Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

klops i kaszana
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 13:35, 04 Maj 2009    Temat postu: klops i kaszana

Proponuję, aby na tym topiku dzielić się swoimi kulinarnymi porażkami oraz podjąć próby dociekania, co poszło nie tak...

otóż będąc ostatnio w pewnej zdrowotnej instytucji, jadłam tam sztandarową potrawę serwowaną w tego typu placówkach, czyli pulpet. Do pulpetów, jak mi się wydawało, miałam uraz z lat dziecinnych, lecz ten pulpet był drobiowy i (poza wyglądem, a więc sferą czysto estetyczną) przypadł mi do smaku. Zachęcona, postanowiłam zrobić drobiowe pulpety w domu, co wydawało mi się raczej nieskomplikowane - działać jak w przypadku kotleta mielonego, tylko dusić w wodzie. I może bez bułki tartej, bo co by się z tej bułki w wodzie porobiło...

Zmieliłam piersi z kurczaka.
Dodałam przyprawy, pietruszkę oraz jajo.
Wymieszałam i jako, że rzadkie było, wpadłam na pomysł zagęszczenia mąką.
Dalej było rzadkie. Wymyśliłam, że ziemniaczana mąką będzie lepsza. Dodałam. Rzadkie. Nic się nie formowało w pulpety.
Kupiłam gazę i uformowałam kotleciki w gazie, po czym wrzuciłam na wrzątek.
Wyszło mi kilka dość kamiennych kotlecików o konsystencji galantyny na ciepło. Zasadniczo, galantyna w postaci kotlecików. Nic, co przypominało by pulpety.
Dlaczego???
Powrót do góry
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Pon 13:39, 04 Maj 2009    Temat postu:

to przez make, krochmal Ci sie zrobil. Razz
lepiej, gdybys te pulpety potraktowala bulka (moczona w mleku) lub tarta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 13:45, 04 Maj 2009    Temat postu:

Zupełnie mi ta bułka nie pasowała.
Byłam przekonana, że jak wrzucę do wody, to się wszystko rozwali.
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 13:56, 04 Maj 2009    Temat postu:

Chyba najlepsza by była kasza manna.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:28, 04 Maj 2009    Temat postu:

Nic nie trzeba dodawać , mozna bardzo niewiele tartej bułki tylko.
Sztuka w tym, ze pulpeciki takie należy w rosole parzyc a nie gotowac !, czyli rosoł ma byc goracy ale nie gotować się .( ok 10 minut.. w zaleznosci od wielkosci klopsików
Wyjmuje się toto bardzo delikatnie łyżka cedzakową i podajenp z sosem koperkowym


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 19:37, 04 Maj 2009    Temat postu:

Hm, to jak to surowe mięsko ma przestać być surowe w niegotującym się rosole? Think
Nic nie dodawać? jak do mięsa dodałam tylko jajko, to jakaś niesamowita mazia była, papa, nie do uformowania...
Powrót do góry
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 19:45, 04 Maj 2009    Temat postu:

Do pulpetów nie dodaję jajka.
Jeśli je robię z mięsa wołowego czy wieprzowego to nie dodaję żadnych zagęszczaczo...scalaczy, nie ma takiej potrzeby.
Drobiowych nie robiłam, ale tak jak napisałam...dodałabym kaszy manny...i w przeciwieństwie do Nudziarza...gotuję je...tyle, że krótko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:46, 04 Maj 2009    Temat postu:

Droga Animo.. klopsiki drobiowe robi sie z miesa gotowanego
taka potrawa dla dzieci

a klopsiki z miesa surowego mozna zrobic z wieprzowiny.. smażąc je na głebszym tluszczu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 19:49, 04 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Pon 19:54, 04 Maj 2009    Temat postu:

Przyznam, że jak głupia byłam tak jestem.
Klopsiki chciałam zrobić właśnie dlatego, żeby ich nie smażyć, żeby były zdrowe, gotowane.
Z drobiowej mazi bez jajka to już w ogóle by chyba nic nie wyszło. Mam wrażenie, że zmielony drób jest bardziej rozlazły niż zmielona wieprzowina lub wołowina. Następnym razem zaopatrzę się w tę bułkę i kaszę manną i będę międlić mięsko tak długo, aż nabierze konsystencji skłonnej do formowania się w pulpeciki Anxious
Dzięki za podpowiedzi
Powrót do góry
franek kimono
woźny na kartoflisku


Dołączył: 19 Paź 2006
Posty: 1672
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 178 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 22:15, 04 Maj 2009    Temat postu:

moje doświadczenia pokrywają się z Miijkowymi. Żadnych dodatków, sklejaczy nie trzeba. Ostrożnie uformowane kulki wsunąć do gotującej się wody i one sobie dadzą radę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:12, 05 Maj 2009    Temat postu:

ooo...a ja dziś właśnie będę robić takie pulpeciki na obiad...dodaje jajko i bułkę tartą- sypię tyle,żeby masa się dobrze trzymała i ładnie wyrabiała....formuje małe kulki i gotuje kilka minut, na przykład w bulionie grzybowym, takim z kostki...mniam 050

aaa w temacie klopsa i kaszany, czyli kuchennej klapy chciałam coś napisać...ale do głowy przychodzi mi tylko "dietetyczny sernik", do którego zapomniałam wsypać cukier Anxious


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 8:14, 05 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:35, 05 Maj 2009    Temat postu:

Dziwnym trafem nabyłam właśnie mięsko mielone na klopsiki , dodam rozmoczoną bułę ( chociaż nie za dużo) przyprawy i jajo, obsmażę i doleję wody , dużo roboty nie ma dzieciaki a lubią. Potem sosik pomidorowy, makaronik i mniam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 8:44, 05 Maj 2009    Temat postu:

Dlaczego trafem i w dodatku dziwnym?
Brakuje w Twoich stronach mięsa mielonego? Think

Od dawna nie kupuję mięsa mielonego, jakoś się brzydzę Anxious sama sobie mielę...przynajmniej mam pewność, że w jego składzie nie ma papieru toaletowego Angel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:47, 05 Maj 2009    Temat postu:

No trafem dziwnym że Indii też dzisiaj robi pulpety, a mięsko kupuje tylko w jednym sprawdzonym sklepie, nie jakąś pastę mieloną , tylko prawdziwe grubo mielone mięsko.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 8:58, 05 Maj 2009    Temat postu:

w moim sklepie wybieram sobie mięsko i pani je mieli, przy mnie dziś mięsko indycze a nad sosem sie jeszcze zastanawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 9:05, 05 Maj 2009    Temat postu:

letnisztorm napisał:
No trafem dziwnym że Indii też dzisiaj robi pulpety,


Aaaa...to o to chodziło
Ja dzisiaj jestem zmuszona zaserwować coś na szybko, więc wymyśliłam tytułową kaszanę zasmażaną z cebulą i jajkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:07, 05 Maj 2009    Temat postu:

mmmm...kaszanka z cebulką...jak to jest,że takie najprostsze dania są taaakie pyszne?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Wto 9:30, 05 Maj 2009    Temat postu:

Ja też sobie wybieram konkretne mięsko, a pani w sklepie je mieli.

Następnym razem zrobię, jak radzicie, zwłaszcza, że chyba wpadłam na trop kaszany - oprócz dodania mąki, zrobiłam jeszcze jedną głupią rzecz. Nie poprosiłam pani o zmielenie tych piersi, a moja maszynka do mięsa zawieruszyła się gdzieś b. b. dawno temu, więc uznałam, że do rozdrobnienia mięsa świetnie nada się też blender. No i chyba pierś zmielona w tradycyjnej maszynce ma nieco inną konsystencję niż mazia z blendera i stąd te kłopoty z formowaniem klopsików... Brick wall
Powrót do góry
lulka
Ewa chce spać


Dołączył: 29 Sie 2005
Posty: 11227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1364 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:40, 05 Maj 2009    Temat postu:

animavilis napisał:
więc uznałam, że do rozdrobnienia mięsa świetnie nada się też blender.


Pomysłowość ludzka nie zna granic. Już przy mące ziemniaczanej zaczęłam wymiękać.

:hamster_evillaugh:


Ps. Ja podobnie jak większość dodaję bułkę tartą, albo razem z mięsem mielę (do tego mięsa) bułkę rozmoczoną w mleku lecz dobrze odciśniętą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:01, 05 Maj 2009    Temat postu:

Ale czy bułka grahamka może być ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin