Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTA I CIASTECZKA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
animavilis
Gość





PostWysłany: Czw 8:08, 16 Gru 2010    Temat postu:

A to na pewno ja! Dancing



Dlaczego Mikołaj jest taki smutny?
Powrót do góry
Aproxymat
Para X to my


Dołączył: 26 Sie 2005
Posty: 33795
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1537 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: zewsząd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 11:54, 16 Gru 2010    Temat postu:

letnisztorm napisał:
Żeby przebić Seeni musiałabym upiec wiewiórkę :hamster_idea:


Biedne zwierzątko


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 12:39, 16 Gru 2010    Temat postu:

Chciałam zdementować. Bóbr wyszedł przypadkowo. W zamysle to był miś z lekką wadą zgryzu. Ta dziewczynka z kociołkiem natomiast, to jest wiedżma, a nie Anima.
W ogóle nie znacie się na sztuce Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Czw 12:40, 16 Gru 2010    Temat postu:

A-ha Mikołaj jest smutny bo to był chyba 500-ny pierniczek i już miałam dosyć.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anka
serce żółto-czerwone


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 13358
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 257 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Scyzorykowo :D

PostWysłany: Czw 23:35, 16 Gru 2010    Temat postu:

animavilis napisał:
A to na pewno ja! Dancing



Dlaczego Mikołaj jest taki smutny?



ta - w twoich stronach nie ma czarownic - łysica jest u mnie i zloty tyż


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:36, 20 Gru 2010    Temat postu:

hachiko napisał:
2 łyżeczki sody
3 vejce ( dla tych , co z dala od granicy czeskiej - jajka)
pół kostki masła
średni słoik miodu prawdziwego ( ja dałam 3/4)
szczypta soli
szklanka niepełna cukru ( dałam mniej ze względu na lukier i czekoladę; potem są ulepki)
prawie całe opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżki kakao

miód, masło, cukier rozpuścić w garnku, dodać kakao i przyprawę do pierników. Na blat wysypać mąkę, sodę, jajka i dodać do tego wystudzoną mieszaninę. Gnieść, rozwałkować i wykrawać. Piec 15 minut
Wychodzi ok. 6 blach


Upiekłam, bardzo smaczne, kruche no ale musiałam coś od siebie, dodałam łychę masła orzechowego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 12:32, 07 Sie 2011    Temat postu:

Dlaczego mi nie wychodzi kruszonka na placku drożdżowym, he???
Wsciekly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:26, 07 Sie 2011    Temat postu:

ale jak "nie wychodzi"? a z czego ją robisz? teoretycznie powinna wyjść...

a ja mam pytanie do Miszczyń Piekarnika:

potrzebny mi dobry przepis na ciasto: mokre (dżem? nasączone czymś?), z zawartością czekolady/kakao, mogą być bakalie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:46, 07 Sie 2011    Temat postu:

Hejka!
Nie jestem Miszczynią Blue_Light_Colorz_PDT_02 Ale to ciacho uwielbiam.

Piernik przekładany

PIERNIK
1 3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
200g płynnego miodu
125g masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej smietany 18%
1,5 łyżki przyprawy korzennej
1,5 łyżeczki sodki
1,5 łyżki kakao

PRZEŁOŻENIE:

1 słoik dżemu śliwkowego
1 słoik konfitury śliwkowej (jak nie mam daję dwa dżemy)
1op galaretki (morela, pomarańcza)

POLEWA:
120g gorzkiej czekolady albo jak chcesz bardziej słodką polewę to weź deserową Wedla
125g masła (ale musi być takie prawdziwe)

Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję po jednym żółtku, ucierając. Dodaję miód, mąkę z przyprawą, kakao i sodą. Na końcu smietana (temp pokojowa). Białka ubijam na pianę i mieszam z ciastem bez miksera. Przekładam do formy - musi byś długa keksówka i wysoka, bo ciasto ładnie wyrasta. Piekę w ok 180st przez ok. 50-60min. do tzw "suchego patyczka"

A na przełożenie to rozgrzać dżemy do zagotowania, dodać galaretkę (w proszku) i mieszać gorące (zdjęte z ognia) do rozpuszczenia. Przekrojone na trzy części ciasto przełozyć tą masą (wystudzoną, ale nie zastygłą).
No a polewa to masło i czekolada w kąpieli wodnej i na ciacho.

Smacznego!

(Wiem pracochłonne, ale obłędne)

Zwykle korzystam z mojewypieki.blox.pl Proponuję tam zajrzeć jak ten przepis to nie to o co Ci chodzi. Ten też pochodzi z tego bloga. Wczoraj piekłam ciasto czekoladowo - kawowe. Jeszcze się uchowało dziwnym trafem, ale to dlatego, że dziś mam kłopoty z żołądkiem i jestem "o suchej bułeczce"


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:55, 07 Sie 2011    Temat postu:

Albo najprostszy "Murzynek", ale z wariacjami - moja mama daje dżem, ja przekladam tą masą z piernika, albo bitą śmietaną z serkiem mascarpone (to z kolei z "czekoladowej chmury").

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 16:06, 07 Sie 2011    Temat postu:

Jayin napisał:
ale jak "nie wychodzi"? a z czego ją robisz? teoretycznie powinna wyjść...


Kwestia proporcji... chyba. Albo wychodzi bardzo twarda, albo się rozlewa. W sumie ciasto wyszło smaczne i znika w zastraszającym tempie, ale kruszonka kruszonki nie przypomina Think


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:10, 07 Sie 2011    Temat postu:

Kewa a na masle robisz?
Moja babcia kruszonkę robiła na masle chyba. Pamiętam, że obłędnie pachniała i była raczej twardawa, ale (jak na kruszonkę przystało) kruszyła się. Ja za drożdżowcami nie przepadam, jesli już, to ewentualnie zakalce


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 16:17, 07 Sie 2011    Temat postu:

olak napisał:
Kewa a na masle robisz?

w sumie namieszałam trochę masła, trochę margaryny. Wydawało mi się, że mąki daje się tyle samo co cukru i to chyba wszystko


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:18, 07 Sie 2011    Temat postu:

No chyba... Jak mówię mnie z drożdżowców najlepiej zakalec wchodzi, więc specjalistką w tej dziedzinie absolutnie nie jestem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 16:21, 07 Sie 2011    Temat postu:

Ciasto drożdżowe pięknie mi rośnie w rękach, jakoś tak już mam, chociaż pamiętam, że moja mama nigdy nie piekła drożdżowego, odkąd zrobiła pączki, którymi można było zabić

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:27, 07 Sie 2011    Temat postu:

O nie drożdżowe to raczej nie moja bajka. Zbyt duzo wysiłku kosztuje to "rośnięcie"
Jak byłam dzieckiem i babcia piekła drożdżowca to zawsze jej wyjadałam surowe ciasto jak rosło. Efekt był łatwy do przewidzenia. Ciasto opadało a ja dostawałam burę, że popsułam ciężką pracę, ale smak pamiętam do dziś.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 17:14, 07 Sie 2011    Temat postu:

ja kruszonkę tylko i wyłącznie z masła. "margarynowa" wychodzi jakaś taka... nie taka Not talking

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kewa
optymistyczna realistka


Dołączył: 05 Lis 2005
Posty: 24976
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1879 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: prawie Wrocław

PostWysłany: Nie 19:06, 07 Sie 2011    Temat postu:

Jayin napisał:
ja kruszonkę tylko i wyłącznie z masła. "margarynowa" wychodzi jakaś taka... nie taka Not talking

Acha, następnym razem spróbuję z samego masła.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Jayin
mistress of chaos


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 5958
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 987 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: pogranicze
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:57, 07 Sie 2011    Temat postu:

Olak - dzięki za przepis Przetestuję go jutro. Chociaż zjadłabym dzisiaj... Rrrrrrany... Jak za mną chodzi takie ciasto....!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olak
Krówka-wciągutka


Dołączył: 17 Paź 2009
Posty: 2158
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 279 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 19:58, 07 Sie 2011    Temat postu:

Proszszszsz bardzo
polecam się

Zajrzyj na tego bloga, dopiero Ci ślinka poleci.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 5 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin