Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTA I CIASTECZKA
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:04, 03 Kwi 2007    Temat postu: CIASTA I CIASTECZKA

Zapewne znacie całe mnóstwo tych prostych i bardziej skomplikowanych. Ale dla mnie najważniejsze jest to , że sa przez was sprawdzone.
Wrzucajcie przepisy- chetnie przetestuje i podziele sie swoimi.

Na dzien dobry ciasto, które obiecałam Illundze.

UNIWERSALNE CIASTO DROŻDŻOWE

1 kg mąki
1 szkl cukru
10 dkg drożdży
10 dkg masła
6 żółtek
3 szklanki mleka
rodzynki
aromat
szczypta soli

Make podzielic na dwie czesci (przesiac). W jednej szklance mleka - ciepłego, rozpuścic drożdże z łyzka cukru i mąki. Odstawic do wyrosniecia
Pozostałe 2 szkl mleka bardzo mocno podgrzac (nie gotować) i wymieszac z połową maki i wyrosnietymi drożdżami. Odstawic do wyrośniecia.
Do miski włozyc żółtka, wsypać sól, cukier i ubic. Dodac roztopione masło, aromat i rodzynki. Połączyc obie części ciasta, wsypac pozostała częśc maki i dobrze wyrobic. Jezeli jest za rzadkie dosypac troche maki. Z takiego ciasta mozna robic kluski na parze, paczki, bułki z jagodami, strucle z makiem lub marmolada.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:44, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Kasia, a robiłaś kiedyś kruszonkę? Jak sie robi kruszonkę na ciasto? Bo drożdżowe to takie chyba by było najbardziej klasyczne.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:54, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Na kruszonke trzeba dac równe ilosci masła, cukru i maki, np po 20 dkg
Masło zimne, siekasz z maka i cukrem, a potem szybko zagniatasz i rozkruszasz na ciasto.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:58, 03 Kwi 2007    Temat postu:

Ale nie przyklepuję? Samo się przyklei w trakcie pieczenia, tak?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 12:59, 03 Kwi 2007    Temat postu:

illunga napisał:
Ale nie przyklepuję? Samo się przyklei w trakcie pieczenia, tak?

mozesz ciasto posmarowac rozbełtanym jajkiem przed posypanie. Ciasto drozdzowe lubi takie pedzlowanie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 13:03, 03 Kwi 2007    Temat postu:

No to zrobię. I niech mi w biodra pójdzie Dancing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 13:08, 03 Kwi 2007    Temat postu:

I propozycja na drugie ciasto, gdy zostanie wam 6 białek, czy to po zrobieniu drozdzowego czy moze srenika.

PIJAK GÓRSKI (niektórzy znaja pod nazwa cycki murzynki)

SPÓD:

6 białek
15 dkg cukru
15 dkg maku
15 dkg wiórek kokosowych

Białka ubiec na piane dodajac cukier i po ubiciu wymieszac z makiem i wiórkami.
Piec około 20-25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

KREM:

1/2 l mleka
2 pełne łyzki maki pszennej
2 " maki ziemniaczanej
1 szkl cukru

Ugotowac z tego budyń.
Utrzec 1 kostke masła stopniowo dodajac wystudzony budyń.

Na upieczony i wystudzony spód wyłozyc krem. Na to rozsypac 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów z rodzynkami- mieszanka.

Na to wykładamy biszkopty maczane w alkoholu (ja te okrągłe) i lekko je dociskamy.

I całosc polewamy czekoladowa polewa.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:03, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Była kiedyś taka moda na ciasta kolorowe. To co zaraz wpiszę, to pokłosie tej mody

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:11, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Kolorowe ciasto

Ciasto 1

20 dag mąki
15 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
0,5 kostki margaryny
bakalie (orzechy, rodzynki)
8 jabłek
powidła śliwkowe (pół słoiczka)

Z tych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować powidłami, na to posypać bakalie, a na to utrzeć 8 jabłek

Ciasto 2

0,5 kostki margaryny
3 jajka
13 dag cukru pudru
13 dag mąki
13 dag suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, suchy mak i aromat. Wymieszać. Z białek ubić pianę, wymieszać z utartą masą i całość wyłożyć na Ciasto 1.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1 godz. w temp. ok.170-180 stopni. Po wystudzeniu polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiek66
druga matka Buddego


Dołączył: 18 Gru 2006
Posty: 11106
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 295 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:14, 04 Kwi 2007    Temat postu:

Illus super, mam nadzieje ze to zawsze wychodzi tak jak pijak górski. Dobrze mieć takie niezawodne a reprezentacyjne ciacha

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
melpomena
zła kobieta


Dołączył: 03 Wrz 2005
Posty: 9156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 475 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 13:24, 26 Maj 2007    Temat postu:

Cały tydzień byłam na głodzie. Mój organizm domagał się słodkiego. Jako, że dziś Ten Dzień postanowiłam zrobić Bombę Kaloryczną. Robiłam tę bombę i skończyło się na posmakowaniu kremu karpatkowego. Karmelu już nie ruszyłam, na sam widok mnie odpychało. Teraz bomba musi sobie postać w lodówce, a ja podaję przepis.

Na blaszce kładziemy herbatniki. Smarujemy je kremem karpatkowym, może być swój, może być z paczuszki. Jeśli z paczuszki, to nie te pięciominutówki, tylko ten porządny z margaryną. Na to tak samo jak kładło się herbatniki, kładzie się krakersy. Krakersy smarujemy karmelem (skondensowane mleko w puszcze gotujemy dwie czy trzy godziny), na to druga warstwa krakersów, na krakersy bita śmietana (pół litra ubitej 36% śmietany). Na noc do lodówki, żeby herbatniki zmiękły. Przed podaniem zetrzeć na śmietanę tabliczkę czekolady.

Smacznego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
madnes
trzypiętrowe liczydło


Dołączył: 26 Maj 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 16:09, 26 Maj 2007    Temat postu:

A ja jako że wiecznie na diecie ( placz ) wymyśliłam sposób na dietetyczne ciastka. Przepis na normalne kruche ciasteczka - ale:
- zmniejszamy trochę ilość cukru
- dosypujemy ze dwie łyżeczki błonnika w proszku: np. jabłkowego lub kakowego

Jest co pochrupać i jest dietetycznie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kipol
maszynista z Melbourne


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 8027
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mała Sycylia

PostWysłany: Sob 20:09, 26 Maj 2007    Temat postu:

Nie zamierzam piec,ale ponapawam się wyobrażeniem....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:50, 19 Lip 2007    Temat postu:

Bossszzz... jaki smaczniutki topik ....mmnniiaaaammmmmm .....

coś chyba ukręcę ..... no ..ciacho oczywizda


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
drobniutka
flower woman


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 11419
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 73 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wrocław
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 12:45, 23 Sie 2007    Temat postu:

Bananowiec

4 banany
3 galaretki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko,biszkopty


Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody.Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem,dodać tężejące galaretki,a na końcu cztery posiekane banany.Wszystko razem zmiksować.Wylać masę na tortownicę wyłożoną biszkoptami i polać galaretką ananasową.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Wto 13:52, 04 Gru 2007    Temat postu:

Ogladam sobie TVN Style i Miguella podała bardzo fajny przepis na ciasto mandarynkowe.

6 ugotowanych mandarynek w skórce, 6 całych jaj, 25 dkg wiórków migdałowych, 22 dkg cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.

Najapierw miksujemy mandarynki...po kolei dodajemy wszystkie składniki i także miksujemy.
Pieczemy godzinę w temperaturze 195 stopni.

Spodobało mi sie bo nie ma w nim mąki...której teraz nie konsumuję.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Pią 19:36, 06 Cze 2008    Temat postu:

wiem, ze jeszcze troche czasu, ale to tuz, tuz...
prosze, jesli ktos z Was, ma sprawdzony przepis
na , placek ze sliwkami to ja bardzo, bardzo chetnie. Little thongue man
Powrót do góry
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 19:58, 06 Cze 2008    Temat postu:

na pieczenie "na gorąco" nie mam jakoś siły w ten upał... Not talking
ale dobry placek ze śliwkami też bym zjadła... Blue_Light_Colorz_PDT_02

a u mnie dzisiaj na stole "sernik" na zimno - wpakowane do dużej foremki: serki homogenizowane z galaretkami w różnych kolorach i truskawki... dużo truskawek... i rodzynki... 050

fajnie chłodzi człowieka...

[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Jayin dnia Pią 19:58, 06 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
evra
Gość





PostWysłany: Pią 20:06, 06 Cze 2008    Temat postu:

o mamo! umarlam, zaslinilam sie, zaslinilam klawiature.
a jak to wyglada! mmmmmmmmm........
ide przegryzc cukru z cukierniczki Blue_Light_Colorz_PDT_50
Powrót do góry
animavilis
Gość





PostWysłany: Sob 7:37, 07 Cze 2008    Temat postu:

Przepraszam, że trochę nie na temat, ale obiecałam zostawić tu coś dla evry ...

ten pierwszy jest malinowy Angel




i jeszcze coś dla ciała > http://www.trzydziestki.fora.pl/wysypisko,3/drogeria,1928-100.html#311854


i dla ducha > http://www.trzydziestki.fora.pl/po-30-tce,7/z-uchem-przy-gramofonie-albo-i-w-sluchawce,54-2440.html#311853
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin