|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
teraz maksymalna dawka powietrza
Dołączył: 22 Wrz 2006 Posty: 456 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 10:54, 15 Paź 2006 Temat postu: mięsne mięso - mniam |
|
|
zapraszam wszystkich kochających smak rozpływających się w ustach potraw mięsnych i tych którzy uwielbiają trochę twarde, trochę krwiste dania mięsne, a także wielbicieli tatara do klubu rzeźnika, zapisy w odpowiedziach, jeśli nie macie nic przeciwko zostanę prezesem
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 11:32, 19 Paź 2006 Temat postu: Re: mięsne mięso - mniam |
|
|
teraz napisał: | zapraszam wszystkich kochających smak rozpływających się w ustach potraw mięsnych i tych którzy uwielbiają trochę twarde, trochę krwiste dania mięsne, a także wielbicieli tatara do klubu rzeźnika, zapisy w odpowiedziach, jeśli nie macie nic przeciwko zostanę prezesem |
Dzięki za zaproszenie, ale nie bardzo wiadomo dokąd zapraszasz...
Dziwi mnie jedynie propozycja abyśmy Cię wybrali na prezesa "klubu rzeźnika". Mianowicie - rzeźnik to (cytuję):
1.osoba trudniąca się ubojem, partoszeniem zwierząt, dzieleniem tusz mięsnych,
2.(potocznie) człowiek dokonujący bestialskich mordów,torturujący ludzi, kat, oprawca
3.(pot.)pogardliwie chirurg o słabych umiejętnościach
Poza tym - "rozpływajace się w ustach potrawy mięsne" nie powinny (moim skromnym zdaniem) być "trochę twarde" , ponieważ będą się rozpływać w ustach niezmiernie długo,jako wymagające długotrwalego żucia, a to dyskwalifikowałoby je jako dania nadające się do podawania osobom ceniącym elegancję przy posilaniu się.
Wyrażając powyższe - osobiście nie wnoszę żadnych zastrzeżeń co do objęcia przez Ciebie funkcji prezesa "klubu rzeźnika", ale nie wydaje mi się celowe wprowadzanie zagadnień uboju i patroszenia do tematyki "Kaszalotów po grecku"...
Życzę powodzenia !
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 13:53, 19 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
No czasem określenie "rzeźnik" w mowie potocznej dotyczyło sklepu mięsnego.
Nie wiem czy nadaję się do klubu, kiedyś byłem bardziej mięsożerny, od jakiegoś czasu jem mięsa zdecydowanie mniej, choć daleko mi do wegetarianizmu.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
teraz maksymalna dawka powietrza
Dołączył: 22 Wrz 2006 Posty: 456 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:50, 19 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
marconi - chodzi o wybór, jedni wolą mięsko mięciutkie a drudzy niemięciutkie
a dlaczego na topiku o przygotowaniu posiłków nie miałoby być o rzezi,
może to trochę przesada, bo w końcu można tu jeszcze dołożyć zbiór zbóż, produkcję wina, sadownictwo i coś tam jeszcze
chciałam tylko zwrócić uwagę na to, że zwierzaka nie można zjeść bez zabijania go
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob 9:58, 21 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Aproxymat napisał: | No czasem określenie "rzeźnik" w mowie potocznej dotyczyło sklepu mięsnego. |
Masz rację! A przy okazji przypomniało mi się popularne powiedzenie z okresu końcowego PRL-u:
Przed wojną były takie sklepy z szyldem "RZEŹNIK" - a w środku było mięso. Teraz są sklepy z szyldem "MIĘSO" - a w środku jest rzeźnik.
I taka aktualna refleksja: producenci wędlin są zobowiązani obecnie do szczegółowego podawania na metkach takich wyrobów - z czego dany wyrób się składa. Wydrukowane jest to zwykle mikroskopijnymi literkami, ale przy pewnym wysiłku można to przeczytać. Więc przeczytałem:
"Wyrób: Szynka. Składniki: szynka wieprzowa przednia - 71%, woda, sól,białko sojowe,wzmacniacz smaku... etc."
Konia z rzędem temu, kto mi powie, gdzie anatomicznie w świni znajduje się wymieniona szynka przednia! Nie mówię już o tym, że zawartość szynki w szynce - to tylko 71% ...
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kipol maszynista z Melbourne
Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 8027 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mała Sycylia
|
Wysłany: Sob 11:46, 21 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Takie wynurzenia o zawortości mięsa w szynce tylko apetyt odbierają...
Przepis:
30dkg kiełbasy wołowej(czystej-bez dodatków)
2 duże papryki słodkie
1 papryka ostra
5 średnich pomidorów
1 cebula
sól,pieprz i olej słonecznikowy do smażenia
Na podgrzanym oleju podsmażyć pokrojomą w kostkę kiełbasę,dodać cebulę pokrojoną drobno-podsmażyć lekko,dodać paprykę pokrojoną drobno i spażone pomidory bez skórki.Dusić na małym ogniu,aż do uzyskania masy pomidorowej(można dolewać wody,ale nie za dużo-i tylko w wypadku,gdy pomidory były"suche").Na końcu dodać pieprz i sół do smaku.Można ,jeśli ktoś lubi posypać natką pietruszki.Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Sob 21:39, 21 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez animavilis dnia Pią 7:32, 12 Sie 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
jaras mrówkolep jadowity
Dołączył: 23 Wrz 2005 Posty: 765 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: Sob 22:47, 21 Paź 2006 Temat postu: |
|
|
No to jak tak się lubicie rozczytywać w długich artykułach, to mam coś dla Was naprawdę długiego, ale naprawdę wartego przeczytania. Szczególnie, że ja także lubię szyneczki, tatarki i inne przysmaki. ;-)
Klik cmyk ;-)
(przeformatowałem artykuł, bo był niezbyt czytelny i umieściłem go na forum)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:36, 31 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
ulubiony schabik Zuzi
Jeśli znudził Wam sie nieco tradycyjny schaboszczak to polecam zrobić go tak:
schab kroimy na kotlety, lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i szybko obsmażamy z obu stron
cebulę (jedna spora cebula na kotlet,może być więcej) kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku w głębokiej patelni lub rondlu, przyprawiamy solą, pieprzem, czerwona papryką,czosnkiem, na cebuli układamy mięso, zalewamy przegotowana wodą, tak by prawie przykryć mięso.Dusimy pod przykryciem około 30 min, na małym gazie.Woda odparowuje, więc ewentualnie uzupełniamy, by sie nie przypaliło...schabik palce lizać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|