Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 20:08, 30 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Aha, wiem, ma taki specyficzny zapaszek, niekoniecznie wszystkim odpowiadający?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 9:02, 13 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Znalazłam ten przepis w necie i NA PEWNO wypróbuję:
Biust od kurczaka - 4 szt
Gorący kubek Knora:
-cebulowa z grzankami min. 3szt
-serowa z grzankami 3 szt.
2 cebule w piórka rżnete
trochę tłuszczu do wysmarowania naczynia
naczynie żaroodporne +/- 3 litrowe lub brytfanna z deklem (ta mała)
0,5 l mleka lub śmietany.
WYKONANIE:
Biust oczyścić z chrząstek, pokroić w poprzek w plasterki ok.10mm grubości
Naczynie wysmarować tłuszczem, najlepiej masłem. Na spód poukładać cebulę porżniętą w piórka, posypać zmielonym pieprzem. Na to poukładać 2 pocięte biusty. na te biusty wysypać równo 3 paczki zupy cebulowej
następnie poukładać następne dwa biusty i posypać 3-ma paczkami zupy serowej. Wlać delikatnie 0,5 l mleka, nasadzić dekiel i sruu do p[iekarnika na 180 st C. Po 20 min wyjęć z piekarnika, jak trzeba, to podziabać wielelcem, by mleko doszło do proszku zupnego, sprawdzić, czy nie jest za sucho( a jak za mokro, to dosypać serowej) i z powrotem na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i sprawdzić, czy mięsko mięciusim jest. Zamiast mięsa mozna użyć kalafiora w szczątkach, brokuła, mieszanki warzywnej itd. Najlepiej smakuje z kluskami, ewentualnie z ryżem lub frytkami.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Czw 9:02, 13 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 9:14, 13 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Oryginalny sposób na zastosowanie gorącego kubka Ale może to być całkiem jadalne.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:34, 13 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Jestem święcie przekonana, że tę potrawę wymyślił mężczyzna...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 10:44, 13 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Ja też
Ribo, od tych sztucznych zupek mogą mięknąć łuski
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:49, 13 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Jak się zje raz na pół roku, nie zaszkodzi
Za tydzień przyjeżdża do mnie rodzina, żarta na kurczaki i sądzę, że ich tym daniem zaskoczę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Czw 11:42, 13 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Aaaa! To inna sprawa, rodzinie mogą zmięknąć
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 8:41, 17 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj na obiad będą prażonki tylko na gazie , bo ogniska pod blokiem nie będę rozpalać .
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Pon 8:55, 17 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
co to sa prazonki?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:01, 17 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
to jest garnek do prażonek pieczonych na ognisku , potrawa ta jest popularna chyba tylko w okolicach Zawiercia i Siewierza .
Tutaj jest szczegółowy opis:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
mojra maszynista z Melbourne
Dołączył: 01 Maj 2007 Posty: 1754 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 242 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ...z drugiej strony lustra...
|
Wysłany: Pon 11:40, 17 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
...myślę, że nie tylko w okolicach Zawiercia i Siewierza...
[link widoczny dla zalogowanych]
...swoją drogą... naprawde pycha...
...niemal równie dobrze udaje się w jakimś naczyniu żaroodpornym w piekarniku...
edit:
...najczęściej jednak buraki zastępuję zieloną pietruszką... ta wersja kolorystyczna i smakowa zdecydowanie bardziej młodszym członkom rodziny odpowiada...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez mojra dnia Pon 11:43, 17 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 11:44, 17 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
W domu robię tak: wkładam wszystko do garnka jakiegoś mało wyjściowego, uszczelniam folią aluminiową, przykrywam odwróconą pokrywką, potem odwróconym garnkiem i na to stawiam dla obciążenia garnek z wodą - tak jak moja babcia.
Ale że tatarska pierwsze słyszę, dzięki przeokropne.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez letnisztorm dnia Pon 11:45, 17 Sie 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
letnisztorm Tunrida Storm
Dołączył: 16 Lut 2009 Posty: 14847 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2172 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 6:16, 01 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Potrzebuje dobrego przepisu na papugę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Wiolinowa maszynista z Melbourne
Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1809 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 44 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z innej bajki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:13, 02 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: |
Ziemniaki pokrojone w grubsze talarki, sporo cebuli, trochę jakiegoś miękkiego mięsa, najlepiej boczek lub karkówka wrzucasz na patelnię...solisz, dodajesz sporo pieprzu, przykrywasz i dusisz co jakiś czas mieszając...do miękkości...coś pysznego!
Polecam. |
A zamiast boczku i karkówki jakie mięso polecasz?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 18:17, 02 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Wiolinowo, można dodać każdy rodzaj, może to być drób, kiełbasa, wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych, myślę, że jedynie mięso rybie odpada.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Wiolinowa maszynista z Melbourne
Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 1809 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 44 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z innej bajki Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 18:29, 02 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
No to spróbuję dodać drób
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Sob 15:54, 05 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
Kugel - tanio, smacznie, zdrowo, prosto, ale, przynajmniej dla mnie, niestety nie za szybko. Ze dwie godziny szamotania w kuchni, z czego godzina sprzątania, składania/rozkładania robota, etc.
Masa ziemniaczana:
ok. 1 kg surowych ziemniaków startych na tarce,
1 jajko,
1 odciśnięta, namoczona wcześniej w mleku bułka
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz
Mięso:
w przepisie były ugotowane i podsmażone żeberka, ja wzięłam pierś z kurczaka
Wysmarować naczynie żaroodporne olejem. Włożyć pół masy ziemniaczanej, na to pokrojone w kostkę i podsmażone wcześniej na patelni z 2-3 cebulami mięso, posypać natką pietruszki lub koperkiem, przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej.
Zapiekać 50-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).
To jest bardzo smaczne (trochę przypomina w smaku placki ziemniaczane z jakimś farszem) i bardzo pasące.
W oryginalnym przepisie oprócz mięsa z żeberek w środku, wspomniano o boczku pokrojonym w kostkę, którym pod koniec pieczenia można posypać kugel.
Ja pod koniec pieczenia poukładałam na wierzchu ugotowane wcześniej na parze brokuły i polałam je sosem z pomidorów, koncentratu, bazylii i innych takich.
Jeśli ktoś dba o estetykę potrawy, to ten sos niekoniecznie - bez sosu kugel ładnie się zapiekł, był taki suchutki, z sosem trochę się rozciapciał, ale smakowo - pycha. |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:02, 10 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
ale ten kugel dosyć czasochłonny jest...
ja w niedoczasie zrobiłam takie coś:
pokroiłam laskę podwawelskiej, podsmażyłam, dodałam pokrojoną w piórka w dużą cebulę, a następnie wciepałam: puszkę czerwonej fasoli, puszkę białej, puszkę kukurydzy, zaciągnęłam przecierem pomidorowym i doprawiłam m.in. ziołami prowansalskimi...
Bardzo wydajne, szybkie i pyszne...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez ribka_pilka dnia Czw 21:02, 10 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 21:09, 10 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
i zasmażka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 21:14, 10 Wrz 2009 Temat postu: |
|
|
taaa...i pampuchem przegryżć
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|