Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:26, 26 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
prosiłabym o jakieś fajne pomysły na grilla...będę miała gości...w następną sobotę...z 12 osób będzie...muszę się wykazać
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
stara_reklama Gość
|
Wysłany: Czw 19:56, 26 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Pią 18:05, 04 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:03, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
dzięki niebieski...
żadnego więcej odzewu? hmmm...szkoda...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:18, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Indi, ja mam przepis. Rzecz fajna, przetestowana przez (prawie) całą ekipę Buduaru: pieczarki nadziewane serem.
Potrzebne są kapelusze pieczarek (nie ogromniaste jak do faszerowania, ale takie średniaczki). Nóżki wyjmij (mogą zostać na sałatkę, albo cóś)
Serek pleśniowy (niebieski gorgonzola, albo lazur)
W kapelusze pieczarek wkładasz pokruszony w palcach kawałek serka i na tackę aluminiową, na grill. Czekasz tylko aż się serek rozpuści. I od razu na stół.
Jak ja jestem "nielubicielem" serów pleśniowych, tak to mogę zjeść w każdej ilości!
Mięsko na grill marynuję zwykle w kefirze i ziołach (kurczakowe mięsko). Dzień wcześniej wrzucam do pojemnika kefir, zioła ( ja lubię tymianek, więc najczęściej to on jest, ale można też np. prowansalskie), czosnek i sól. Do tego wkładam poporcjowanego kurczaka (albo same udka, albo udziki, albo skrzydełka...co tam mam). I na noc do lodówki. Potem tylko osączam z zalewy i grilluję
Jeśli to jest inne mięsko (karczek na przykład) to marynuję w dużej ilości czosnku, oliwie, przyprawie w kosteczkach Knorra (smażona cebulka) i też: na noc do lodówki.
Mam przepisy, ale to już tak z pamięci nie dam rady, na grillowane warzywa. Jak chcesz, to wieczorkiem wrzucę.
Acha, a do mięs robię zwykle sałatkę colesław. taką kapustę z rodzynkami i przyprawami. Bardzo dobrze się sprawdza.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:26, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
A i mam jeszcze przepisy na sosy i takie "maczadełka" zamiast tradycyjnego ketchupa czy musztardy. Chcesz?
I cudowny, rewelacyjny sos ( do mięs!) ...jagodowy Zawsze gościom kapcie spadają z nóg, kiedy powie się co to jest
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:26, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
super Ill, dzięki...bardzo bym prosiła przepis na te grillowane wrzywka...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:31, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Dobrze, to wieczorkiem powrzucam, bo tu już ważne są proporcje,żeby nie przedobrzyć
Co będziesz tak w ogóle robić? Grilla, mięsko jakieś, kiełbaski, sałatki, ciasto też?
A chcesz przepis na łatwe bułeczki z jagodami? Sezon teraz Jest naprawdę świetny tylko ma to do siebie,że bułeczki są dobre tylko w dniu upieczenia. Ale robią się na tyle szybko,ze ja robie je rano przed imprezą i naprawdę zdążę jeszcze przygotować całą resztę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:36, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
grillowanie będzie,żadnych słodkości, sałatki, mięso, szaszłyki (z watróbką kurzęcą gdzieś przepis widziałam)..karczek, bagietki z masłem czosnkowym...jakies warzywka by się przydały...miałam nadzieję na jakiś oryginalne przepisy,żeby się tak tą kiełbasą nie zapychać
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 10:36, 02 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 10:39, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
O, z wątróbką to nie znam. Jak znajdziesz, to wrzuć go tutaj też.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:04, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Ma ktoś przepis na ziemniaki faszerownae w folii?(nie wie jak to ludzie robią )
W sobotę idę na grilla,więc zrobiłabym sobie coś innego prócz szaszłyków
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:25, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Ill-a można wrzucić w pieczarki zwykły ser zamiast tych śmierdziuchów
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 11:37, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Na zjeździe klasowym zajadałam do mięsa takie coś...bo ciężko nazwać to sałatką...maleńkie młode ziemniaki ugotowane w całości, plasterkowany ogórek ze skórą, cebula, czosnek, zioła w/g uznania i dużo oleju....najlepiej jak leżakuje sobie dobę.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Śro 11:39, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Przepis na faszerowane papryki lub pomidory duszonym ryżem
Produkty na 6-8 porcji średnich papryk lub 10-12 porcji dużych pomidorów
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka rosołu (z tartymi warzywami) lub bulionu lub zagotowanej wody (w ostateczności)
- 6-8 papryk lub 10-12 dużych pomidorów
Przygotowania:
Jeśli mamy rosół, to używamy rosołu, jeśli tylko bulion to bulion lub ewentualnie sama zagotowana woda (ukrop). Rosół najlepiej jeśli ma starte na grubym sicie warzywa (marchewka, pietruszka, seler i inne takie) lub w ostateczności drobno pokrojone.
Faszerowane papryki
Odcinamy "dupkę od ogonka" - posłuży nam później jako czapeczka przed grillowaniem papryk, czyścimy paprykę ze ścianek i nasion.
Faszerowane pomidory
Odcinamy "dupkę od ogonka" - posłuży nam później jako czapeczka przed grillowaniem pomidorów, wycinamy miąższ z pomidorów na talerzyk -dodamy go do ryżu.
Wsypujemy na patelnie ryż i przez 2-3 minuty prażymy go na małej ilości tłuszczu (oliwa z oliwek, olej, margaryna lub masło), następnie zalewamy wszystko szklanka rosołu.
UWAGA jeśli faszerujemy pomidory, to dodajemy również do ryżu "środek z pomidorów"
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, ciągle mieszając, na patelni przez ok. 3 -4 minuty, aż nadmiar płynu odparuje i uzyskamy jednorodną papkę. Gasimy gaz pod patelnią, zakrywamy patelnię i przez 20 minut pozostawiamy w spokoju.
Podnosimy pokrywkę, odczekujemy czas niezbędny do ostygnięcia ryżu, ale tylko do temperatury "bardzo ciepłe", ewentualnie "ciepłe", zbytnie ostygnięcie utrudni nam faszerowanie. Następnie faszerujemy papryki, czy tam pomidory i doklejamy "czapeczki".
Grillowanie:
Grillujemy na ruszcie, lub jeśli ktoś chce to na tatce aluminiowej ok 2-3 minut z każdej strony.
Po zgrillowaniu od razu wkładamy do torebki foliowej, którą szczelnie zamykamy, zakręcamy. Po 30-40 sekundach (może dłużej), otwieramy torebkę i ślicznie ściągamy skórkę z warzyw (w przypadku grillowania bezpośrednio na ruszcie jest ona poprzypalana) bez zbędnych kłopotów.
Podajemy na przykład z białym winem (lekko schłodzonym).
Polecam również cukinie ciętą w plastry w zalewie olejowo-przyprawowej.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:52, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
drobniutka napisał: | Ill-a można wrzucić w pieczarki zwykły ser zamiast tych śmierdziuchów |
Szczerze mówiąc, nie próbowałam. Tutaj cały wic polega na tym,że te śmierdziuchy są najczęściej słone i to daje taki fajny efekt w połączeniu z grzybem.
Ale teraz tak sobie myślę,że może...feta by była dobra. Też przecież słona i to jak!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 11:53, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
E eee to takie jaroszowe danie wolałabym nadziać te papryki mielonym mięsem
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:01, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Mii, ale takie jaroszowe papryczki z ryżem, to świetne właśnie do mięska z grilla by były. I wsad węglowodanowy i jarzynka w jednym. To jest fajne. Przynajmniej robota mniejsza Za jednym zamachem i już
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 12:08, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Ok..ok ja poprostu unikam węgli a to jest zestaw dla tych odżywiających się normalnie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:10, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Mii, byłaś już na tym spotkaniu z koleżanką, która serki robi?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 12:13, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Jadę w sobotę ...zgrywamy się..szlifujemy przygotowania...będzie cudnie!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:31, 02 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | Jadę w sobotę ...zgrywamy się..szlifujemy przygotowania...będzie cudnie! |
Oj będzie pewnie Ale pamietaj o przepisie na serek. I może jakieś zdjęcia zrób? Ale Wiesz, takie,żeby można je było tutaj wkleić bez problemów
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|