Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
animavilis Gość
|
Wysłany: Pon 13:35, 04 Maj 2009 Temat postu: klops i kaszana |
|
|
Proponuję, aby na tym topiku dzielić się swoimi kulinarnymi porażkami oraz podjąć próby dociekania, co poszło nie tak...
otóż będąc ostatnio w pewnej zdrowotnej instytucji, jadłam tam sztandarową potrawę serwowaną w tego typu placówkach, czyli pulpet. Do pulpetów, jak mi się wydawało, miałam uraz z lat dziecinnych, lecz ten pulpet był drobiowy i (poza wyglądem, a więc sferą czysto estetyczną) przypadł mi do smaku. Zachęcona, postanowiłam zrobić drobiowe pulpety w domu, co wydawało mi się raczej nieskomplikowane - działać jak w przypadku kotleta mielonego, tylko dusić w wodzie. I może bez bułki tartej, bo co by się z tej bułki w wodzie porobiło...
Zmieliłam piersi z kurczaka.
Dodałam przyprawy, pietruszkę oraz jajo.
Wymieszałam i jako, że rzadkie było, wpadłam na pomysł zagęszczenia mąką.
Dalej było rzadkie. Wymyśliłam, że ziemniaczana mąką będzie lepsza. Dodałam. Rzadkie. Nic się nie formowało w pulpety.
Kupiłam gazę i uformowałam kotleciki w gazie, po czym wrzuciłam na wrzątek.
Wyszło mi kilka dość kamiennych kotlecików o konsystencji galantyny na ciepło. Zasadniczo, galantyna w postaci kotlecików. Nic, co przypominało by pulpety.
Dlaczego??? |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pon 13:39, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
to przez make, krochmal Ci sie zrobil.
lepiej, gdybys te pulpety potraktowala bulka (moczona w mleku) lub tarta.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pon 13:45, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Zupełnie mi ta bułka nie pasowała.
Byłam przekonana, że jak wrzucę do wody, to się wszystko rozwali. |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 13:56, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Chyba najlepsza by była kasza manna.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:28, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Nic nie trzeba dodawać , mozna bardzo niewiele tartej bułki tylko.
Sztuka w tym, ze pulpeciki takie należy w rosole parzyc a nie gotowac !, czyli rosoł ma byc goracy ale nie gotować się .( ok 10 minut.. w zaleznosci od wielkosci klopsików
Wyjmuje się toto bardzo delikatnie łyżka cedzakową i podajenp z sosem koperkowym
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pon 19:37, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Hm, to jak to surowe mięsko ma przestać być surowe w niegotującym się rosole?
Nic nie dodawać? jak do mięsa dodałam tylko jajko, to jakaś niesamowita mazia była, papa, nie do uformowania... |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 19:45, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Do pulpetów nie dodaję jajka.
Jeśli je robię z mięsa wołowego czy wieprzowego to nie dodaję żadnych zagęszczaczo...scalaczy, nie ma takiej potrzeby.
Drobiowych nie robiłam, ale tak jak napisałam...dodałabym kaszy manny...i w przeciwieństwie do Nudziarza...gotuję je...tyle, że krótko.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 19:46, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Droga Animo.. klopsiki drobiowe robi sie z miesa gotowanego
taka potrawa dla dzieci
a klopsiki z miesa surowego mozna zrobic z wieprzowiny.. smażąc je na głebszym tluszczu
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 19:49, 04 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pon 19:54, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Przyznam, że jak głupia byłam tak jestem.
Klopsiki chciałam zrobić właśnie dlatego, żeby ich nie smażyć, żeby były zdrowe, gotowane.
Z drobiowej mazi bez jajka to już w ogóle by chyba nic nie wyszło. Mam wrażenie, że zmielony drób jest bardziej rozlazły niż zmielona wieprzowina lub wołowina. Następnym razem zaopatrzę się w tę bułkę i kaszę manną i będę międlić mięsko tak długo, aż nabierze konsystencji skłonnej do formowania się w pulpeciki
Dzięki za podpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
|
franek kimono woźny na kartoflisku
Dołączył: 19 Paź 2006 Posty: 1672 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 178 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 22:15, 04 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
moje doświadczenia pokrywają się z Miijkowymi. Żadnych dodatków, sklejaczy nie trzeba. Ostrożnie uformowane kulki wsunąć do gotującej się wody i one sobie dadzą radę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:12, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
ooo...a ja dziś właśnie będę robić takie pulpeciki na obiad...dodaje jajko i bułkę tartą- sypię tyle,żeby masa się dobrze trzymała i ładnie wyrabiała....formuje małe kulki i gotuje kilka minut, na przykład w bulionie grzybowym, takim z kostki...mniam
aaa w temacie klopsa i kaszany, czyli kuchennej klapy chciałam coś napisać...ale do głowy przychodzi mi tylko "dietetyczny sernik", do którego zapomniałam wsypać cukier
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 8:14, 05 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:35, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Dziwnym trafem nabyłam właśnie mięsko mielone na klopsiki , dodam rozmoczoną bułę ( chociaż nie za dużo) przyprawy i jajo, obsmażę i doleję wody , dużo roboty nie ma dzieciaki a lubią. Potem sosik pomidorowy, makaronik i mniam.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 8:44, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Dlaczego trafem i w dodatku dziwnym?
Brakuje w Twoich stronach mięsa mielonego?
Od dawna nie kupuję mięsa mielonego, jakoś się brzydzę sama sobie mielę...przynajmniej mam pewność, że w jego składzie nie ma papieru toaletowego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:47, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
No trafem dziwnym że Indii też dzisiaj robi pulpety, a mięsko kupuje tylko w jednym sprawdzonym sklepie, nie jakąś pastę mieloną , tylko prawdziwe grubo mielone mięsko.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 8:58, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
w moim sklepie wybieram sobie mięsko i pani je mieli, przy mnie dziś mięsko indycze a nad sosem sie jeszcze zastanawiam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 9:05, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
letnisztorm napisał: | No trafem dziwnym że Indii też dzisiaj robi pulpety, |
Aaaa...to o to chodziło
Ja dzisiaj jestem zmuszona zaserwować coś na szybko, więc wymyśliłam tytułową kaszanę zasmażaną z cebulą i jajkiem.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:07, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
mmmm...kaszanka z cebulką...jak to jest,że takie najprostsze dania są taaakie pyszne?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Wto 9:30, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Ja też sobie wybieram konkretne mięsko, a pani w sklepie je mieli.
Następnym razem zrobię, jak radzicie, zwłaszcza, że chyba wpadłam na trop kaszany - oprócz dodania mąki, zrobiłam jeszcze jedną głupią rzecz. Nie poprosiłam pani o zmielenie tych piersi, a moja maszynka do mięsa zawieruszyła się gdzieś b. b. dawno temu, więc uznałam, że do rozdrobnienia mięsa świetnie nada się też blender. No i chyba pierś zmielona w tradycyjnej maszynce ma nieco inną konsystencję niż mazia z blendera i stąd te kłopoty z formowaniem klopsików... |
|
Powrót do góry |
|
|
lulka Ewa chce spać
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 11227 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1364 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:40, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
animavilis napisał: | więc uznałam, że do rozdrobnienia mięsa świetnie nada się też blender. |
Pomysłowość ludzka nie zna granic. Już przy mące ziemniaczanej zaczęłam wymiękać.
Ps. Ja podobnie jak większość dodaję bułkę tartą, albo razem z mięsem mielę (do tego mięsa) bułkę rozmoczoną w mleku lecz dobrze odciśniętą.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:01, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Ale czy bułka grahamka może być ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|