Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Do Mazura !!! (mazurka ;) )

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:13, 26 Mar 2013    Temat postu: Do Mazura !!! (mazurka ;) )

Wielkanoc. Piekę mazurki. Ale misie znudził odwieczny zestaw: kajmak, śmietankowy, orzechowy na wafelku. Jakie pieczecie? Nie znam dobrego czekoladowego na przykład. No i nie lubię bakalii (oprócz żurawiny).
Podrzućcie coś, bo od niedzieli wertuję gazety i net i...niet
A baby? Robię tylko z ajerkoniakiem. Nie umiem innej. Jakiś przepisik może Pray


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:18, 26 Mar 2013    Temat postu:

oooo widzisz...a ja mam plan zrobić mazurka po raz pierwszy w życiu....może podrzucisz coś dla początkujących? pliiiz!
a baba z ajerkoniakiem też intrygująca jest.... 050 kofffam ajerkoniak...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 21:18, 26 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:31, 26 Mar 2013    Temat postu:

Najprostszy to na wafelku, bo ciasta nie trzeba robić

200 g orzechów włoskich (daję więcej)
100 ml miodu
100 g cukru pudru
3 białka
1 duży wafel do wyłożenia blaszki (wychodzi 1 i kawałek drugiego, bo blaszka prostokątna, a wafle kwadratowe)

Orzechy siekam (nie mielę). Białka ubijam na sztywno. Wolniutko dosypuję cukier puder. Ubijam razem. Miód rozpuszczam, bo o tej porze roku to już scukrzony jest. Letni albo zimny dolewam do piany, mieszam, dosypuję orzechy, delikatnie mieszam.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, na to wafel, a na to masa.
Piekarnik 180 stopni na 20 min.
Mazurek jest trochę ciągnący, trochę nugatowy, ale dobry.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez illunga dnia Wto 21:32, 26 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:31, 26 Mar 2013    Temat postu:

Mazurek pomarańczowy:
kruchy spód... zrobic ciasto, włożyć na blachę, z okrawkow uformować wałeczek i dośc wysoko okleic brzegi. nakłuc widelcem, podpiec.
Masa pomarańczowa:
30 dkg pomarańczy, 25 dkg jabłek ( szara reneta ) 30 dkg cukru, cukier waniliowy.

Dokładnie sparzone i umyte pomarańcze zetrzeć na tarce wraz ze skórką ( podczas tarcia usunąc pestki )
Starte pomarańcze zagotować dodać cukier, a po kilku minutach obrane i starte na grubej tarce jabłka. Razem gotować, aż masa będzie szklista, gęsta.
Masę wyłożyc na podpieczone ciasto.
Z trzech białek ( zostaną z kruchego ciasta) i 30 dkg cukru ubić sztywna pianę, wyłozyć na mase pomarańczową i w ciepłym piekarniku suszyć aż piana bedzie twardawa ( teoretycznie ma być beza, ale...... )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:36, 26 Mar 2013    Temat postu:

O Widzisz! To jest dobre. Pomarańcze i jabłka. Widziałam tylko z samymi pomarańczami.
Nudziarzu, a blacha jaka? Taka zwyczajna prostokątna? Chodzi mi o wielkość nie o kształt, bo nie wiem ile tego ciasta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 21:38, 26 Mar 2013    Temat postu:

Normalna.. prostokątna
Tylko naprawde wysoko trzeba brzegi okleić, bo i masa i piana...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 21:39, 26 Mar 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:56, 26 Mar 2013    Temat postu:

Ok. Rozumiem

Baba z ajerkoniakiem
30 dag mąki
20 dag cukru pudru
4 jajka
1 szkl. oleju
1 szkl. ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Polewa czekoladowa własnego wyboru

Jajak utrzeć z curem i solą, dodać olej i ajerkoniak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną.
Formę z kominkiem wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Włożyć ciasto.
Piekarnik 170 stopni na 50-60 min.
Po wystudzeniu polać polewą.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:28, 27 Mar 2013    Temat postu:

Indian Summer napisał:
oooo widzisz...a ja mam plan zrobić mazurka po raz pierwszy w życiu....może podrzucisz coś dla początkujących? pliiiz!
a baba z ajerkoniakiem też intrygująca jest.... 050 kofffam ajerkoniak...

Przepis z netu na mazurek kajmakowy:
Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodkim lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo kwaskowatego dżemu.

Składniki:
Ciasto kruche:

•300g mąki pszennej
•150g masła lub margaryny
•80g cukru pudru
•1 jajko
Dodatkowo:

•ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
•1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
•migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji
Sposób przygotowania:

1.Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
2.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
3.Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
4.Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
5.Dżem rozsmarować na cieście.
6.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
7.Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 18:23, 27 Mar 2013    Temat postu:

Nie umiem piec, ale umiem myć okna i je umyłem na święta oops
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:03, 27 Mar 2013    Temat postu:

Mebus napisał:
Nie umiem piec, ale umiem myć okna i je umyłem na święta oops

To musisz tego mazurka odtańczyć


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Śro 20:10, 27 Mar 2013    Temat postu:

U mnie na święta nie robi się mazurków. Kiedy rozszalałam się wypiekowo próbowałam rodzinę do mazurków przekonać, ale zawsze to było ciasto, które nie schodziło. Nie robię też bab, tylko babeczki- cytrynowe, jogurtowe, czekoladowe. Hmm...właściwie od 5 lat babeczek tez nie robię - wypiekają je w wielki piątek moje córki.
Zasadniczo piekę tylko szarlotkę, sernika z brzoskwiniami lub wymiennie fale dunaju, wiecznie żywego snickersa i ewentualnie robię serenik na zimno.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Śro 20:18, 27 Mar 2013    Temat postu:

ribka_pilka napisał:
Mebus napisał:
Nie umiem piec, ale umiem myć okna i je umyłem na święta oops

To musisz tego mazurka odtańczyć


A co będziemy pić i w jakich ilościach? Boże ja i tańczenie
To już wolę do końca życia okna zmywać i kuchenki gazowe myć, te takie co są na szkle.
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 11:09, 28 Mar 2013    Temat postu:

nudziarz napisał:
Mazurek pomarańczowy:
kruchy spód... zrobic ciasto, włożyć na blachę, z okrawkow uformować wałeczek i dośc wysoko okleic brzegi. nakłuc widelcem, podpiec.
Masa pomarańczowa:
30 dkg pomarańczy, 25 dkg jabłek ( szara reneta ) 30 dkg cukru, cukier waniliowy.

Dokładnie sparzone i umyte pomarańcze zetrzeć na tarce wraz ze skórką ( podczas tarcia usunąc pestki )
Starte pomarańcze zagotować dodać cukier, a po kilku minutach obrane i starte na grubej tarce jabłka. Razem gotować, aż masa będzie szklista, gęsta.
Masę wyłożyc na podpieczone ciasto.
Z trzech białek ( zostaną z kruchego ciasta) i 30 dkg cukru ubić sztywna pianę, wyłozyć na mase pomarańczową i w ciepłym piekarniku suszyć aż piana bedzie twardawa ( teoretycznie ma być beza, ale...... )


Mazurek dzisiaj wstępnie został zakwalifikowany do występów świątecznych, tylko z szarą renetą będzie kłopot d'oh!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:22, 28 Mar 2013    Temat postu:

Żaden !. W hipermarketach, supermarketach etc jest. Dziś kupiłem w naszej sieciówce "Delikatesy Centrum" .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 18:36, 28 Mar 2013    Temat postu:

Seeni napisał:
U mnie na święta nie robi się mazurków. .

To zrob im pseudo-mazurek orzechowy:
spód kruchy.
20 dkg orzechów włoskich zmielić przez maszynke
20 dkg cukru pudru i 3 zołtka utrzeć.
dodac orzechy, wymieszać, dodać pianę z 3 bialek - wymieszac delikatnie , wylac na delikatnie podpieczony kruchy spód.
Piec ok. godziny.. kiedy zrobi się na wierzchu skorupka - gotowe. Ważne żeby nie przesuszyc, bo będzie mozna w tresciową rzucac.
Ciasto z rodzaju "meskich" .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:55, 01 Kwi 2013    Temat postu:

Ja oczywiście musiałam po swojemu tego mazurka... ciasto kruche, coś jak z Ribki przepisu, ale...posmarowałam dżemem pomarańczowym, a do masy krówkowej dodałam gorzką czekoladę i sporo ciemnego kakao...nie było ulepkowato słodkie, wyszło całkiem nieźle...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin