Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

BAR SAŁATKOWY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 8:35, 07 Kwi 2011    Temat postu:

pierwsza znana mi sałatka dwuskładnikowa zasadniczo:
kg pieczarek
10 jaj

surowe pieczarki obieramy, kroimy w drobna kostkę, jaja gotujemy na twardo,studzimy, kroimy w kostkę.i już...sól, pieprz do smaku, trochę majonezu...pyyyycha....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Czw 8:50, 07 Kwi 2011    Temat postu:

Ja dodaję jeszcze zielony groszek .... pycha!

Edit ... dzisiaj ją zrobię.

P.S. Z kilograma pieczarek wyjdzie bardzo dużo sałatki


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mii dnia Czw 8:51, 07 Kwi 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 9:05, 07 Kwi 2011    Temat postu:

ostatnio zrobiłam z pół kg i nawet nie wiem kiedy zniknęła, a gości żadnych nie mieliśmy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:00, 03 Wrz 2012    Temat postu:

animavilis napisał:
kolejna sałatka dla arcyleniwych:

- pomidory pokroić byle jak
- jajka na twardo pokroić byle jak
- ugotowane na parze brokuły podzielić na mniejsze różyczki
- dodać cebulę (niekoniecznie)

wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami lub majonezem.

(zamiast brokułów może być kalafior, a zamiast cebuli por).


Dla arcy , arcy leniwych najprostsza sałatka na świecie:

-seler ze słoika w zalewie
-kukurydza z puszki
-ananas z puszki już pokrojony w kawałkach
-kawałek kurczaka wędzonego
-majonez

I to jest takie proste, że nawet prawie nic (oprócz kurczaka) nie trzeba kroić, nic gotować, tylko wymieszać


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pasztet
maszynista z Melbourne


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 4878
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 524 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:16, 03 Wrz 2012    Temat postu:

I wszędzie ta zupa majonezowa :vomit:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 12:59, 03 Wrz 2012    Temat postu:

Chcesz w kulinarnym zadymę zrobić !? Blue_Light_Colorz_PDT_45

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 13:07, 03 Wrz 2012    Temat postu:

mailo napisał:

Dla arcy , arcy leniwych najprostsza sałatka na świecie:

-seler ze słoika w zalewie
-kukurydza z puszki
-ananas z puszki już pokrojony w kawałkach
-kawałek kurczaka wędzonego
-majonez

I to jest takie proste, że nawet prawie nic (oprócz kurczaka) nie trzeba kroić, nic gotować, tylko wymieszać

Do takiej sałatki dodaję jeszcze rodzynki, żółty ser i koniecznie por, bo bez przełamania smaku czymś ostrzejszym robi się mdła.

A majonez uwielbiam i większości sałatek sobie bez niego nie wyobrażam. Zresztą, wbrew pozorom, majonez jest całkiem zdrowy.
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 14:20, 03 Wrz 2012    Temat postu:

flykiller napisał:
[

A majonez uwielbiam i większości sałatek sobie bez niego nie wyobrażam. Zresztą, wbrew pozorom, majonez jest całkiem zdrowy.


Ja też. Ale chyba rozumiem o co Animalowi chodzi z tą "zupą". Jak sałatka trochę postoi to na dnie robi się taki sos z majonezu, wody i innych rzeczy. Rzeczywiście nieapetycznie to wygląda. Może niektórzy po prostu "przedobrzają" z tym majonezem ( w sensie ilości).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
flykiller
Gość





PostWysłany: Pon 16:31, 03 Wrz 2012    Temat postu:

Dlatego najlepiej dodawać majonez godzinę przed podaniem i to też nie do całej sałatki, tylko tej jej części, którą zamierzamy od razu zjeść. Jak się skroiło (czy tam zrobiło więcej), przyprawiać też można partiami, zwłaszcza jeśli chodzi o sól.
Niestety, sama nie opanowałam tej sztuki, jeśli chodzi o sałatę. Jeśli ją posolę za wcześnie, to jest "sklapciała", jeśli za późno - "nieprzegryziona" i niesłona.
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:26, 03 Wrz 2012    Temat postu:

Ostatnio jak byłem na weselu podano sałatkę kebabową. Wszystko niby super, ale.. podano ją tez następnego dnia na poprawiny. Sałata całkiem "skapciała". Ohyda... Blue_Light_Colorz_PDT_39

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Pon 21:07, 03 Wrz 2012    Temat postu:

Sałatę trzeba wcześniej uzdatnić.
W tym celu należy wrzucic ją na godzinę ( najlepiej już taką porwaną) do miski z zimną wodą z łyżeczką cukru.
Gwarantuję, że nawet ta najbardziej zdechła zrobi się kruchutka


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Nie 6:53, 09 Wrz 2012    Temat postu:

Ja tam zanim wybiorę zieloną fajną sałatę potrafię wkurzyć z dziesięciu sprzedawców.

Ale zawsze znajdę jasno-zieloną, kruchą i delikatną bez posmaku goryczki.

Umyć każdy listek, osuszyć porwać nie za mocno i zalać szklanką śmietany dobrej śmietany ,,18,, rozbełtanej z min. dwoma łychami octu jabłkowego, tyleż samo cukru i szczyptą soli. Delikatnie paluszkami pomieszać by broń Boże nie zmartretować sałaty. Tak na słodko kwaśno.

A wiosną dobrze że śweżutkim koperkiem i cieniutkimi plasterkami wiosennej rzodkieweczki.

A swoją drogą to nie wyobrażam sobie żeby w domu nie było sałaty. Dla zwierząt i dla ludzi. Teraz to już bardziej sałaty lodowej. Taka konieczność. Mojej świni nikt nie wytłumaczy że sałaty w domu niet.

Angel


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 7:02, 09 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 12:23, 09 Wrz 2012    Temat postu:

Nie jedzcie sałatki Diabelskiego, toć to sama trucizna!!

kto dodaje do potraw octu?

sok z wycisniętej cytryny panie kucharz z Bożej łaskie się daje!
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Nie 14:12, 09 Wrz 2012    Temat postu:

Cytryna ma swoje przeznaczenie. Ryba, drinki, sałatki a i owszem, ale w innych wersjach sałatek z sałatą. Raczej włoską lub lodową w wersji późno- letniej lub jesiennej np. z pomidorem, papryką i innymi dobrami późnego lata i oczywiście gdzie sok z cytryny czy limonki będzie dodatkiem do sałatki z oliwą lub olejem.

Ocet jabłkowy tylko i wyłącznie do wiosennej jasnej sałty ze śmietaną. Nie katuje sałaty, bo nie jest tak zasadowo kwaśny jak sok z cytryny czy limonki.
Jest delikatny, niskoprocentowy, ma niepowtarzalne walory aromatyczne i smakowe. Do tego Ocet jabłkowy to złote uznane lekarswo.

Dobry ocet z certyfikatem ,,bio,,
I nie słuchać Janusza bo pierdzieli.

Angel


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Nie 18:58, 09 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 18:03, 09 Wrz 2012    Temat postu:

Diabelsky napisał:
,(...) bo nie jest tak zasadowo kwaśny (...)



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Nie 18:56, 09 Wrz 2012    Temat postu:

nudziarz napisał:
Diabelsky napisał:
,(...) bo nie jest tak zasadowo kwaśny (...)



ktos ci w tyłek coś wsadził że takiego wytrzeszczu dostałeś?


Tu nie o sexie a o sałatkach z cytryną... Angel

Wytłumacze Ci jednak bo umrzesz w niewiedzy.


Ogólnie cytryniany wchodzą w cykl przemian biochemicznych kwasów trójkarboksylowych. Cykl Krebsa. Prowadzi to do przetwarzania prostych związków organicznych wytwarzanych w organizmach żywych kwasy jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy itp. do dwutlenku węgla.

Zastosowanie czy to kwasu, czy gotowych cytrynianów zależy wyłącznie od tego jakie pH ma być.
Bezpieczniej jest stosować mieszankę bo cytryniany dają odczyn zasadowy a kwas cytrynowy kwaśny. Należy stosowac mieszanki aby uzyskać odczyn obojętny lub tylko lekko kwaśny.

Nic trudnego...

Angel


Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon 17:18, 10 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
nudziarz
męska zołza


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 14583
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1176 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 19:02, 09 Wrz 2012    Temat postu:

to rzeczywiście topic o jedzeniu wiec kończę temat.
Nie komentując.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gość






PostWysłany: Pon 18:33, 10 Wrz 2012    Temat postu:

a ja pierdzieląc życzę zdrowia w spotkaniu z octem Dancing
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Wto 15:35, 11 Wrz 2012    Temat postu:

Janusz. napisał:
a ja pierdzieląc życzę zdrowia w spotkaniu z octem Dancing



jabłkowym kotuś... jabłkowym... Angel
Powrót do góry
mailo
maszynista z Melbourne


Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 2406
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 103 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: inąd
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:59, 11 Wrz 2012    Temat postu:

Myślę, że do niektórchy rzeczy ocet po prostu pasuje i w małych ilościach jak do mizerii, sałaty, galarety-nie szkodzi aż tak bardzo. Niestety Irlandczycy dają ocet (sos vinegret na bazie octu) do wszystkiego. Polewają nim rybę z frytkami np (potem frytki są aż takie rozciapciane) mają nawet chipsy vinegret. Ohyda.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 5 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin