|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:40, 07 Sty 2006 Temat postu: Kuchnia Chińska i Wietnamska |
|
|
kaczka po pekińsku
Chiński rosół z makaronem
Danie chińskie
Duszona baranina po chińsku
Fondue po chińsku
Ryż z warzywami po chińsku
Wieprzowina słodko-kwaśna
Zupa chińska
Ananasy smażone w cieście
Azjatycka zupa warzywna
Boczek z porami po chińsku
Sajgonki
Rosół chiński
Rosół z chińskimi pierożkami
Sajgonki by fever
Sałatka chińska
Sałatka chińska po japońsku
Sałatka z gotowanego kurczaka
Schab po chińsku
-------------------------------------------------------------------------------------
kaczka po pekińsku
1 młoda kaczka
1 ogórek zielony pokrojony w cienkie paseczki
2 pęczki cebulek dymek pokrojonych w pasemka
Sos:
1 starta cebula
2 ząbki czosnku posiekane
1 łyżka pszennej mąki
1 łyżka podgrzanego miodu
6 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju sojowego
sól
pieprz
przyprawa „5 zapachów" (mieszanka anyżku, goździków, suchych nasion kopru, cynamonu)
Sos śliwkowy:
300 g powideł śliwkowych
4 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki sherry
szczypta imbiru
szczypta ostrej mielonej papryki
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki z pierwszego sosu wymieszać bardzo dokładnie. Natrzeć nim sprawioną kaczkę, dokładnie pozakłuwać widelcem, aby trochę sosu dostało się do środka i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie kaczkę piec na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 1 ½ godziny, polewając często powstającym sosem. Składniki sosu śliwkowego dobrze wymieszać, podgrzewać pomału przez 5 minut stale mieszając (nie doprowadzić do wrzenia), ostudzić i dodatkowo schłodzić w lodówce. Dobrze upieczona kaczkę pokroić na plastry, ułożyć je łukowato na półmisku, przybrać ogórkiem i pasemkami cebuli. Do kaczki podawać osobno sos śliwkowy i ryż „po chińsku" (1 szklankę umytego ryżu zalać 2 szklankami osolonej wody i gotować 7 minut, następnie dokładnie przykryć i wstawić do piekarnika, zapiekać 30 minut w 100 st.).
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Wto 22:57, 21 Lut 2006, w całości zmieniany 6 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:41, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Chiński rosół z makaronem
50 dag mięsa z kurczaka
1 cebula
pęczek zieleniny
8 suszonych grzybów mung
puszka pędów bambusa
1 marchewka
30 g makaronu sojowego
30 g kiełków fasoli mung
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
sól
sos sojowy
Mięso opłukać, cebulę obrać i przekroić na pól. Zieleninę opłukać i posiekać. Przygotowane składniki włożyć do garnka, zalać 1,5 l wody i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć pianę i gotować 10 minut na małym ogniu. Grzyby mung namoczyć w zimnej wodzie. Pędy bambusa wyjąć z puszki, osączyć i pokroić w paseczki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Rosół przecedzić i ponownie zagotować. Dodać grzyby, pędy bambusa, marchewkę i makaron sojowy. Gotować dalsze 5 minut na małym ogniu. Mięso obrać z kości, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do rosołu. Doprawić do smaku sosem sojowym. Przed podaniem dodać opłukane kiełki fasoli mung oraz szczypiorek.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:42, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Danie chińskie
4 pojedyncze filety z kurczaka
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 papryka czerwona
30 dag pieczarek
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki sosu sojowego
3-4 łyżki wody
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posypać chili i wymieszać. Paprykę pokroić w paseczki, pieczarki w plasterki. Zrobić ciasto: 2 jajka roztrzepać w misce mikserem z mąką ziemniaczaną. Filety włożyć do ciasta. Rozgrzać dość dużo oleju na głębokiej patelni. Wrzucać kostki fileta obtoczone w cieście i usmażyć na złoty kolor. Gdy filety się usmażą odlać olej, zostawić odrobinę na dnie patelni, wrzucić paprykę i pieczarki, smażyć 3-4 minuty ciągle mieszając. Przygotować zalewę: 1/4 szklanki sosu sojowego (nie więcej bo będzie za słone) wymieszać z wodą. Zalewę wlać na patelnię do mięsa i jeszcze chwilę mieszając podgotować. Podawać z ryżem.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:43, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Duszona baranina po chińsku
250 g baraniny
2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry
1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
szczypta cukru i glutaminianu sodu
1 łyżka oleju
Mięso pokroić w 3-cm kostkę i wraz z imbirem i czosnkiem przesmażyć na oleju, dodać wino oraz pozostałe przyprawy i tyle wody, aby sos przykrył mięso. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 1,5 godziny. Danie jest gotowe, gdy sos prawie całkowicie wyparuje. Potrawę podawać z makaronem.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:44, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Fondue po chińsku
20 dag cukinii
20 dag czerwonej papryki
20 dag małych pieczarek
2 marchewki
20 dag pędów bambusa (z puszki)
2 l rosołu z warzyw
60 dag polędwicy wołowej pokrojonej w cieniutkie plastry
50 g prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżki wytrawnej sherry
sok z 1 pomarańczy
jasny sos sojowy
2 cm świeżego imbiru
8 łyżek octu ryżowego
2 łyżki oleju arachidowego
Cukinie umyć i pokroić w plastry grubości 0,5 cm. Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć, umyć i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki oczyścić. Marchewkę oskrobać i pokroić w słupki. Pędy bambusa osączyć, pokroić na kawałki. Orzeszki zmiksować, wymieszać z sherry, sokiem z pomarańczy i 1 łyżką sosu sojowego. Przyprawić pikantnie. Na sos imbirowy kłącze imbiru obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z octem ryżowym, 8 łyżkami sosu sojowego i olejem. Rosól podgrzać na kuchence, a nastepnie ustawić go na podgrzewaczu. Mięso i warzywa nabite na widelec gotować przez 1 minutę w rosole. Jako dodatek wystarczą oba sosy i białe pieczywo.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:45, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ryż z warzywami po chińsku
20 dag ryżu
40 dag filetów z piersi kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
25 dag pieczarek
1 zielona papryka
1/2 pęczka cebuli dymki
6 łyżek oleju
1 łyżka świeżo zmielonego imbiru
4 łyżki wytrawnej sherry
sól
pieprz
Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodę. Wsypać ryż i gotować według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć na nim mięso przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać resztę oleju do woku i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:46, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Wieprzowina słodko-kwaśna
500 g schabu
2 łyżki sosu sojowego
sól
Ciasto:
125 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka cukru
½ szklanki jasnego piwa
szczypta gałki muszkatołowej
Sos:
1 cebula
½ łyżeczki ostrej papryki
1 marchew
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 małe cebulki
kawałek chrzanu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
1 szklanka ryżu
Schab pokroić na małe kostki, skropić sosem sojowym, lekko posolić i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie przygotować ciasto: przesiać mąkę, wbić jajko, dodać oliwę, cukier, piwo i szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie połączyć składniki i odstawić wyrobione ciasto na 30 minut. Następnie przygotować sos: na oleju usmażyć drobno posiekaną cebulkę, dodać starta ostrą papryczkę, startą marchewkę, miód, sos sojowy, wszystko zagotować, dorzucić kawałek posiekanego chrzanu i sok z cytryny. Pogotować 10 minut, w końcu dodać maleńkie cebulki, zaprawić mąką ziemniaczaną. Mięso odcisnąć z sosu, maczać w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju. Wykładać na gorący półmisek, osobno podać przygotowany sos i ugotowany na sypko ryż.
To danie często robię wyśmienite polecam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:48, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Zupa chińska
Składniki na 4 porcje:
50 dag mielonego mięsa
50 dag pomidorów
50 dag czerwonej papryki
olej
cebula
2 ząbki czosnku
20 dag startego żółtego sera
pikantny keczup
gotowa zasmażka
kostka bulionu
sól
pieprz
chili
ocet winny
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić, rozgnieść widelcem. Paprykę oczyścić, pokroić na małe kawałeczki. Cebulę obrać, posiekać, lekko zesmażyć na oleju. Czosnek zmiażdżyć, poddusić razem z cebulą. Dodać mięso, pomidory i paprykę. Wszystko razem podsmażyć, podlać bulionem z kostki, zaprawić zasmażką. Dodać do smaku sól, pieprz, chili, ocet winny i keczup. Zupa musi być pikantna. Po wlaniu jej do talerzy posypać ją startym serem. Podawać z grzankami z białego pieczywa.
Nie przesadzać z chli ale ogólnie bardzo dobre danie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:52, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ananasy smażone w cieście
20 dkg mąki
2 jajka
1/5 litra śmietany
szczypta soli
krążki ananasa (może być świeży lub z puszki)
tłuszcz do smażenia
W naczyniu ubić na sztywno śmietanę ze szczyptą soli, następnie dodać 2 jajka. Do masy dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić ciasto na 1 godzinę.
Rozgrzać w garnku 1 litr oleju (lub 1 kg smalcu).
Zamieszać ciasto, zanurzać w nim plastry ananasa lub inne owoce: jabłka, banany, czereśnie.
Smażyć porcjami po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu i osączyć.
Podawać gorące.
Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
też to robiłem pycha
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 8:53, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Azjatycka zupa warzywna
2 dag grzybow Mun
1 szkl groszku zielonego
30dag piersi z kurczaka
1 zolta papryka
1 czerwona papryka
peczek szczypiorku
2 lyzki maki ziemniaczanej
8 dag ryzowego makaronu
6 szklanki wywaru warzywnego
5 lyzek sosu sojowego
Grzyby namoczyc w wodzie.Do wywaru warzywnego dodac sos sojowy i gotowac tam mieso ok 15 min.pokroic umyta papryke w kostke, grzybki w paseczki a szczypiorek drobniutko.Przygotowane warzywa i groszek zielony wrzucic do gotujacego sie rosolu.Wyjac mieso i pokroic w kostke.I jeszcze raz wlozyc do zupy.Rozmieszac make ziemniaczana w zimnej wodzie i polaczyc z rosolem.Doprawic do smaku uzywajac sosu sojowego ,pieprzu , cukru i dobrze zagotowac.Dodac makaron ryzowy i 3 minuty gotowac i nakladac na talerze.
Smacznego!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 9:01, 07 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Boczek z porami po chińsku
400 g cienkiego boczku (może być tłusta wieprzowina z łopatki lub podgardle),
4 łyżki sosu sojowego lub łyżka przyprawy do zup,
2—3 łyżki karmelu,
4 łyżki wódki ryżowej lub śliwowicy węgierskiej, rumuńskiej lub jugosłowiańskiej,
1 łyżeczka utartego badianu lub 2 łyżeczki anyżku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka smalcu,
1 średnia cebula,
sól, cukier,
4—6 średnich porów
Boczek pokrajać w klocki, włożyć do miseczki, polać połowa sosu sojowego (lub przyprawy do zup i karmelu) i połową wódki; wyrobić i odstawić na 20 min., aby dobrze przeszedł przyprawami. Na rozgrzany w aluminiowym garnku smalec wsypać pokrajana w słomkę cebulę i podsmażyć na szklisto,
po czym wrzucić boczek. Smażyć 5—8 min. mieszając, tylko do zbielenia mięsa ze wszystkich stron (nie rumienić). Następnie wlać pół szklanki wody, resztę przyprawy sojowej lub przyprawy z karmelem, dodać badian lub anyżek i imbir, wymieszać i zagotować. Gdy potrawa zagotuje się wlać resztę alkoholu i zamieszać. Gotować ok. 1 godz. pod przykryciem. Oczyszczone pory pokrajać na 3 centymetrowe kawałki i wrzucić do gotującego się boczku Gdy zawartość garnka zawrze ponownie przerwać gotowanie i podawać.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:54, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sajgonki
około 10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięsa
kilka chińskich grzybów
kilka sporych pieczarek
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. po tym czasie osączyć, odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięsko, np. wołowinkę (ja mielę sama, jest wtedy chude i smaczne)lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy wrzucic do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie, położyc na deskę aż zmięknie (płatki nie powinny się stykac, bo się posklejają), nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy, ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu - wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju.
Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chili, np. tao tao.
żródło:www.gotowanie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:04, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Rosół chiński
30-40 dag piersi z kurczaka
4 jajka
3-4 łyżeczki curry
2 łyżeczki sosu sojowego lub maggi
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże marchewki
1 średni seler
pół kapusty pekińskiej
pół paczki chińskich grzybów suszonych Mung lub 20 dag pieczarek
4 kostki rosołowe (smak wedle upodobań)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostki rosołowe, zagotować.
Mięso pokroić w kostkę wielkości 1 cm x 1 cm, włożyć do miski, dodać 4 jajka, curry, sól, pieprz - wymieszać, następnie dodać mąkę ziemniaczaną stale mieszając. Całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po uzyskaniu odpowiedniego efektu włożyć na 20 minut do lodówki.
Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w cieńkie słupki długości ok. 7 cm. Grzyby chińskie namoczyć w wodzie, a gdy mamy pieczarki, umyć i pokroić w paski.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, następnie kolejno podsmażać: marchew, seler i pieczarki (jeżeli wybraliśmy opcję z pieczarkami). Wszystko wrzucić do garnka z wywarem. Podgotować 5 minut, następnie powoli, ciągle mieszając wrzucić mięso z miski. Gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. W międzyczasie posiekać kapustę pekińską. Po ugotowaniu zupy bezpośrednio przed podaniem wrzucić do garnka posiekaną kapustę, przykryć na 2-3 minuty. Zupa jest gotowa do jedzenia.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:05, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Rosół z chińskimi pierożkami
2-3 liście kapusty pekińskiej,
1 l bulionu,
sól.
Ciasto:
20 dag mąki,
1 jajko,
sól.
Nadzienie:
20 dag mielonej wieprzowiny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki sosu sojowego,
3 cebulki dymki,
¼ puszki pędów bambusa (może być i więcej),
1 żółtko,
olej sezamowy,
sól, pieprz. Mięso przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, dodać mąkę ziemniaczaną i 3 łyżeczki wody, wyrobić. Dymkę umyć i posiekać. Pędy bambusa osączyć i połowę pokroić na malutkie słupki lub w malutką kosteczkę, resztę w cienkie plasterki lub słupki już nieco większe. Połowę dymki i drobno posiekanego bambusa dołożyć do mięsa, dodać żółtko i odrobinę oleju sezamowego (jeżeli ktoś stwierdzi, że nie posiada, może dodać zwykły, bądź oliwę, ale naprawdę niewiele). Masę mięsną wyrobić jeszcze raz.
Z mąki, jajka, odrobiny wody i szczypty soli zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 4 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu, złożyć razem rogi ciasta do góry niczym mieszek i mocno ścisnąć zlepiając. Czy też mocno zlepić ściskając...
Kapustę umyć, pokroić w paski. Zagotować wodę, wrzucić kapustę, posolić, gotować chwilkę – tak z minutę, i odcedzić. Pierożki gotować partiami w osolonej wodzie.
Bulion podgrzać. Do miseczek włożyć po kilka pasków kapusty, równo porozdzielać pozostałą dymkę i bambusa, no i pierożki rzecz jasna... Całość zalać wrzącym rosołem i podawać.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:23, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sajgonki by fever
3 grzyby MUN
20 g makaronu sojowego
marchew
cebula
3 liście kapusty pekińskiej
200 g mielonego mięsa
jajko
kiełki sojowe (fasoli mung)
2 łyżki sosu sojowego
papier ryżowy
sół, pieprz
sos do sajgonek lus słodko pikantny
Farsz:
3 grzyby MUN moczyć przez 20 min. w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki, kapelusze pokroić w paski;
20 g makaronu sojowego wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 min. pod przykryciem. Odcedzić, pokroić na paski o długości ok. 5 cm;
drobno pokroić średnią marchew, cebulę i 3 liście kapusty pekińskiej; wszystko wymieszać, dodając 200 g mielonego mięsa, jajko, 10 g kiełków sojowych, 2 łyżki sosu sojowego; przyprawić solą
i pieprzem.
Sposób przyrządzania:
Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzyć w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmiękną.
Na placek nałożyć nadzienie i zawinąć w sposób pokazany .
Sajgonki smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Podawać z sosem do sajgonek sosem słodkim lub słodko-pikantnym.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:25, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka chińska
1 mieszanka chińska
1 średnia kapusta pekińska
1 pierś z kurczaka
1 papryka
7 łyżek ryżu
sos sojowy
sól, pieprz
4 łyzki oleju
Pierś z kurczaka pokrój z małą kostkę i zalej sosem sojowym. Najlepiej zrób to dzień wcześniej przykryj i wstaw do lodówki na noc (lub do lodówki na min 2 godzinki). Pokrój kapustę pekińską i paprykę. W garczku wstaw osoloną wodę i gotuj na wolnym ogniu. W tym samym czasie na głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj do niego ryż. Jak ryż będzie już zmienial kolor na pomarańczowy to przełóż go ostrożnie bez oleju do gotującej sie w garczku wody. Ugotuj ryż tak al dente uważajac zeby sie nie rozciapał. Na tym samym oleju podsmaż przygotowaną wcześniej pierś, następnie przełóż ją bez oleju do osobnego naczynia. Na tą samą patelnię włóż mieszankę, kapustę i paprykę. Możesz teraz trochę przyprawić solą i pieprzem. Jeżeli masz nieduza patelnie to mozesz stopniowo dodawąc kapustę. Jak już warzywa będą miękkie ale uważaj na paprykę żeby jej nie rozgotawć, połącz wszystkie składniki warzywa, pierś i ryż i jeszcze raz przypraw .
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:27, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka chińska po japońsku
2 torebki ryżu,
2 kostki rosołowe,
vegeta, maggi
2 ząbki czosnku,
1 puszka ananasa,
5 łyżek soku z ananasa(z puszki)
1 żółta papryka,
1/2 czerwonej papryki,
Majonez(najlepiej kielecki),
papryka ostra(proszek),
przyprawa Curry-ostra,
Ryż ugotować na wodzie z rosołkami, vegetą i odrobiną maggi
czosnek wycisnąć przez praskę,
ananasa i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę,
wymieszać z sokiem i czosnkiem,
majonez wymieszać z ostrą papryką w proszku i curry,
Wszystkie składniki sałatki razem połączyć i dokładnie wymieszać, można jecze doprawić większą ilością przypraw.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:28, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sałatka z gotowanego kurczaka
1/2 ugotowanego kurczaka
2 świeże ogórki
2 pomidory
Marynata:
1/2 łyżeczki korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru
w proszku
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu
1 i 1/2 łyżki wody ze szczyptą soli
2 łyżki oleju sezamowego lub sojowego
2 łyżeczki cukru
Przyprawa do ogórków:
1/2 łyżeczki Vegety
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju sezamowego lub sojowego
Kurczaka obrać z kostek, ostudzić, pokrajać w kawałki. Składniki marynaty wymieszać. Polać nią mięso, odstawić na 30-60 min. Nie obrane ogórki pokrajać w bardzo cienkie talarki, wymieszać ze składnikami przyprawy, odstawić na 30-60 min. Pomidory, przepołowić, pokrajać w plasterki. Kurczaka wyjąć łyżką cedzakową z marynaty, ułożyć pośrodku półmiska, marynatę odstawić. Osączyć ogórki, ułożyć z pomidorami wokół mięsa. Polać marynatą.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 14:30, 19 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Schab po chińsku
1,5 kg schabu bez kości
40 dag świeżej papryki,
50 dag pieczarek,
2 średnie cebule,
sałata zielona,
olej,
papryka mielona,
sól i pieprz do smaku.
Schab pokroić w niewielkie słupki, podsmażyć na oleju, dodać pozostałe składniki również pokrojone w kostkę.Na końcu dodać pokrojoną w paseczki sałatę. Wszystko usmażyć.Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką do smaku. Podawać z ryżem.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
doris trzypiętrowe liczydło
Dołączył: 20 Sty 2006 Posty: 3 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 21:23, 20 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
co wy piszecie.w kuchni chinskiej nie uzywa sie majonezu ,pieczarek a ryz w torebkach?mam meza z azji nie macie pojecia o kuchni chinskiej!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|