Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:10, 05 Sty 2011 Temat postu: co dla gości po świętach? |
|
|
Pomóżcie!
Wiadomo niedawno były święta i pewnie każdy dobrze objedzony. A tu mam gości, na calusi długi weekend. Czym ich nakarmić, czym zaskoczyć?
Coś na szybko, na ciepło, na zimno, jakieś ciasta a może deser?
Sprawdzone, smaczne...i szybkie w przygotowaniu..
Gotowany schab wg Nudziarza będzie!
Seeni nie zawiedź mnie, proszę...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 13:45, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Bardzo szybkie i paluchy lizać ciasto bez pieczenia - 3 Bit
2 paczki dużych herbatników
masa krówkowa
budyń waniliowy
kostka masła lub margaryny
0,5l śmietany 36%
2 opakowania Śmietan-fixu
tabliczka gorzkiej czekolady
Układać warstwowo
herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
schłodzony budyń ukręcony z masłem i cukrem waniliowym
herbatniki
ubita śmietana ze śmietan-fixem
starta tabliczka czekolady
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Śro 23:20, 05 Sty 2011, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 14:01, 05 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
OO dziękuję! Bardzo dietetyczne, jak na po świętach. To ja będę lizać paluchy ino chyba Ale niech będzie, co tam!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 16:14, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
zupa z dyni/Hokkaido
1 dynia - Hokkaido
2-3 ziemniaki
troche pokrojonej ebuli
no i czysty rosol
cynamon do smaku
dynie pokroic wrzucic do czytego rosolu , dodac ziemniaki i ugotowac. dodac sol pieprz i cynamon do smaku.,potem wszystko zmiksowac na puree. podawac z bialym chlebkeim.
mozna dodac oleju z trüfli - lyzke, albo oleju z dyni dla poprawy smaku.
smacznego
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pią 18:49, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
ranigast
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Pią 19:14, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
a dla gości - kości |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:41, 07 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
co to znaczy?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Pochodzenie O-Ren Ishii maszynista z Melbourne
Dołączył: 05 Maj 2008 Posty: 5578 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 363 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: centrum PL Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 13:37, 10 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
tina napisał: |
co to znaczy?
|
"filet z kurczaka" - po węgiersku
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 20:47, 15 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
dzieki PORI za informacje - zapamietam sobie
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Nie 11:05, 16 Sty 2011, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 15:09, 17 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Tinko Droga
Dziś tu wpadłam i co widzę... zupę z dyni, którą im podałam tym razem dodałam kminku i tylko kolendry świeżej mi w niej brakowało... miała taki posmak indyjski
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 16:11, 17 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
chcesz prawdziwa zupe po hindusku
prosze:
dla 4-6 osob
• ca. 3 lyzki stopionego masla (najlepiej w hinduskim sklepie kupic Ghee)
• 1 Hokkaido-dynia
• 2 cebule
• 1-2 czerwone papryki
• 2-3 marchweki
• 2-3 duze ziemniaki
• 1 czerwona chili
• 0,25 l mleko kokosowe
• 0,25 l mleka albo smietanki
• 0,5-0,75 l rosolu z jarzyn
• 0,5 l sok pomaranczowy, ananasowy lub jabkowy
• swiezy Ingwer (do smaku)
• 2-3 zabki czosnku
• 1 cytryna
• 1 peczek mieszanych ziol
• Olej z oliwek, sol piepr, curry, cumin
przygotowanie:
Hokkaido umyc i pokroic na kostki ca. 3-4 cm.
Ziemniak i marchewke tez pokroic w kostki. cebule obrac i posiekac na drobno.
W duzym garczku roztopic maslo, przypiec kostki dyni i po 5 min. dodatc kostki marchewki, po dalszych 5 minutach ziemniaki. Na koncu cebule, przypiec i zalac sokiem owocowym (wszystkie 3 warianty sa pyszne).
Zagotowac i dodac rosolu z jarzyn.
Gotowac na srednim ogniu pod przykryciem ca. 20-30 Minuten.
W miedzyczasie pokroic ingwer i utrzec go , czosnek wycisnac, a chili umyc i wyrzucic pestki, jesli nie zyczym sobie za ostro. pokroic na malenkie kawaleczki.
polowe chili dodac do garczka i 3- 5 gotowac. zmiksowac na püree. dodac do zupy mleko lub smietanke, mleczko koksowe, i posiekane ziola. sol i pieprz do smaku.
Papryke umyc pokroic drobno i przy serwowaniu z reszta chili posypac.
Ew. zielenina dostroic zupe.
do tego smakuje bagietka lub chleb naan.
kto chce moze dodac do zupy ryzu, lub soczewicy.
smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Tina dnia Pon 16:34, 17 Sty 2011, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 22:51, 26 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Kochana Tinko
Ja jestem wielką wielbicielką kuchni hinduskiej. Mam książkę kucharską, byłam też szkolona przez hinduski i hindusa z różnych państw. Muszę przyznać, że pakistańska najlepiej mi odpowiadać.
Jak hinduska to tylko z soczewicą. W ogóle uwielbiam tę kuchnię między innymi za dania z soczewicą. Miam miam!
A Twój przepis wykorzystam ... ( jak zrzucę to co mi w święta urosło )
Pozdrawiam b serdecznie!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Tina maszynista z Melbourne
Dołączył: 07 Paź 2010 Posty: 2990 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 327 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: rzut kamieniem od granicy miasta Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 7:47, 27 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
waw! byc uczonym przez samych hindusow to zupelnie co innego niz byc samoukiem z ksiezki kucharskiej
bo moj maz ma ksiazke z curry po hindusku.
no i zrobil raz curry z krewetek, ale...
ale... mu nie wyszlo !!!
hihihi!
tzn. pochwalilam go, bo co mialam zrobic, ale tego jesc nie moglam
podobno kiedys mu wyszlo bdb curry z kurczakiem. obiecal, ze mi kiedys zrobi...
tylko, ze jak to przyrzadzanie curry, wymaga wiele czasu!i dlatego ostatnio nie gotuje mi nic po hindusku...
ale ja, po zjedzieniu jego curry z krewetek , to jakos nie mam ochoty na jego eksperymenty
hihihi!
to tyle co do kuchni hinduskiej gotowanej przez mego meza
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:49, 27 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
curry dużo czasu? Bez przesady! Chociaż do wszystkich tego typu dań polecam kupić sobie szybkowar. Od kiedy go w kuchni stosuję mogę dłużej na forum posiedzieć.
Jak trudno o hindusa czy kę we własnej kuchni to polecam tego gościa:
http://www.youtube.com/watch?v=QPCwH8uJawA
-jest całkiem niezły ...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|