Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
demeter melancholijny kanonier
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 541 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 9:51, 13 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Zestaw młodego chemika... w rękach AliaAsa... mógłby nabrać zupełnie innego brzmienia... należy zachować ostrożność w tym temacie...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
oldAliAs99 hektolitrowa strzykawa
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 1051 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 15:07, 13 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Nie jestem chemikiem, ale znam się trochę na fizyce. Gdyby takie ciasto miało tak ciągle rosnąć, trzeba by nieustannie dostarczać mu energii. I to nawet całkiem sporo. Jak powszechnie wiadomo E=mc2.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto 15:22, 13 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
O ile wiem, to bywa, że coś odrasta, ale wiem, że chyba tylko ogon jaszczurkom i to stopniowo. Nawet widziałem taką jaszczurkę, i ten odrośnięty kawałek ogona był cieńszy i widać było wyraźny ślad, gdzie był ułamany.
marc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
flo herszt bandy Portugalczyków
Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 445 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:57, 13 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
dżdżownice też tak odrastają ale w miejscu odrastania robią sie grube ...
ciekawe jakby to było z tą drożdżówką
Ali czy ta energia to może być ciepło
czyli sie zgadza bo do rośnięcia drożdży potrzbne jest ciepło
m to masa a c do 2 nie pamiętam prędkość
ale jak to sie ma drożdży
poddaje sie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 9:57, 14 Wrz 2005 Temat postu: co i komu odrasta... |
|
|
No tak... więc nie tylko odrasta jaszczurkom, ale i dżdżownicom...
A teraz sobie przypomniałem, że w szkole miałem koleżankę,a właściwie sympatię, na imię miała Wandzia, i ona stale obgryzała paznokcie, które jej też odrastały...
marc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 12:32, 14 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy nam topik się nie rozjeżdża, ale np. rozgwiazdy odrastają z każdego odciętego ramienia. (OK - kandyzowane rozgwiazdy to podobno przysmak). A co dopiero powiedzieć o niepozornych wypławkach, które można pokroić na mnóstwo kawałeczków i z każdego odtwarza się nowy wypławek
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
flo herszt bandy Portugalczyków
Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 445 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 20:02, 15 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
jednak człowiek został daleko w tyle za zwierzakami dlaczego nam nic nie odrasta
ale mam na dzisiaj przepis
wypróbowany w czasie dzisiejszej obiado - kolacji
brokuły z szynką i serem ... bardzo dobre
jeden brokuł , 15 dkg tartego sera np. ementaler
10 - 15 dkg szynki
brokuł dzielimi na różyczki wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok 15 minut
po wyjęciu hartujemy zimną wodą , bedzie też bardziej zielony
ponoć ja nie wiedze różnicy
potem kładziemy w naczyniu żaroodpornym posypujemy szynką pokrojoną w kostke i tartym serem
zapiekamy
danie jest szybkie i smaczne ....
UWAGA NA LICHY
lubią sie tam schować takeie małe zielone potem niezbyt to apetycznie wygląda na talerzu
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 21:41, 16 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Jesli chodzi o brokuł, to ja też coś dorzucę - szybkie danie. Gotuję brokuła przez 7-8 minut. Równolegle gotuje się makaron. Na patelni podsmażam rozdrobniony (przeciśnięty) czosnek (ilość zależy od upodobań, na początek może być 1 duży ząb albo 2 ząbki ). Ja najczęściej używam oleju z pestek winogron, ale może być każdy, który nadaje się do smażenia. Gdy czosnek nabierze złotej barwy, wrzucam brokuł (podzielony na różyczki) i makaron. Mieszam i podaję. Pycha.
Tylko trzeba uważać, zeby nie rozgotować brokuła - obślizgły i rozmamłany jest obrzydliwy! |
|
Powrót do góry |
|
|
Pantera Marek Aureliusz
Dołączył: 08 Wrz 2005 Posty: 41 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 21:45, 16 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
To ja, Pantera, tego brokuła na czosnkowo polecam.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 22:12, 16 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Brokuły znajdują sie w ścisłej czołówce moich ulubionych rzeczy do jedzenia.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
demeter melancholijny kanonier
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 541 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 23:32, 16 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
no i zrobiłam się głodna...
ale nie chce mi się gotować brokułów o tej porze...
szklanka wody powinna wystarczyć...
na dobranoc
(też lubię brokuły... szczególnie z woka...)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Nie 18:52, 18 Wrz 2005 Temat postu: kaszalot po grecku |
|
|
Szczegółowy przepis zdobycia i przyrządzenia kaszalota po grecku został zamieszczony na bratnim topiku "mam smaka..."
marc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
flo herszt bandy Portugalczyków
Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 445 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 15:58, 20 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
przed udaniem sie na owy topik proszę zabrać ze sobą harpun będzie niezbędny do przyrządzenia potrawy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Czw 8:06, 22 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Proszę o przepis na papryczki faszerowane |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 14:13, 23 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Czy mają być faszerowane kaszalotem?
marc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Pią 18:43, 23 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Niekoniecznie Jadłam , sa smaczne i chcialabym je sobie zrobić |
|
Powrót do góry |
|
|
flo herszt bandy Portugalczyków
Dołączył: 31 Sie 2005 Posty: 445 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:55, 23 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
też jadłam u kogoś takie zpiekane w piekarniku
i nadziewne czymś mięsem i chyba ryżem i cebulką
ale nie mam konkretnego przepisu
więc czekamy na przepis
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Pią 22:01, 23 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
flo napisał: | więc czekamy na przepis |
Zatem czekamy......pewnie apetyt niedługo sam przejdzie
Fakt był ryż, mięcho i cos tam |
|
Powrót do góry |
|
|
zochaa wesoła opłucna
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 567 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z cienia...mgieł... Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:21, 24 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Skład:
5 czerwonych papryk
woreczek ryżu
1 duży pomidor
1 duża cebula
1/2 kg mięsa mielonego
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kostkę zeszklić, dodać mięso udusić. Przyprawić. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Do duszącego się mięsa dodajemy drobno pokrojonego pomidora i dusimy razem jeszcze kilka minut, dodajemy ugotowany ryż. Paprykę myjemy, odkrawamy wierzch z ogonkiem i usuwamy pestki, parzymy we wrzątku. Paprykę napełniamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w piekarniku polane sosem pomidorowym.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
znana ktośka Gość
|
Wysłany: Sob 17:46, 24 Wrz 2005 Temat postu: |
|
|
Zochaa masz u mnie plus i to jaki duży.
To będzie pyszne
dzięki |
|
Powrót do góry |
|
|
|