Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:04, 03 Kwi 2007 Temat postu: CIASTA I CIASTECZKA |
|
|
Zapewne znacie całe mnóstwo tych prostych i bardziej skomplikowanych. Ale dla mnie najważniejsze jest to , że sa przez was sprawdzone.
Wrzucajcie przepisy- chetnie przetestuje i podziele sie swoimi.
Na dzien dobry ciasto, które obiecałam Illundze.
UNIWERSALNE CIASTO DROŻDŻOWE
1 kg mąki
1 szkl cukru
10 dkg drożdży
10 dkg masła
6 żółtek
3 szklanki mleka
rodzynki
aromat
szczypta soli
Make podzielic na dwie czesci (przesiac). W jednej szklance mleka - ciepłego, rozpuścic drożdże z łyzka cukru i mąki. Odstawic do wyrosniecia
Pozostałe 2 szkl mleka bardzo mocno podgrzac (nie gotować) i wymieszac z połową maki i wyrosnietymi drożdżami. Odstawic do wyrośniecia.
Do miski włozyc żółtka, wsypać sól, cukier i ubic. Dodac roztopione masło, aromat i rodzynki. Połączyc obie części ciasta, wsypac pozostała częśc maki i dobrze wyrobic. Jezeli jest za rzadkie dosypac troche maki. Z takiego ciasta mozna robic kluski na parze, paczki, bułki z jagodami, strucle z makiem lub marmolada.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:44, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Kasia, a robiłaś kiedyś kruszonkę? Jak sie robi kruszonkę na ciasto? Bo drożdżowe to takie chyba by było najbardziej klasyczne.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:54, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Na kruszonke trzeba dac równe ilosci masła, cukru i maki, np po 20 dkg
Masło zimne, siekasz z maka i cukrem, a potem szybko zagniatasz i rozkruszasz na ciasto.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 12:58, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Ale nie przyklepuję? Samo się przyklei w trakcie pieczenia, tak?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 12:59, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | Ale nie przyklepuję? Samo się przyklei w trakcie pieczenia, tak? |
mozesz ciasto posmarowac rozbełtanym jajkiem przed posypanie. Ciasto drozdzowe lubi takie pedzlowanie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:03, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
No to zrobię. I niech mi w biodra pójdzie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 13:08, 03 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
I propozycja na drugie ciasto, gdy zostanie wam 6 białek, czy to po zrobieniu drozdzowego czy moze srenika.
PIJAK GÓRSKI (niektórzy znaja pod nazwa cycki murzynki)
SPÓD:
6 białek
15 dkg cukru
15 dkg maku
15 dkg wiórek kokosowych
Białka ubiec na piane dodajac cukier i po ubiciu wymieszac z makiem i wiórkami.
Piec około 20-25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
KREM:
1/2 l mleka
2 pełne łyzki maki pszennej
2 " maki ziemniaczanej
1 szkl cukru
Ugotowac z tego budyń.
Utrzec 1 kostke masła stopniowo dodajac wystudzony budyń.
Na upieczony i wystudzony spód wyłozyc krem. Na to rozsypac 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów z rodzynkami- mieszanka.
Na to wykładamy biszkopty maczane w alkoholu (ja te okrągłe) i lekko je dociskamy.
I całosc polewamy czekoladowa polewa.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:03, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Była kiedyś taka moda na ciasta kolorowe. To co zaraz wpiszę, to pokłosie tej mody
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 16:11, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Kolorowe ciasto
Ciasto 1
20 dag mąki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
0,5 kostki margaryny
bakalie (orzechy, rodzynki)
8 jabłek
powidła śliwkowe (pół słoiczka)
Z tych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować powidłami, na to posypać bakalie, a na to utrzeć 8 jabłek
Ciasto 2
0,5 kostki margaryny
3 jajka
13 dag cukru pudru
13 dag mąki
13 dag suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, suchy mak i aromat. Wymieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z utartą masą i całość wyłożyć na Ciasto 1.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1 godz. w temp. ok.170-180 stopni. Po wystudzeniu polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 18:14, 04 Kwi 2007 Temat postu: |
|
|
Illus super, mam nadzieje ze to zawsze wychodzi tak jak pijak górski. Dobrze mieć takie niezawodne a reprezentacyjne ciacha
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
melpomena zła kobieta
Dołączył: 03 Wrz 2005 Posty: 9156 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 475 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 13:24, 26 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Cały tydzień byłam na głodzie. Mój organizm domagał się słodkiego. Jako, że dziś Ten Dzień postanowiłam zrobić Bombę Kaloryczną. Robiłam tę bombę i skończyło się na posmakowaniu kremu karpatkowego. Karmelu już nie ruszyłam, na sam widok mnie odpychało. Teraz bomba musi sobie postać w lodówce, a ja podaję przepis.
Na blaszce kładziemy herbatniki. Smarujemy je kremem karpatkowym, może być swój, może być z paczuszki. Jeśli z paczuszki, to nie te pięciominutówki, tylko ten porządny z margaryną. Na to tak samo jak kładło się herbatniki, kładzie się krakersy. Krakersy smarujemy karmelem (skondensowane mleko w puszcze gotujemy dwie czy trzy godziny), na to druga warstwa krakersów, na krakersy bita śmietana (pół litra ubitej 36% śmietany). Na noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły. Przed podaniem zetrzeć na śmietanę tabliczkę czekolady.
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
madnes trzypiętrowe liczydło
Dołączył: 26 Maj 2007 Posty: 4 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Sob 16:09, 26 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
A ja jako że wiecznie na diecie ( ) wymyśliłam sposób na dietetyczne ciastka. Przepis na normalne kruche ciasteczka - ale:
- zmniejszamy trochę ilość cukru
- dosypujemy ze dwie łyżeczki błonnika w proszku: np. jabłkowego lub kakowego
Jest co pochrupać i jest dietetycznie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kipol maszynista z Melbourne
Dołączył: 31 Maj 2006 Posty: 8027 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Mała Sycylia
|
Wysłany: Sob 20:09, 26 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Nie zamierzam piec,ale ponapawam się wyobrażeniem....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agniecha pół żartem / pół serio
Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 14556 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1225 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 18:50, 19 Lip 2007 Temat postu: |
|
|
Bossszzz... jaki smaczniutki topik ....mmnniiaaaammmmmm .....
coś chyba ukręcę ..... no ..ciacho oczywizda
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
drobniutka flower woman
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 11419 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 73 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:45, 23 Sie 2007 Temat postu: |
|
|
Bananowiec
4 banany
3 galaretki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko,biszkopty
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody.Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem,dodać tężejące galaretki,a na końcu cztery posiekane banany.Wszystko razem zmiksować.Wylać masę na tortownicę wyłożoną biszkoptami i polać galaretką ananasową.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Wto 13:52, 04 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ogladam sobie TVN Style i Miguella podała bardzo fajny przepis na ciasto mandarynkowe.
6 ugotowanych mandarynek w skórce, 6 całych jaj, 25 dkg wiórków migdałowych, 22 dkg cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
Najapierw miksujemy mandarynki...po kolei dodajemy wszystkie składniki i także miksujemy.
Pieczemy godzinę w temperaturze 195 stopni.
Spodobało mi sie bo nie ma w nim mąki...której teraz nie konsumuję.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
evra Gość
|
Wysłany: Pią 19:36, 06 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
wiem, ze jeszcze troche czasu, ale to tuz, tuz...
prosze, jesli ktos z Was, ma sprawdzony przepis
na , placek ze sliwkami to ja bardzo, bardzo chetnie. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jayin mistress of chaos
Dołączył: 05 Paź 2006 Posty: 5958 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 987 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: pogranicze Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 19:58, 06 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
na pieczenie "na gorąco" nie mam jakoś siły w ten upał...
ale dobry placek ze śliwkami też bym zjadła...
a u mnie dzisiaj na stole "sernik" na zimno - wpakowane do dużej foremki: serki homogenizowane z galaretkami w różnych kolorach i truskawki... dużo truskawek... i rodzynki...
fajnie chłodzi człowieka...
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Jayin dnia Pią 19:58, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
evra Gość
|
Wysłany: Pią 20:06, 06 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
o mamo! umarlam, zaslinilam sie, zaslinilam klawiature.
a jak to wyglada! mmmmmmmmm........
ide przegryzc cukru z cukierniczki |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
|