|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:12, 06 Sty 2006 Temat postu: Kuchnia austriacka |
|
|
Kaiserschmarren (omlet)
Klops po wiedeńsku
Wiedeński wypiek
Salzburskie naleśniki
Sernik wiedeński
Strudel z jabłkami
Sznycel po wiedeńsku
Tort Sachera
Wiedeński strudel z wiśniami
Zając po wiedeńsku
-------------------------------------------------------------------------------------
Kaiserschmarren (omlet)
5 jajek
80 g cukru
250 g mąki
½ szklanki mleka
60 g masła
sok z ½ cytryny
100 g rodzynek
500 g smalcu (lub olej)
Żółtka jaj ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrobić ciasto. Roztopione masło i sok z cytryny połączyć dokładnie z ciastem, dodać ubitą pianę z białek. Rodzynki uprzednio namoczone w wodzie, osączyć, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Na rozgrzany tłuszcz kłaść placki o grubości 1 cm. Smażyć z obydwu stron. Usmażone pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Dobra Kuchnia
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Nie 17:55, 22 Sty 2006, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:13, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Klops po wiedeńsku
czerstwa bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g mieszanego mięsa mielonego
150 g wątróbki wieprzowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
100 g tłustego boczku w plasterkach
1/4 l rosołu wołowego z kostki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/8 l śmietany
Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Makę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.
Dobra Kuchnia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:14, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Wiedeński wypiek
70 g masła
1 cytryna
175 g mąki
75 g zmielonych migdałów
75 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka startej wanilii
szczypta soli
125 g konfitury truskawkowej
Masło rozmiękczyć. Obrać skórkę z cytryny, 2/3 pokroić w jak najcieńsze paseczki, pozostałą blanszować, a następnie zmielić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier puder, jajko, wanilię, rozmiękczone masło, cytrynę, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Umieścić ciasto na 2 godziny w lodówce. Po upływie 2 godzin rozwałkować je na grubość 3-4 cm. Niską formę o śr. 22 cm dokładnie wysmarować masłem. Wyłożyć w niej ciasto, odcinając wystające części. Ciasto nakłuć widelcem i nałożyć konfiturę. Pozostałe ciasto zebrać w kulę, ponownie rozwałkować i pokroić paski, które należy ułożyć w kratę na konfiturze. Piec przez 30 minut w temp. 200 st. Już wystudzone ciasto skropić alkoholem, np. likierem pomarańczowym.
Dobra Kuchnia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:15, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Salzburskie naleśniki
4 jajka
50 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
20 g przesianej mąki
masło do smażenia
bita śmietana
orzechy zmielone
cukier puder
4 białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać przesianą mąkę oraz rozbełtane żółtka. Smażyć na maśle cienkie naleśniki, przełożyć je do ciepłego piekarnika na 8-10 minut. Naleśniki powinny być lekko przyrumienione. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi orzechami oraz bitą śmietaną.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:16, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sernik wiedeński
1 kg tłustego twarogu
12 jajek
60 g migdałów
60 g rodzynek
400 g cukru
2-3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
1 paczka cukru waniliowego
zapachy: waniliowy i migdałowy
Ser zemleć dwukrotnie. Przygotować bakalie: migdały należy sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać, rodzynki wypłukać i zostawić na sicie. Zetrzeć skórkę z cytryny. Migdały dodać do twarogu. Wybić jajka do miseczki, osobno żółtka i białka. Do żółtek dodać cukier i ucierać do białości. Połączyć z twarogiem, skórką z cytryny, rodzynkami oraz mąką ziemniaczaną. Dodać miękkie masło, cukier waniliowy, zapachy: waniliowy i migdałowy. Ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Tortownicę natrzeć masłem, posypać tartą bułką i przełożyć ciasto. piekarnik nagrzać do 170 st. Piec 50-60 minut. Można polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:17, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Strudel z jabłkami
Ciasto:
250 g mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Nadzienie:
4 jabłka
100 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę z dobrze rozbełtanym jajkiem, oliwą, octem winnym i szczyptą soli. Starannie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, posmarować stopionym masłem, przykryć wygrzanym ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, położyć ciasto i rozwałkować je zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać wierzchem dłoni posypanych mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta posmarować stopionym masłem, pokryć przyrumienioną na maśle i ostudzoną tartą bułką. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować masłem. Strudel zwijać od strony posypanej jabłkami, zagiąć końce i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierzch strudla posmarować stopionym masłem. Piec ok. 35 minut w gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:20, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Sznycel po wiedeńsku
600 g udźca cięlęcego bez kości
sól
pieprz
2 jajka
bułka tarta
oliwa
masło
natka pietruszki
Mięso pokroić na 4 plastry, po lekkim rozbiciu formować owalne sznucelki. Każdy trzeba posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące, zanurzyć w rozbełtanych jajkach i w tartej bułce. Przycisnąć bułkę, aby się trzymała. Smażyć na złoty kolor. Usmażone sznycle położyć na ogrzanym półmisku, na każdym kawałku położyć kawałeczek masła wymieszanego z posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i mizerią ze śmietaną.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:20, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Tort Sachera
Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
10 jajek
125 g masła
140 g cukru pudru
125 g mąki
bułka tarta
Glazura:
150 g gorzkiej czekolady
150 g cukru waniliowego
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 jajko
marmolada morelowa
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. Dwie okrągłe tortownice nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przygotować ciasto. Na parze rozpuścić czekoladę. Ubić 10 żółtek, roztopić masło, połączyć składniki. 10 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Piana początkowo lekko opadnie, ale potem w miarę ubijania będzie robiła się sztywna. Do czekolady z żółtkami i masłem przesiać mąkę, potem dodać pianę, delikatnie wymieszać, podzielić ciasto na pół, włożyć w dwie przygotować formy, upiec. Do glazury roztopić czekoladę, połączyć ze śmietaną i cukrem waniliowym, gotować 5 minut, odstawić, dodać jajko, bardzo dokładnie wymieszać, gotować dalej 4 minuty. Upieczony krążek ciasta posmarować marmoladą, przykryć drugim, wierzch i boki polać glazurą, po 30 minutach zastygnie i będzie lśniąca.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:21, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Wiedeński strudel z wiśniami
Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka oleju
1 żółtko
szczypta soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Nadzienie:
500 g wiśni
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki rumu
4 łyżki żelfixu
2 łyżki masła
Mąkę zagnieść z żółtkiem i solą, dodając tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej mąką serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia. Wiśnie umyć, wydrylować. Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać rum. Płat ciasta posmarować połową roztopionego masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę. Posmarować resztą masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:22, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Zając po wiedeńsku
comber z zająca
200 g mąki
2 jajka
2 łyżki koniaku
100 g bułki tartej
50 g sera żółtego
tłuszcz
sól
pieprz
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach z koniakiem i bułce tartej połaczonej z startym serem. Następnie kłaść na gorący tłuszcz, zrumienić z obu stron i dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami nadziewanymi śliwkami i surówką.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|