Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:28, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | drobniutka napisał: | Ill-a można wrzucić w pieczarki zwykły ser zamiast tych śmierdziuchów |
Szczerze mówiąc, nie próbowałam. Tutaj cały wic polega na tym,że te śmierdziuchy są najczęściej słone i to daje taki fajny efekt w połączeniu z grzybem.
Ale teraz tak sobie myślę,że może...feta by była dobra. Też przecież słona i to jak! |
Nijak mi do tego Feta nie pasuje ...o śmierdziuchach nie wspomnę ...no nic,będziem coś kombinować
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 13:31, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Mam nadzieję, że przepis nie jest objęty licencją... obiecuję zrobić zdjęcia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:16, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Pieczona papryka z kukurydzą
4 papryki
4 łyżki kukurydzy z puszki
3 pomidory
2 cebule
3 jajka na twardo
szczypiorek
sól i pieprz
Kukurydzę wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, cebulą i jajkiem. Dodac obrane ze skórki pokrojone pomidory i doprawić solą i pieprzem
Papryki przekroić na połówki, wyjąć nasionka i nafaszerować farszem kukurydzianym. Na tacki i grillować ok. 20 min.
Szaszłyki z polędwicy wołowej (fajna jest marynata)
40 dag polędwicy wołowej
4 średnie cebule
8 listków laurowych
Marynata
6 łyżek oleju
1/2 łyżeczki chili
pieprz
Polędwicę cebulę i listki ponabijać na przemian na patyczki. Posmarować porządnie marynatą i na grill. Ok. 10-15 min.
I moja ulubiona rzecz, którą robię zwykle jako przystawkę na zimno ( w domu, w piekarniku) ale latem jest to przebój grilowy:
Diabły na koniach ( nie pytaj dlaczego taka nazwa, bo nie wiem. Za to znam jeszcze jedną wersję tego: Anioły na koniach )
Proporcje dowolne!
wątróbka drobiowa ( 3-4 kawałki) - usmażyć na maśle
śliwki kalifornijskie suszone - namoczyć na noc w herbacie
cienkie plastry chudego boczku
Odkrawać cienkie kawałki wątróbki, faszerować nią śliwki i każdą śliwkę owijać plastrem boczku. Taki pakiecik nadziewać, albo na pojedyńczą szpadkę, albo całym rządkiem jak szaszłyk
Na tackę i grillować do przysmażenia się boczku
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
lulka Ewa chce spać
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 11227 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1364 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:44, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
No a gdzie jest ten przepis na jagodowy dip do mięs?
Nikt, Ty sam te nadziewane papryczki czy tam pomidory robisz? Że o cukiniach nie wspomnę?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:52, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Już wrzucam
Sos jagodowy do mięs
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
3 łyżki gęstego dżemu jagodowego (kupuję "Materne")
2 łyżki majonezu (klasyka czyli Dekoracyjny z Winiar)
1 łyżka śmietany 12 %
Całość zmiksować
Jest to tradycyjnie, wersja podstawowa. W razie potrzeby można to mnożyć, zachowując proporcje. A kolor ma cuuudny- fioletowy I goście głupieją bo to naprawdę bardzo dobrze gra z mięsem pieczonym
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
lulka Ewa chce spać
Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 11227 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1364 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:57, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Ja już widzę, że to będzie dobre.
Przy najbliższej okazji wypróbuję.
Dzięki i jeszcze raz bobranoc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:58, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Uhm, pora na przytulanie poduch Tobie też ...bobrej
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:09, 09 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Indiiiiiii !!!!! Co wyszło z grilla?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:13, 09 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
jussszz się melduję...
grill udał się baardzo..
pierwszy raz robiłam szaszłyczki z kurzych wątróbek i były pyszne! w przepisie co prawda było, żeby wątróbki owijac cienkimi plastrami boczku, ale ja i moje lenistwo postanowilismy tradycyjnie tylko ponabijać naprzemiennie kawałki boczku, papryki czerwonej, cebulki i wątróbki...wątróbkę zmarnowałam dzien wcześniej, posypując gotową mieszanką grillową i i polewając kilkoma kroplami oliwy...smaży się krociutko i jest pyszne...
karkówkę marynowałam dwa dni(duzo czosnku, zioła prowansalskie,oliwa)więc była suuper kruchutka...
koniecznie bagietka z masłem czosnkowym być musiała...taka prosta rzecz a znika momentalnie, zawsze (bagietkę, najlepiej taką "wczorajsza" kroimy na kromki, smarujemy masełkiem czosnkowym, najlepiej własnej roboty,"składamy" z powrotem, zawijamy w folię aluminiową i opiekamy)
no i sałatki jedną zrobiłam grecką, bo jakoś mi pasuje do grillowania, a drugą zrobiła córcia, moja pomocniczka kochana, bo baaardzo prosta jest (słoik selera "paski",puszka groszku, puszka kukurydzy, 3 jaja na twardo, majonez, sól, pieprz )
ale się rozpisałam heheh...pysznie było
a przepisy Wasze mam zamiar próbowac na bardziej kameralnych imprezach...szczególnie te pieczarki z serem i papryki z ryżem mi pasują...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 14:14, 09 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:33, 10 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Sałatkę Twojej córeczki juz sobie spisałam Robie podobną, tylko zamiast groszku dodaję jakąś mocno smakującą wędlinę ( kiełbasa szynkowa, albo podwędzana krakowska, albo kabanosy) i już nie dodaję jajek
Te szaszłyczki wątróbkowe grillowałaś na tackach czy bezpośrednio na ruszcie? I jaką wątróbkę dałaś? Wołową/wieprzową czy drobiową?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:52, 10 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
wątróbka drobiowa była i bezposrednio na grillu...jakoś nie lubię tych tacek
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:30, 10 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Uhm. W sobotę też sobie zgrilluję
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:32, 10 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
no to smacznego
dla mnie bomba!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:36, 10 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
I ma jeszcze jedną zaletę- nie ma przy tym za wiele roboty Na sobotę zapowiadają upały, a w takiej temperaturze człekowi mózg uszami wypływa i nie bardzo ma kto zająć się zbyt skomplikowaną technologią
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 19:24, 10 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | Już wrzucam
Sos jagodowy do mięs
1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
3 łyżki gęstego dżemu jagodowego (kupuję "Materne")
2 łyżki majonezu (klasyka czyli Dekoracyjny z Winiar)
1 łyżka śmietany 12 %
Całość zmiksować
Jest to tradycyjnie, wersja podstawowa. W razie potrzeby można to mnożyć, zachowując proporcje. A kolor ma cuuudny- fioletowy I goście głupieją bo to naprawdę bardzo dobrze gra z mięsem pieczonym |
Fiu, fiu. Zaskoczę tym rodzinkę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:39, 11 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
no własnie...a tego jagodowego sosu to ze świeżych owoców by nie mozna zrobic? zmixowac je lekko czy cos?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:44, 11 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Nie próbowałam. Ale chyba trzeba by było dosłodzić, bo tu cały wic polega na tym zderzeniu smaków-słodki dżemik i słono/kwaśna reszta.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:12, 12 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
A tak wyglądają pieczarki z serem pleśniowym Zdjęcie z dzisiaj
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 21:23, 12 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Ja robie te pieczarki wycinajac najpierw ogonki zeby było wiecej miejsca
Do srodka wkładam wtarty ser plesniowy (ostry) z posiekanym czosnkiem , odrobina majonezu, natka pietruszki i pieprzem
Zawijam je z folie tak jak ziemniaki i pieke
A ziemniory zeby sobie przyspieszyc pieczenie to najpier goruje w mundurkach, zeby sie nie rozpadały, potem przekrawam na poł, i wkładam miedzy połówki masło czosnkowo-ziołowe (mozna samo ziołowe) składam połówki, zawijam w folie i na grilla. Podpiekanie trwa znacznie krocej. Goscie nie musza sie niecierpliwic
Polecam boczek ze sliwka
Plastry boczku roluje dookoła sliwki kalifornijskiej (wedzonej) spinam i grilluje- pychota
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:43, 12 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
ziemniory....ooo i juz wiem co zgrilluję następnym razem...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|