Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Czw 22:55, 30 Gru 2010 Temat postu: Grzaniec |
|
|
Z okazji Sylwestra szykujemy ognisko.
Recepty - sprawdzone - na grzanca poszukiwane
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
hachiko Gość
|
Wysłany: Pią 12:03, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
O masz...ognisko wymyślili
Grzaniec grzańcem,ale ubierzcie się ciepło |
|
Powrót do góry |
|
|
lena maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3846 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 834 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:17, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Poldek - mam nadzieję że nie będziemy na tym samym ognisku
a grzaniec - najłatwiej kupić przyprawę do grzańca
my robimy tak - garnek w ognisko, wlewamy wino i przyprawę ... i gotowe
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 14:51, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
lena napisał: | Poldek - mam nadzieję że nie będziemy na tym samym ognisku
a grzaniec - najłatwiej kupić przyprawę do grzańca
my robimy tak - garnek w ognisko, wlewamy wino i przyprawę ... i gotowe |
Nie wiem jak z ogniskiem ale na razie doczytalem ze mozesz byc w lozku a skoro ja tez w jakims pewnie wyladuje to dla odmiany mam nadzieje ze wyladujemy w tym samym
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 14:56, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
No to wino zamiast do ogniska to pod pierzynkę, może być gorąco
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 15:18, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Kamis, przyprawa do grzanca..
jakos nie mam zaufania do tego typu produktow
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
lena maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Cze 2009 Posty: 3846 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 834 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:09, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Poldek napisał: | http://www.kamis.pl/index.php/content/view/261/
Kamis, przyprawa do grzanca..
jakos nie mam zaufania do tego typu produktow |
o to to !!
wypróbowane
bardzo dobre
a z tym łóżkiem ... Poldziu - ja grzeczna jestem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:15, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
a musi byc grzaniec?
mam przepisy na inne alkohole
Składniki:
¼ litra spirytusu
1 szklanka przegotowanej wody
10dkg fig suszonych
10dkg daktyli
10dkg suszonych śliwek
10dkg suszonych moreli
10dkg rodzynek
10dkg obranych orzechów włoskich
1 pomarańcza
cynamon, goździki, kardamon
25dkg cukru
Sposób przyrządzenia:
Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Przefiltrować, rozlać do butelek. Bakalie mogą być użyte do wypieków.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:17, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
no i jeszcze cos:
moja ulubiona wisniowka - ta to moge zawsze pic
Wisniówka po persku (naprawde oni ja tak przyrzadzaja w domowych warunkach, bo u nich nie wolno pic alkoholu)
Wisnie (moga byc mrozone) 2-3 kg
Miód do smaku ja daje ok. 300ml
Laska cynamonu
Wódka czysta 1 litr
Zalac wisnie wódka w butelkach i dolac miodu. Dodac cynamonu I odstawic na minimum 3 tygodnie zeby wszystko sie przeszlo.
PYCHA!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 16:27, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
tina napisał: | Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. |
tina napisał: | odstawic na minimum 3 tygodnie |
nie wiem czy zauwazylas, ale mam raptem 4-5 godzin na zrobienie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:41, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
to kupic gotowego grzanca i podgrzac
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:47, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Ok
ja to napewno dodalabym gozdzikow i cynamonu i zamiast cukru - to miodu!!!. kardamon tez - wszystko do smaku.
wino tez powinno byc czerwone i uwaga nie slodkie!!!
polslodkie tez nie!!! najlepiej wytrawne.
mozna do gotowego juz grzanca dodac plasterek pomaranczy - wyglada dekoracyjnie
no i
powinno byc pycha
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pią 16:48, 31 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 16:49, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Bedzie Grzaniec Galicyjski, ktory pamietam z zimowych eskapad do Krakowa, doprawiony kostami cukru trzcinowego nasaczonych rumem i plasterkami pomaranczy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:50, 31 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
masz jeszcze kawe do picia
kawa po Rosyjsku
* Składniki:
* - 4 czubate lyzeczki kawy mielonej
* - 1/4 l czerwonego wytrawnego wina
* - 4 lyzeczki cukru
* - 4 lyzeczki czystej wodki
Zaparz kawe (aby uzyskac mocny napar uzyj ok. 1/4 l wody). Najlepszy rezultat uzyskasz z ekspresu cisnieniowego.
Gotowa kawe przelej do rondelka, wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszajac od czasu do czasu. Na koniec wlej wodke i zagotuj. Rozlej do filizanek, podawaj natychmiast.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Sob 13:10, 01 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Grzaniec wyszedl wysmienicie, spokojnie na takie ognisko mozna szykowac litr grzanca na glowe
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 13:20, 01 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
no i super!!!
ja zrobilam ta kawe po rosyjsku dla moich niemickich znajomnych...
ale...
bali sie tego pic i ...
nie pili!
tja...
a mnie tez specjalnie nie smakowala...
chm..
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:59, 01 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Tino ubawiłaś mnie! Trza było nazwać kawą po irlandzku dziwaki...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 12:29, 03 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
A piliście bezalkoholowy?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pon 16:21, 03 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Grzaniec bezalkoholowy???
Profanacja
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 20:13, 03 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Glögg – rodzaj grzanego wina, wywodzący się ze Szwecji, ale popularny w całej Skandynawii i w Estonii. Napój przyrządza się, podgrzewając wymieszane ze sobą składniki: czerwone wino, cukier, przyprawy (cynamon, goździki, imbir), skórkę pomarańczową oraz bakalie - najczęściej migdały i rodzynki, napój można wzmocnić również alkoholem: wódką, akvavitem lub koniakiem. W sklepach można kupić gotowy glögg, który często jest w wersji bezalkoholowej.
Glögg jest bardzo popularnym napojem w Skandynawii w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podaje się go w kubkach wraz z rodzynkami i migdałami.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|