Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 10:35, 04 Kwi 2007 Temat postu: DANIA WETERIANSKIE |
|
|
pasztet fasolowy
2 szkl fasoli
kilka suszonych grzybów
cebula
4 łyzki oleju
2 jaja
kilka łyzek tartej bułki
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
imbir
kostka rosołowa
Fasole namoczyc w zimnej wodzie , nastepnego dnia ugotowac
Grzyby ugotowac
cebule posiekac i podsmazyc
fasole, grzyby i cebule zemlec (ja dodaje jeszcze 2 gotowane marchewki)
dodac jaja, wywar z gdzybów, tarta bułke i wszystkie przyprawy
Piec w formie (mozna zapiec w słoikach)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Śro 10:59, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
czy to sa dania dla weteranow ??
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:14, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ślepa i brzydka napisał: | czy to sa dania dla weteranow ?? |
Wiedziałam ze jak napisze prawidłowo, to pies z kulawa noga nie bedzie zagladał
I tu Cie mam Slepa . Wstawiaj takie co to wzrok wzmocni
Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuzo marchewki i czarnych jagód
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
slepa i brzydka madonna z wielkim cycem
Dołączył: 10 Cze 2006 Posty: 10000 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 964 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Vondervotteimittiss
|
Wysłany: Śro 12:18, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ja tylko zurawine lykam...
na pecherz
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 12:21, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
ślepa i brzydka napisał: | ja tylko zurawine lykam...
na pecherz |
pffffffffffffffffffff
Zurawinowy to jest najlepszy kisiel i konfitura do mięsa, albo do smazonego brie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 12:46, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Wrzucę z domu przepis na pierożki. Robiłam na Wigilię, ale niewielie ich do tej Wigilii zostało
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Janek znowu nadaje pszemondżały wykształciuch
Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 6437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:42, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
nalewka na żurawinie
specjalność mojej mamy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:47, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Jak obiecałam
Pierożki z soczewicą i pieczarkami
Ciasto pierogowe:
60 dag mąki
300 ml letniej wody
łyżka oliwy
żółtko
sól
Mąkę przesiać dodać żółtko i sół. Wyrabiać ciasto dolewająć stopniowo wodę. Kiedy składniki się połączą dodać tłuszcz. Kiedy ciasto zrobi się gładkie, rozwałkować cieniutko. Wykrawać szklanką koła (ok.5 cm średnicy).Nakładać farsz i sklejać.
Farsz
30 dag pieczarek
20 dag soczewicy
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
sól i pieprz
Soczewicę zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Ugotować. Pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce masła. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do pieczarek i dusić razem kilka minut. Wymieszać z soczewicą i przepuścić przez maszynkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tartą bułkę, jajko i sos sojowy. Dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać na krążki z ciasta. Formować pierożki. Gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną. Podawać gorące z usmażoną na złoto cebulką.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Janek znowu nadaje pszemondżały wykształciuch
Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 6437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:48, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
mmmmniam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 15:50, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Janek znowu nadaje napisał: | mmmmniam |
I to jakie! Zrobiłam ponad 60. Do wigilii dotrwało może ze 20.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Janek znowu nadaje pszemondżały wykształciuch
Dołączył: 15 Sty 2007 Posty: 6437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 15:52, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | Janek znowu nadaje napisał: | mmmmniam |
I to jakie! Zrobiłam ponad 60. Do wigilii dotrwało może ze 20. |
ja się zapisuję
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ribka_pilka smażalnia story
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 21202 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 17:51, 19 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Pot pie
1 kg pieczarek
1 ogromny por
3 ząbki czosnku
pojemniczek śmietany
sól, pieprz, tymianek/ostrożnie! 2 małe szczytpy, bo zdominuje resztę/
opakowanie francuskiego ciasta w rulonie
Zmacerować pokrojone pieczarki/nie solić!!!/, zmacerować pokrojonego w plasterki pora, dodać czosnek,sól, pieprz i tymianek. Dodać do pieczarek, dolać śmietanę.
Nałożyć do żaroodpornych miseczek/ po pół/ każdą nakryć plasterkiem ciasta i przylepić palcami do brzegów miseczki. Piec w 180 st. przez 35 min.
Każdy potem musi się przebić widelcem przez chrupiącą skorupkę i wyjadać ze środka, przegryzająć pokrywką.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dżeska maszynista z Melbourne
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 4648 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miedzianej krainy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:22, 21 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
puszka czerwonej fasoli, pokrojony ananas z puszki, puszka kukurydzy, czosnek wyciśnięty, troszkę majonezu z niewielką ilością soku z ananasów. Szybka, świetna sałatka. Nie dodaje się zadnych przypraw
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bobro gryźliwy behemot
Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 20179 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: z boku trochę Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 21:18, 21 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
polędwica sopocka też jest niezła...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Aproxymat Para X to my
Dołączył: 26 Sie 2005 Posty: 33795 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1537 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: zewsząd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:24, 21 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
W porównaniu z półtuszą ananasa wypada jednak dość blado
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dżeska maszynista z Melbourne
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 4648 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miedzianej krainy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 13:33, 28 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Aproxymat napisał: | W porównaniu z półtuszą ananasa wypada jednak dość blado |
oj, boro....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Sabina maszynista z Melbourne
Dołączył: 28 Wrz 2005 Posty: 2122 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 14:26, 28 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Puszki też trzeba kroić, czy można w całości dodać?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dżeska maszynista z Melbourne
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 4648 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miedzianej krainy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 9:04, 04 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Sabina napisał: | Puszki też trzeba kroić, czy można w całości dodać? |
jakie paluszki? swoje czy krabowe?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Sabina maszynista z Melbourne
Dołączył: 28 Wrz 2005 Posty: 2122 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 9:41, 04 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Puszki, nie paluszki
Bo te po groszku konserwowym nawet nieźle się kroją - widocznie są z dość cienkiej blachy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dżeska maszynista z Melbourne
Dołączył: 14 Lis 2006 Posty: 4648 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z miedzianej krainy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 18:23, 04 Cze 2007 Temat postu: |
|
|
Sabina napisał: | Puszki, nie paluszki
Bo te po groszku konserwowym nawet nieźle się kroją - widocznie są z dość cienkiej blachy |
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|