Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

co w kuchni niezbędne
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lena
maszynista z Melbourne


Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 3846
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 834 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 7:09, 16 Kwi 2011    Temat postu:

to ja odkupię ten drugi

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 13:13, 09 Maj 2011    Temat postu:

Już kiedyś zamiarowałam zakupić żeliwny kociołek, jakoś potem o nim zapomniałam, teraz stanie sie w mojej kuchni (własciwie nad ogniskiem) niezbędny

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 8:40, 23 Maj 2011    Temat postu:

Kociołek kupiłam, w sobotę pierwszy raz go użyłam, pieczonka pycha, polecam.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:22, 23 Maj 2011    Temat postu:

Mii napisał:
Kociołek kupiłam, w sobotę pierwszy raz go użyłam, pieczonka pycha, polecam.


U nas niezbędny, prażonki to potrawa regionalna, teraz powoli wypierają go grille ale chociaż raz do roku spotkanie przy kociołku być musi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Pon 12:00, 23 Maj 2011    Temat postu:

Grill mi się znudził, każda impreza jest grilowana, w sobotę mam gości i zaskoczę ich czymś innym Angel

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nikt
sikający na stojąco


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 7296
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 478 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z samego dna

PostWysłany: Wto 13:38, 21 Cze 2011    Temat postu:

I Indi zamilkła z tymi ekspresami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miranda
Marek Aureliusz


Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 10:41, 15 Wrz 2012    Temat postu:

W zeszłym roku sprawiłam sobie [link widoczny dla zalogowanych] i od tamtej pory używam jej bardzo często Mąż jest wielkim fanem karkówek i innych specjałów z grilla i teraz możemy je przyrządzać cały rok. Jest wniebowzięty. Mieliśmy również grill elektryczny ale on z kolei zjada bardzo dużo prądu i jest ciężki w zmywaniu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:17, 15 Wrz 2012    Temat postu:

Dobry pomysł Miranda:) Takie grilowanie to zawsze jakaś odmiana po zwykłym schabowym z patelni;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Miranda
Marek Aureliusz


Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 15:16, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Tak, dzisiaj na przykład podgrzałam oscypek i dodałam żurawiny. Pycha!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:57, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Miranda napisał:
Tak, dzisiaj na przykład podgrzałam oscypek i dodałam żurawiny. Pycha!

raczej wyrób "oscypkopodobny" :
gdyby w kazdym sprzedawanym w Polsce oscypku była chocby kropla owczego mleka, okazałoby się ze każda polska owca daje dziennie z 80 l mleka i to przez okragły rok


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Pon 18:57, 17 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 19:20, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Bo teraz, najczęściej, sprzedawane są "scypki", a nie "oscypki". Taki patent na wykiwanie UE i konsumenta, przy okazji.
Na marginesie, nie cierpię grillowanych (o)scypków. Nabawiłam się kiedyś koszmarnej migreny zapijając taki serek piwem i od tej pory mnie odrzuca. Tłuste i śmierdzące.
Ale w każdej innej postaci sery uwielbiam. Mogą być nawet "oscypkopodobne".
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:35, 17 Wrz 2012    Temat postu:

odkryłam jakiś czas temu fajną rzecz: [link widoczny dla zalogowanych] -super sprawa do pieczenia, ale nie tylko. Kładzie się to na blasze, na tym układa to co akurat się piecze;bułki, ciastka,ziemniaczki,frytki.Tłuszcz nie potrzebny, nic nie przywiera, myje się bardzo łatwo i na pewno lepiej niż blaszka. Nadaje się też fajnie do mrożenia; w ubiegłym roku mroziłam uszka na wigilię, równiutko ułożyłam w szufladzie na rzeczonej macie, kiedy już były zamrożone zsunęłam z maty do woreczka...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Pon 19:36, 17 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 19:35, 17 Wrz 2012    Temat postu:

W kuchni niezbędne są różnej wielkości miski, misy i miseczki szklane z przykrywką.
Zasadniczo mam ich niezliczoną ilość


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:41, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Zastanawiam się nad taką giętką deską do krojenia. Teraz mam taką dużą szklaną i wszystko muszę łapami przerzucać do garnków. Zastanawiam się tylko czy się nie porysuje Think
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:45, 17 Wrz 2012    Temat postu:

mailo napisał:
Zastanawiam się nad taką giętką deską do krojenia. Teraz mam taką dużą szklaną i wszystko muszę łapami przerzucać do garnków. Zastanawiam się tylko czy się nie porysuje Think
[link widoczny dla zalogowanych]

"myć tylko ręcznie" hehe odpada
za te pieniądze, to nawet jakby po miesiącu nadawała się do wyrzucenia...trudno lepiej sobie kup nóż szeroki, na takim nożu się fajnie przenosi do gara


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 19:51, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Seeni napisał:
W kuchni niezbędne są różnej wielkości miski, misy i miseczki szklane z przykrywką.
Zasadniczo mam ich niezliczoną ilość

Ja mam też duże ilości plastikowych. Bardzo przydatne, lekkie, choć może nie tak dobre dla żywności jak szklane.

mailo napisał:
Zastanawiam się tylko czy się nie porysuje Think

Drewniana czy plastikowa też się rysuje. Szklana, chyba, również? Think

Indian Summer napisał:
odkryłam jakiś czas temu fajną rzecz: [link widoczny dla zalogowanych] -super sprawa do pieczenia, ale nie tylko.

Teraz jest sporo takich wynalazków kuchennych z silikonu, np. foremki do pieczenia ciasta. Ładnie to wygląda, dobrze się w tym piecze, ale... hm. Nie mogę się oprzeć jakiemuś paranoicznemu wrażeniu, że silikon i temperatura 180 (czy więcej) stopni nie brzmi dobrze i coś tam się musi szkodliwego wydzielać, tylko jeszcze tego nie zbadano, albo jeszcze o tym nie piszą Anxious

a potraficie działać w kuchni bez czegoś takiego?

Ja nie. Nożem obieram od razu pół warzywa.
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 19:59, 17 Wrz 2012    Temat postu:

mailo napisał:
Zastanawiam się nad taką giętką deską do krojenia. Teraz mam taką dużą szklaną (...)

wiesz.. deska kosztuje powiedzmy 20 zł.. a dobry nóż 120 albo i 220.
Nie szkoda Ci noży, które na twardej powierzni tępia się niemozliwie ?
Najlepsza jest deska miekka , bardzo miekka.. przeznaczona do wymiany , kiedy tylko sie zniszczy na tyle że jest nie estetyczna


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:00, 17 Wrz 2012    Temat postu:

ojj...na coś trzeba umrzeć...a ja pokochałam silikonowe foremki...na razie mam do tarty i do muffinek,ale przymierzam się do następnych...
a co do obierania też nie lubię nożem, ale wolę takie [link widoczny dla zalogowanych] ...jakoś mi lepiej w ręku leżą


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:06, 17 Wrz 2012    Temat postu:

nudziarz napisał:
mailo napisał:
Zastanawiam się nad taką giętką deską do krojenia. Teraz mam taką dużą szklaną (...)

wiesz.. deska kosztuje powiedzmy 20 zł.. a dobry nóż 120 albo i 220.
Nie szkoda Ci noży, które na twardej powierzni tępia się niemozliwie ?
Najlepsza jest deska miekka , bardzo miekka.. przeznaczona do wymiany , kiedy tylko sie zniszczy na tyle że jest nie estetyczna


Ja właśnie od dawna szklanych używam bo się nie rysują i wyglądają estetycznie. Nawet tej dużej nie chowam tylko cały czs leży na blacie. Rozumiem, że piszesz o drewnianych? Jednak dla mnie zbyt wchłaniają zapachy, pękają i się rysują.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:08, 17 Wrz 2012    Temat postu:

Indian Summer napisał:
, ale wolę takie [link widoczny dla zalogowanych] ...jakoś mi lepiej w ręku leżą


Ja też


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 2 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin