Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia austriacka

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:12, 06 Sty 2006    Temat postu: Kuchnia austriacka

Kaiserschmarren (omlet)
Klops po wiedeńsku
Wiedeński wypiek
Salzburskie naleśniki
Sernik wiedeński
Strudel z jabłkami
Sznycel po wiedeńsku
Tort Sachera
Wiedeński strudel z wiśniami
Zając po wiedeńsku

-------------------------------------------------------------------------------------
Kaiserschmarren (omlet)


5 jajek
80 g cukru
250 g mąki
½ szklanki mleka
60 g masła
sok z ½ cytryny
100 g rodzynek
500 g smalcu (lub olej)

Żółtka jaj ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę, wyrobić ciasto. Roztopione masło i sok z cytryny połączyć dokładnie z ciastem, dodać ubitą pianę z białek. Rodzynki uprzednio namoczone w wodzie, osączyć, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Na rozgrzany tłuszcz kłaść placki o grubości 1 cm. Smażyć z obydwu stron. Usmażone pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Dobra Kuchnia


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Nie 17:55, 22 Sty 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:13, 06 Sty 2006    Temat postu:

Klops po wiedeńsku

czerstwa bułka
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g mieszanego mięsa mielonego
150 g wątróbki wieprzowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
100 g tłustego boczku w plasterkach
1/4 l rosołu wołowego z kostki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/8 l śmietany

Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Makę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.

Dobra Kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:14, 06 Sty 2006    Temat postu:

Wiedeński wypiek

70 g masła
1 cytryna
175 g mąki
75 g zmielonych migdałów
75 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka startej wanilii
szczypta soli
125 g konfitury truskawkowej

Masło rozmiękczyć. Obrać skórkę z cytryny, 2/3 pokroić w jak najcieńsze paseczki, pozostałą blanszować, a następnie zmielić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier puder, jajko, wanilię, rozmiękczone masło, cytrynę, szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Umieścić ciasto na 2 godziny w lodówce. Po upływie 2 godzin rozwałkować je na grubość 3-4 cm. Niską formę o śr. 22 cm dokładnie wysmarować masłem. Wyłożyć w niej ciasto, odcinając wystające części. Ciasto nakłuć widelcem i nałożyć konfiturę. Pozostałe ciasto zebrać w kulę, ponownie rozwałkować i pokroić paski, które należy ułożyć w kratę na konfiturze. Piec przez 30 minut w temp. 200 st. Już wystudzone ciasto skropić alkoholem, np. likierem pomarańczowym.


Dobra Kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:15, 06 Sty 2006    Temat postu:

Salzburskie naleśniki


4 jajka
50 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
20 g przesianej mąki
masło do smażenia
bita śmietana
orzechy zmielone
cukier puder

4 białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać przesianą mąkę oraz rozbełtane żółtka. Smażyć na maśle cienkie naleśniki, przełożyć je do ciepłego piekarnika na 8-10 minut. Naleśniki powinny być lekko przyrumienione. Posypać cukrem pudrem i posiekanymi orzechami oraz bitą śmietaną.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:16, 06 Sty 2006    Temat postu:

Sernik wiedeński


1 kg tłustego twarogu
12 jajek
60 g migdałów
60 g rodzynek
400 g cukru
2-3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
1 paczka cukru waniliowego
zapachy: waniliowy i migdałowy

Ser zemleć dwukrotnie. Przygotować bakalie: migdały należy sparzyć, obrać ze skórki i bardzo drobno posiekać, rodzynki wypłukać i zostawić na sicie. Zetrzeć skórkę z cytryny. Migdały dodać do twarogu. Wybić jajka do miseczki, osobno żółtka i białka. Do żółtek dodać cukier i ucierać do białości. Połączyć z twarogiem, skórką z cytryny, rodzynkami oraz mąką ziemniaczaną. Dodać miękkie masło, cukier waniliowy, zapachy: waniliowy i migdałowy. Ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Tortownicę natrzeć masłem, posypać tartą bułką i przełożyć ciasto. piekarnik nagrzać do 170 st. Piec 50-60 minut. Można polać roztopioną czekoladą lub polewą czekoladową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:17, 06 Sty 2006    Temat postu:

Strudel z jabłkami

Ciasto:
250 g mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Nadzienie:
4 jabłka
100 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu

Przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłą wodę z dobrze rozbełtanym jajkiem, oliwą, octem winnym i szczyptą soli. Starannie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto uformować w kulę, posmarować stopionym masłem, przykryć wygrzanym ręcznikiem i pozostawić na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, położyć ciasto i rozwałkować je zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać wierzchem dłoni posypanych mąką. Ciasto powinno być cienkie. 2/3 powierzchni wyciągniętego w prostokąt ciasta posmarować stopionym masłem, pokryć przyrumienioną na maśle i ostudzoną tartą bułką. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą część ciasta posmarować masłem. Strudel zwijać od strony posypanej jabłkami, zagiąć końce i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, zawinięciem do spodu. Wierzch strudla posmarować stopionym masłem. Piec ok. 35 minut w gorącym piekarniku. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:20, 06 Sty 2006    Temat postu:

Sznycel po wiedeńsku


600 g udźca cięlęcego bez kości
sól
pieprz
2 jajka
bułka tarta
oliwa
masło
natka pietruszki

Mięso pokroić na 4 plastry, po lekkim rozbiciu formować owalne sznucelki. Każdy trzeba posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące, zanurzyć w rozbełtanych jajkach i w tartej bułce. Przycisnąć bułkę, aby się trzymała. Smażyć na złoty kolor. Usmażone sznycle położyć na ogrzanym półmisku, na każdym kawałku położyć kawałeczek masła wymieszanego z posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i mizerią ze śmietaną.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:20, 06 Sty 2006    Temat postu:

Tort Sachera

Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
10 jajek
125 g masła
140 g cukru pudru
125 g mąki
bułka tarta
Glazura:
150 g gorzkiej czekolady
150 g cukru waniliowego
1 szklanka słodkiej śmietanki
1 jajko
marmolada morelowa

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. Dwie okrągłe tortownice nasmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przygotować ciasto. Na parze rozpuścić czekoladę. Ubić 10 żółtek, roztopić masło, połączyć składniki. 10 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać. Piana początkowo lekko opadnie, ale potem w miarę ubijania będzie robiła się sztywna. Do czekolady z żółtkami i masłem przesiać mąkę, potem dodać pianę, delikatnie wymieszać, podzielić ciasto na pół, włożyć w dwie przygotować formy, upiec. Do glazury roztopić czekoladę, połączyć ze śmietaną i cukrem waniliowym, gotować 5 minut, odstawić, dodać jajko, bardzo dokładnie wymieszać, gotować dalej 4 minuty. Upieczony krążek ciasta posmarować marmoladą, przykryć drugim, wierzch i boki polać glazurą, po 30 minutach zastygnie i będzie lśniąca.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:21, 06 Sty 2006    Temat postu:

Wiedeński strudel z wiśniami

Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka oleju
1 żółtko
szczypta soli
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Nadzienie:
500 g wiśni
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki rumu
4 łyżki żelfixu
2 łyżki masła

Mąkę zagnieść z żółtkiem i solą, dodając tyle letniej wody, aby powstało gładkie ciasto. Posmarować je olejem i ułożyć pod nagrzanym rondlem na posypanej mąką serwecie. Po 15 minutach ciasto rozwałkować, a następnie rozciągnąć rękami we wszytkich kierunkach. Odstawić do przesuszenia. Wiśnie umyć, wydrylować. Smażyć z cukrem i cukrem waniliowym 8 minut. Wymieszać z żelfixem, schłodzić. Wlać rum. Płat ciasta posmarować połową roztopionego masła. Nałożyć nadzienie. Ciasto za pomocą serwety zwinąć jak roladę. Posmarować resztą masła. Piec 50 minut w temp. 200 st. Posypać cukrem pudrem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
grzech
kolos z bitej piany


Dołączył: 03 Sty 2006
Posty: 186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 16:22, 06 Sty 2006    Temat postu:

Zając po wiedeńsku

comber z zająca
200 g mąki
2 jajka
2 łyżki koniaku
100 g bułki tartej
50 g sera żółtego
tłuszcz
sól
pieprz

Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach z koniakiem i bułce tartej połaczonej z startym serem. Następnie kłaść na gorący tłuszcz, zrumienić z obu stron i dosmażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami nadziewanymi śliwkami i surówką.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin