Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
EMES emerytowany hank moody
Dołączył: 10 Lut 2008 Posty: 7868 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1187 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd
|
Wysłany: Pon 22:04, 22 Lut 2010 Temat postu: Kwaśne wino |
|
|
Jak w temacie
mam wino zabójczo mocne które ma jeden mały defekt
jest ku...wsko kwasne
znacie jakieś sposoby na uratowanie/uleczenie tego wina ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
lena maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3846 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 834 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:05, 22 Lut 2010 Temat postu: Re: Kwaśne wino |
|
|
EMES napisał: | Jak w temacie
mam wino zabójczo mocne które ma jeden mały defekt
jest ku...wsko kwasne
znacie jakieś sposoby na uratowanie/uleczenie tego wina ? |
można z niego zrobić dobry bimber
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:06, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
dokładnie.
Jesli zaczęla się fermentacja octowa, wino jestnie do uratowania
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
EMES emerytowany hank moody
Dołączył: 10 Lut 2008 Posty: 7868 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1187 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd
|
Wysłany: Pon 22:09, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
sęk w tym że te wino mam tak jakby już "skończone" czyli do picia mimo że do picia musze ze dwie duże łyżki miodu wrzucić
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 22:11, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
wytrawne wyszło
|
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:12, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
zdecyduj. wytrawne.. czy kwaśne ?
Bo to jednak zasadnicza różnica
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
lena maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3846 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 834 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:12, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
gReta napisał: | wytrawne wyszło
|
raczej nie wyszło
Ile tego masz??
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:13, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie odradzam slodzenie wina.
chyba że za domem masz TIR-a Alka-prim czy podobnego świństwa
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 22:18, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
To znalazłam, ale mam tez literaturę w domu to sprawdzę. Jednak wina nie produkuję, specjalizuję się w nalewkach.
Odkwaszanie wina
Jeżeli nasz moszcz jest zbyt kwaśny, to zgodnie z zasadami rozcieńczamy go wodą lub innym moszczem uzyskując pożądaną kwasowość. Ale co zrobić gdy nasze wino jest zbyt kwaśne? Wina nie należy rozcieńczać wodą i dlatego możemy zastosować węglan wapnia CaCO3 (kredę). Aby zredukować zawartość kwasów o 1 g należy dodać 0,35 g węglanu wapnia. Jeżeli chcemy zmniejszyć ilość kwasów np. o 3 g w litrze to: 3 x 0,35 = 1,05, czyli dodajemy 1,05g CaCO3 na każdy litr moszczu lub wina. Należy pamiętać, że kwas można redukować tylko w niewielkim stopniu. Przekroczenia granicy 1,5 g kredy / l może pogorszyć smak wina. Najlepszym sposobem odkwaszania jest kupażowanie z innym mniej kwaśnym winem (jabłkowe, gruszkowe, czarny bez itp.) w takiej sytuacji należy jednak próbę wykonywać na małej ilości by ustalić najlepsze proporcje i od razu nie popsuć całego wina. Inny sposób redukcji kwasów to fermentacja jabłkowo-mlekowa, która w okresie dofermentowania win gronowych i nie tylko, poprzez zamianę kwasu jabłkowego na łagodniejszy mlekowy w pewnym stopniu redukuje wyczuwalną kwasowość. Jest to skuteczna metoda występująca naturalnie i wykorzystywana przez producentów . Jej wadą jest to, że w przypadku braku kontroli może być źródłem powstawania octu (z wyjątkiem win wytrawnych). Wypada jednak jej działanie brać pod uwagę przy projektowaniu trunków i ewentualnie, w przypadku niskiej kwasowości moszczu, na podstawie smaku określić moment siarkowania przerywającego działanie bakterii mlekowych. Jeszcze trudniejsze do kontroli jest odkwaszanie powodowane wytrącaniem kamienia winnego poprzez celowe obniżanie lub niekontrolowany spadek temperatury w piwnicach. Najprostszą metodą neutralizacji kwaśnego smaku jest słodzenie wina. Metoda ta jednak zmienia smak na tyle, że mimo swej prostoty nie jest zbyt często stosowana . Należy się również, w tym przypadku, liczyć z możliwością wystąpienia wtórnej fermentacji. Złagodzenie kwaśnego smaku możemy także uzyskać poprzez wzmocnienie wina (patrz alkoholizacja). Próbę smakową należy przeprowadzić na małej próbce stopniowo zwiększając moc każdorazowo o 1%.
Literatura: Jan Cieślak, Domowy wyrób win, Oficyna wydawnicza WATRA. str.92 |
|
Powrót do góry |
|
|
EMES emerytowany hank moody
Dołączył: 10 Lut 2008 Posty: 7868 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1187 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd
|
Wysłany: Pon 22:23, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
no zostało tego jeszcze 3 x 1,5l
wzmocnienie wina odpada, już teraz po większej szklance usypiam z włączonym telewizorem, komputerem i radiem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 22:25, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Niestety w mojej mądrej książce pisze, że jesli Ci wyszedł ocet, to masz ocet winny też przydatny w kuchni
Piszą o ściągnięciu 2-3 szklanek kwaśnego wina, dodac do niego cukier i podgrzać w emaliowanym rondelku (trzeba spisać go na straty- rondelek oczywiście) na małym ogniu, mieszając do chwili az cukier sie rozpuści. Wtedy przykryć i pozostawic na ogniu przez godzinę, nastepnie ostudzic i dodac do wina.
Radzą jednak, aby może lepiej wymieszac z jakimś innym winem.
Piszą tez o kredzie co wklejałam wcześniej. |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:26, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
jesli ruszyła fermentacja octowa.. to szybko wypć
drożde zamiast przerabiać cukier na alkohol, zaczynają przerabiać alkohol na ocet.
Efekt jest łatwy do przewidzenia.
Jesli wyszło wytrawne..kupić tego tira alka -prim i spokojnie pić
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 22:29, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super. |
|
Powrót do góry |
|
|
lena maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3846 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 834 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:30, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
gReta napisał: | To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super. |
a mi wina
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 22:39, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
lena napisał: | gReta napisał: | To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super. |
a mi wina |
To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. |
|
Powrót do góry |
|
|
lena maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3846 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 834 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:40, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
gReta napisał: | lena napisał: | gReta napisał: | To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super. |
a mi wina |
To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. |
jestem za
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Pon 22:43, 22 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
lena napisał: | gReta napisał: | lena napisał: | gReta napisał: | To może nie w temacie, ale w ramach chwalenia: nalewki wychodzą mi super. |
a mi wina |
To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. |
jestem za |
No to jesteśmy umówione |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 8:19, 26 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
[quote="gReta"] lena napisał: | gReta napisał: | lena napisał: |
To może kiedyś się wymienimy
Albo zrobimy degustacje. |
jestem za |
No to jesteśmy umówione |
ekhmm...
Tak sobie myślę , że nie możecie tak same sobie degustować się .. to niedopuszczalne wręcz
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:20, 26 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
Impreza się szykuje z degustacją a ja nic nie wiem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 8:49, 26 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
widziałaś , Sztormiku ...impreza i to bez nas
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|