Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze kulinarne eksperymenty.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:41, 11 Gru 2008    Temat postu:

nudziarz napisał:
kurki na pewno . rydze sa charakterystycznie chrupiace... ale przede wszystkim daja piekny pomarańczowy akcent kolorystyczny .
Wazne zeby nie byly to np maślaki, które sa klejace i miekknie, bo po drobnym zsiekaniu po prostu zrobi sie klej


Dzięki Te Twoje przepisy takie wszystkie zdecydowanie....zakąskowe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
Gość





PostWysłany: Czw 21:42, 11 Gru 2008    Temat postu:

no masz....
kto stawia napitki ? Tongue out (1)
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 21:47, 11 Gru 2008    Temat postu:

nudziarz napisał:
no masz....
kto stawia napitki ? Tongue out (1)

Moderator za podbicie topicu Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
Gość





PostWysłany: Czw 21:51, 11 Gru 2008    Temat postu:

nooo dooobra... dzisiejszy obiad
na dno garnka wlać cienka warstwę oliwy z oliwek.
Duza podwojna pierś kurczaka pokroić w sporą kostke , sol pieprz plus szafran. Obsmazyc.
wrzucić do garnka plus:
ziemniaki w kostkę, pieczarki w spore kawalki, pomidory, papryka( tez spore kawalki ), por w paseczki i 4-5 calych obranych ząbkow czosnku, mozna mala (! ) cukinie w kostkę (porcja na dwa dni dla 4 osób ) . Calośc posolić, pieprz plus zioła prowansalskie. lekko jeszce polać oliwa z oliwek, przykryć i do piekarnika na 180 stopni . Dusic az ziemniaki bedą dość miękkie ( ok 1 godz).
prosta jednodaniowka
pod to tez mozna napitki Tongue out (1)
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 22:03, 11 Gru 2008    Temat postu:

No ja też...rzucę zagrychą



Składniki:
schab bez kości
śliwki suszone
morele suszone
1 jabłko
sól, pieprz,papryka słodka i pikantna
olej do smażenia
sos Uncle Ben's Pikantna Śliwka z Bordeaux


Suszone śliwki, morele i jabłko pokroić w kostkę. Schab naciąć w
kieszeń. Włożyć w kieszeń pokrojone owoce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i
papryką. Opiec mięso na oleju na złoty kolor.Następnie dodać trochę wody i
piec do miękkości ok godziny. Gdy mięso będzie miękkie pokroić na plastry.
Przygotować sos Uncle Ben's i zmieszać z sosem z pieczenia mięsa.
Podawać z ryżem udekorowane kawałkami owoców.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pią 22:04, 12 Gru 2008    Temat postu:

Ślinotoku dostałam Blue_Light_Colorz_PDT_46

Przepyszna musi być ta Nudziarzowa jedno garnkowa potrawa tonqe: wypróbują ją w niedzielę

Chociaż nie przepadam za schabem....Rybczany schabik wydaje się być niczego sobie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
Gość





PostWysłany: Nie 16:21, 14 Gru 2008    Temat postu:

Z serii "jak jeść niejadalne " Tongue out (1) czyli ciasto (?) mojej babci.. przepis przedwojejnny.

Składniki:
-płatki owsiane górskie 0,25 kg
-cukier puder 0,25 kg
- maslo 0,125 kg
- aromat migdalowy
- kakao

płatki przesuszyc w piekarniku i zmielić w maszynce.
dodać cukier, wymieszać,
wysypać na stolicę, dodac maslo, aromat i wyrabiać aż sie połaczy ( lojalnie uprzedzam ze to nie takie szybkie, polaczenie nastepuje pod wplywem ciepla rak)
Formowac kulki troce mniejsze niż orzech ( znow troszke pracy ) i obtoczyc w kakao.
po kilku minutach obtoczyc po raz drugi ( tłuszcz po pierwszym razie bedzie sie pojawiał na powierzchni kakao)

Koniec. kropka.. po wystudzeniu . jeść
wiem , że brzmi absurdalnie wpitalanie surowych zmielonych platkow owsianych.. ale to jest NAPRAWDĘ pyszne !!!!


Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Nie 16:26, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Nie 18:33, 14 Gru 2008    Temat postu:

W czasach totalnej posuchy słodyczowej....kiedy to czekolada była z przydziału kartkowego (tylko dla dzieci i kobiet ciężarnych) w ilości sztuk jedna na miesiąc ...właśnie ten przepis Nudziarzu był przeze mnie wykorzystywany by zaspokoić głód na słodkości.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
Gość





PostWysłany: Nie 20:11, 14 Gru 2008    Temat postu:

Droga Mii. ten przepis zanotowała moja babcia w roku 1937 . Jej zeszyt przepisów przetrwał okupację i lata slodyczowej posuchy

Może ja przewidywała ? Tongue out (1)
Powrót do góry
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 19:00, 22 Paź 2009    Temat postu:

Hm, nie wiem, gdzie to umieścić, może tu?
Czy znana jest Wam pigwa?
Czy widujecie ją gdzieś w sklepach, na rynku?
Robicie jakieś przetwory?
Dostałam kilka razy takie a la powidełka z pigwy, do herbaty, zamiast cytryny i to jest wyśmienite! Znacznie od cytryny smaczniejsze. Wrzucałam też plasterki pokrojonej pigwy, lecz efekt nie był tak spektakularny..
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 19:07, 22 Paź 2009    Temat postu:

Znam pigwę, pijam z nią herbatę, to owoc bardzo bogaty w wit.C, super na przeziębienie, dostaję od znajomej 2 słoiczki konfitury i bardzo oszczędzam.
W sklepach, ani na rynku nie widziałam Not talking ani też w żadnej innej sprzedaży, widzę ją u mojej znajomej na działce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:07, 22 Paź 2009    Temat postu:

Pigwa to na nawlekę. 050

Moja mam coś robi bo dostaje od koleżanki, wielkie jak gruchy owoce drzewa pigwowego. Są jeszcze małe krzaczki pigwowca, ich owoce są mniejsze, okrągłe i bardziej aromatyczne.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Czw 19:10, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Akcent
pełnomocnik fitoplanktonu


Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:13, 22 Paź 2009    Temat postu:

Nigdy nie jadłam pigwy, piłam tylko tzw. pigwówkę - nalewkę z pigwy, którą zrobił mój brat i częstował na jakiejś rodzinnej imprezie. Była bardzo dobra i miała kolor miodowy.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:16, 22 Paź 2009    Temat postu:

Anima zanim do herbatki to trzeba pokroić i posypać cukrem, wtedy puszcza sok.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Akcent
pełnomocnik fitoplanktonu


Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 19:22, 22 Paź 2009    Temat postu:

Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 19:51, 22 Paź 2009    Temat postu:

Akcent napisał:
Może takie konfiturki z pigwy mogą być do kupienia np. w sklepach ze zdrową żywnością. Think

W Krakowie taką konfiturę ( a i pigwówkę) oferują sklepy sprzedające wyroby pod logo "Krakowski kredens"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Akcent
pełnomocnik fitoplanktonu


Dołączył: 02 Wrz 2009
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: centrum
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:09, 22 Paź 2009    Temat postu:

Właśnie sprawdziłam, że jest sklep tej sieci także w moim mieście Dancing
Dzięki. Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 20:22, 22 Paź 2009    Temat postu:

W mojej wsi nie ma

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
STALKER
drzewo morelowe


Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 4098
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 346 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:29, 22 Paź 2009    Temat postu:

To ulubiony owoc mojego dzieciństwa ( tak jak granat , morela )
Jest bardzo dobra dla zdrowia i ma niezwykle lecznicze zdolności (szczególnie dla układu trawiennego i serca )

Ja najbardziej lubię kompot
Recepta jest prosta :

1kg pigwy
1,5 litra wody
Cukier jak lubisz słodki około 100 gr , jak nie za bardzo to mniej
Koniecznie wyciąć pestki ( chociaż świeże też mają bardzo dużo czegoś tam przydatnego dla zdrowia )
( chociaż wg mnie jak jest za słodkie to przebija ten niezwykły aromat )
I nie gotować za długo bo wtedy ona się "rozwala"

I jeszcze lubię konfiturę , receptę znajdziecie tu i nie tylko na konfitury ale też inne dania i desery

Tu są przepisy [link widoczny dla zalogowanych]
Jak coś "NE PANIMAJU" , to pytajcie przetłumaczę

Pigwę można kupić aktualnie w Auchan ( kupowałem 3 dni temu , ale jest pod nazwą "jakieś tam gruszki" Brick wall


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez STALKER dnia Czw 20:36, 22 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 20:32, 22 Paź 2009    Temat postu:

STALKER napisał:
To
Tu są przepisy http://www.trzydziestki.fora.pl/posting.php?mode=reply&t=475&sid=4c9f52b85b7fd56bec3989393cb45caa Brick wall


na zasadzie : "przepisz sobie" ? Think
Blue_Light_Colorz_PDT_02


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 2 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin