Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiolinowa maszynista z Melbourne
Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1809 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 44 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z innej bajki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:15, 26 Lut 2010 Temat postu: mięso |
|
|
Osobiście nie przepadam, ale mąż lubi. Czasem wydaje mi się, że spokojnie mogłabym bez mięsa żyć. Nie znaczy to jednak, że - jak niektórzy- czuję obrzydzenie na jego widok. Smakują mi np. pierogi z mięsem, pieczony kurczak... Ostatnio piekłam schab. Czegoś mi w nim brakowało... co zrobić, żeby nie był suchy, lecz soczysty?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 11:34, 26 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Ja na dwa dni przed pieczeniem zamaczam go w gorącym wywarze ziołowym .... dużo soli, liście bobkowe, pieprz, ziele angielskie, sporo pokrojonego czosnku, majeranek, po takim leżakowaniu i pieczeniu w rękawie jest soczysty.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:06, 26 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Schab tak czasem ma, nawet moczenie nie pomaga, najlepszy jest taki cieniutki, ciemno różowy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Sob 10:08, 27 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Właśnie pikę schab, dodam tylko, że jeśli nie piekę w rękawie, to przed włożeniem go do piekarnika podlewam go wodą, w trakcie pieczenia również, polewam też samo mięso i wtedy nie ma siły, by nie był soczysty.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Wiolinowa maszynista z Melbourne
Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1809 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 44 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z innej bajki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 20:41, 02 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
A ja kilka dni temu gotowałam schab. Znalazłam przepis w internecie i postanowiłam spróbować. Miał być soczysty i smaczniejszy nawet od pieczonego, ale niestety nie był. Mii, możesz podać więcej szczegółów? Ile czasu moczy się w wywarze, jakie proporcje? Najlepiej podaj przepis
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 20:45, 02 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Jesli chcesz gotować schab.... natrzyj go solą, vegetą lub czyms podobnym, solidnie majerankiem, zostaw na dobę w lodówce.
Potem parz ( nie dopuść do ostrego gotowania) w mleku, sprawdzaj kiedy jest miekki zeby ne przegotować.
Wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym.
Naprawdę jest miękki i soczysty
EDIT: tak przygotowany schab nadaje się do jedzenia na zimno, jako wędlina
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 20:46, 02 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
jedendwa wskazujący palec Speedy Gonzalez'a
Dołączył: 12 Paź 2009 Posty: 317 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: lublin Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:54, 02 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Ja piekę schab obłożony plastrami słoniny albo boczku.
Najpierw zawinięty w folię a potem odkryty żeby przypiekła się wierzchnia warstwa.
Zawsze jest wtedy soczysty.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 8:31, 03 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Tylko raz piekłam schab, uprzednio mocząc go w jakiejś solance chyba i czymś tam później nacierając. Oczywiście, był suchy jak wiór.
Nieumiejętność pieczenia mięsa właściwie mnie nie martwi, bo mięsa, w zasadzie, w ogóle mogłyby prawie dla mnie nie istnieć.
Natomiast smacznym i prostym (tzn. trudnym do skopania nawet dla mnie) daniem jest galantyna z kurczaka, którą można zrobić samą (uformowany z mielonego kurczaczkowego mięsa wałeczek z pietruszką ugotować w gazie w wodzie i kroić w plasterki, spożywając np. jako wędlinę lub na zimno, do drugiego dania) lub poddawać różnym modyfikacjom, poprzez robienie w galantynie farszu z jarzyn, jajka, pieczarek, itp. (ładnie to wygląda po przekrojeniu). |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:30, 03 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
No właśnie, przecież są inne mięsa np. udziec z indyka, bardzo soczysty i smaczny .
( albo goloneczka )
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 19:42, 15 Kwi 2010 Temat postu: Re: mięso |
|
|
Wiolinowa napisał: | Osobiście nie przepadam, ale mąż lubi. Czasem wydaje mi się, że spokojnie mogłabym bez mięsa żyć. Nie znaczy to jednak, że - jak niektórzy- czuję obrzydzenie na jego widok. Smakują mi np. pierogi z mięsem, pieczony kurczak... Ostatnio piekłam schab. Czegoś mi w nim brakowało... co zrobić, żeby nie był suchy, lecz soczysty? |
Przed pieczeniem sparz we wrzatku, doslownie wloz go na ok min. Wlokna sie zamkna i nie bedzie wysychal, piec najlepiej z nakryciem w tzw gesiarce albo rekawie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sebastian43210 wolframowy żarnik
Dołączył: 11 Cze 2010 Posty: 88 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 10:42, 11 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
natomiast ja bez mięsa nie potrafiłbym żyć na naszej planecie.schab karkówka kiełbaski palce lizać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:57, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Taki nieco inny przepis z TVN Style. Zastanawiam się czy inne mięso niż to sugerowane, też można by było tak zrobić.
Rostbef wędzony
250 g rostbefu
4 cm imbiru
4 limonki
4 łyżki sosu sojowego
szczypta brązowego cukru
mała biała rzodkiew
ogórek wężowy
baza do wędzenia:
2 łyżki herbaty lapsang
2 łyżki ryżu jaśminowego
2 łyżki cukru brązowego
Przygotować marynatę w dwóch miseczkach (ta sama marynata posłuży do zamarynowania mięsa i warzyw). Wycisnąć sok z limonek, zetrzeć imbir na tarce, dodać sos sojowy i cukier. Pokroić warzywa w słupki i zalać połową marynaty. Do reszty marynaty włożyć mięso. Marynować przynajmniej 30 minut. Wyłożyć woka folia aluminiową. Wysypać na folię ryż z herbatą i cukrem, wymieszać. Na kratce od woka ułożyć zamarynowane mięso. Wstawić szczelnie przykrytego woka na mały palnik ale duży płomień na 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy płomień do minimum i wędzimy kolejne 5 minut. Następnie należy wyłączyć ogień i czekać jeszcze 15 minut z zakryta pokrywką. Podawać pokrojone w cienkie plastry z razowym pieczywem, sałatką z rzepy i ogórka.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 22:13, 05 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
lepsza od schabu jest karkowka, bo ma wiecej tluszczu i po upieczeniu nie bedzie nigdy "sucha"
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kachna mieszkaniec Patagonii
Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 24 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 6:24, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
schab powinien być zdecydowanie nacierany solą i przyprawami, poleżeć tak noc w lodówce, później pieczony w rękawie - nie straci wody, tym samym nie wyschnie. Fajnie jest też go nafaszerować - ja zwykle faszeruje śliwką suszoną i morelą suszoną. pycha
w ogóle to bardzo lubię mięso z owocami. często w domu robię piersi z kurczaka duszone z jabłkami, lub rolady z piersi z bananem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pasztet maszynista z Melbourne
Dołączył: 03 Lip 2011 Posty: 4878 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 524 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 9:27, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
kachna napisał: | rolady z piersi z bananem |
To nie w tym dziale
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kachna mieszkaniec Patagonii
Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 24 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 10:43, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
sory, to tak przy okazji mi się wyrwało o tych roladach chyba mam na nie smaka...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
olak Krówka-wciągutka
Dołączył: 17 Paź 2009 Posty: 2158 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 279 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:43, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
na piersi z bananem?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
pogłoska maszynista z Melbourne
Dołączył: 06 Mar 2010 Posty: 4672 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 336 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z o2 Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:48, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Animal napisał: |
To nie w tym dziale |
Nie w tym dziale???
To w ogóle nie na tym forum!
Rolady z piersi! Też coś!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kachna mieszkaniec Patagonii
Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 24 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:39, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
hahaha, dobra, już nie będę uzewnętrzniać swoich zachcianek
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
olak Krówka-wciągutka
Dołączył: 17 Paź 2009 Posty: 2158 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 279 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 12:41, 22 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Nie, no zawsze możesz... Tylko licz się z tym, że możesz zostać poproszona o szczegóły.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|