|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:03, 06 Sty 2006 Temat postu: Kuchnia Angielska |
|
|
Angielskie pączki
Befsztyk po angielsku
Ryba w sosie agrestowym
Suflet angielski
Walijski keks
Grzanki
Yorkshire pudding
Cobbler brzoskwiniowy
Kurczak w sosie z Marmite
-------------------------------------------------------------------------------------
Angielskie pączki
1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
półtora szklanki mąki
półtora łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
olej lub smalec
Serek rozmieszać z jajkami, wsypać mąkę i proszek do pieczenia - wymieszać.
Tłuszcz dobrze rozgrzać, nabierać ciasto na łyżeczkę zamoczoną w tłuszczu i wrzucać do gorącego oleju (smalcu).
Łyżeczka oblepia się ciastem - wycierać ją serwetką papierową. Usmażone obsypać cukrem pudrem.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez grzech dnia Nie 17:51, 22 Sty 2006, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:05, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Befsztyk po angielsku
600 g polędwicy wołowej
150 g cebuli
60 g tłuszczu
sól
pieprz
40 g masła
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu.
Polędwicę umyć, ostrym nożem zdjąć osłaniającą błonę oraz tłuszcz powierzchniowy, a następnie pokroić polędwicę w poprzek włókien na kawałki grubości 3 cm.
Każdy kawałek spłaszczyć dłonią.
Mocno rozgrzaną patelnię posmarować tłuszczem, położyć kawałki polędwicy. Po zrumienieniu (ok. 3 minuty) odwrócić polędwicę na drugą stronę i smażyć 3 minuty.
Przed podaniem na każdy befsztyk położyć kawałek masła i podsmażoną cebulę.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:06, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ryba w sosie agrestowym
4 filety z dorsza
25 dag zielonego agrestu
2 dag masła
3 łyżki oliwy
6 dag cukru
1 łyżeczka szczawiu lub szczypiorku
sól
pieprz
Filety z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Owoce agrestu włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia można dodać 5-6 łyżek wody. Powoli podgrzewać dopóki agrest się nie rozpadnie i nie powstanie gęsta masa. Masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko zmiksować na gładką masę. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor. Po przyrządzeniu nie należy już gotować, bo straci barwę. Na patelni mocno rozgrzać oliwę. Usmażyć rybę na złoto. Polać ciepłym sosem agrestowym.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:07, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Suflet angielski
10 dag kaszy manny
10 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki jasnego piwa
3 jajka
10 dag rodzynek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru kryształu
skórka starta z 1/2 cytryny
1/3 szklanki syropu z wiśni lub malin
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Kaszę namoczyć w piwie, po 10 minutach dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, żółtka, umyte rodzynki, pianę z białek i delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wysypać cukrem kryształem i napełnić masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temp. 175 st. Gotowy deser wyjąć z piekarnika, podawać ciepły polany syropem.
Smacznego
źródło - Dobra kuchnia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:08, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Walijski keks
20 dag rodzynek
20 dag masła
20 dag cukru
3 jajka
25 dag mąki tortowej
opakowanie proszku do pieczenia
7 dag bakalii
50 ml koniaku
skórka cytrynowa
skórka pomarańczowa
oliwa do formy
Umyte i osączone na sicie rodzynki zalać na noc koniakiem. Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Do masy kolejno dodawać jajka i ucierać ciasto w sumie ok. 15 minut. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i cytrynową. Ostrożnie wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin. Formę wyłożyć pergaminem natłuszczonym oliwą. Ciasto wymieszać z rodzynkami i drobno pokrojonymi bakaliami. Włożyć do formy, wypełniając ją do 3/4 wysokości. Lekko natłuszczonym nożem naciąć ciasto wzdłuż. Piec przez godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku. Ostudzić i pokroić.
źródło -Dobra kuchnia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:09, 06 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Grzanki
4 kwadratowe tosty
tłuszcz z nerki cielęcej
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
600 g sera półtwardego, słonego
1 ¾ szklanki jasnego piwa
szczypta cynamonu
4 łyżeczki łagodnej musztardy
sos Worcester
Tosty posmarować z obydwu stron tłuszczem, następnie opiec. Każdą grzankę posypać 1 łyżeczką mąki kukurydzianej i skropić piwem. Ser stopić dodając: jasne piwo, mąkę kukurydzianą, trochę sosu Worcester, cynamon i musztardę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Zalać tą masą grzanki, zapiec w temp. 260 st. i podać gorące.
Smacznego
Dobra Kuchnia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 8:40, 09 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
No cóż, kiedy byłem w Anglii, miejscowy kucharz uparł się, żeby popisywać się wyszukanymi daniami angielskiej kuchni. Większość była niejadalna, ale trzeba było to jakoś przełknąć... Ja się potem wcale nie dziwiłem, że furorę zrobiły tam "fish & chips"
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 13:48, 09 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Aproksymat w zupełności się z tobą zgadzam moja córka z synem jest już prawie dwa lata na wyspach nieraz jak idą na obiad do znajomych anglików ,to córka mówi ze smaczniejsze by było własne ciało .Dlatego nie zamieszczam wiecej przepisów a tylko parę na próbe z tego wszystkiego to bewsztyk i grzanki są jadalne bo robiłem choć reszte też wyprubuję
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Yasha Gość
|
Wysłany: Pon 22:32, 09 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Ja z kuchni angielskiej lubię chleb graham - nie ma na świecie wiele pieczywa, które go przebija - oraz Yorkshire Pudding z sosem z Marmite (sam marmite też lubię).
Niezłe są różne "pie" - np King Pie
Jeśli ktoś może podać przystępny przepis na Yorkshire pudding, to będę wdzięczna.
Lubię też cobbler-y.
Możesz podać jakiś miły przepis na cobbler z owocami |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 10:48, 10 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Mówisz i masz
Yorkshire pudding:
250 g mąki, 4 jaja, 200 ml mleka, 2 łyżki kruszonego ser a pleśniowego, łyżka siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa
Wymieszać mąkę z jajami i przyprawami. Stopniowo dolewać mleko i mieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dolać pół szklanki wody. Powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Dodać natkę i ser, odstawić. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C, wlać na dno foremek do muffinów odrobinę oliwy, wstawić je do piekarnika. Kiedy oliwa wrze, rozlać ciasto do foremekk, wypełniając je do połowy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż bułeczki urosną i się zrumienią. Są puste w środku i najlepsze prosto z piekarnika.
Cobbler brzoskwiniowy
1,20 kg brzoskwiń,
1 szkl. mąki,
3 łyzki brazowego cukru lub ewentualnie białego,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dkg masła,
1-2 roztrzepane jaja,
niecała paczka wiórków kokosowych,
aromat wniliowy lub migdałowy
Brzoskwinie umyć, najlepiej cieniusieńko obrać i pokroić. Ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu (średnica 3 cm).
Wymieszać mąkę, cukier, sól i porszek do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć palcami, tak aby powstały grudki ciasta.
Dodać jajo, zrobi się dosć rzadka masa. Następnie dosypać wiórki kokosowe i dodać aromat, połączyć w jednolitą całość.
Położyć kawałki ciasta na brzoskwiniach. Piekąc się pokryją owoce w całości.
Wstawić do goracego piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni i piec ok. 40 min.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 9:51, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Świętą prawdą jest, że chyba kuchnia angielska jest najgorszą z europejskich, i że jedyne, co można przełknąć, to cup of tee ( pod warunkiem, że nie jest się zmuszanym do tego wyłącznie o określonej porze...)
marc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Yasha Gość
|
Wysłany: Czw 17:33, 12 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
Pod warunkiem, że ktoś wielbi herbatę z mlekiem... o każdej porze
Dzięki za pudding - ale co z sosem
Marmite sause jest niezbędny do tego puddingu. |
|
Powrót do góry |
|
|
grzech kolos z bitej piany
Dołączył: 03 Sty 2006 Posty: 186 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 6:22, 13 Sty 2006 Temat postu: |
|
|
No z sosem jest gorzej ale może wykorzystasz z tego przepisu ,jak znajdę sam sos to podam przepis .
Kurczak w sosie z Marmite
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 6 łyżek jogurtu
- 5 łyżek Marmite
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
Sposób przyrządzania:
Piersi kurczaka pokroić w kawałki. Zmieszać jogurt, marmite, sok i skórkę z cytryny. Kurczaka ułożyć na talerzu, zalać marynatą, zostawić w lodówce na kilka godzin. Smażyć na patelni razem z marynatą (powstanie pyszny sos). Kawałki kurczaka można też nabić na patyczki do szaszłyków i grillować, aż staną się złote - ok. 15 min.
Podawać z pitą, sałatą i oczywiście butelką wina.
źródło :http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 7:24, 20 Sie 2010 Temat postu: |
|
|
Kuchnia angielska może i kiepska, ale od lat, w moim domu królują pieczone ziemniaki (z currry), ziemniaki na zimno, w majonezie (z jogurtem) z dużą ilością świeżej mięty. Lubię też cottadge pie, ba nawet ichsze śniadanie, u mnie podawane na obiad, kilka ciast i ciasteczek w tym shortbread'y, aa i oczywiście coronation chicken.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|