Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Linki do stron kulinarnych i ważna informacja

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:25, 22 Lut 2006    Temat postu: Linki do stron kulinarnych i ważna informacja

Ważna informacja jest o źródłach przepisów. Ponieważ część z nich najprawdopodobniej pochodzi ze strony
[link widoczny dla zalogowanych]
pragnę przeprosić włascicieli tej strony za umieszczenie tych przepisów bez pytania ich o zgodę, a zarazem zachęcić do pisania także na naszym forum Jeśli pojawiają się jakieś problemy i przypadki umieszczania informacji bez zastrzeżonej zgody jej autora, prosimy o danie znaku administracji


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Aproxymat dnia Wto 21:37, 27 Maj 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 15:46, 11 Mar 2006    Temat postu:

Czytam i czytam o tym kopiowaniu owszem przekopiowywałem nie które potrawy w całości w niektórych zmieniałem co nie co ale tylko dlatego by ułatwić odwiedzającym nasze forum życie. Bo tak naprawdę każda potrawa czy to na forum gotowanie czy wielkie żarcie czy innym jest zaczerpnięta z jakiejś książki kucharskiej a jak ktoś ja zmodyfikował to wydaje mi się że nie jest jej autorem bo tak naprawdę każdy przepis ma kilku jak nie kilkunastu autorów bo każdy jak coś robi to zawsze doda swoje dwa grosze .Bo gotowanie jest jedną wielką improwizacją. Co innego gdybyśmy przekopiowali cała książkę kucharską jakiegoś autora i podpisali się jako naszą to jest plagiat ,choć książki kucharskie są zbiorem przepisów różnych autorów znanych lub nie .I jeszcze jedno to że ktoś wyczytał przepis w jakiejś książce i go wypraktykował a później zamieścił go na jakimś forum to nic go nie upoważnia by się podawał za autora i nikt inny nie mógł tego przepisu przepisać i zamieścić gdzieś indziej.
Tak naprawde jak by śmy chcieli zgody autorów na zamieszczanie przepisów to nikt by na żadnym forum nic nie zamieścił bo gzie by tewgo autora znalazł .Ja mam też kilkadzieśiat swoich wyprubowanych przepisów w ale tak naprawde każdy został z czegoś zaczerpnięty i tylko przezemnie mniej lub więcej zmodyfikowany i co mam się uważać że jeste jego autorem i zabronic innym przekopiowania i zamieszczenia na innym forum? nonsens!A ktos jak uważa inaczej to wydaje mi się że jest w błędzie.
Aproxymat napisał
Cytat:
pragnę przeprosić włascicieli tej strony za umieszczenie tych przepisów bez pytania ich o zgodę,

I na koniec chciał bym się dowiedzieć czy admini for oraz userzy którzy zamiszczaja na forach przepisy pytali sie autorów książek kucharskich czy mogą ten czy inny przepis zamieścić na jakimś forum bo nie wierzę że wszystkie przepisy są autorstwa osób które je zamieściły .
Amen


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marconi1000
antyrankingowiec nr 1


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 368
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pią 16:25, 03 Sie 2007    Temat postu:

Istnieje taki cywilizowany żwyczaj, który powinien być przyjęty także na naszym forum, że wymieniając pomiędzy uczestnikami doświadczenia kulinarne - należy po prostu podać źródło i autora, jeżeli przepis został zaczerpnięty np. z jakiejś książki kucharskiej, bądź z któregoś forum kulinarnego! Pytanie o zgodę w takim przypadku nie może być obowiązujące, ponieważ w obu przypadkach dany przepis był publicznie dostępny, i nie zastrzeżony . Ja osobiście stosuję powyższą zasadę.

marc


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:20, 29 Sie 2012    Temat postu:

Podaję linka do bardzo fajnego bloga kulinarnego. Dużo przepisów, ciekawe artykuły i częste aktualizacje. polecam:P

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:03, 29 Sie 2012    Temat postu:

Zapomniałem dodać , że fotki na tym blogu sa rewelacyjne. Zobaczcie tu- niby zwykłe frytki a jaka fota:) [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:56, 29 Sie 2012    Temat postu:

mailo- ten też fajny... i w dodatku mojej przyjaciółki [link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:09, 28 Lut 2016    Temat postu:

Fajny przepis na hot-dogi trochę inaczej https://www.youtube.com/watch?v=OzwHuYFr1js

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin