Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 15:57, 06 Maj 2011 Temat postu: grecki strudel ze szpinakami |
|
|
1. piekarnik nagrzac na 180 stopni.
2. ciasto wyjac z lodowki. to jest 1 paczka ciasta yuka (to jest 10 listkow cienkiego jak papier ciasta)
tak to wyglada: [link widoczny dla zalogowanych]
3. 250 gr sera z owcy (ja wzielam feta z owcy) pokroic na kostki, 1 kg szpinak (ja po prostu rozmrozilam), pokrojone 2 cebule, pokrojone 2 zabki czosnku sol pieprz wymieszac to delikatnie.
4. 8 listkow tego ciasta nalozyc na wysmarowana tluszczem forme (28x19cm) tak zeby zwisaly poza poza. miedzy tymi listkami ciasta zawsze posmarowac olej pedzelkiem.
5. wlozyc nadzienie do formy i zwisajace ciasto nakryc. pozostala reszte listkow ciasta nalozyc na to i udekorwac np. malenkimi pomidorami i swiezym tymiankiem.
6. posmarowac znowu olejem!
piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut
smaczengo
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 18:58, 06 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Mniam, brzmi smakowicie
Ciekawa jestem tylko, czy u nas można dostać takie ciasto. Nigdy nie rzuciło mi się w oczy, ale też nigdy się tym nie interesowałam.
Ostatnio jadłam przepyszną tartę ze szpinakiem. Idea, w sumie podobna, tylko inne ciasto, a zamiast sera owczego był pleśniowy. |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 10:21, 07 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
to jest ciasto francuskie. Można dostać. Tak się zastanawiam czy można je zrobić w papierze ryżowym... chyba mniej kalorycznym.
Tak czy siak, przepis trzeba wypróbować
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|