Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:26, 30 Kwi 2010 Temat postu: Grillujemy. |
|
|
Dlugi weekend, cieplo, czas zaczac sezon grillowania. Podzielmy sie pomyslami co na grilla.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Okeanida dnia Pią 16:32, 30 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 16:37, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
co za różnica.
Ważne co DO grilla
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:43, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
No tak, to najwazniejsze, zeby sie nie zapchac, ale jedzonko tez wazne, by bylo co popijac
To zapytam co na grilla i DO grilla
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Okeanida dnia Pią 16:44, 30 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 16:56, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
do grila wódeczka.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 17:52, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Znaczy jak do grilla? Do środka?
edit: piszcie, piszcie, potrzebuję wskazówek a nie mam żadnych specjalnych doświadczeń na tym polu
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Aproxymat dnia Pią 17:52, 30 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:53, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Kurde nie idzie sie z Wami dogadac
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 17:56, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Aproxymat napisał: | Znaczy jak do grilla? Do środka?
edit: piszcie, piszcie, potrzebuję wskazówek a nie mam żadnych specjalnych doświadczeń na tym polu |
do środka wegiel, na wierzch jakaś padlina a obok odpowiednio zmrożone trunki. Plus odowiednie towarzystwo do ich konsumpcji (się znaczy usmazoną padlinę też można zjeść)
jaka to filozofia ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:58, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Eeeeeeeee tam. Tak to kazdy umie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:00, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
no nie wiem.
niektórym się rozlewa przy podnoszeniu .
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:07, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Niezgula jakis
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 18:29, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
nudziarz napisał: | no nie wiem.
niektórym się rozlewa przy podnoszeniu .
|
Padlina? aż w takim stanie rozkładu?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:40, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
ribka_pilka napisał: | nudziarz napisał: | no nie wiem.
niektórym się rozlewa przy podnoszeniu .
|
Padlina? aż w takim stanie rozkładu? |
Padlina====> Napil sie i padl
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 18:52, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Zasadniczo każde mięso na grila przygotowuję w takiej samej zalewie:
marynata pikantna, olej lub oliwa z oliwek, kilka ząbków rozgniecionego czosnku, musztarda, zioła ale tylko suszone. Musi postać co najmnie dobę.
Do tego sos czosnkowy: jogurt, majonez, rozgnieciony czosnek, rozgnieciona feta do zagęszczenia, zioła- tym razem tylko swieże.
Do tego grzanki z masłem ziołowo czosnkowym, albo smarowane pesto
Masło ziołowo czosnkowe: masło, rozgnieciony czosnek, swieze zioła posiekane. Pesto: orzeszki pini, oliwa z oliwek, świeża bazylia roztłuczona w możdzieżu ( duzo) i oczywiście czosnek. Czasami robię na orzechach włoskich i z rodzimą zieloną pietruszką.Fajne sa tez grzanki tylko przesmarowane oliwa z oliwek( rzecz jasna z rozgniecionym czosnkiem) i połówką pomidora.
Do tego sałatki: grecka ( nie piszę jak, bo każdy potrafi) i np serowa( baza: rukola, orzechy włoskie, kilka gatunków sera- w tym koniecznie pleśniowy ostry i feta, cebula w piórka, papryka w piórka, kapary, sos vinegrete modyfikowany, bo z pieprzem cytrynowym i bez oliwy, sam ocet balsamiczny z wodą, świeże zioła ale broń boże mięta.
Czasami robię ziemniaczki w różnych wariantach, zwykłe gotowane wcześniej w mundurkach, później krojone w grube plastry, posypane świeżym koperkiem i zawinięte w folię aluminiową z piórami z masła, albo gotowane w mundurkach ze skórką, przekrojone na pół wydrążone i wypełnione farszem grzybowym wymieszanym z serem pleśniowym- też w folii.
Czasem zapiekam w foli wariacje warzywne: papryczki z farszem, pieczarki z farszem, cukinie w plastarch maczane w oliwie.
Ufff...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Okeanida oktangutan
Dołączył: 15 Kwi 2010 Posty: 915 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 22 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:14, 30 Kwi 2010 Temat postu: |
|
|
Seeni- dziekuje:)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
livia kijek od klawikordu
Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 1226 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 29 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 22:53, 06 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
osobiście preferuję jedynie towarzystwo i browarek, reszta jest stanowczo niezjadliwa i dla zdrowia szkodliwa
rozpałki śmierdzą jak paliwo do odrzutowców i przesiąknięte tym zapaszkiem kiełbaski zapewne są rakotwórcze
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 8:08, 07 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Toteż osobiście nigdy nie używamy żadnych rozpałek
Jestem mięsożercą neofitą - mięso z grila ma smak rewelacyjny.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 12:43, 07 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Z grilla to ryba, karkowka albo kielbasa.
A wszystko inne to tylko fanaberie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 12:55, 07 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Łał...taki łosos na ten przykład, tylko obłożony plastrami cytryny, posypany lekko tartą skórką z cytryny, z gałązeczką koperku, owinięty w folię....mniam, mniam.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 13:02, 07 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Losos nie jest ryba tylko fanaberia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 13:20, 07 Maj 2010 Temat postu: |
|
|
Jaka fanaberia..., rodzimy, bałtycki...
Albo na ten przykład taki pstrąg, co sobie najpierw odfiletowany poleży w zalewie miodowej przez nockę.
Albo nawet taki soute tylko w soli.......
albo sandaczyk przekładany plastrami mozarelii i pomidorków- w folii rzecz jasna.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|