Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

CIASTA I CIASTECZKA
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zgredziora
zrzeda i maruda


Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 1475
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 254 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 18:16, 12 Lis 2010    Temat postu:

Ciasto marchewkowe.

Polewa:
•400 g cukru pudru (można mniej)
•100 g kremowego serka, np. Philadelphia
•50 g masła

Ciasto:
•2 jaja
•200 g brązowego cukru
•150 ml oleju roślinnego
•200 g drobno startej marchewki
•50 g posiekanych orzechów włoskich
•75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
•50 g wiórków kokosowych
•200 g mąki
•po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
•1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Polewa: Mikserem ucieram serek wraz z masłem. Dodaję cukier puder, w 3 częściach, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi partiami. Wstawiam do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Ciasto:
•Ubijam jajka do podwojenia objętości. Dodaję cukier i dalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewam ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
•Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
•Dodaję przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łączę wszystkie składniki. Przekładam do małej formy 21 x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
•Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
•Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na 2 części. Spód smaruję 1/3 ilości polewy. Przykrywam górą ciasta i smaruję resztą polewy. Wstawiam do lodówki.


Wykonalam, smakowo miodzio, wizualnie, powiedzmy ze kwestia smaku, ale wygladalo zgredowato, wiec bez zdjec wlasnych, ale powinno wygladac tak, moze ktos sie pokusi i bedzie mial wiecej szczescia :



Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 9:27, 14 Gru 2010    Temat postu:

nie porażają urodą,ale ilością

[link widoczny dla zalogowanych]

Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]


[link widoczny dla zalogowanych]

Uploaded with [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez hachiko dnia Wto 9:29, 14 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:45, 14 Gru 2010    Temat postu:

Haczęsiku , czy przepis na te cuda jest tajemnicą ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 10:47, 14 Gru 2010    Temat postu:

Pierniczki to są chyba Think

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 10:54, 14 Gru 2010    Temat postu:

Tak Seeni, to pierniki

Agnes, zaraz polecę po przepis i wklepię,ale wychodzi ich bardzo dużo d'oh! , bo ciasto wałkuje się na kilka milimetrów
Dlatego niektóre (serca) przełożyłam konfiturą z pomarańczy
Powrót do góry
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 11:03, 14 Gru 2010    Temat postu:

2 łyżeczki sody
3 vejce ( dla tych , co z dala od granicy czeskiej - jajka)
pół kostki masła
średni słoik miodu prawdziwego ( ja dałam 3/4)
szczypta soli
szklanka niepełna cukru ( dałam mniej ze względu na lukier i czekoladę; potem są ulepki)
prawie całe opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżki kakao

miód, masło, cukier rozpuścić w garnku, dodać kakao i przyprawę do pierników. Na blat wysypać mąkę, sodę, jajka i dodać do tego wystudzoną mieszaninę. Gnieść, rozwałkować i wykrawać. Piec 15 minut
Wychodzi ok. 6 blach
Powrót do góry
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:15, 14 Gru 2010    Temat postu:

A mąki to tak ze trzy, cztery szklanki ? Taaak ?


p.s
oczywiste , że mimo wady wzroku dopatrzyłam się w tych cudeńkach pierniczków


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 11:20, 14 Gru 2010    Temat postu:

050


mąki tyle, ile zbierze...gdzieś prawie kilo d'oh!


Ostatnio zmieniony przez hachiko dnia Wto 11:21, 14 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
animavilis
Gość





PostWysłany: Wto 12:42, 14 Gru 2010    Temat postu:

Ochhhh... aż mnie skręciło. Siedzę tu sobie o zupce chińskiej i aż mi ślinka cieknie na widok tych pierniczków. B. b. apetyczne.
Ile one mogą przetrwać od upieczenia? Tzn. po jakim czasie stają się kamienne?
Powrót do góry
Anka
serce żółto-czerwone


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 13358
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 257 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Scyzorykowo :D

PostWysłany: Wto 13:50, 14 Gru 2010    Temat postu:

ciasteczka maslane uli - ostatnio kupiłam sobie w lidlu foremki do ciasteczek i był tam taki przepis-rewelacja . Wykonanie nie czasochłonne, a przy tym fajna zabawa dla szczyli


Składniki
300 g mąki, kostka masła, 100g cukru, 1 jajko, skórka otarta z cytryny lub trochę cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto ( masło posiekać ).Ciasto pozostawić w lodówce na co najmniej 45 min. Rozwałkować dosyć cienko, wykrawać ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem w temp. 180- 200 stopni ok 10-15 min ( w zależności od piekarnika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agniecha
pół żartem / pół serio


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 14556
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1225 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:56, 14 Gru 2010    Temat postu:

animavilis napisał:

Ile one mogą przetrwać od upieczenia? Tzn. po jakim czasie stają się kamienne?


Powiem/napiszę z własnego doświadczenia i bardzo podobnego przepisu .
Pierniki przechowuję w dużych puszkach lub porządnych pudełkach plastikowych ( takich po lizakach ) , dorzucam piętkę z chleba .
Nie ma szans na zesztywnienie ciastek . Jednego razu jedno pełne opakowanie pierniczków dotrwało do ... wielkanocy , były całkiem zjadliwe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 14:22, 14 Gru 2010    Temat postu:

Myślałam,że do Was się nie dostanę, bo jakiś fatal error miałam.

Anima, pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie,ale po chwili stają się twarde jak kamień. Dlatego robię dokładnie to samo, co Aga - wtykam do puszek,ale już po ozdobieniu. Moja babcia mawiała, że stają się wtedy "wiśne" czyli przechodzą
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 14:57, 14 Gru 2010    Temat postu:

Moje pierniczki są twarde jak cholera. Miękną mniej więcej dwa, trzy tygodnie po wypieczeniu. Czort wie dlaczego- moze przechodzą tymi wszystkimi polewami i posypkami ...?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 17:28, 14 Gru 2010    Temat postu:

Tegoroczne
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 20:10, 14 Gru 2010    Temat postu:

Seeni, czy chciałaś przez to powiedzieć ,że w czasie świąt będziesz gościć oddział komandosów, przedstawicieli sił powietrznych i marynarki wojennej?
Są piękne. Jakbym widziała wypieki siostry. Robi jeszcze rybki z płatkami migdałów jako łuski.
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Wto 20:16, 14 Gru 2010    Temat postu:

Najśmieszniejsze jest to, że u nas zasadniczo nikt nie jada pierników...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:17, 14 Gru 2010    Temat postu:

Seeni napisał:
[link widoczny dla zalogowanych]


Dancing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hachiko
Gość





PostWysłany: Wto 20:19, 14 Gru 2010    Temat postu:


rozumiem
Powrót do góry
letnisztorm
Tunrida Storm


Dołączył: 16 Lut 2009
Posty: 14847
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2172 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 20:54, 15 Gru 2010    Temat postu:

Żeby przebić Seeni musiałabym upiec wiewiórkę :hamster_idea:

Post został pochwalony 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bobro
gryźliwy behemot


Dołączył: 15 Paź 2006
Posty: 20179
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: z boku trochę
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:57, 15 Gru 2010    Temat postu:

i kochać Apra, bo przecież Seeni mnie kocha Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 4 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin