Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
vanuatu maszynista z Melbourne
Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 4422 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z dolyny bo rolnik jest zwykle z Dolyny
|
Wysłany: Wto 21:30, 18 Wrz 2007 Temat postu: Grzyby marynowane... |
|
|
Szukam jakiegos nowego ciekawego i calkiem odkrywczego przepisu na marynowanie grzybow... czy ktos cos ciekawego ma?????
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 6:57, 19 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
A ja nawet całkiem tradycyjnego dla laika - ile się leje tego octu, żeby nie wyszedł skrzek, ale też i nie mdłota? A najlepiej to krok po kroku, jeśli ktoś ma cierpliwość |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:17, 19 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
generalnie nie robię grzybów w zalewach, ale jest jeden wyjątek. I ten wyjątek tutaj przytoczę. Przepis jest pogiety trochę, a to z tego powodu iż mam 2 ulubione przyprawy : curry i tymianek. I szukam sobie zawsze przepisów z tymi rzeczami Zboczenie takie
A teraz ad rem
Grzyby z tymiankiem
- słój o pojemności 1 l.
- 1 kg grzybów ( jak się ma same borowiki to super, ale ja zwykle biorę to co sie uzbiera: i maślaki i jakieś kozaki i podgrzybki.Mieszanka. Nie dodaję kurek, bo kurki zżeram natychmiast w sosie )
- 0,5 l. octu winnego
- 4 ząbki czosnku
- 6 gałązek tymianku ( no i trochę tu mam problem, bo ja tymianek mam na parapecie, ale jeśli by się brało suszony, to można mniej więcej 3 łyżeczki)
- 2 paseczki skórki cytrynowej
- listek laurowy
- łyżeczka pieprzu ( czarny w ziarenkach)
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 l oliwy z oliwek ( nie Extra Virgin, tylko zwykła rafinowana. Ja kupuję hiszpańską, bo mi bardziej smakuje niż włoska)
* Grzyby oczyścić i opłukać ( byle nie za długo, bo chłoną wodę i się ciapate później robią)
* Do garnka ( większy) wlewamy ocet, szklankę wody, wrzucamy obrany czosnek, ziarenka pieprzu, sól i 3-4 gałązki tymianku. Gotujemy. Jak zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze na małym przez 30 min.
* Do gara z ugotowaną zalewą wkładamy grzyby i gotujemy ( wolniutko!) przez ok. 15 min, aż będą miękkie. Potem wyjmujemy grzyby łyżką cedzakową i osączamy
* Zalewa nie będzie już potrzebna
* Bierzemy słój. Wyparzamy i do gorącego (uhm!) wkładamy osączone grzyby, skórkę cytrynową, pozostałe gałązki tymianku i listek laurowy.
* Oliwę wlewamy do jakiegoś mniejszego garnka i podgrzewamy. Ma się nie zagotować. Ale musi być bardzo gorąca.
* Gorącą oliwą zalewamy słój ( to dlatego słój musi być wcześniej wyparzony i gorący, bo lubi sobie pęknąć). Ostrożnie zalewamy. Grzyby muszą być całe przykryte.
* Słój zakręcamy i zostawiamy na co najmniej 2 tyg. w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie można już spróbować. Wcześniej nie.
Maksymalnie można przechowywać takie grzyby pół roku. Ale ja zwykle robię je z myślą o Świętach i wtedy są zjadane.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:15, 20 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Najprostszy przepis świata
4 szklanki wody+szklanka octu 10%
łyżeczka soli,łyżeczka cukru-wszystko zagotować
Do słoiczków powkładać:ziele angielskie,pieprz(dwie,trzy kuleczki)liść laurowy,a następnie zalać wcześniej włożone grzybki(grzyby trzeba obgotować dwa razy)Zakręcić i postawić spodnią częścią do góry żeby załapało.
P.S.Od lat korzystam z tego przepisu i jak dla mnie jest wyśmienity
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Czw 22:21, 20 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Dzięki, drobniutka. Wydaje się proste, ale kiedyś skopałam nawet kisiel...
A ta woda do zalewania przestudzona czy gorąca? |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pią 7:48, 21 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Przepis Ill bardzo ciekawy...pierwszy raz się spotykam z zalęwą z olivy chyba go wypróbuję...rzeczywiście te grzyby mogą być wyjątkowo smaczne.
Drobniutkiej zalewa jest bardzo słabo octowa...ja też nie przepadam za mocną ...ale ta wydaje mi się zbyt słaba...ja wszystko robię "na smak" wlewam wodę a później dolewam tyle octu ile mi pasuje...generalnie przepis jest 1:2 (ocet:woda) ale dla mnie to zbyt mocna proporcja...dodaję też nieco więcej soli i cukru...reszta przypraw ta sama.
Grzyby muszą być obgotowane....ale niezbyt długo...od zagotowania jakieś 2 minuty.
Zalewać zagotowaną zalewą..
Najbardziej lubię podpieńki, gąski i borowiki...z tymi dwoma pierwszymi jest o tyle problem, że mają w sobie dużo piasku...mam sposób na pozbycię się go...wrzucam grzyby do wanny i traktuję bardzo mocnym prysznicem.
Te wczoraj nazbierał generał ... obgotowałam je..dzisiaj będą usadowione w słoju.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:20, 21 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Zalewać wrzątkiem wtedy dobrze złapią słoiki
Mijuś...wydaje Ci się,że jest słaba zalewa z takich proporcji...jest w sam raz,nie za lekka i nie za kwaśna ...a grzybki cudeńko..mmmm...ja jutro z rańca jadę na wielkie zbiory
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Sabina maszynista z Melbourne
Dołączył: 28 Wrz 2005 Posty: 2122 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:39, 24 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam grzyby pod każdą postacią. Tylko jest jeden problem. Nikomu w domu nie chce się ich robić, a takie "kupne", to do kitu są.
Ps. Czy jakaś dobra dusza nie zechciałaby podesłać mi paru słoiczków podgrzybków w occie?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:40, 24 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Przecież to sama przyjemność "zabawy grzybami"przynajmniej dla mnie ....a co do słoiczków to podaj tylko namiary i po kłopocie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Sabina maszynista z Melbourne
Dołączył: 28 Wrz 2005 Posty: 2122 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 21:37, 24 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
drobniutka napisał: | Przecież to sama przyjemność "zabawy grzybami"przynajmniej dla mnie ....a co do słoiczków to podaj tylko namiary i po kłopocie |
No co Ty. Nie będę Cię fatygować
Ale jak masz namiary na jakieś grzybodajne tereny, chętnie skorzystam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:21, 29 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Nie to nie,chęci miałam dobre A ja jutro zaś na grzybki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Śro 22:19, 03 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Wypośrodkowałam to, co napisały Mii oraz drobniutka i zrobiłam marynowane opieńki. Tzn. tak mi się wydaje, że to opieńki, chociaż niektóre tak nie wyglądały, a po ugryzieniu na surowo wszystkie były gorzkie. Jeśli za jakiś czas się przestanę odzywać na forum, można będzie domniemywać, że to jednak nie były opieńki. |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:52, 11 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Ja nigdy w życiu nie zbierałam opieńków,a tym bardziej ich nie jadłam.Dla mnie wyglądają one jak "psiaki"....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
vanuatu maszynista z Melbourne
Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 4422 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z dolyny bo rolnik jest zwykle z Dolyny
|
Wysłany: Pią 9:33, 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
opienki super sa... wlasnie zebralem cale narwecza opienkow i wsadzilem do sloikow wedle opisow Illusi jeszcze tydzien i bede opienko zerca
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 10:10, 12 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Moje mają już ponad tydzień.
Jutro wielka próba dla mojej wątroby, bo jeśli to psiaki a nie opieńki, to chyba niczego więcej nie zaatakują. A jeśli małe muchomorki... |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Nie 20:25, 14 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Grzybki zjedzone, wątroba w normie.
Proporcja 1:3 wysoce delikatna, ale może jeszcze nie naciągnęły dobrze. |
|
Powrót do góry |
|
|
marconi1000 antyrankingowiec nr 1
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 368 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon 4:16, 15 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
animavilis napisał: | Grzybki zjedzone, wątroba w normie. |
Metoda zbierania grzybków a la "Janko ryzykant" czy "rosyjska ruletka" - wg mnie - chyba nie jest najlepsza...
Ale na szczęście dobrze się skończyło, gratuluję!!!
i pozdrawiam!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pon 21:47, 15 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
marconi1000 napisał: |
Ale na szczęście dobrze się skończyło, gratuluję!!!
i pozdrawiam! |
Dzięki.
Choć nie wiem, czy gratulacje nie są przedwczesne.
Mam jeszcze 4 słoiczki |
|
Powrót do góry |
|
|
vanuatu maszynista z Melbourne
Dołączył: 13 Sty 2007 Posty: 4422 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 27 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z dolyny bo rolnik jest zwykle z Dolyny
|
Wysłany: Pon 22:12, 15 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Ja juz czestepuje z nogi na noge nie moge sie juz doczekac... powiem szczerze rzucil mi sie na smakowa wyobraznie przepis Illusi i olalala juz tylko piec dni...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 10:28, 16 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
vanuatu napisał: | opienki super sa... |
Rzecz smaku/gustu
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|