Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

co w kuchni niezbędne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slepa i brzydka
madonna z wielkim cycem


Dołączył: 10 Cze 2006
Posty: 10000
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 964 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Vondervotteimittiss

PostWysłany: Wto 15:58, 20 Maj 2014    Temat postu:

to Cie Apro urzadzil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 19:41, 20 Maj 2014    Temat postu:

Aproxymat napisał:
Przecież to zwykły krzem jest. Raczej jego niedobór jest szkodliwy.

No.. nie do końca zwykły krzem...
organiczne związki krzemu.
Równie dobrze można powiedzieć, ze niedobór potasu fatalnie działa na serce i nie tylko, wegiel to absolutnie powszechny i bezpieczny pierwiastek a azot stanowi prawie 80 % powietrza którym oddychamy, jednak przestrzegałbym przed spożywaniem związku tych pierwiastków o symbolu KCN ( cyjanek potasu )
Ale rzeczywiście nie stwierdzono silikony ( szcegolnie medyczne) były niebezpieczne


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 19:48, 20 Maj 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 20:24, 20 Maj 2014    Temat postu:

nudziarz napisał:
Aproxymat napisał:
Przecież to zwykły krzem jest. Raczej jego niedobór jest szkodliwy.

No.. nie do końca zwykły krzem...
organiczne związki krzemu.
Równie dobrze można powiedzieć, ze niedobór potasu fatalnie działa na serce i nie tylko, wegiel to absolutnie powszechny i bezpieczny pierwiastek a azot stanowi prawie 80 % powietrza którym oddychamy, jednak przestrzegałbym przed spożywaniem związku tych pierwiastków o symbolu KCN ( cyjanek potasu )
Ale rzeczywiście nie stwierdzono silikony ( szcegolnie medyczne) były niebezpieczne

Coś czytałam o wybuchach silikonu w samolotach:
[link widoczny dla zalogowanych] Tongue up (1)
Ale nie sądzę, żeby silikonowa foremka na babkę, zafundowała takie przeżycia z piekarnika
Fly, dziwię się, że oddychasz Tongue up (1)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Śro 16:43, 21 Maj 2014    Temat postu:

ribka_pilka napisał:

Fly, dziwię się, że oddychasz Tongue up (1)

Ale słabo, zwłaszcza w pracy, bo boję się ozonu z drukarki.
Chyba kupię te foremki Think
Powrót do góry
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:44, 21 Maj 2014    Temat postu:

flykiller napisał:
ribka_pilka napisał:

Fly, dziwię się, że oddychasz Tongue up (1)

Ale słabo, zwłaszcza w pracy, bo boję się ozonu z drukarki.
Chyba kupię te foremki Think

Gdybyśmy rozważali wszystkie możliwe zagrożenia, oszalelibyśmy... Lepiej zepchnąć to w niepamięć i żyć, i cieszyć się życiem (choćby krótkim z racji zagrożeń Tongue up (1))
jestem nałogowym palaczem, więc wszystkie moje działania prozdrowotne są
nieco pozorne ale staram się.
Ponieważ to temat kulinarny, zachwalę cykorię. Mam to szczęście, że cykoria smakuje mi. Mogę ją pogryzać bez niczego.
Tutaj o jej właściwościach:
"Właściwości zdrowotne
Cykoria ma wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:
oczyszcza organizm z toksyn
wzmacnia odporność organizmu
chroni przed infekcjami i przeziębieniami
usprawnia metabolizm
poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci
pobudza wydzielanie soków żołądkowych
zmniejsza wchłanianie tłuszczów
obniża poziom cholesterolu i normuje poziom cukru w krwi
jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
wspomaga leczenie bezsenności
zapobiega zmarszczkom
wzmacnia włosy i paznokcie
łagodzi podrażnienia skóry
zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących"


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:54, 21 Maj 2014    Temat postu:

Jak macie wypróbowane przepisy cykorowie, to bardzo proszę o podanie

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 19:55, 21 Maj 2014    Temat postu:

To truizm.. ale najbardziej zdrowa jest maksymalnie urozmaicona dieta.
I mięsa ( przeróżne) i ryby i warzywa , i owoce morza, i zboża ( choć ponoć to śmierć ) i oleje, oliwy , i co się tylko da.
Wydaje mi sie iz jedyną zasadą jest jak najmniejsze przetworzenie tych wszelkich składników.
Jedyne co naprawde jest zbędne, to cukier.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:00, 21 Maj 2014    Temat postu:

nudziarz napisał:
To truizm.. ale najbardziej zdrowa jest maksymalnie urozmaicona dieta.
I mięsa ( przeróżne) i ryby i warzywa , i owoce morza, i zboża ( choć ponoć to śmierć ) i oleje, oliwy , i co się tylko da.
Wydaje mi sie iz jedyną zasadą jest jak najmniejsze przetworzenie tych wszelkich składników.
Jedyne co naprawde jest zbędne, to cukier.

A gluten? Ja ostatnio gluten winię za wszystko co złe w ludzkich organizmach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:04, 21 Maj 2014    Temat postu:

Niestety.. to juz "nowoczesność" , która przerobiła wspaniałą pszenicę ( także orkiszową ) na coś co z natura ma mało wspólnego.
Znajomi robią sami chleb. Kupują ziarno ( pszenica, żyto ) , dają do zmielenia etc..
Rarytas !!
Z tym, że kupuja pszenicę ze starych ( teraz okreslanych jako pastewne, bo własnie odmian o niskiej zawartości glutenu ) odmian

P.S. Nawiasem mowiąc córa półtora roku zyje bez zbóż i cukru i ma się całkiem dobrze ( nawet powoli cycki doszły już do D , po zejściu z E do B )
Wyniki ma świetne.. no moze poza krzywa cukrową która okaząła się w jej wypadku prosta cukrową, tak momentalnie wyposzczony organizm wchłonął te 80 g cukru po ponad rocznym poscie cukrowym


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Śro 20:12, 21 Maj 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ribka_pilka
smażalnia story


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 21202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:12, 21 Maj 2014    Temat postu:

No...Jednak wybrałabym żyto, przy nim mniej majstrowano.
Ale jak znajomi mają dobre źródła...to nic tylko wpraszać się do nich, żeby chlebem i solą witali


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 20:15, 21 Maj 2014    Temat postu:

ribka_pilka napisał:
No...Jednak wybrałabym żyto, przy nim mniej majstrowano.
Ale jak znajomi mają dobre źródła...to nic tylko wpraszać się do nich, żeby chlebem i solą witali

Nie trzeba źródeł.
To co oferowane jest przez naszych rolników na wszelakich targach to w większości wlaśnie stare odmiany. Tylko wielkotowarowe gospodarstwa bawią sie w pszenicę "konsumpcyjną", bowiem wymaga ona wysokiej kultury rolnej.
Trzeba tylko mieć źródło na tyle pewne, by jakiegoś sporyszu, czy innego świństwa w nim nie było.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Nie 20:50, 10 Sty 2016    Temat postu:

Pewnie mnie zaraz wyzwą od starych garkotłuków,ale podzielę się efektem czystej blachy i kawałka piekarnika, bo nie ma co się przepracowywać.
Żadne druciaki, gąbki, szmatki , pasty i płyny nie pomogły,ale kawały zmiętej folii aluminiowej i zwykły środek czyszczący w płynie cifopodobny. Schodzi w okamgnieniu!
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin