudziarz napisał: | no masz....
kto stawia napitki ? |
Moderator za podbicie topicu
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz Gość
|
Wysłany: Czw 21:51, 11 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
nooo dooobra... dzisiejszy obiad
na dno garnka wlać cienka warstwę oliwy z oliwek.
Duza podwojna pierś kurczaka pokroić w sporą kostke , sol pieprz plus szafran. Obsmazyc.
wrzucić do garnka plus:
ziemniaki w kostkę, pieczarki w spore kawalki, pomidory, papryka( tez spore kawalki ), por w paseczki i 4-5 calych obranych ząbkow czosnku, mozna mala (! ) cukinie w kostkę (porcja na dwa dni dla 4 osób ) . Calośc posolić, pieprz plus zioła prowansalskie. lekko jeszce polać oliwa z oliwek, przykryć i do piekarnika na 180 stopni . Dusic az ziemniaki bedą dość miękkie ( ok 1 godz).
prosta jednodaniowka
pod to tez mozna napitki |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 22:03, 11 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
No ja też...rzucę zagrychą
Składniki:
schab bez kości
śliwki suszone
morele suszone
1 jabłko
sól, pieprz,papryka słodka i pikantna
olej do smażenia
sos Uncle Ben's Pikantna Śliwka z Bordeaux
Suszone śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę. Schab naciąć w
kieszeń. Włożyć w kieszeń pokrojone owoce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i
papryką. Opiec mięso na oleju na złoty kolor.Następnie dodać trochę wody i
piec do miękkości ok godziny. Gdy mięso będzie miękkie pokroić na plastry.
Przygotować sos Uncle Ben's i zmieszać z sosem z pieczenia mięsa.
Podawać z ryżem udekorowane kawałkami owoców.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 22:04, 12 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Ślinotoku dostałam
Przepyszna musi być ta Nudziarzowa jedno garnkowa potrawa tonqe: wypróbują ją w niedzielę
Chociaż nie przepadam za schabem....Rybczany schabik wydaje się być niczego sobie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz Gość
|
Wysłany: Nie 16:21, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Z serii "jak jeść niejadalne " czyli ciasto (?) mojej babci.. przepis przedwojejnny.
Składniki:
-płatki owsiane górskie 0,25 kg
-cukier puder 0,25 kg
- maslo 0,125 kg
- aromat migdalowy
- kakao
płatki przesuszyc w piekarniku i zmielić w maszynce.
dodać cukier, wymieszać,
wysypać na stolicę, dodac maslo, aromat i wyrabiać aż sie połaczy ( lojalnie uprzedzam ze to nie takie szybkie, polaczenie nastepuje pod wplywem ciepla rak)
Formowac kulki troce mniejsze niż orzech ( znow troszke pracy ) i obtoczyc w kakao.
po kilku minutach obtoczyc po raz drugi ( tłuszcz po pierwszym razie bedzie sie pojawiał na powierzchni kakao)
Koniec. kropka.. po wystudzeniu . jeść
wiem , że brzmi absurdalnie wpitalanie surowych zmielonych platkow owsianych.. ale to jest NAPRAWDĘ pyszne !!!!
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Nie 16:26, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Nie 18:33, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
W czasach totalnej posuchy słodyczowej....kiedy to czekolada była z przydziału kartkowego (tylko dla dzieci i kobiet ciężarnych) w ilości sztuk jedna na miesiąc ...właśnie ten przepis Nudziarzu był przeze mnie wykorzystywany by zaspokoić głód na słodkości.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz Gość
|
Wysłany: Nie 20:11, 14 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Droga Mii. ten przepis zanotowała moja babcia w roku 1937 . Jej zeszyt przepisów przetrwał okupację i lata slodyczowej posuchy
Może ja przewidywała ? |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 19:00, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Hm, nie wiem, gdzie to umieścić, może tu?
Czy znana jest Wam pigwa?
Czy widujecie ją gdzieś w sklepach, na rynku?
Robicie jakieś przetwory?
Dostałam kilka razy takie a la powidełka z pigwy, do herbaty, zamiast cytryny i to jest wyśmienite! Znacznie od cytryny smaczniejsze. Wrzucałam też plasterki pokrojonej pigwy, lecz efekt nie był tak spektakularny.. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 19:07, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Znam pigwę, pijam z nią herbatę, to owoc bardzo bogaty w wit.C, super na przeziębienie, dostaję od znajomej 2 słoiczki konfitury i bardzo oszczędzam.
W sklepach, ani na rynku nie widziałam ani też w żadnej innej sprzedaży, widzę ją u mojej znajomej na działce.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:07, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Pigwa to na nawlekę.
Moja mam coś robi bo dostaje od koleżanki, wielkie jak gruchy owoce drzewa pigwowego. Są jeszcze małe krzaczki pigwowca, ich owoce są mniejsze, okrągłe i bardziej aromatyczne.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Czw 19:10, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Akcent pełnomocnik fitoplanktonu
Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 196 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:13, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Nigdy nie jadłam pigwy, piłam tylko tzw. pigwówkę - nalewkę z pigwy, którą zrobił mój brat i częstował na jakiejś rodzinnej imprezie. Była bardzo dobra i miała kolor miodowy.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:16, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Anima zanim do herbatki to trzeba pokroić i posypać cukrem, wtedy puszcza sok.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Akcent pełnomocnik fitoplanktonu
Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 196 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:22, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:51, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Akcent napisał: | Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. |
W Krakowie taką konfiturę ( a i pigwówkę) oferują sklepy sprzedające wyroby pod logo "Krakowski kredens"
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Akcent pełnomocnik fitoplanktonu
Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 196 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 20:09, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Właśnie sprawdziłam, że jest sklep tej sieci także w moim mieście
Dzięki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 20:22, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
W mojej wsi nie ma
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
STALKER drzewo morelowe
Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 4098 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 346 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 20:29, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
To ulubiony owoc mojego dzieciństwa ( tak jak granat , morela )
Jest bardzo dobra dla zdrowia i ma niezwykle lecznicze zdolności (szczególnie dla układu trawiennego i serca )
Ja najbardziej lubię kompot
Recepta jest prosta :
1kg pigwy
1,5 litra wody
Cukier jak lubisz słodki około 100 gr , jak nie za bardzo to mniej
Koniecznie wyciąć pestki ( chociaż świeże też mają bardzo dużo czegoś tam przydatnego dla zdrowia )
( chociaż wg mnie jak jest za słodkie to przebija ten niezwykły aromat )
I nie gotować za długo bo wtedy ona się "rozwala"
I jeszcze lubię konfiturę , receptę znajdziecie tu i nie tylko na konfitury ale też inne dania i desery
Tu są przepisy [link widoczny dla zalogowanych]
Jak coś "NE PANIMAJU" , to pytajcie przetłumaczę
Pigwę można kupić aktualnie w Auchan ( kupowałem 3 dni temu , ale jest pod nazwą "jakieś tam gruszki"
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez STALKER dnia Czw 20:36, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:32, 22 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
na zasadzie : "przepisz sobie" ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|