Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia Chińska i Wietnamska
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:13, 20 Sty 2006    Temat postu:

Doris napisała:

Kod:
co wy piszecie.w kuchni chinskiej nie uzywa sie majonezu ,pieczarek a ryz w torebkach?mam meza z azji nie macie pojecia o kuchni chinskiej!


Zgadzam się z tobą w zupełności ale zważ na to że to są przepisy wykonywane przez Polaków i każdy modyfikuje wg. własnego uznania i dostępności produktów .Gdybyśmy chcieli trzymać się sztywno oryginalnych przepisów to pewnie nie udało by nam sie zrobić połowy dań .Choć teraz można dużo więcej kupić w sklepach orientalnych choć nie każdy może sobie pozwolić .A co do majonezu to jest tylko w jednym przepisie i jest to sałatka chińska po Japońsku choć też nie wiem czy w Japonii używają majonezu .Muszę ci powiedzieć że byłem w kilkunastu restauracjach które prowadzili rdzenni azjaci i też w niektórych daniach były pieczarki bo podejrzewam jak by sie sztywno chcieli trzymać chińskich przepisów to by musieli zamknąć lokal a chodzi o to żebyśmy choć troszkę poznali smak chińskich potraw .A jak byś nie nie miała nic przeciwko to poproś męża niech ci poda kilka oryginalnych przepisów i zamieść tutaj bo te co są to przeszły już europejską mutacje choć nie wszystkie, co do grzybów mun to musze ci powiedzieć że jak teraz będę robił sajgonki to spróbuje ich zastąpić naszymi suszonymi prawdziwkami bo ja osobiście żadnego smaku w nich nie czuje .
Pozdrawiam Boo hoo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emma.
space mona


Dołączył: 30 Sie 2005
Posty: 569
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:20, 22 Sty 2006    Temat postu:

Pewna znajoma zaprosiła mnie do chińskiej restauracji w Paryżu,
Restauracji mieściła się w tzw. chińskiej dzielnicy, ale stołowali się tam tylko Azjaci. Turyści nie mieli o niej pojęcia a jeśli już tam trafili,
to zupełnie przypadkowo.
Dlaczego o tym pisze?
otóż faktycznie począwszy od wystroju (bardzo prostego z ceratowymi obrusami),
na kuchni skończywszy, odbiegała ona od typowej, znanej mi chińskiej restauracji.
Niby niuanse, szczegóły, ale jednak.

Inna kuchnia tzw. chińska dla turystów a inna dla krajanów.

I chyba dobrze,
wszak każdy ma inne upodobania i nawyki smakowe.

Dana kuchnia narodowa może być inspiracją do zrobienia czegoś
a la chińskiego, włoskiego, francuskiego, czy staropolskiego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dana
trzypiętrowe liczydło


Dołączył: 21 Lut 2006
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Polska

PostWysłany: Wto 23:28, 21 Lut 2006    Temat postu:

Grzech, mam do ciebie pytanie- kto ciebie upoważnił do kopiowania przepisów z Wielkiego Żarcia, nie pofatygowałeś się żeby cokolwiek zmienić w tych przepisach dla pozoru chociaż, może powinieneś spytać autorów czy możesz kopiować to nie fair!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 7:36, 12 Mar 2006    Temat postu:

dana napisała
Cytat:
kto ciebie upoważnił do kopiowania przepisów z Wielkiego Żarcia

A czy autorzy tych przepisów pytali o zgodę autorów książek kucharskich to że zostały zamieszczone na jakim kolwiek forum to nie oznacza że są jego wyłączną własnością po to chyba zostały zamieszczone by z nich korzystać a że się zamieszcza ich na innym forum to tylko poto by ułatwić życie odwiedzającym .

Cytat:
może powinieneś spytać autorów czy możesz kopiować to nie fair!


Pewnie bym i spytał jak by było podane źródło i nazwisko autora z kąt został zaczerpnięty przepis bo chyba sama nie wierzysz w to że wszystkie przepisy które są zamieszczone to są autorstwa tych którzy to zamieścili ,oni też korzystali z jakichś źródeł i dlatego nie masz czego się obrażać bo nie jest to robione w złej wierze ,a tak nawiasem mówiąc to trudno by było znaleźć prawdziwych autorów bo przepisy przeszły wielokrotne mutacje.

Boo hoo!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin