|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pią 10:14, 05 Paź 2007 Temat postu: domowe obiadki - tanio, smacznie, zdrowo, różnorodnie. |
|
|
jak? nie wiem. stracilam apetyt na gotowanie. gotowanie obiadu dzien w dzien to dla mnie monotonia. jak poradzic sobie logistycznie z wyzwaniem jakim jest "domowy obiad co dziennie dla kazdego"?
podawajcia swoje sposoby na to aby:
a zadowolic domownikow
b nie zbankrutowac
c nadal z entuzjazmem codziennie ruszac na podboj podniebienia...?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 10:26, 05 Paź 2007 Temat postu: Re: domowe obiadki - tanio, smacznie, zdrowo, różnorodnie. |
|
|
slepa i brzydka napisał: |
podawajcia swoje sposoby na to aby:
a zadowolic domownikow
b nie zbankrutowac
c nadal z entuzjazmem codziennie ruszac na podboj podniebienia...? |
i jeszcze, aby się nie zmęczyć, aby było szybko i nieskomplikowanie... |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pią 10:40, 05 Paź 2007 Temat postu: Re: domowe obiadki - tanio, smacznie, zdrowo, różnorodnie. |
|
|
animavilis napisał: |
i jeszcze, aby się nie zmęczyć, aby było szybko i nieskomplikowanie... |
ciagle wierze, ze jest to mozliwe do osiagniecia....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pią 10:42, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Jest możliwe!
Ma byc tanio, smacznie i szybko, tak?
No to ja wiem!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pią 10:45, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
szybko tanio i smacznie...
MAKARON!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pią 11:01, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
ale sam?
sam makaron?
ja mam taki plan. w niedziele kupic duza tacke piersi z kurczaka, tace z mielonym i filety rybne.
mielone podzielic na dwie czesci. z jednej zrobic np. sos bolonski. zamrozic.
z drugiej czesci zrobic klopsy. zamrozic.
rybe zamarynowac albo po prostu okraszyc sola, piepszem, pietruszka, oregano, koledra, etc. tez zamrozic.
filety porozkrawac, przyprawic, potluc (koniecznie w foli - nie bedzie brudzic), w foli rowniez je zamrozic (filet obok fileta - ukladac paczki w zamrazalniku, jak posciel - latwo sie rozpakowuje).
no i generalnie jeden niedzielny wieczor, a obiadow chyba na dwa tygodnie.
moze macie lepsze pomysly?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pią 11:04, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
slepa i brzydka napisał: | ale sam?
sam makaron?
ja mam taki plan. w niedziele kupic duza tacke piersi z kurczaka, tace z mielonym i filety rybne.
mielone podzielic na dwie czesci. z jednej zrobic np. sos bolonski. zamrozic.
z drugiej czesci zrobic klopsy. zamrozic.
rybe zamarynowac albo po prostu okraszyc sola, piepszem, pietruszka, oregano, koledra, etc. tez zamrozic.
filety porozkrawac, przyprawic, potluc (koniecznie w foli - nie bedzie brudzic), w foli rowniez je zamrozic (filet obok fileta - ukladac paczki w zamrazalniku, jak posciel - latwo sie rozpakowuje).
no i generalnie jeden niedzielny wieczor, a obiadow chyba na dwa tygodnie.
moze macie lepsze pomysly? |
No pomysł na medal.
Tyle, ze ja wolę robic każdego dnia coś na obiad (no wiem... dziwna jestem). Robie jednak szybkie dania. Choćby tuńczyka z makaronem albo łososia... albo coś takiego.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pią 11:20, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
tak, tak, dlatego mozna to robic w innych proporcjach. wiecej mrozonych, gestych sosow do makaronow czy tez ryzu. jeden dzien gotowania, a potem to juz codziennie tylko na szybko.
jesli macie jakies sprawdzone przepisy na szybkie dania obiadowe poprosze dokladniej. sam makaron z tunczykiem to nie to, co podajecie na stol. diabel (smak) tkwi w szczegolach (przyprawie, rodzaju makaronu, prywatnym upodobaniom, dodatkowi majonezu ... ).
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pią 11:30, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Ok.
No to mam przepis na superszybkie danie i pyszne...
Tagliatelle z pesto genovese
1. Kupujesz słoiczek pesto i tagliatelle.
2. Gotujesz tagliatelle.
3. Odkrecasz słoiczek pesto.
4. Ścierasz trochę parmezanu.
5. Odcedzasz makaron.
6. Dodajesz pesto.
7. Mieszasz.
8. Dodajesz połowę startego parmezanu.
9. Mieszasz.
10. Nakładasz wszystko na talerz.
11. Oblizujesz łyżkę.
12. Posypujesz na talerzu danie parmezanem.
13. Kładziesz na wierzch listek bazylii
14. Siadasz do stołu
15. Bierzesz widelec
16. Jesz
17. Oblizujesz talerz (nie musisz potem myć. Po oblizaniu jest czysty. Dodatkowa oszczędność... )
A i parmezan to najlepiej reggiano bo jest najlepszy (moim skromnym zdaniem)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 11:34, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Szybkie:
Cycochy kurze kroimy w kostkę,, gotujemy w wodzie z wegetą. Możemy, nie musimy dodać pieczraki. Zagęszczamy serkami Ostrowia. Na podwójną pierś, trzy serki. Smak do wyboru. Ja biorę ziołowe plus paprykowe. Czosnek, pieprz do smaku.
Pyszne do ryżu.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pią 11:37, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
GYROS Z KURCZAKA
Pierś z kurczaka kroimy z paseczki i przyprawiamy przyprawami
curry,bazyli ,oregano i jak kto jeszcze lubi zostawic do przejscia przyprawami
GYROS Z KURCZAKA Kaladii
Pierś z kurczaka kroimy z paseczki i przyprawiamy przyprawami
curry,bazyli ,oregano i jak kto jeszcze lubi zostawic do przejscia przyprawami
gotujemy pieczarki drobno skrojone
kroimy 3 og kiszone
1 papryke i pół pomidorka
1 cebulka
parę pieczarek
piersi z cebuka smażymy na oliwie i dodajemy resze dodatków dusimy do mometu
az wszystko bedzie miekkie
Osobno sos czosnkowy -smietana gesta 3 ząbki czosnku ,kilka kropel cytryny ,sól
i pieprz do smaku.
1 papryke i pół pomidorka
1 cebulka
piersnik z cebuka samżymy na oliwe i dodajemy resze dodatków dusimy do mometu
az wszystko bedzie miekkie
Osobno sos czosnkowy -smietana gesta 3 ząbki czosnku ,kilka kropel cytryny ,sól
i pieprz do smaku.
Sos może być z jogurtu.
Robiłam to w wersji okrojonej: piersi, cebula, pieczarki plus sos. Cudo.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pią 11:38, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Danie numer dwa - eskalopine (nie wiem jak nazywa się to w Polsce)
Pierś z kurczaka jet potrzebna. Mąka, białe wino, kostka rosołowa i masło. A, i mleko.
Piersi kroi się na placki takie cienkie. Otacza lekko w mące. Na patelni rozgrzewa się tak sporo masła. Do masła dodaje się kostkę i sie ją w tym rozpuszcza. Potem na tym podsmaża się piersi. Nie moga się zarumienić i musi to mwszystko być robione na wolniusim ogniu. Potem do tego dodajemy troche wina białego najlepiej wytrawnego. Chwilkę trzymamy to w winie. Mała chwilkę. Potem do wszystkiego dolewamy mleko i jeszcze przez chwilkę razem to dusimy lekko mieszając aż się zrobi taki gęsty sosik. I tyle. Pyszne to jest.Może być podawane z ryżem. najlepiej z czarno białym.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pią 11:38, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
Biedrona, czy jemu tez moge oblizac talerz?
ja pesto uwielbiam, problem bede miala z reszta domownikow...
problem nr dwa to to, ze po miesach mi tak tylek nie rosnie jak po makaronach w sosach...
riba, to na szybko brzmi ciekawie, ale to chyba jest sos do np. makaronu czy ryzu, co nie?
EDIT: doczytalam... (slepa Genia )
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedrona ladybird with stripes
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 6687 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 133 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z łąki
|
Wysłany: Pią 11:44, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
slepa i brzydka napisał: | Biedrona, czy jemu tez moge oblizac talerz?
ja pesto uwielbiam, problem bede miala z reszta domownikow...
problem nr dwa to to, ze po miesach mi tak tylek nie rosnie jak po makaronach w sosach...
riba, to na szybko brzmi ciekawie, ale to chyba jest sos do np. makaronu czy ryzu, co nie?
EDIT: doczytalam... (slepa Genia ) |
No właśnie problem w tym, że mnie tez ten tyłek.... jakoś... no... rośnie.
Jemu też możesz ten talerz oblizać
Hm... to rozumiem, że ma być jeszcze odchudzająco? Tak?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
stara_reklama Gość
|
Wysłany: Pią 22:30, 05 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Wto 13:34, 01 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 9:15, 06 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
w barze mlecznym Kalina też mają dobre żarcie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pon 6:44, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
piatekowy wieczor w kuchni zaowocowal 4 paczkami kotletow mielonych, 6 paczkami filetow z kurczaka (na rozne sposoby), sosem bolonskim (ktory poszedl na obiad wczoraj). mam spokoj z gotowaniem na kilka dni. moze nawet sam se bedzie robil...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Pon 7:21, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
niebieski napisał: | Wiecie już że gotować nie potrafię, ale mam parę sprawdzonych pomysłów na szybkie obiadki i niezbyt drogie:
[link widoczny dla zalogowanych]
Zupki z puszki są bardzo dobre |
Niebieski...z całym szacunkiem...ale puszkowe zupy są ohydne
Zupę można bardzo szybko upitrasić ...do wody wkładasz noge kurczakową lub skrzydełka..solisz, wrzucasz liść laurowy, kilka ziaren ziela angielaskiego, gotujesz do miękości..kilka ziemniaków kostkujesz...wrzucasz razem z kupionymi mrożonymi warzywami ..mieszankami różnego rodzaju..zaprawiaz śmietaną i masz pyszną zupę.
Wywaru z mięsa można ugotować na przynajmniej dwie zupy... podzielić i z pozostałej części dodając koncentrat pomidorowy i makaron masz koleją, smakowitą zupę.
Ślepa...mam dla Ciebie przepis.
Ziemniaki pokrojone w grubsze talarki, sporo cebuli, trochę jakiegoś miękkiego mięsa, najlepiej boczek lub karkówka wrzucasz na patelnię...solisz, dodajesz sporo pieprzu, przykrywasz i dusisz co jakiś czas mieszając...do miękkości...coś pysznego!
Polecam.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pon 7:34, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
dziekuje, to bardzo popularne w mojej kuchni. pyry, skwarki i cebula
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
stara_reklama Gość
|
Wysłany: Pon 7:42, 08 Paź 2007 Temat postu: |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez stara_reklama dnia Wto 13:42, 01 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|